Vamos a la Clinica

Het bovenstaande verhaal doet vermoeden dat het allemaal perfect in orde is hier in de Dominicaanse Republiek met de gezondheidszorg. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Als je veel geld hebt (lees in dit geval: als je een goede verzekering hebt) word je perfect verzorgd, naar Europese standaarden.
Ben je echter minder bemiddeld dan zijn de omstandigheden ietwat minder prettig. Patienten liggen met 2 of 3 mensen in 1 bed. Als je dus pech hebt word je in het ziekenhuis nog zieker dan dat je was toen je er aankwam. Eten maakt geen deel uit van de service in deze klasse. De familie van de zieke is verantwoordelijk voor het eten en drinken van het ongelukkige familielid. Airconditioning? Televisie? Vergeet het maar!
Op het moment dat ik dat hoorde realiseerde ik me toch maar weer eens hoe gelukkig wij Europeanen eigenlijk wel niet zijn met onze rijkdom. Niet dat ik zo rijk ben of dat ik denk dat de gemiddelde lezer zo rijk is, maar vergeleken met veel mensen die hier leven zijn wij schatrijk.
Zoals je ziet zijn de verschillen in dit land heel extreem. Een uitkeringsgerechtigde in Nederland is een rijk mens vergeleken met het grootste deel van de bevolking alhier. En dan lopen wij maar te klagen ...

Stof tot nadenken, dat is zeker.

Hiermee besluit ik deze editie van mijn column. Ik ben nog lang niet uitgeschreven over dit land, dus stay tuned voor de volgende!

Hasta la vista!

Marco