FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 juli 2024

Oranje na 20 jaar weer halvefinalist op EK na winst op Turkije

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdag na twintig jaar weer geplaatst voor de halve finales van het EK. Oranje stond bij de rust nog met 0-1 achter tegen Turkije, maar draaide de wedstrijd om in de tweede helft en won met 2-1. Woensdagavond neemt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het op tegen Engeland.

Ronald Koeman koos tegen Turkije voor dezelfde basiself als tegen Roemenië. Nederland begon nog wel redelijk aan de wedstrijd, maar gedurende de eerste helft nam Turkije de controle in de wedstrijd over en kwam het tien minuten voor rust op voorsprong. Uit een voorzet van Arda Güler kopte Samet Ayakdin volledig vrij in.

Turkije ging met een 0-1 voorsprong de rust in. Bondscoach Koeman greep in en bracht Wout Weghorst erin voor Steven Bergwijn. Met Weghorst in het veld was Oranje een stuk gevaarlijker dan in de eerste helft, maar ook Turkije was gevaarlijk vanuit een vrije trap van Güler. Daarnaast ontsnapte Oranje aan de 0-2 na een hard schot van Kenan Yildiz, waarna Weghorst zittend de bal kon wegwerken.

Ook aanvallend had Weghorst een belangrijke bijdrage. Na een goede kans van de lange spits kreeg het Nederlands elftal een corner en uit die hoekschop maakte Nederland de gelijkmaker. Depay nam de bal kort, kreeg hem vervolgens terug en gaf een perfecte voorzet op Stefan de Vrij, die hard raak kopte.

Oranje ging erop en erover. Zes minuten na de gelijkmaker kwam Nederland op voorsprong. Dumfries zette laag voor, waarna Gakpo met de nodige geluk de 2-1 binnen werkte. Oranje had de wedstrijd onder controle, maar in het slot liep het Nederlands elftal steeds meer naar achteren en kreeg Turkije de kansen, maar dankzij een aantal goede reddingen van Bart Verbruggen bleef het 2-1 en staat Nederland na twintig jaar weer eens in de halve finale van het EK.

In die halve finale neemt Oranje het op tegen Engeland, dat eerder op de avond na strafschoppen won van Zwitserland.

Nederland ongewijzigd tegen Turkije in kwartfinales EK

Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond om 21.00 uur in de kwartfinales van het EK voetbal tegen Turkije. In het Olympiastadion in Berlijn speelt Nederland met dezelfde opstelling als tegen Roemenië, de achtste finale die met 3-0 gewonnen werd.

Het zal letterlijk en figuurlijk een hete partij worden, hoewel de warmte in Berlijn mogelijk omgezet gaat worden in onweer. Zeg het maar: Nederland of Turkije, in deze redelijk beladen wedstrijd? De winnaar neemt het in elk geval woensdag op tegen Engeland!

Opstelling Nederland: Verbruggen, Dumfries, De Vrij, v.Dijk, Aké, Schouten, Simons, Reijnders, Bergwijn, Depay, Gakpo

Opstelling Turkije: Günok, Müldür, Akaydin, Bardakci, Kadioglu, Yilmaz, Özcan, Çalhanoglu, Ayhan, Yildiz, Güler

Engeland verslaat Zwitserland na penalty's en wacht mogelijk het Nederlands elftal

Engeland heeft zich ten koste van Zwitserland geplaatst voor de halve finales van het EK voetbal. Na 90 en 120 minuten stond het 1-1 en moest een strafschopserie de beslissing brengen. Die strafschoppen nam de Engelse voetbalploeg net iets beter dan de Zwitsers en staat in de halve finale, waarin het mogelijk tegen het Nederlands elftal speelt, dat hun kwartfinale later op de avond speelt tegen Turkije

Engeland en Zwitserland speelden een vreselijke wedstrijd tegen elkaar. In de eerste helft waren er geen kansen te noteren en stond het na 45 minuten nog 0-0. De tweede helft was niet veel beter, maar werd er toch gescoord. Met nog een kwartier te gaan kwamen de Zwitsers op voorsprong via Breel Embolo, die van dichtbij een voorzet vanaf rechts kon binnenwerken.

