FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 juli 2024

Onderzoek: ontvangers basisinkomen werken minder

Over het basisinkomen is al veel gesproken, maar nu zijn de uitkomsten van een grootschalig, meerjarig onderzoek gepubliceerd. Wat blijkt: ontvangers gaan minder werken en dus ook minder inkomen verdienen.

De ontvangers kregen 3 jaar lang een basisinkomen van $1.000,- per maand, zonder tegenprestatie. De controle groep moest het doen met $50,- per maand. In reactie daarop gingen de ontvangers van het basisinkomen èn hun partners minder uren werken. De tijd die overblijft werd voornamelijk ingezet als vrije tijd.

Een betere kwaliteit baan, met bijvoorbeeld meer flexibiliteit of beter passend bij de interesses, werd er niet door gevonden. Opvallend is dat niet alleen de ontvangers zelf minder gaan werken, maar ook hun partners. Het jongere deel van de ontvangers, twintigers, lijkt iets meer te investeren in een vervolgopleiding dan anderen die geen basisinkomen ontvingen.

De studie (working paper) vind je op deze site.

Darter Humphries pakt eerste World Matchplay-titel na winst op Van Gerwen

In de Winter Gardens in Blackpool is zondagavond een einde gekomen aan de World Matchplay, na het WK de grootste major in de dartswereld. Michael van Gerwen nam het in zijn vijfde finale op tegen Luke Humphries, die voor het eerst in de eindstrijd stond.

Van Gerwen en Humphries verdeelden de eerste zes legs onderling, waarna Humphries met een 74-finish een eerste break plaatste voor 5-3. Van Gerwen kwam terug tot 6-5, maar met een 141-finish sloeg de wereldkampioen al snel weer terug. Met grote moeite hield Van Gerwen zich ietwat in de wedstrijd, het stond even later 11-9 voor Humphries.

Een 106-finish hield Van Gerwen met 12-11 in de wedstrijd en met een 110-finish kwam hij eindelijk weer op gelijke hoogte. Humphries brak weer, maar Van Gerwen plaatste een rebreak en liet een 164-finish nét liggen voor 14-14. De Engelsman liep weg naar 16-13, Van Gerwen deed met een 160-finish wat terug, maar liet een herhaling daarvan nét liggen voor 16-16.

De 16-16 kwam er niet en Humphries mocht aanleggen voor de wedstrijd, wat hij op weergaloze wijze deed: een 100-finish met twee keer dubbel-20 leverde hem zijn eerste World Matchplay-titel op.

Vakantie briefing: op tijd boodschappen doen

Soms vergeet je wel eens dat wat in Nederland de norm is, in je vakantieland wel eens de uitzondering kan zijn. Als je de Zwarte Zaterdag uiteindelijk helemaal door bent gekomen, dan denk je misschien "laat die boodschappen maar even tot morgen wachten". Check dan toch eerst nog even onderstaande lijstje.

Hoewel we in Nederland niet meer malen om de zondagsrust, behalve de Koning dan die niet eens zijn verjaardag wil vieren op zondag, ligt dat in sommige andere landen nog wat gevoelig. Zelfs supermarkten zijn in diverse buitenlanden op zondag maar beperkt of zelfs helemaal niet open. In bijvoorbeeld onze beide directe buurlanden kom je van een koude kermis thuis als je je boodschappen tot zondag uitstelt.

In beslag genomen scooter blijkt explosief te bevatten: politiebureau deels ontruimd

Politiebureau Meer en Vaart in Osdorp is vanmiddag deels ontruimd vanwege een explosief. Het explosief werd aangetroffen in een scooter die eerder op de dag bij een controle was in beslag genomen. De EOD heeft het explosief uiteindelijk elders tot ontploffing gebracht.

Verschillende hulpdiensten werden rond 16.00 uur gealarmeerd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), het Quick Respons Team (QRT) van de brandweer en de ambulancedienst waren bij het bureau aanwezig. Agenten stonden voor het bureau waarvan de voordeur met lint was afgezet. 

