FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 juli 2024

Eruptie Yellowstone veroorzaakt schade

In Yellowstone National Park in de Verenigde Staten heeft een ongebruikelijk sterke eruptie van een geiser schade aangericht. Voor zover nu bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Op videobeelden van bezoekers is te zien dat modder en puin tientallen meters de hoogte in worden geslingerd. Mensen die in de buurt zijn maken zich over het vlonderpad uit de voeten.

Beelden van na de gebeurtenis laten modder, puin en schade aan het vlonderpad zien. De locatie, Biscuit Basin, is uit veiligheidsoverwegingen tot nader order gesloten voor bezoekers. De eruptie vond een stukje ten noorden van de wereldberoemde Old Faithful plaats.

Stel installeert een snellaadstation in hun voortuin.

Een echtpaar uit Nieuwlande (Dr.) heeft een dubbel snellaadstation in hun voortuin aan laten leggen. De tuin van de woonboerderij is getransformeerd tot parkeerplaats met snellaadmogelijkheid en picknickbanken.

Lars en Miranda Jonkman trokken de stoute schoenen aan en lieten het dubbel snellaadstation bouwen in hun voortuin na de aanschaf van hun eigen electrische auto. Inmiddels zijn ze prima gewend aan de stekkerauto's op hun terrein. Het Powerup-snellaadstation draait sinds begin dit jaar, na een plan-en bouwfase van bjina 2 jaar, op volle toeren.

"Ik dacht dat zoiets ongeveer tien keer zoveel zou kosten als twee gewone opladers van 1500 euro per stuk”, zegt Lars tegen Dagblad van het Noorden. "Maar dat viel mee, de uiteindelijke investering bedroeg in totaal een ton."

Na het verkrijgen van alle vergunningen, de installatie van een speciale elektriciteitskabel en de oplevering van de laadpaal, kochten ze voor 100.000 kilowattuur (kWh) aan stroom in, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 40 huishoudens.

De eigen electrische auto, een Kia Niro, wordt opgeladen via zonnepanelen op het dak van de woning.

Lars legt uit: “We bepalen zelf de verkoopprijs. Bij ons kost een kilowattuur 62 cent voor rijders met een Lanova of E-flux laadpas, voor andere passen 65 cent en voor loyalty-leden 59 cent, allemaal inclusief BTW. Bij Fastned, twee kilometer verderop, betaal je 69 cent en bij een Shell-laadstation in de buurt zelfs 76 cent. Maar bij ons ben je een half uurtje in een bosrijke omgeving. Onze slogan is: opladen, rusten en energie tanken. Bij zo’n Fastned sta je toch fijnstof van de snelweg in te snuiven.”

Haaien bij Brazilië strak van de cocaïne

Biologen hebben ontdekt dat scherpsnuithaaien die voor de kust van Brazilië zwemmen, positief zijn getest op cocaïne. In een onderzoek uitgevoerd door de Oswaldo Cruz Foundation, werd aangetoond dat het cocaïnegehalte in de spieren en lever van deze haaien honderd keer hoger is dan bij andere waterdieren. Dit baanbrekende onderzoek is het eerste dat de aanwezigheid van cocaïne in haaien heeft vastgesteld.

De onderzoekers vingen dertien scherpsnuithaaien voor de kust van Rio de Janeiro. Ze vermoeden dat de haaien de cocaïne binnenkregen via verontreinigd water, bijvoorbeeld door uitwerpselen van drugsgebruikers of door lozingen van illegale drugslaboratoria. Een andere mogelijkheid, hoewel minder waarschijnlijk, is dat smokkelaars cocaïne over zee vervoerden en de drugs hebben gedumpt of verloren.

Blootstelling aan cocaïne kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de haaien, zoals DNA-schade en verminderde vetverwerking. De impact op hun gedrag wordt nog onderzocht. De wetenschappers benadrukken dat deze bevindingen zorgwekkend zijn, niet alleen voor het zeeleven maar ook voor mensen, aangezien haaien wereldwijd worden geconsumeerd.

Cocaïnehaai (foto: Mage.space)

Rechter verbiedt 'Roombeter': Blue Band moet binnen drie maanden stoppen

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag beslist dat Blue Band zijn plantaardige boter niet langer onder de naam 'Roombeter' mag verkopen. Volgens de rechter is het gebruik van het woord 'room' exclusief voorbehouden aan zuivelproducten, in overeenstemming met Europese regelgeving. Blue Band heeft drie maanden de tijd om te stoppen met de verkoop van 'Roombeter', anders riskeert het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro.