Engeland had tot dan toe nog geen schot op het Zwitserse doel gelost, maar kwam wel snel langszij. Vijf minuten na de openingstreffer via Bukayo Saka, die vanaf links met zijn rechtervoet raak trapte. In de resterende tijd werd er niet meer gescoord en ook in de verlengingen niet, waardoor een strafschoppenserie de beslissing moest brengen.

In die strafschoppenserie nam Engeland die beter dan Zwitserland. Manuel Akanji miste de eerste penalty voor Zwitserland, waarna Engeland geen fout maakte vanaf de elf meter en in de halve finale staat. Daarin wacht mogelijk het Nederlands elftal, dat vanavond in actie komt tegen Turkije.

Man die drie supermarkten in een week overviel krijgt 33 maanden cel

Een man van begin 20 is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 33 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor het overvallen van drie supermarkten. De drie supermarkten in Amsterdam Nieuw-West werden aan het begin van het jaar in een week tijd overvallen. 

In de ochtend van 12 januari kwam de man met een mes de supermarkt aan de Aalbersestraat in Geuzenveld binnen en bedreigde een medewerker omdat hij geld uit de kassa wilde. Vier dagen later stapte de man opnieuw een supermarkt binnen met een mes, deze keer aan het Lambertus Zijlplein. En nog eens twee dagen later deed hij dat voor dederdekeer bij een filiaal aan de Slotermeerlaan. 

De rechter neemt het de jonge twintiger kwalijk dat hij bij alle drie de overvallen het personeel heeft bedreigd. "Het is algemeen bekend dat de gevolgen van dergelijke bedreigende situaties lang kunnen doorwerken, zowel bij de slachtoffers als bij de personen die hiervan getuige zijn geweest."

Verminderd toerekeningsvatbaar
De advocaat van de man vroeg aan de rechtbank om rekening te houden met zijn jonge leeftijd en dat hij geen strafblad heeft, maar de rechtbank vindt vanwege de ernst van de incidenten de afwezigheid van een strafblad niet strafverminderend. Wel hield de rechter rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is vanwege een verstandelijke beperking. "De verdachte kon de gevolgen van zijn handelen niet goed overzien."

De man kreeg daarom een straf van 33 maanden opgelegd, maar daar wordt nog wel zijn voorarrest vanaf gehaald. Ook kreeg hij een proeftijd van drie jaar. Aan de proeftijd zitten wel nog wat bijzondere voorwaarden. Zo moet hij zich melden, worden behandeld voor onder andere zijn middelengebruik en moet hij begeleid gaan wonen.  

Marine Le Pen (RN) tegen gebruik van Franse wapens in Rusland

Als haar rechtse Rassemblement National (RN) de parlementsverkiezingen wint, wil Marine Le Pen voorkomen dat Oekraïne Franse langeafstandswapens gebruikt om doelen in Rusland aan te vallen. Een premier van de RN zou er ook voor zorgen dat Franse troepen onder geen enkele omstandigheid in Oekraïne gestationeerd zouden worden, zei ze tegen CNN, waarmee ze de eerdere standpunten van haar partij opnieuw bevestigde.

RN-leider Jordan Bardella had eerder aangekondigd dat Oekraïne zich moet kunnen verdedigen tegen de Russische agressieoorlog. Hij is echter tegen elk apparaat dat de situatie zou kunnen escaleren en wil daarom geen langeafstandsraketten en wapens aan Oekraïne leveren die Russisch grondgebied zouden kunnen treffen. 

De Franse president Emmanuel Macron wilde niet per se uitsluiten dat westerse grondtroepen naar het aangevallen land worden gestuurd.

De rechtse nationalisten hopen zondag in de beslissende ronde van de nieuwe parlementsverkiezingen een absolute meerderheid te behalen en de premier te mogen benoemen. In de eerste stemronde stonden zij, net als bij de Europese verkiezingen, voorop, gevolgd door de nieuwe linkse alliantie en het centrumkamp van Macron op de derde plaats. Volgens de huidige peilingen zou RN de absolute meerderheid kunnen mislopen.