De scooter werd vanochtend bij een controle in beslag genomen en is daarna overgebracht naar het politiebureau. Onderzoek wees uit dat het inderdaad om een explosief ging. De EOD heeft het voorwerp meegenomen en op een veilige locatie tot ontploffing gebracht.

De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heeft Orbán's 'vredesmissie' gevolgen voor voorzitterschap Raad van de EU?

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen komen vandaag in Brussel bijeen om de situatie in het Midden-Oosten en Oekraïne te bespreken. Tijdens de laatste reguliere bijeenkomst voor het zomerreces staat ook een videoconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba gepland.

De bijeenkomst wordt overschaduwd door interne meningsverschillen in de EU over de manier waarop moet worden gereageerd op de ongeplande reizen van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Hij reisde naar de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese staats- en partijleider Xi Jinping en de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Vanwege deze 'éénmans actie' willen sommige lidstaten een informele bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken die eind augustus in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zal plaatsvinden, annuleren of op zijn minst uitstellen. Andere landen wilden liever ter plekke in Hongarije wilden bespreken waarom ze de gesprekken van Orban met Poetin, Xi en Trump verkeerd vonden.

Orban sprak niet namens de EU
De 'vredesduif missie' wordt als bijzonder vervelend ervaren omdat Hongarije het voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt. In niet-EU-landen zou de indruk kunnen ontstaan dat Orbán tijdens de bijeenkomsten namens de Europese Unie spreekt. Vanuit het perspectief van de Europese Commissie schaadde Orbán de inspanningen van de EU om een verenigd front te vormen in het Oekraïnebeleid. Inhoudelijk was de belangrijkste kritiek dat de ontmoeting met Poetin als een concessie van de EU kon worden gezien.

In reactie op de bekritiseerde reizen van  Orbán  kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie , aan dat topvertegenwoordigers van haar instelling niet langer zouden reizen naar ministeriële bijeenkomsten georganiseerd door het Hongaarse voorzitterschap van de EU-Raad.

Orban rechtvaardigt zijn acties door te zeggen dat de vredesonderhandelingen volgens hem zo snel mogelijk moeten plaatsvinden. De Hongaar heeft lange tijd het standpunt ingenomen dat de politieke koers van de EU en de NAVO zou kunnen leiden tot een uitbreiding van de oorlog buiten Oekraïne. Vanuit het perspectief van Oekraïne zijn onderhandelingen echter zinloos zolang Rusland niet bereid is zich terug te trekken uit de bezette gebieden.

Overheid legt beslag op 3.500 fatbikes van Chinese fabrikant

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft beslag gelegd op zo'n 3.500 fatbikes. Dit deed zij in overleg met de officier van justitie van het Functioneel Parket. Er werd beslag gelegd omdat de fatbikes mogelijk niet voldoen aan de wettelijke eisen en daardoor een risico kunnen vormen voor de veiligheid van de berijders en andere verkeersdeelnemers.

Het gaat om fatbikes die door een Chinese fabrikant in Nederland tegen zeer lage prijzen in de handel worden gebracht als elektrische fiets. Maar deze fatbikes hebben de technische kenmerken van een bromfiets. Voor een bromfiets zijn een typegoedkeuring, kenteken en WA-verzekering nodig en geldt er een helm- en rijbewijsplicht (16 jaar). Ook de instroom van deze fatbikes is door de ILT stilgelegd.

Makkelijke vuistregel
Kopers en gebruikers kunnen zelf snel bepalen of hun fatbike eigenlijk een bromfiets is. “Er is een makkelijke vuistregel”, aldus Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT. “Gaat de fatbike harder dan 25 km/u? Dan gaat het om een ongekeurde en onverzekerde brommer. Als je dat weet, laat je dan je kind op zo’n fatbike rijden? Zónder WA-verzekering, rijbewijs, helm en kenteken?”