Deze uitspraak volgt op een rechtszaak aangespannen door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), die succesvol betoogde dat Blue Band in strijd handelde met de voorschriften. Ondanks dat Blue Band-eigenaar Upfield stelde dat de verpakking duidelijk aangaf dat het product een "100 procent plantaardig alternatief voor roomboter" was, oordeelde de rechter dat dit onvoldoende was om verwarring te voorkomen. Voedselwaakhond foodwatch had 'Roombeter' vorig jaar nog uitgeroepen tot meest misleidende product vanwege de vormgeving van de naam.

Blue Band heeft aangegeven gehoor te geven aan de uitspraak en zal stoppen met de verkoop van 'Roombeter'. Het bedrijf blijft echter van mening dat de plantaardige aard van het product duidelijk was voor consumenten.

Oudste Nederlandse Minecraft-server bestaat 12,5 jaar

Minecraft is het best verkochte computerspel aller tijden en dat is mede te danken aan de multiplayer-servers. De langst bestaande Nederlandstalige Minecraft-server is TorchCraft die op 28 juli aanstaande zijn 12½-jarig jubileum viert.

Minecraft kan vanwege de onbeperkte vrijheid van bouwen en de pixelachtige structuren gezien worden als de virtuele variant van Lego. Sinds de lancering in 2009 zijn er al ruim 300 miljoen exemplaren van het spel verkocht. De Minecraft-server TorchCraft werd eind januari 2012 onder de naam mFok opgezet en is volledig in het Nederlands, zodat ook jonge spelers er snel hun weg vinden. Zo heeft menigeen al gedurende zijn hele middelbareschooltijd op TorchCraft gespeeld en is een levendige community ontstaan waar ook veel Vlaamse spelers zich thuisvoelen. Een bijzonderheid van TorchCraft is dat de Survival-speelwereld niet wordt gereset zodat spelers niet bang hoeven te zijn dat hun bouwwerken verloren gaan, zoals bij andere Minecraft-servers vaak het geval is.

Naast Survival biedt Torchcraft ook andere populaire gamemodes, zoals SkyBlock en Creative. Het 12½-jarig jubileum van TorchCraft wordt gevierd met de lancering van een spectaculaire tijdelijke gamemode, een reünie voor oud-staffleden en terugblikken op de historie van de server.

Meer informatie en toegang tot de server is te vinden via www.torchcraft.nl

Stardew Valley ontwikkelaar Eric Barone belooft voor altijd gratis DLC

In een twitterpost zweert de ontwikkelaar van Stardew Valley, Concerned Ape (Eric Barone) dat hij nooit geld zal vragen voor DLC voor zijn game.

In de twitterpost zweert Concerned Ape op zijn familienaam nooit geld te vragen voor een DLC of update zolang hij leeft. Concerned Ape geeft aan hard aan het werk te zijn om update 1.6 voor consoles en mobiel af te maken. In maart dit jaar kwam de update al naar pc maar nog niet naar de andere platforms.  De boerderijleven-sim Stardew Valley kwam oorspronkelijk uit in 2016 en kent nog steeds een enorme schare fans. Sinds de release is elke update, quality of life upgrade en toegevoegde content altijd gratis geweest en hoef je nooit meer te betalen dan wat er voor de basisgame gevraagd wordt. Het ziet er naar uit dat Concerned Ape dit ook nooit zal gaan doen.

Derde World Superbike-triple op rij Razgatlioglu, Van der Mark goed in Tsjechië

Het seizoen in het World Superbike-kampioenschap is inmiddels halverwege. Gedurende het weekeinde werd in het Tsjechische Most de zesde ronde verreden, er staan er nu nog zes op de kalender voor dit jaar. Ook in Most werd het weer een Turks BMW-feestje, de derde keer op rij al.

Race één
Toprak Razgatlioglu vertrok vanaf poleposition en stond met Andrea Iannone en Alex Lowes op de eerste rij. Nicolo Bulega, Remy Gardner en Danilo Petrucci vormden rij twee, voor Garrett Gerloff, Andrea Locatelli en Michael Ruben Rinaldi - Michael van der Mark vertrok vanaf de zestiende plek.