'Slappe hap' kost PVV 3 zetels in de peiling

Misschien ligt het aan de barbieroze outfit van Agema op het bordes, maar aannemelijker is dat de matpartij van de week wat als een Tweede Kamer debat moest doorgaan PVV zetels gaat kosten. Direct na het debat over de regeringsverklaring heeft Peil.nl een peiling uitgevoerd. 

In de nieuwste peiling van Peil.nl komt de ploeg van Wilders nu op 38 zetels, nog altijd een zetel meer dan bij de laatste verkiezingen. Maar dat is veel minder dan de 50 zetels waar PVV in februari 2024 op peilde. VVD peilde 2 zetels hoger dan vorige week, GL/PvdA leverde 1 zetel in en D66 en Christen Unie kwamen 1 zetel hoger uit.

Het vertrouwen in het kabinet is afgelopen week gezakt van 5.3 naar 4.8, deze dalende trend is te zien bij alle partijen.

Premier Schoof doet het beter, het vertrouwen in zijn premierschap is gegroeid van 5.8 naar 6.2. Deze stijging is te zien bij kiezers van diverse partijen, inclusief PvdA/GroenLinks. De grootste toename in vertrouwen wordt waargenomen bij kiezers van BBB en PVV.

Meer mensen denken dat dit kabinet geen lang leven is beschoren. Vorige week dacht nog 21% dat het kabinet niet het eind van dit jaar zou halen, dat is nu gestegen tot 39%. 

De peilingen zijn hier te zien.

Moto3-pole Veijer, Martin domineert MotoGP-sprint

Op de Duitse Sachsenring wordt dit weekeinde de Grand Prix van Duitsland voor de motoren verreden. Zaterdag stonden de kwalificaties in de diverse klasses op het programma en werd in de MotoGP ook de sprint weer verreden - zondag volgt de reguliere Grand Prix.

Jorge Martin had de poleposition te pakken en stond naast de verrassend snelle Aprilia's van Miguel Oliveira en Raul Fernandez. Francesco Bagnaia, Alex Marquez en Franco Morbidelli namen de tweede rij in beslag, voor Maverick Viñales, Fabio Di Giannantonio, Enea Bastianini, Pedro Acosta, Brad Binder en Marco Bezzecchi.

Bagnaia kende een topstart en pakte de leiding, voor Martin, Oliveira en Fernandez. Martin opende snel een succesvolle aanval op Bagnaia, die ook ineens Oliveira binnendoor zag komen. Martin reed ondertussen ronde na ronde wat verder weg en snelde naar een dominante zege, Oliveira pakte een uitstekende tweede plek en Bagnaia completeerde het podium, voor Bastianini, Morbidelli, Marc Marquez en Viñales.

Moto3
Collin Veijer reed een bijzonder sterke kwalificatie en reed zich in de slotfase zelfs naar de poleposition. David Alonso en Luca Lunetta zullen hem zondag vanaf 11.00 uur vergezellen op de eerste startrij, voor Adrian Fernandez, Jose Antonio Rueda, David Muñoz, Scott Ogden, Taiyo Furusato en Tatsuki Suzuki.

Moto2
Bo Bendsneyder kende een meer dan uitstekende vrijdag, maar zaterdag ging het wat minder lekker, hoewel zijn vijftiende startplek voor zondag nog altijd prima is - Zonta van den Goorbergh moet het om 12.15 uur doen vanaf de 28e plek. Poleposition was voor Celestino Vietti, die met Jake Dixon en Fermin Aldeguer op de eerste startrij staat. Senna Agius, Manuel Gonzalez en Tony Arbolino vertrekken vanaf rij twee, voor Ai Ogura, Diogo Moreira en Marcos Ramirez.

Biden blijft in presidentsrace en denkt Trump te verslaan

Na de speculaties over zijn deelname aan de verkiezingen heeft de Amerikaanse president Joe Biden bevestigd dat hij niet van plan is om zijn kandidatuur in te trekken. Tijdens een campagnebijeenkomst op vrijdag verklaarde hij vastberaden: "Ik doe mee en zal opnieuw winnen".