Groot aanbod
De enorme populariteit, het grote aanbod van relatief goedkope fatbikes, de recente voorbeelden van (bijna) ongelukken en binnengekomen meldingen waren voor de ILT aanleidingen om te onderzoeken waar de fatbikes vandaan komen. In het belang van het onderzoek en het vervolg kan de ILT geen details geven over merken en typen fatbikes. Na afronding van het onderzoek wordt het dossier overgedragen aan de officier van justitie.

Te mooi om waar te zijn
Visser: “Ik begrijp dat er naar ons en andere toezichthouders wordt gekeken om in te grijpen. De ILT zet - met de beperkte mensen en middelen die ze tot haar beschikking heeft - zich in om in Nederland de handel in dit soort fatbikes tegen te gaan. Maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Van de toezichthouders, de fabrikanten, importeurs en distributeurs. Én van de gebruikers en kopers. Een fatbike die voor minder dan € 1.000 te koop wordt aangeboden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. De kans dat je voor dat bedrag een kwalitatief goede en veilige fatbike koopt, is klein.”

Verantwoordelijkheid
Mocht blijken dat de in beslag genomen fatbikes niet voldoen aan de Europese regels, dan verwacht de ILT van de Chinese fabrikant dat deze alle voertuigen terughaalt. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van fabrikanten om te voldoen aan wet- en regelgeving. En ook importeurs en distributeurs hebben de verantwoordelijkheid om zich ervan te verzekeren dat aan wet- en regelgeving is/wordt voldaan.

Fiets of bromfiets?
Een fatbike is geen speciale categorie voor de wet. Het zegt alleen iets over een uiterlijk kenmerk van een tweewielig voertuig: het heeft onder andere brede banden. Aan de buitenkant is namelijk vaak niet te zien of het gaat om een elektrische fiets of een bromfiets. In welke categorie het voertuig valt, hangt af van de technische kenmerken. Het probleem ontstaat als een fatbike wordt verkocht als elektrische fiets, maar volgens de technische prestaties een bromfiets is. 

Het is een bromfiets als de fatbike:

  • Harder gaat dan 25 km per uur. Bijvoorbeeld omdat de gebruiker of de aanbieder heel gemakkelijk de snelheid kan verhogen naar boven de 25 km per uur. Dit kan onder andere door het intoetsen van een code in een menu. Hierdoor wordt een hogere snelheid vrijgegeven en stopt de trapondersteuning niet bij 25 km per uur

en/of;

  • Een vermogen heeft van meer dan 250 Watt

en/of;

  • Zonder te trappen harder gaat dan 6 km per uur. Bijvoorbeeld door middel van een gashendel.

Lichaam vermiste Marjan (73) gevonden in Frankrijk

Het lichaam van de 73-jarige Marjan Roozendaal is door vrijwilligers van Stichting Reddingshonden gevonden in Frankrijk. De Amsterdamse die aan Alzheimer leed verdween ruim een week geleden van een camping en werd enkele honderden meters verderop gevonden. Ze is waarschijnlijk uitgegleden van een hoge rots en zo'n tien meter naar beneden gevallen. 

Dat meldt de familie aan AT5. Marjan werd vanochtend rond 08.00 uur gevonden door het reddingshondenteam van RHWW. Het lichaam van Marjan werd op ongeveer 700 meter van de camping bij het Franse plaatsje Vacquières waarvan ze verdween gevonden.

Volgens de familie van Marjan is ze waarschijnlijk uitgegleden van een rots en vrijwel direct overleden. Er moet nog wel een autopsie worden gedaan om uit te zoeken of dit daadwerkelijk is gebeurd. "De familie bedankt iedereen, en in het bijzonder Stichting Reddingshonden voor de liefdevolle betrokkenheid en het actieve meezoeken naar Marjan", aldus de familie van Marjan.

