21 december 2012: de dag dat de zon sterft

Er zal een dag komen dat de zon dood is en alle mensen zullen sterven.

Het is alweer een week geleden dat het 21 december was. De kortste dag van het jaar in Nederland en sinds enige tijd een beladen datum. Niet vanwege dit jaar, maar vanwege 2012. De huidige periode in de lange telling van de Maya’s begint op 11 augustus 3114 voor Christus en eindigt ongeveer op 21 december 2012. Er zijn mensen die zeggen dat hij veel later afloopt, maar daar ga ik maar even niet van uit.
Natuurlijk zijn er ook weer veel lieden, die met het eindigen van die periode het einde van de wereld voorspellen. De aarde reist in het heelal dan door de Galactische ecliptica en staat op één lijn met het centrum van de Melkweg. Volgens een aantal mensen is dat het moment dat al het leven op de aarde zal vergaan. Er gaat een nieuwe cyclus in. Volgens de Maya’s moet na iedere cyclus het leven op aarde vernietigd worden om plaats te maken voor een nieuw leven.
Hoogleraar geologie, Adam Maloof, heeft onderzocht wat er eventueel zou kunnen gebeuren op 21 december 2012.
Allereerst heeft hij de theorie van de snelle poolverschuiving, waardoor de continenten gaan verschuiven, onderzocht. Een snelle poolverschuiving zou onder andere aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami’s veroorzaken.
In het Noorden van Noorwegen en in Australië heeft Maloof bewijsmateriaal gevonden dat er een enorme poolverschuiving heeft plaatsgevonden. Die verschuiving was 800 miljoen jaar geleden en vond plaats gedurende 1 miljoen jaar. Als een poolverschuiving dus het leven op aarde in 2012 zou moeten vernietigen, dan zouden we die toch al wel hebben opgemerkt, denk ik. Die theorie gaat dus niet op.
Een belangrijker ontdekking deed paleoclimatologist Lonnie Thompson. Ook deze ontdekking is door Maloof onderzocht.
Hoog in het Andesgebergte vind je de Quelccaya ijskap. Nu de gletsjers ook daar smelten, vond Thompson onder de ijskap plantjes, die er ongeveer 5200 jaar geleden zijn overvallen door het ijs. Daaruit blijkt dat er zo rond het begin van de nieuwe Maya cyclus een snelle klimaatverandering heeft plaatsgevonden. De planten waren nog volledig intact en zijn dus plotseling bevroren. Maloof heeft deze klimaatverandering wel als mogelijke oorzaak genoemd voor wat er in 2012 zou kunnen gebeuren, maar hoe die zeer plotselinge klimaatverandering zou moeten plaatsvinden, heeft hij maar in het midden gelaten.

Klimaatverandering. Het woord is gevallen. De Maya’s konden niet voorspellen dat er zo’n grote bevolkingsaanwas zou zijn als in onze tijd. Ze konden ook niet voorspellen dat er een enorme CO2-uitstoot zou plaatsvinden door menselijk handelen. Ze konden wel voorspellen dat er aan het einde van de cyclus een gebeurtenis zou plaatsvinden, die hetzelfde zou zijn als voor het begin van de cyclus. En een klimaatverandering is zo’n gebeurtenis. De Maya’s geloofden dat alles zich herhaalde. Wat destijds gebeurde, zal weer gebeuren.
Onder het National Park Yellowstone bevindt zich een enorme vulkaan. Eigenlijk is het hele park een krater. De krater heeft een doorsnede van 65 kilometer. Als deze vulkaan uitbarst, ontstaat er zo’n enorme hoeveelheid stof, dat er een vulkanische winter in gang wordt gezet. Door het stof wordt het zonlicht geblokkeerd en zal het kwik op het noordelijk halfrond tot ver onder nul dalen. De Maya’s geloofden dat er een dag zal komen dat de zon dood gaat en dat alle mensen dan zullen sterven. Als het zonlicht geblokkeerd wordt door die enorme stofwolk en het plotseling zeer koud wordt, lijkt het net alsof de zon dood is.
De laatste uitbarsting van deze vulkaan was echter 640.000 jaar geleden en kan dus niet de boosdoener zijn geweest aan het begin van de Maya cyclus. Maar het kan wel de boosdoener worden aan het einde van de cyclus, want het rommelt behoorlijk in de krater de laatste jaren.
Als dat het geval is, dan zou er dus ongeveer 5200 jaar geleden ook zo’n enorme vulkaanuitbarsting moeten zijn geweest in bijvoorbeeld Midden of Zuid Amerika. Ik kan die echter niet vinden.
De poolverschuiving wordt niet de oorzaak, de galactische ecliptica heeft al in 1998 plaatsgevonden en toen is er niets gebeurd en de vulkaanuitbarsting lijkt destijds niet de oorzaak te zijn geweest. Wat is destijds dan wel de oorzaak geweest van de snelle klimaatverandering?

Of zou de huidige klimaatverandering door menselijk handelen ons toch fataal worden? Het hoeft natuurlijk niet per se een vulkaanuitbarsting te zijn, die de zon ‘doodt’ en zodoende een soort nieuwe ijstijd veroorzaakt. Het kan ook een versnelde opwarming van de aarde zijn waardoor de ijskappen en de gletsjers sneller smelten en er zoveel water vrij komt dat er een nieuwe zondvloed plaatsvindt.
Er is onderzoek gedaan of de Bijbelse zondvloed ook echt heeft plaatsgevonden, want ook de geschriften van de Azteken, de Vedische geschriften in India en de Chinese geschriften maken er melding van. De onderzoekers Walter Pitman en Bill Ryan van de universiteit van Columbia hebben ontdekt dat een mogelijke zondvloed omstreeks 5600 voor Christus kan hebben plaatsgevonden. Dat is dus ook omstreeks het begin van de vijfde cyclus van de Maya´s. De vijfde cyclus is ook meteen de laatste.

Minister Jacqueline Cramer was met de trein naar Kopenhagen gereisd om daar afspraken te maken over de CO2-uitstoot. De Europese ministers willen 30 procent minder uitstoot in 2020 en 80% minder uitstoot in 2050. De top is volkomen mislukt. 
Ondertussen wil Cramers collega Eurlings nieuwe wegen aanleggen om de files te verminderen en wilde de Gemeenteraad van Enschede de luchthaven Twente uitbreiden. Als ik om me heen kijk zie ik weer meer kerstverlichting in en om de huizen. Logisch, want er is een wedstrijd georganiseerd door TV West wie het mooiste kersthuis heeft. De schappen van de supermarkten lagen overvol met allerlei soorten vlees. Groenten, fruit en vlees worden van hot naar her gesleept in vrachtwagens. De regering wil kolencentrales gaan bouwen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Als je echt iets aan de klimaatverandering wil doen als regering, dan moet je integraal denken en niet in hokjes. Nu werken de Minister van Ruimte en Milieu en de Minister van Verkeer en Waterstaat elkaar tegen. Ook de Minister van Economische Zaken heeft andere belangen dan Cramer. Je kunt wel mooie plannen willen maken over CO2-uitstoot, maar als het oude denken door de burgers en de politici niet snel verandert, dan wordt de doelstelling natuurlijk nooit gehaald.

Ik geloof niet in de voorspelling, dat in 2012 de mensheid uitsterft. Daarvoor zijn de bewijzen voor een catastrofe niet hard genoeg. Maar je zou het bijna hopen. ´Wie niet horen wil, moet maar voelen´, zei mijn moeder altijd.