Tijdens de bijeenkomst benoemde Biden het recente debat waarbij hij niet zijn beste prestatie leverde. Hierdoor ontstonden er veel speculaties over zijn toekomst. Echter, Biden maakte duidelijk dat hij standvastig blijft en niet van plan is om uit de race te stappen. Zijn uitspraken werden met luid gejuich ontvangen door het publiek in Madison, Wisconsin. De aanwezigen scandeerden vol enthousiasme: "Let's go Joe".

F1: Russell op poleposition op Silverstone, Verstappen vierde

George Russel heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Mercedes-coureur kwam op het circuit van Silverstone tot een tijd van 1.25,819 waarmee hij sneller was dan teamgenoot Lewis Hamilton en Lando Norris met de McLaren. Max Verstappen kwam met een gehavende Red Bull tot de vierde positie.

De kwalificatie begon op een natte baan waardoor de coureurs onder dreiging van regen meteen naar buiten gingen om een tijd neer te zetten. Het asfalt werd droger en droger waardoor de rijders kozen om op slicks naar buiten te gaan. Red Bull-coureur Sergio Perez verslikte zich in een natte plek en belandde in het grind waardoor hij al snel klaar was. Nadat de auto weg was gehaald kwam er een kleine bui waardoor teamgenoot Verstappen door diezelfde grindbak reed en de vloer hierbij flink beschadigde. Toch ging de Nederlander wel door naar het tweede deel. Het was lang spannend wie er door mochten en uiteindelijk vielen Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Esteban Ocon, Perez en Pierre Gasly af.

Ook in Q2 dreigde er regen waardoor de coureurs wederom allemaal direct het asfalt boven de pitbox verkozen. Duidelijk werd dat de baan sneller en sneller werd waardoor alle rijders een tweede run nodig hadden om door te kunnen gaan. Belangrijkste afvaller in dit deel was Charles Leclerc met de Ferrari die net als Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou en Daniel Ricciardo klaar was.

In het derde deel was Verstappen de eerste die een serieuze tijd noteerde, maar na de eerste run prijkte de naam van Russell met een 1.26,024 bovenaan, voor Norris en Hamilton. In de tweede run verbeterde Verstappen zich naar plek vier, maar was het Russell die er met een tijd van 1.25,819 met de eerste positie vandoor ging, voor Hamilton en Norris. Oscar Piastri eindigde op positie vijf, voor Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Lance Stroll, Alexander Albon en Fernando Alonso.

Tweede ritzege Girmay deze Tour

Biniam Girmay heeft de achtste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 183,4 kilometer, van Semur-en-Auxois naar Colombey-les-deux-Églises, was de renner van Intermarché-Wanty de rapste in de massasprint. Het was zijn tweede ritzege deze Tour. Girmay was ook de snelste in de derde etappe. Tadej Pogacar behoudt het geel.

Zonder oud-wereldkampioen Mads Pedersen, die te veel last heeft van van de gevolgen van zijn valpartij in de vijfde etappe, begonnen de renners aan de achtste etappe. Het trio Bissegger, Powless en Abrahamsen slaagde erin om een gaatje te slaan en kreeg ook de ruimte van het peloton. Na een col van de vierde categorie ging Abrahamsen er alleen vandoor. Bisegger en Powless lieten zich terugzakken en vervolgens was het de Fransman Jegat die uit het peloton wegreed. Het peloton reed op bijna drie minuten van Abrahamsen. Jegat probeerde wel om bij Abrahamsen te komen maar hij werd weer gegrepen door het peloton.

Abrahamsen, de drager van de bergtrui, kreeg een maximale voorsprong van boven de zes minuten. Op 66 kilometer van de streep vond er een valpartij in het peloton plaats met als belangrijkste slachtoffer Warren Barguil. De Fransman bleef even aan de kant staan maar vervolgde uiteindelijk toch weer zijn weg. Inmiddels was de voorsprong van Abrahamsen teruggelopen tot onder de drie minuten. Het tempo in het peloton was inmiddels hoog, hierdoor moesten er renners achterin afhaken. Op 15 kilometer van de streep werd Abrahamsen eindelijk ingerekend door het peloton.