Zeventien vrijwilligers van Stichting Reddingshonden gingen afgelopen weekend richting Frankrijk om te zoeken naar Marjan. De Franse politie had ook al met honden en helikopters gezocht, maar dat was zonder resultaat. Haar familie schakelde daarom het team met reddingshonden van RHWW in.

Lekker horrorsfeertje in trailer voor Alien: Romulus

Het is alweer zeven jaar sinds de laatste spinoff van Ridley Scotts Alien, oorspronkelijk uit 1979, verscheen: Alien Covenant. Die film was een 'tweede prequel', het vervolg op het oorsprongsverhaal Prometheus, met het idee dat daar nog een derde film op zou volgen. Die kwam er niet; mogelijk vanwege het tegenvallende succes van die films. De nieuwe film in de Alien-serie, Alien: Romulus, plaatst zichzelf in de tijdlijn tussen de allereerste film en het vervolg (Aliens uit 1986). Hiervoor is nu een nieuwe trailer verschenen.

De film is geregisseerd door Fede Alvarez, die ook Evil Dead en Don't Breathe maakte en dus zijn sporen als horrorrregisseur ruimschoots verdiend heeft. De trailer lijkt ook dat dreigende, angstaanjagende sfeertje van Alvarez' eerdere films te gebruiken om interesse te wekken voor deze film. De hoop is natuurlijk dat de film zelf deze verwachtingen waarmaakt.

Fede Alvarez schreef ook zelf het scenario, samen met Rodo Sayagues, die eerder Don't Breathe 2 schreef en regisseerde. Alien: Romulus is in bioscopen te zien vanaf 15 augustus.

IndyCar Toronto: Schuivers, auto op z'n dak en goede race Van Kalmthout

In de straten van Toronto is zondagavond de twaalfde race van het jaar in de IndyCar Series verreden. Het werd een flink chaotische race, niet zozeer vanwege de strijd vooraan, dat viel namelijk wel mee, maar vanwege de vele schuivers en uitvallers.

Colton Herta had de poleposition gepakt en vertrok naast Kyle Kirkwood. Felix Rosenqvist en Scott McLaughlin stonden op rij twee, voor Romain Grosjean, David Malukas, Josef Newgarden, Graham Rahal, Will Power en Agustin Canapino. Rinus van Kalmthout kende een lastige kwalificatie en moest het doen vanaf plek 22.

Het lukte de coureurs in het achterveld wederom niet zich normaal op te lijnen voor de start, maar de wedstrijdleiding vond het prima en we konden vertrekken. Al bij de start ging het in het middenveld fout, met Christian Rasmussen en Santino Ferrucci als voornaamste slachtoffers en een neutralisatie als resultaat.

Met Herta, Kirkwood, McLaughlin en Rosenqvist voorop konden we vrij snel door, maar de boel werd ook heel snel weer geneutraliseerd: na een tikje van Scott Dixon ging Canapino stevig de muur in. Een paar ronden later werd het groen dan weer gezwaaid en dit keer konden we echt op gang komen, met Herta en Kirkwood voorop.

Al snel pakte Rosenqvist zijn derde plek terug van McLaughlin, die ook Newgarden langszij zag komen en die na iets minder dan twintig ronden de eerste was van de toppers die een stop kwam maken: hij leverde de matige zachte band in en kon verder op de harde banden.

Na een ruime dertig ronden kwam ook Rosenqvist binnen, hij kwam juist zachte banden halen. Herta en Kirkwood kwamen een ronde later binnen en kwamen virtueel op één en twee de baan weer op - Dixon reed er nog even voor, maar kwam vervolgens ook de pitstraat in. Zo reed Herta weer voorop, gevolgd door Kirkwood, Newgarden, Rosenqvist en McLaughlin.

Ruim dertig ronden voor het einde was Newgarden de eerste van de mannen voorin die zijn - in principe - laatste stop kwam maken, maar dat ging niet goed: hij kwam nauwelijks weg en verloor heel veel tijd. Herta kwam iets later binnen en Kirkwood dook er gelijk achteraan.