Razgatlioglu kende weer een goede openingsfase en pakte de leiding, voor Iannone, Bulega, Petrucci en de sterk naar voren gekomen wereldkampioen Alvaro Bautista. Na een paar ronden nam Bulega plek twee over, maar een paar ronden later was Petrucci voorbij Iannone én Bulega naar die tweede plek gereden.

Razgatlioglu reed met speels gemak ver weg van de rest, Petrucci reed op plek twee en had Iannone nog achter zich aan, maar dat wist hij zo te houden en dus was het podium compleet. Van der Mark finishte uiteindelijk als negende.

Superpolerace
Met grotendeels dezelfde startopstelling als in race één sprongen de lichten op groen, waarbij de Ducati's van Bulega en Bautista geweldig vertrokken: in de openingsronde verschalkten ze Razgatlioglu, die plaats nam op de derde plek. Bautista moest er alsnog snel aan geloven en een ronde later ging Razgatlioglu ook weer langs Bulega.

Op Razgatlioglu stond geen maat, de Turk reed met zijn BMW weer naar een dominante zege. Achter hem ging het echter nog fout tussen teamgenoten Bulega en Bautista: Bulega werd bij een inhaalactie van Bautista het grind in gedwongen, Bautista ging zelfs onderuit. Bulega behield plek twee zo alsnog, Alex Lowes completeerde het podium en Bautista finishte niet - Van der Mark kwam keurig als achtste over de meet.

Race twee
Razgatlioglu, Bulega en Lowes vertrokken vanaf de eerste rij, met Petrucci, Gardner en Locatelli op rij twee en Iannone, Jonathan Rea en Van der Mark op de derde rij. In bocht één crashten Bautista en Petrucci, terwijl Bulega naar de leiding reed, voor Razgatlioglu en diens teamgenoot Van der Mark, die fraai profiteerde van de chaos voor hem.

Alex Lowes kreeg al snel een dubbele long lap-penalty aan de broek: hij had een valse start gemaakt. Met speels gemak ging Razgatlioglu na een paar ronden voorbij Bulega, terwijl Van der Mark nog altijd mooi op plek drie reed, met de onderling knokkende Gardner en Locatelli een stukje achter zich.

Even na de helft van de race werd Van der Mark bijgehaald door Locatelli, die zijn Yamaha binnendoor drukte bij de Nederlander. Een paar ronden later kwam ook Gardner langszij, maar het werd alsnog een uitstekende vijfde plek. Razgatlioglu was ongenaakbaar en pakte zijn derde triple op rij, voor Bulega en Locatelli.

FOK! Wat een weer: veel buien en regen met mogelijk onweer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er veel bewolking en komen er verspreid over het land buien voor. Vooral landinwaarts komt bij de buien plaatselijk onweer voor. De wind komt uit west tot zuidwest en is meestal matig.

Vanmiddag zijn er talrijke buien, plaatselijk met onweer en veel regen in korte tijd. In de loop van de middag beperken de buien zich tot het oosten en zuidoosten van het land. Elders komen er dan perioden met zon en wordt het droog. De middagtemperatuur ligt rond 21°C. De wind gaat uit het noordwesten waaien en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond komen er in het oosten en zuidoosten eerst nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. Van het noordwesten uit trekken opklaringen zuidoostwaarts. Later neemt de bewolking van het noordwesten uit juist weer toe en kan het in het noorden af en toe gaan regenen. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het midden, oosten en zuiden neemt de wind later in de avond af naar zwak.

Komende nacht kan het plaatselijk een beetje regenen, maar de meeste plaatsen houden het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Landinwaarts is de wind zwak tot matig uit het westen. Aan zee en op het IJsselmeer komt de wind uit het noordwesten en is deze matig, eerst af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Net als in Portugal blijft het ook hier niet droog  (Foto: Managarm)
Net als in Portugal blijft het ook hier niet droog (Foto: Managarm) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1338

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Passagiers veerboten op Terschelling gecontroleerd op bezit van drugs

De politie heeft op maandag 22 juli een niet-aangekondigde drugsactie gehouden op Terschelling. Agenten hebben na de middag de passagiers van twee veerboten gecontroleerd op het bezit van drugs. Bij de actie zijn vier minderjarigen aangehouden, omdat zij een gebruikershoeveelheid drugs bij zich hadden. De drugsactie is tot stand gekomen na een samenwerking tussen de politie, de gemeente Terschelling en het Openbaar Ministerie.