De sprintersploegen hadden zich intussen vooraan het peloton genesteld. In de eindsprint was het Girmay die de Belg Philipsen en diens landgenoot De Lie te snel af was. Marijn van der Berg was met plek vijf de beste Nederlander.

Results powered by FirstCycling.com

Formule 2-regenrace op Silverstone levert eerste zege op voor toptalent

Op een nat circuit van Silverstone is zaterdag de sprintrace in de Formule 2 afgewerkt. Dat werd een natte bedoening en duurde ook wat langer dan gebruikelijk, doordat men ook nog even terug de pitstraat in moest na een rode vlag.

Op poleposition stond Kimi Antonelli, met Zane Maloney naast hem. Kush Maini en Jak Crawford stonden op rij twee, voor Gabriel Bortoleto, Oliver Bearman, Franco Colapinto, Dennis Hauger, Victor Martins en Isack Hadjar - Richard Verschoor vertrok vanaf de dertiende plek, waarbij de start op regenbanden en achter de safety car plaats vond.

Bortoleto opende al vroeg de aanval op Crawford, met succes, terwijl het na amper een ronde racen al flink harder begon te regenen. De wedstrijdleiding keek het nog even aan, maar in ronde vier was het mooi geweest: de rode vlag werd gezwaaid en dat was bepaald niet moeilijk te begrijpen.

Na een onderbreking kwam het veld achter de safety car terug de baan op en het duurde niet lang voor het groen weer gezwaaid werd, met Antonelli, Maloney, Maini en Bortoleto voorop. Na een paar ronden ging het fout voor kampioenschapsleider Paul Aron, die een bocht niet goed uit kwam en vervolgens een beuk van achteren kreeg van Marti, die zijn ophanging aan gort reed - ook Aron's titelconcurrent Hadjar stond ineens stil en was klaar.

Met een handvol ronden te gaan werd Martins vanaf de vijfde plaats in de rondte getikt door Zak O'Sullivan. Voorin was er maar één de beste: Antonelli reed de hele boel op een hoop en pakte in een nat Silverstone zijn eerste Formule 2-zege. Maloney werd eenzaam tweede, Bortoleto won het hevige duel met teamgenoot Maini om de derde plek, door er in de laatste bocht voorbij te gaan - Verschoor reed een onzichtbare race en finishte als elfde.

Update
Bortoleto heeft vijf seconden tijdstraf gekregen voor zijn inhaalactie op Maini, die zo de derde plek weer in handen heeft.

Titelverdediger Argentinië en debutant Canada in halve finales Copa América

In de Copa América in de VS zijn de eerste twee kwartfinales gespeeld. Titelverdediger Argentinië nam het in Houston op tegen Ecuador, terwijl debutant Canada in Arlington tegen Venezuela speelde, twee wedstrijden die uit zouden lopen op penalties.

Argentinië opende de kwartfinales en na ruim een half uur was het ook echt raak: Lisandro Martinez werkte een corner binnen, die door de Ecuadoriaanse doelman te laat uit het doel geslagen werd. Een handsbal van Rodrigo De Paul leverde Ecuador in de tweede helft een penalty, maar die rolde zachtjes tegen de paal.

In de blessuretijd was het alsnog raak: Kevin Rodriguez zette Ecuador op 1-1. Verlengingen zijn er in Zuid-Amerika alleen in finales en dus ging men rechtstreeks naar de penalties, waarin Lionel Messi begon door de bal op de lat te lepelen. De Argentijnse doelman Emiliano Martinez stopte echter overtuigend de inzetten van Angel Mena en Alan Minda, de eerste twee van Ecuador, terwijl Argentinië na Messi alles raakte: Nicolas Otamendi schoot uiteindelijk de winnende treffer binnen.

Venezuela nam het op tegen Canada, dat sterk begon en binnen het kwartier verdiend op voorsprong kwam dankzij Jacob Shaffelburg. De Canadezen hielden vervolgens lang stand, tot twintig minuten na rust: Salomón Rondón, de topscorer aller tijden van Venezuela, zette zijn land op gelijke hoogte door van grote afstand de bal over de veel te ver uit zijn doel gekomen Canadese keeper Maxime Crépeau te lepelen.