Nadat iedereen gestopt was reden Herta en Kirkwood weer voorop, terwijl ruim achter hen flinke fouten gemaakt werden: onder meer Rosenqvist raakte de controle even kwijt, hij moest vervolgens naar binnen met problemen. Problemen waren er ook voor Kyffin Simpson: hij reed zijn Ganassi-auto stevig de muur in en met ruim vijftien ronden te gaan kregen we weer een caution.

De herstart ging even goed, maar al snel bepaald niet meer: Pato O'Ward schoof in de rondte, Marcus Ericsson schoof er tegenaan, Enzo Fittipaldi en Nolan Siegel liepen veel schade op en Santino Ferrucci knalde er vol overheen en eindigde ondersteboven - alle betrokkenen waren in elk geval wel in orde.

Na flink wat opruimwerkzaamheden kon de groene vlag weer gezwaaid worden, met Herta, Kirkwood, Dixon, McLaughlin en Power voorop. Ook dat duurde nog niet eens een ronde: McLaughlin werd nota bene door teamgenoot Power de muur in getikt. Zijn auto was snel weggehaald en we konden een nieuwe poging wagen.

Power kreeg een drivethroughpenalty en viel weg uit de top, Herta opende weer een klein gaatje naar Kirkwood. Daar bleef het bij en Herta reed naar een dominante overwinning, zijn eerste in twee jaar, voor Kirkwood, Dixon en de van plek achttien naar voren gekomen kampioenschapsleider Alex Palou. Van Kalmthout reed een uitstekende race en finishte keurig als achtste, de beste Chevroletmotor van het veld.

De IndyCar Series kent nu een zomerstop, over een kleine maand begint men aan de serie van de laatste vijf wedstrijden van het jaar.

FOK! Wat een weer: bewolking en wat zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er zonnige perioden, vooral in het zuidwesten is er ook bewolking. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit richtingen tussen west en zuidwest.

Vanmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Op de meeste plaatsen blijft het droog, als er plaatselijk wat lichte regen valt, dan stelt dat waarschijnlijk niet veel voor. De maximumtemperatuur ligt tussen 22°C op de Wadden en plaatselijk 25°C in het zuidoosten. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind uit richtingen tussen west en zuidwest.

Vanavond neemt van het westen uit de bewolking overal toe. Aan het eind van de avond valt er in het (noord)westen af en toe regen. Er is weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige wind uit zuidwest.

Vannacht komen er vooral in het noorden en westen enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 17°C. Er staat een matige wind uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer kan de wind af en toe vrij krachtig zijn. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Bewolking en zon bepalen het weertype voor vandaag (Foto: Managarm)
Bewolking en zon bepalen het weertype voor vandaag (Foto: Managarm) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Harris verklaart Trump de oorlog, maakt ze kans om hem te verslaan?

Nadat de Amerikaanse president Joe Biden zich terugtrok uit de verkiezingscampagne, wil zijn plaatsvervanger Kamala Harris graag zijn plaats innemen. De Amerikaanse vicepresident en nieuwe presidentskandidaat Kamala Harris heeft verklaard dat ze er alles aan zal doen om de Democratische Partij en de natie te verenigen en Donald Trump te verslaan.

"Ik ben vereerd met de steun van de president en ik ben van plan deze nominatie te verdienen en te verkrijgen," zei Harris in een schriftelijke verklaring. Biden had Harris genomineerd als plaatsvervangende kandidaat.

Ze zal er nu alles aan doen om de Democratische Partij te verenigen, kondigde de 59-jarige aan. De beslissing over de kandidatuur ligt uiteindelijk bij de afgevaardigden van de Democratische Partij uit alle staten. De voormalige Amerikaanse president Barack Obama prees bijvoorbeeld de terugtrekking van de Amerikaanse president Joe Biden uit de presidentsrace - maar heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken voor de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris als vervangende kandidaat.

