Bastards!

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

All Cops Are Bastards. Met enige regelmatig kom ik deze leus tegen op stadsmuren die naar pis ruiken en waar het onkruid uit de slecht gemetselde voegen groeit. Toegegeven: ik zal niet zo snel met een politieagent in opleiding een pintje drinken. Voor je het weet kleedt hij zich om in het toilet en arresteert hij je wegens openbare dronkenschap. Ik zou ook niet graag naast een agent willen wonen. Ze dienen immers de wet en je weet maar nooit wanneer er weer een idioot opstaat en roept dat alle 'linksigen' zich moeten melden in rijen van vijftig op het perron richting heel koud Siberië. Doch, het viel niet mee om links te zijn deze week. Sterker nog: ik kreeg plotseling een heel apart rechts gevoel van binnen. Nooit heb ik me gerealiseerd dat het in Engeland niet gebruikelijk is om met waterkanonnen relschoppers uit elkaar te drijven. Hoe dachten ze het dan op te lossen ? Door thee met ze te drinken misschien? Normaliter moet ik wel een beetje grinniken wanneer demonstranten de politie voor de voeten lopen. Het is toch het omgooien van de macht waar mijn anarchistisch hart van smult. Maar deze lompe plunderingen, het bestelen van onschuldige burgers, het simpelweg slopen van andermans eigendommen, zorgde voor een flinke rechtse oplawaai. Natuurlijk moet er geschoten worden met rubberen kogels, natuurlijk moeten er waterkanonnen komen, natuurlijk moeten deze mensen achter tralies.

Godzijdank was de redder van mijn linkse hart snel nabij. Geert Wilders. Onze fascistische clown was weer eens geschokt door het feit dat een wijk in Helmond getroffen is door Marokkaans straattuig. Het volk pikt het niet langer en heeft een knokploeg gevormd van tweehonderd man. Precies tweehonderd? Dat is een wel erg rond getal. Overigens gaat het om overlast van zo'n veertig jongeren. Om daar tweehonderd neanderthalers tegenover te zetten is op z'n zachtst gezet niet erg gelijkwaardig. Maar daar was Wilders niet verbolgen over. Nee, Geert zou snel een bezoekje brengen aan Helmond om eens met de mensen te praten. Pardon, ze te steunen. Op te hitsen. De mensen in Helmond zijn na de aankondiging door het dolle heen. Wanneer zal hij komen? Ik voorspel dat de hele wijk wordt afgezet en dat de oud-Hollandsche spellendoos weer uit de kast wordt getrokken. 'Meneer Wilders, wilt u even op het zelfgezaagde hobbelpaard rijden? Dat is traditie hier in Helmond.' Het is vreemd dat meneer Wilders zo is geschrokken van de straatterreur. Immers, het stond regelmatig in de krant. Geen nieuws onder de zon. Het is sowieso al bedenkelijk waarom Wilders nooit eerder naar de 'getroffen gebieden' is gegaan. Je kunt me niet wijsmaken dat het enkel te maken heeft met de veiligheid van de clown. Vanaf het pluche roepen dat het allemaal de verkeerde kant opgaat is natuurlijk veel aangenamer dan de laarzen aan te trekken en door het dorp te marcheren. Maar Geert is natuurlijk ook niet dom; zodra die tweehonderd man gehuld in berenvellen die veertig idioten in elkaar beuken en er doden vallen, wijst iedereen naar hem. Het verbaast me al dat niemand hem in verband heeft gebracht met de rellen in Engeland en de schietpartij in Estland.
Toch twijfel ik steeds vaker over mijn zogenaamde oude linkse ideaal. Als ik lees wat er in Helmond allemaal gebeurt dan kan ik ook niets anders concluderen dan dat praten weinig zin heeft, dat straathoekwerkers - hoe mooi hun werk ook is – hier niet meer aan kunnen bijdragen, dat het gewoon tuig van de richel is. Dezelfde 'thugs' zoals in London. Verdorie, daar komt het tromgeroffel van rechts weer. Natuurlijk moeten ze die veertig Berbers in de bontkraag vatten en overdragen aan de sterke arm. Of voor een waterkanon houden voor mijn part. Kleine cellen. Kwartiertje luchten. Je zonden overdenken. Rappen over je moeder. De dagen turven op de muur. Ik word niet goed ...

Misschien is het tijd voor een korte vakantie. Ik ben er normaliter niet zo dol op om met m'n reet op het strand te gaan liggen, maar er zit even niets anders meer op. Ik moet even met 'komkommertijd'. Want die hebben we, behalve het nieuws over de levensbedreigende komkommer, niet gehad dit jaar. Overal 'popt' het nieuws 'up'. Ik heb een adempauze nodig, want ik lijk de zaken niet meer in perspectief te kunnen zien. Overal rommelt het en ik kom er met mijn linkse praatjes niet meer mee weg. Maar eerlijk gezegd twijfel ik liever dan dat ik nonchalant mijn schouders ophaal zoals de leider van dit land: Mark Rutte. We hebben een leider met ballen nodig nu, geen balletje! Maar 'losse' Mark denkt dat de politiek een uitgestelde studententijd is en de kamer een dispuut. 'Kerel, wat is de schade, wat moet ik betalen? Oh... ik dacht dat ik vijftig miljard op de lat had staan. Is het toch wat meer geworden? Ach wat maakt het uit.' Mark lacht alles weg en neemt nog een borrel. Een echte leider van het volk zou nu iedereen uitleggen hoe het zit met de crisis, zorgt voor de nuance en laat zien dat het hem wat doet. Goed, hij heeft nochtans zijn excuses aangeboden voor de riante rekenfout, maar de tijd dat de VVD met alles wegkwam is echt voorbij.

En dan GroenLinks. Je zou toch zeggen dat ze inmiddels wel hebben geleerd van vermeende kankerpatiënten en andere leugenaars. Terecht dat de opinie vindt dat Mariko moet opstappen. Er is al teveel smet, het is al lang gebeurd. Hoewel ik zeker weet dat Femke me had kunnen overtuigen dat ze hard nodig is binnen de partij. Zij wel.

Driek, Harry... zeg in godsnaam iets wat zo ongelofelijk dom en rechts is. Dan kan ik er weer even tegen. Ik twijfel tussen 'law and order' en gezond verstand. Ik twijfel tussen rotjongens en mensen met een sociale en financiële achterstand. Ik zie de wereld om me heen steeds gruwelijker worden. Maar erger nog: ik zie mijn idealen instorten.