Ook hier liep het zo uit op strafschoppen en die waren spannend: beide landen openden met een treffer, gevolgd door een misser, een treffer en nog een misser. Jhonder Cadiz raakte voor Venezuela, Alphonso Davies schoot Canada er weer naast. Vervolgens ging het echter fout voor Wilker Angel, waarna Ismaël Koné Canada bijzonder koeltjes naar de halve finales schoot, het grootste moment uit de Canadese voetbalgeschiedenis.

Argentinië en Canada spelen dinsdagavond in East Rutherford tegen elkaar. Zaterdagavond/nacht worden de andere twee kwartfinales gespeeld: Colombia - Panama en Uruguay - Brazilië, om respectievelijk 00.00 uur en 03.00 uur Nederlandse tijd.

Tour: Etappe 8 - Sprinten of een rit voor de aanvallers?

De eerste volle week Tour de France zit er al weer op, vrijdag werd de zevende etappe gewonnen door Remco Evenepoel. In de tijdrit naderde hij geletruidrager Tadej Pogacar tot op 33 seconden, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic volgen op 1:15 en 1:36 minuten.

Vandaag krijgen de renners een heuvelrit voorgeschoteld, te beginnen in Semur-en-Auxois. Daar vertrekt een ruim 183 kilometer lange etappe naar Colombey-les-Deux-Eglises, met bijna geen enkele vlakke meter onderweg. Het hooggebergte is het zeker niet, maar met twee klimmetjes van de derde en drie van de vierde categorie - en nog een hele rits aan ongecategoriseerde puisten - gaat het bepaald niet makkelijk worden.

Voor een meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer vrolijk door naar het FOK!forum, waar natuurlijk ook besproken kan worden wat voor rit het wordt: aanvallers of toch gewoon de sprinters? De start wordt om 13.20 uur gegeven, ergens rond half zes wordt men wel zo'n beetje aan de finish verwacht.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Rojer en Koolhof dubbelen naar tweede ronde Wimbledon, Schuurs en Rus klaar

Met flink wat vertraging door de regenval zijn in Londen ook de dubbelspeltoernooien op Wimbledon begonnen - die in het vrouwen- en mannendubbel althans, de gemengde dubbels nog niet. Voor Nederland ging dat nog niet heel lekker, hoewel er bij de mannen wel wat succesjes waren.

Mannendubbels
Voor twee Nederlandse duo's eindigde het toernooi in ronde één, te beginnen met Sander Arends en Robin Haase. Zij gingen met 5-7, 4-6 al gelijk onderuit tegen Rohan Bopanna uit India en de Australiër Matthew Ebden, die wel als tweede zijn geplaatst. Tallon Griekspoor en Bart Stevens verloren met 4-6, 3-6 van landgenoot Matwé Middelkoop en de Fransman Fabrice Martin.

Middelkoop en Martin zijn ook al begonnen aan hun tweederondepartij, maar die moest vrijdag door de regen stil worden gelegd: ze staan daar met 4-6, 3-3 achter.

Sem Verbeek en de Monegask Romain Arneodo openden met een 2-6, 6-2, 7-5 zege op het Ecuadoriaanse-Kazachse duo Gonzalo Escobar/Aleksandr Nedovyesov en zijn ook al begonnen aan hun partij in de tweede ronde. Dat loopt niet zo soepel: set één werd met 4-6 verloren en in set twee staat het 4-5 voor de Nicaraguaan Marcelo Arevalo en de Kroaat Mate Pavic, waarna de wedstrijd gestaakt moest worden.

Twee andere Nederlanders staan in de tweede ronde en zijn daar nog niet begonnen. Jean-Julien Rojer speelt met de Brit Lloyd Glasspool en opende met een 6-0, 6-3 zege op de Argentijn Guido Andreozzi en diens Mexicaanse kompaan Miguel Angel Reyes-Varela. Wesley Koolhof, vorig jaar met de Brit Neal Skupski de winnaar op Wimbledon, en de Kroaat Nikola Mektic wonnen met 6-2, 6-1 van de Argentijnen Federico Coria en Mariano Navone.