Resultaten
De politie was bij de actie aanwezig met drugshonden en agenten, die controles uitvoerden bij een deel van de passagiers. Ook op de veerboot waren agenten in burger aanwezig voor het herkennen van signalen, waardoor iemand kon worden gecontroleerd op het bij zich hebben van drugs. Tijdens de controle bleek dat vier minderjarigen een kleinere hoeveelheid drugs bij zich had. Deze drugs zijn in beslag genomen. De minderjarigen zijn aangehouden, verhoord en vervolgens is er door een aanwezige officier van justitie een besluit genomen over de verdere afdoening. In dit geval was dat een Halt-maatregel. De minderjarigen zijn daarna heengezonden.

Duidelijk signaal
Het eiland wordt in de zomermaanden veel bezocht door jongeren, die daar hun vakantie vieren. De laatste jaren nemen drugsgebruik en drugshandel toe en dat zien we als politie ook terug op het eiland. De actie was gericht op – soms minderjarige – drugsgebruikers en eventueel drugsdealers. Zowel de politie, als de gemeente en het OM willen hiermee een duidelijk signaal afgeven. Waarnemend burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Terschelling: “Als burgemeester vind ik het van groot belang dat wij ons, samen met onze veiligheidspartners, inzetten om drugs en drugsgerelateerde criminaliteit in onze gemeente te voorkomen. Met de controle willen we laten zien dat drugshandel en -gebruik hier niet getolereerd wordt. Naast de afschrikkende werking is de actie bedoeld om informatie te verzamelen over de aanwezigheid van drugs onder passagiers die naar Terschelling reizen. We hopen hiermee een beter beeld te krijgen van hoe en wanneer drugs naar het eiland worden gebracht.”

Meteen afgehandeld via ZSM-aanpak
Bij de actie is gebruik gemaakt van de zogeheten ZSM-aanpak en daarbij werken politie, OM, reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Halt en Slachtofferhulp samen. Zo was er op het eiland meteen een officier van justitie aanwezig om een passende beslissing te nemen over het vergrijp. De officier kan bijvoorbeeld beslissen om verdachten met een boete of dagvaarding naar huis te sturen. Ook bestaat de mogelijkheid om minderjarige verdachten aan te melden voor een Halt-maatregel. Dan ligt de afdoening dus niet binnen het strafrecht. De straf is licht waar het kan, zwaar waar het moet en maakt de kans op herhaling zo klein mogelijk.

Veilige omgeving
Officier van justitie Johan Stoffels: “Jongeren onder de 18 mogen niet in bezit zijn van drugs en alcohol. Soms is de verleiding toch te groot. Een verwijzing naar Halt kan dan een afdoeningsmogelijkheid zijn. Halt wijst jongeren op de schadelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik en gaat met hen in gesprek over hoe om te gaan met deze verleidingen. Zo dragen wij gezamenlijk bij aan een veilige omgeving.”

1 op de 3 huishoudens krijgt woning niet koel op warme dagen

In 2023 zei 34 procent van de huishoudens in Nederland dat ze hun woning niet voldoende kunnen koelen op warme dagen. Vooral huishoudens in huurwoningen, flats en oudere woningen hebben hier moeite mee. ’s Avonds en/of ’s nachts de ramen openzetten is de meest genoemde manier om de woning te koelen. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

Meer dan de helft (55 procent) van de huishoudens in een private huurwoning kan de woning naar eigen zeggen niet voldoende koelen op warme dagen. 46 procent van de huishoudens in een sociale huurwoning krijgt de woning niet koel. Huishoudens in een koopwoning hebben hier het minst vaak moeite mee.

Ook huishoudens in een flat of appartement en huishoudens in oudere, vaak minder goed geïsoleerde woningen (gebouwd voor 1970) krijgen hun woning relatief vaak niet goed gekoeld op warme dagen.

Huishoudens met een lage welvaart wonen relatief vaak in huurwoningen en in flats of appartementen. Bijna de helft (47 procent) van de huishoudens met een lage welvaart zei dat ze hun woning onvoldoende koel krijgen als het buiten warm is. Bij huishoudens met een hoge welvaart is dat ongeveer een kwart.

Ramen openzetten meest genoemde manier om woning te koelen
Huishoudens kunnen op verschillende manieren hun woning koelen. ’s Avonds en/of ’s nachts de ramen openzetten wordt het vaakst genoemd (72 procent). Ruim 60 procent houdt overdag de ramen of de gordijnen dicht. Ruim de helft maakt gebruik van een zonnescherm of rolluiken. Ruim 10 procent heeft vaste airconditioning waarmee zij de woning koelen.

