Na de herverkiezingsoverwinning van Donald Trump in 2024 zond de Russische staatsmedia een compilatie uit van naaktfoto's van Melania Trump uit, de foto's dateren uit 2000 en zijn genomen tijdens een fotoshoot van GQ in 2000.
De compilatie werd uitgezonden op het Russia-1-netwerk in 60 Minutes. De controversiële uitzending leidde tot verontwaardiging op sociale media, waarbij velen kritiek hadden op het schijnbare dedain van Rusland op de familie Trump.
Sigaretten die in Australië worden verkocht, moeten per juli 2025 stuk voor stuk voorzien zijn van gezondheidswaarschuwingen zoals ‘poison in every puff’, ‘damages your lungs’, ‘causes 16 cancers’, ‘shortens your life’ en ‘toxic addiction’.
De maatregel moet ervoor zorgen dat rokers zich bewuster worden van de gevaren en zullen stoppen met roken. Ook mogen er per juli 2025 geen smaaktoevoegingen meer aan tabaksproducten worden gedaan en worden de afmetingen van sigaretten, sigarettenpakjes en shagverpakkingen gestandaardiseerd.
Merknamen die klinken alsof het om minder schadelijke producten gaat, worden ook verboden. Ook komen er verplichte bijsluiters met informatie en aansporingen om te stoppen. De Australische federale overheid hoopt met de nieuwe regels de mogelijkheden voor tabaksfabrikanten te beperken om met hun marketing met name kwetsbare Australiërs te bereiken.
Winkeliers en fabrikanten klagen dat de maatregel om individuele sigaretten te bedrukken mogelijk niet op tijd uitvoerbaar is, waardoor er volgend jaar juli tijdelijk te weinig of geen sigaretten beschikbaar zouden zijn. Dat zou de illegale handel in de hand werken, het vaste dreigement uit de industrie om te proberen maatregelen tegen te houden.
Het intrekken van de Nederlandse nationaliteit na antisemitische geweldpleging is pure symboolpolitiek, vindt wethouder Sofyan Mbarki. Volgens hem worden grote groepen in de samenleving weggezet door het huidige kabinet. "De ijskast van de heer Wilders – die was dichtgezet door aan de voorkant gemaakte afspraken – is de afgelopen dagen weer wijd opengezet." Zo meldt AT5.
Wethouder Mbarki blikt in Park Politiek terug op een gewelddadige week. Een week waarin Israëlische Maccabi Tel Aviv-supporters werden belaagd en mishandeld, maar ook racistische leuzen scandeerden in de stad. Er volgden rellen, verboden demonstraties en een gespannen politiek debat.
"Er kwam een giftige cocktail samen van geweld, racisme, antisemitisme en moslimhaat", aldus de wethouder. Volgens hem kwam daar ook nog de druk op vanuit het kabinet, dat spreekt van een integratieprobleem. Een statement waar Mbarki uitgebreid op reageerde op sociale media.
'De maat is vol'
"Ik voelde me genoodzaakt te reageren. We kunnen als Nederlanders met een migratieachtergrond wel blijven zeggen dat we goed geïntegreerd zijn, maar op een gegeven moment is de maat vol. Als – ondanks van wat we doen – het niet genoeg is, dan ga ik het maar omarmen. En als dat het integratieprobleem is, dan ben ik er trots op."
Het is een duidelijke reactie op de uitingen van premier Schoof afgelopen maandag in een persconferentie. Daarin werd gezegd dat de groep jongeren die in Amsterdam antisemitische gedrag vertoonden een migratieachtergrond heeft en we dus een integratieprobleem hebben. "Anders had het niet zo kunnen ontsporen", aldus Schoof.
Volgens Mbarki is hier geen sprake van in Amsterdam. "Ik ontken niet dat er iets fout gaat. Je moet dingen benoemen, corrigeren, normeren. Zet niet een hele groep weg. We hebben geen leuzen nodig van de premier, maar politieagenten in onze wijken. Daar komt het kabinet niet mee over de brug. Als mensen iets verkeerd doen moet je ze oppakken en straffen. Maar het zijn en blijven Nederlanders. Als je echt een harde maatregel wil moet je de pakkans vergroten."
De wethouder zegt verder vooral hoopvol te zijn over de situatie in de stad. "Het was even pijnlijk om Amsterdammer te zijn, maar ik zie nu ook de veerkracht terugkomen. Amsterdammers die verantwoordelijkheid pakken. Uiteindelijk zijn we een lieve stad. En dat zal altijd overwinnen. Laten we het hoofd koel houden, elkaar opzoeken, en theedrinken met elkaar."
Een 24-jarige man uit Den Helder stond donderdag 14 november terecht voor opruiing en het bedreigen van voormalig premier Mark Rutte.
De man wordt ervan verdacht dat hij op 17 januari 2023 berichten plaatste in een Telegram-kanaal. Hij zei onder meer: “The only one I want is Mark Rutte, I want him excecuted on live TV” en “Maybe the elimination of the entire parlement”. (Nederlandse vertaling: “De enige die ik wil is Mark Rutte, ik wil hem live op televisie executeren. En: “Misschien de eliminatie van het volledige parlement.”)
Telegram is een chatdienst waarop net als bij WhatsApp berichten, video’s, geluidsfragmenten en gif’jes gedeeld kunnen worden.
De verdachte betuigde tijdens de rechtszaak spijt te hebben van de geuite bedreigingen. Hij liet weten dat hij niet écht van plan was om zijn bedreigingen ook daadwerkelijk uit te voeren. Hij zou de berichten geplaatst hebben als grap om aandacht te vragen. De verdachte staat sinds hij vrijkwam uit de voorlopige hechtenis onder toezicht van de reclassering en krijgt behandeling voor zijn psychische en sociale problemen.
Het Openbaar Ministerie neemt de spijtbetuiging van de verdachte en het feit dat verdachte volgens de reclassering goed heeft meegewerkt aan de hulpverlening mee in de strafeis. Toch vindt het OM een gevangenisstraf van 382 dagen gevangenisstraf (met aftrek van de tijd dat verdachte in voorarrest heeft gezeten) waarvan 365 dagen voorwaardelijk gepast. Aan het voorwaardelijk deel verbindt het OM een proeftijd van twee jaar, waarbinnen verdachte zich moet houden aan toezicht en bijzondere voorwaarden, zoals door de reclassering is geadviseerd. Tot slot eist het OM een werkstraf van 240 uur.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.