Vrouwendubbels
Bij de vrouwen deden er twee Nederlandse speelsters mee, maar die liggen er beiden al uit. Demi Schuurs was met de Braziliaanse Luisa Stefani als zesde geplaatst, maar verloor met 4-6, 0-6 van Tereza Mihalikova uit Slowakije en de Britse Olivia Nicholls. Arantxa Rus en de Duitse Tatjana Maria gingen met 2-6, 4-6 onderuit tegen Cristina Bucsa uit Spanje en de Japanse Nao Hibino.

Tennisster Gauff overtuigend naar achtste finales Wimbledon, Sakkari sneuvelt

Tennisster Coco Gauff staat in de achtste finales op Wimbledon. De als tweede geplaatste Amerikaanse wist op het heilige gras in Londen ook haar derde partij nagenoeg moeiteloos te winnen, hoewel de Britse qualifier Sonay Kartal het haar tenminste één set een beetje moeilijk kon maken: 6-4, 6-0.

Gauff staat in de achtste finales tegenover landgenote Emma Navarro, als negentiende geplaatst, die met 2-6, 6-3, 6-4 van de Russische Riana Shnaider won. Roland Garros-sensatie Jasmine Paolini (7) uit Italië won met 7-6 (4), 6-1 van de Canadese Bianca Andreescu en speelt hierna tegen de Amerikaanse Madison Keys (12), die op haar beurt met 6-4, 6-3 van Marta Kostyuk (18) uit Oekraïne won.

Het doek viel in de derde ronde al voor Maria Sakkari, als negende geplaatst. De Griekse was niet opgewassen tegen dé sensatie van drie jaar geleden, de nog altijd jonge Britse Emma Raducanu, die nu met een wildcard speelt en met 6-2, 6-3 soepel won. Raducanu mag nu aantreden tegen de Nieuw-Zeelandse qualifier Lulu Sun, die met 7-6 (4), 7-6 (6) van de Chinese Zhu Lin won.

Tot slot eindigde ook het toernooi voor de Russische Daria Kasatkina (14), die met 7-6 (6), 4-6, 6-4 onderuit ging tegen de Spaanse Paula Badosa. Zij speelt bij de laatste zestien tegen Donna Vekic uit Kroatië, die met 7-6 (4), 6-7 (3), 6-1 van Dayana Yastremska (28) uit Oekraïne won.

Sinner stoomt door op Wimbledon, ook Alcaraz in achtste finales

Tennisser Jannik Sinner heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de achtste finales op Wimbledon. De Italiaanse nummer één van de wereld kende weinig moeite met Miomir Kecmanovic uit Servië, die hij met 6-1, 6-4, 6-2 aan de kant schoof.

De als derde geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz had het beduidend moeilijker met Frances Tiafoe (29). De Amerikaan weerde zich dapper, maar na bijna vier uur zegevierde Alcaraz dan toch gewoon: 5-7, 6-2, 4-6, 7-6 (2), 6-2.

De Bulgaar Grigor Dimitrov (10) won met 6-3, 6-4, 6-3 van de Franse veteraan Gaël Monfils, terwijl de Amerikaan Tommy Paul (12) met 6-3, 6-4, 6-2 te sterk was voor Alexander Bublik uit Kazachstan (23).

Vier van de acht geplande derderondepartijen konden afgewerkt worden, de andere vier liepen wegens de regenval in Londen vertraging op en moesten gestaakt worden. Vooral Ugo Humbert kan rap klaar zijn: de Fransman (16) staat met 2-1 in sets voor tegen de Amerikaan Brandon Nakashima en voert de tiebreak in set vier met 2-1 aan.

Zaterdag zullen de vier onderbroken wedstrijden in principe af worden gemaakt, alsmede ook de overige acht derderondewedstrijden.