Vaste airco minder vaak aanwezig in huurwoningen
Minder dan 5 procent van de huishoudens in huurwoningen, zowel sociaal als privaat, heeft vaste airconditioning. Bij huishoudens in koopwoningen in dat een stuk meer, van hen heeft 18 procent vaste airco. Bij eengezinskoopwoningen gaat het om 19 procent. Daarnaast overweegt 13 procent van de huishoudens met een eengezinskoopwoning om binnen twee jaar een vast aircosysteem aan te schaffen.

Vooral vaste airco in niet-stedelijke gemeenten
Vaste aircosystemen komen vaker voor in niet-stedelijke gemeenten; 17 procent van de huishoudens in dergelijke gemeenten heeft een vaste airco in hun woning. In zeer sterk stedelijke gemeenten is dat 7 procent. Hierbij speelt mee dat in de grote steden relatief veel huishoudens in een huurwoning wonen. Ook wonen daar meer huishoudens in een flat of appartement.

Bijna 3 op de 10 Limburgse huishoudens hebben vaste airco
In Limburg heeft 28 procent van de huishoudens een vaste airco, het hoogste percentage in Nederland. In de overige provincies varieert dit percentage van 7 in Groningen en Flevoland tot 17 in Noord-Brabant.

Waarom smaken bacteriën en schimmels zo lekker?

Een haring met zure bom, een biertje, een kaasje ernaast… Heel lekker allemaal zo op de borrelplank, maar heb je je ooit gerealiseerd dat dit allerlei rottende producten zijn die je in je mond stopt? In deze video storten we ons in de culinaire wereld van verrot eten. Want hoe kan het dat we bacteriën en schimmels zo lekker vinden? Ook duiken we de keuken in om zelf eten te laten rotten, of beter gezegd: te fermenteren. Hier ligt namelijk een heel scheikundig proces achter dat jij zelf thuis ook kunt uitvoeren!

0:00 Wat is fermenteren?

1:42 Gefermenteerd voedsel

3:16 Welk eten is goed voor je?

4:20 Leren eten

5:20 Haring is gefermenteerd voedsel 

6:03 Zelf eten fermenteren

6:53 Wat aten Romeinen?

8:10 Hoe werkt fermenteren?

9:31 Kimchi (gefermenteerde kool): gezond en lekker

9:52 Waarom is (on)gezond eten lekker?

11:29 Haring met zelfgemaakte augurken

Met dank aan Universiteit van Nederland 

Chief Secret Service: 'Wij hebben gefaald bij moordaanslag Trump'

Kimberly Cheatle, directeur van de Amerikaanse geheime dienst, beantwoordde maandag lastige vragen tijdens een hoorzitting in het Congres over het falen van haar agentschap om de moordpoging op Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump eerder die maand te voorkomen. Cheatle gaf voor het House of Representatives Oversight and Accountability Committee toe dat het evenement de "belangrijkste operationele mislukking van de Secret Service in decennia" was.

Republikeins congreslid Michael Waltz nam Cheatle onder vuur en wees op de gebrekkige communicatie  na de aanslag, waaronder een gebrek aan persconferenties door de Secret Service, FBI of DOJ. Waltz zei haar: "ongeacht de oorzaak van het falen zou ik je ontslaan, gewoon door hoe je er sindsdien mee bent omgegaan." Waltz voegde toe: "zo vliegt desinformatie rond" en dat "ik hoop dat je de waardigheid hebt... om af te treden."

Na de moordaanslag op voormalig president Donald Trump waren er bakken met kritiek op de aanpak van de geheime dienst. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen wist de schutter een dak te bereiken met direct zicht op het podium. Ook zou Crooks door zijn gedrag al vóór Trumps optreden zijn opgemerkt, maar mocht de ex-president alsnog het podium op. Cheatle bevestigde dit nu: de bewakers van Trump ontvingen dergelijke tips "tussen de twee en vijf keer", zei ze. Maar er zou volgens Cheatle een verschil zijn of iemand als "verdacht" of als "werkelijke bedreiging" wordt geclassificeerd. Als ze hadden aangenomen dat er een reële bedreiging voor het leven van Trump bestond, zouden de lijfwachten de gebeurtenis onmiddellijk hebben beëindigd.

De geheime dienst is verantwoordelijk voor de bescherming van hooggeplaatste politici in de VS, inclusief huidige en voormalige presidenten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.