Biden wil zich bij de verkiezingen in november niet kandidaat stellen voor een tweede termijn. Eerder was er al discussie over zijn mentale fitheid. De 81-jarige was herhaaldelijk zijn gedachtegang kwijt en spartelde tijdens een tv-debat tegen zijn Republikeinse uitdager Donald Trump. Sinds het fiasco voor een miljoenenpubliek is de druk van de Democraten op Biden toegenomen om zich terug te trekken.

Harris schreef over Biden's terugtrekking: "Met deze onbaatzuchtige en patriottische daad doet president Biden wat hij zijn hele leven al doet: Hij stelt het Amerikaanse volk en ons land boven alles." Zijn opmerkelijke nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne Amerikaanse geschiedenis en gaat verder dan de nalatenschap van veel presidenten die twee termijnen hebben gediend.

Het afgelopen jaar heeft ze door het hele land gereisd om met Amerikanen over de verkiezingen te praten, zei Harris. "En dat zal ik de komende dagen en weken blijven doen." Ze legde uit: "We hebben 107 dagen tot de verkiezingsdag. Samen zullen we vechten. En samen zullen we winnen."

Maar kan vicepresident Kamala Harris Donald Trump verslaan? WSJ vroeg een democratische strateeg, een politicoloog en een opiniepeiler wat haar potentiële voor- en nadelen zijn als ze het opneemt tegen de voormalige president.

Hoofdstukken:
0:00 Nieuwe Democratische presidentskandidaat
0:31 Voordelen Harris
4:29 Peilingresultaten
5:35 Harris' nadelen
7:11 Harris' weg vooruit

Kremlin houdt de situatie in de VS 'nauwlettend in de gaten'

Na de terugtrekking van Joe Biden uit de presidentsrace in de VS wil het Kremlin de situatie "nauwlettend in de gaten houden". Woordvoerder Dmitry Peskov van het Kremlin herinnerde eraan dat de Russische president Vladimir Poetin Biden had aangemerkt als een voorspelbare kandidaat die de voorkeur zou genieten van Rusland. Maar: "De verkiezingen zijn nog vier maanden weg, en dat is een lange tijd waarin veel kan veranderen," zei Peskov. "We moeten geduldig zijn en goed in de gaten houden wat er daarna gebeurt." De prioriteit voor Rusland is het bereiken van de doelen van de oorlog tegen Oekraïne.

De voorzitter van de Russische Staatsdoema, Vyacheslav Volodin, riep op om Biden ter verantwoording te roepen. "Biden heeft problemen gecreëerd over de hele wereld en in zijn eigen land, de Verenigde Staten. Biden moet nu ter verantwoording worden geroepen: voor de ontketende oorlog in Oekraïne, de vernietiging van de economieën van Europese landen, het sanctiebeleid tegen Rusland en andere landen." Volgens het Russische narratief heeft het Westen schuld aan de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

Republikeinen roepen Biden op om gelijk af te treden, vallen Harris af

De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, roept Joe Biden op om onmiddellijk af te treden na zijn terugtrekking uit de Amerikaanse presidentiële race. "Als Joe Biden niet in staat is zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, dan is hij ook niet in staat om president te zijn", schreef Johnson op Platform X. "Hij moet onmiddellijk aftreden."

Johnson noemde de terugtrekking van Biden een ongekend moment in de Amerikaanse geschiedenis. “We moeten duidelijk zijn over wat er net is gebeurd”, schreef de Republikein. “De Democratische Partij heeft haar kandidaat iets meer dan honderd dagen voor de verkiezingen uit de stemming gehaald.” Door dit te doen maakte de tegenpartij “de stemmen ongeldig van meer dan 14 miljoen Amerikanen” die op Biden stemden in de interne voorverkiezingen van de Democraten. Door dit te doen heeft de “zelfbenoemde 'Partij van de Democratie' precies het tegenovergestelde bewezen.” 

De Republikeinse vice-presidentskandidaat JD Vance blijft ondanks het terugtrekken van Biden vertrouwen hebben in de overwinning. “President Trump en ik zijn klaar om Amerika te redden, ongeacht wie de Democraten leidt”, schreef de senator uit Ohio op X. “Laat me zien waar je van gemaakt bent.”

Vance ging meteen in de aanval tegen vice-president Kamala Harris, die Biden als vervangende kandidaat opperde. Ze hielp mee het klimaat- en migratiebeleid van Biden vorm te geven: “Zij is verantwoordelijk voor al deze mislukkingen.”

Zie ook: Biden draagt Kamala Harris voor als nieuwekandidaat voor presidentsverkiezingen 2024

Biden trekt zich terug en draagt Kamala Harris voor: 'Harris for President'

De Amerikaanse president Joe Biden (81) stelt zich niet langer verkiesbaar als nieuwe president van de Verenigde Staten. Dat maakt hij bekend in een statement dat hij deelt op platform X.

Update 0.30 uur: De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris kan volledig vertrouwen op de campagnemachine van president Joe Biden. Zijn campagneteam heeft zijn naam veranderd in 'Harris for President'. In een e-mail riep Biden zijn supporters op om nu geld te doneren aan Harris' verkiezingscampagne. Biden schreef dat haar zijn vicepresident maken de beste beslissing was die hij had genomen.

Naast het campagneteam van Biden hebben ook andere Democratische steungroepen al om een naamsverandering gevraagd.

Volgens het persbureau AP heeft het Witte Huis er vertrouwen in dat Kamala Harris als plaatsvervangde Democratische presidentskandidaat zal worden bevestigd. Er wordt niet echt verwacht dat er een serieuze uitdager voor Harris zal zijn nadat Biden zich uitsprak voor haar, volgens informatie uit geïnformeerde kringen binnen de Amerikaanse regering.

Nog voordat Biden aankondigde zich terug te trekken, werden de gouverneur van Californië, Gavin Newsom, en de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, ook naar voren geschoven als mogelijke kandidaten naast Harris. Whitmer had echter al geweigerd en Newsom benadrukte dat hij Harris zou steunen als zij als kandidaat zou worden voorgedragen. Het is onwaarschijnlijk dat andere mogelijke kandidaten zoals gouverneurs Josh Shapiro (Pennsylvania) en Roy Cooper (North Carolina) nog een poging doen om kandidaat te worden na de steunbetuiging van Biden aan Harris.

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, die de verkiezingen van 2016 verloren van Donald Trump als Democratische presidentskandidaat, steunen Kamala Harris als de nieuwe Democratische presidentskandidaat.

Update 20.36 uur: Joe Biden draagt zijn vicepresident Kamala Harris voor als de nieuwe presidentskandidaat voor de Democraten wordt. "Het is tijd om samen te komen om Trump te verslaan." (Of dit de juiste kandidaat is moeten we nog even afwachten.) 

Eerdere berichtgeving: Biden vermeldt in zijn brief dat de Verenigde Staten de afgelopen drieënhalf jaar onder zijn leiding aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. "Vandaag de dag heeft de VS de sterkste economie ter wereld. We hebben historische investeringen gedaan om ons land opnieuw op te bouwen. We hebben de kosten van medicijnen voor ouderen verlaagd en betaalbare zorg aangeboden."

"Niets van dit alles zou mogelijk zijn geweest zonder jou, de kiezer," gaat de president verder. "Samen hebben we een unieke pandemie overwonnen en de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie doorstaan. We hebben onze democratie beschermd en versterkt."

'In het belang van de partij'
"Het was een grote eer om als uw president te dienen. En hoewel ik graag als president door had willen gaan, denk ik dat het in het belang van de partij en het land is om een stap terug te doen." Biden geeft aan dat hij later deze week verder zal ingaan op zijn beslissing om zich terug te trekken. 


-

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.