FOK! Wat een weer: onstuimig weer

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Waarschuwing:
Vanaf de middag komen er zware windstoten in het noorden en westen voor. De zwaarste windstoten zullen waarschijnlijk in het noordwestelijk kustgebied optreden tussen 15 en 18 uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. Door het afbreken van boomtakken, omwaaien van bomen en door rondvliegende voorwerpen kan er bovendien schade ontstaan. Er kunnen zware windstoten van 75 km/uur tot plaatselijk 90 km/uur voorkomen, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk nog iets hoger tot 95 km/uur. De wind komt uit het zuidwesten.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien van west naar oost over het land. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer neemt de wind toe naar krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanmiddag trekken de buien naar Duitsland weg en zijn er perioden met zon. Het wordt dan tijdelijk droog, maar later in de middag neemt de kans op een bui weer toe. Daarbij is er een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt tussen 16°C in het noordwesten en 21°C in het oosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. Vooral in de kustprovincies is er kans op zware windstoten van 75-90 km/u, het noordwestelijk kustgebied mogelijk 95 km/uur.

Vanavond is er kans op een enkele bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog krachtig of mogelijk hard, windkracht 6 of 7. In de loop van de avond neemt de wind langzaam af.

Vannacht blijft het bijna overal droog. De temperatuur bedraagt ongeveer 11°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust (vrij) krachtig, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Paarden in de droge weide (Foto: StateOfMind)
Paarden in de droge weide (Foto: StateOfMind)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1323

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Netanyahu kondigt verdere onderhandelingen met Hamas aan

Volgens premier Benjamin Netanyahu zullen volgende week Israëlische onderhandelaars gesprekken over een wapenstilstand met Hamas hervatten. Het regeringshoofd kondigde echter ook aan dat de Israëlische vertegenwoordigers tijdens de gesprekken in de Qatarese hoofdstad Doha aan bemiddelaars uit de VS, Qatar en Egypte duidelijk zouden maken dat er nog steeds 'grote kloven tussen de partijen' bestaan.

De Israëlische verklaring werd vrijgegeven uren nadat Hamas had verklaard dat de voorgestelde wijzigingen in een Amerikaans staakt-het-vuren-plan positief waren ontvangen door bemiddelaars. Er is echter nog steeds geen vaste datum voor de onderhandelingen en het officiële standpunt van Israël is nog niet bekend gemaakt.

Persbureau Reuters meldt, onder verwijzing naar een Palestijnse insider, dat Hamas zijn standpunt in de staakt-het-vuren-onderhandelingen met Israël heeft aangepast. Hamas eist niet langer een Israëlische verplichting tot een permanent staakt-het-vuren als voorwaarde voor het ondertekenen van een raamovereenkomst. Bovendien zouden de onderhandelingen hierover in een eerste fase van zes weken kunnen plaatsvinden.

Hamas wil een overeenkomst bereiken die de volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit de Gazastrook en een einde aan de oorlog garandeert. Netanyahu zei echter dat de oorlog pas kon eindigen als Hamas in zijn geheel is vernietigd. Ook de veiligheid en het bestuur in de Gazastrook na afloop van de oorlog zijn controversiële kwesties.

De gesprekken over een staakt-het-vuren lijken na weken van impasse weer op de rails te komen. Volgens consistente berichten in de media is een deel van de Israëlische delegatie het hoofd van de buitenlandse geheime dienst Mossad, David Barnea. Donderdag sprak een lid van de Israëlische onderhandelaars over een reële kans om met Hamas tot overeenstemming te komen over de vrijlating van gijzelaars.

Parallel aan de gesprekken in Doha ontmoetten vertegenwoordigers van de radicaal-islamistische groeperingen Hamas en Hezbollah elkaar in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hezbollah zei dat zijn leider Hassan Nasrallah een delegatie ontving onder leiding van Hamas-functionaris Khalil al-Hajja.

De gesprekken gingen over de laatste ontwikkelingen in de staakt-het-vuren-onderhandelingen en de ontwikkelingen op het gebied van het veiligheidsbeleid. Daarnaast bespraken Hamas-leden de politieke ontwikkelingen met topvertegenwoordigers van de Jemenitische Houthi-militie en aanverwante groepen uit Irak. Hezbollah in Libanon herhaalde dat ze in het geval van een staakt-het-vuren ook onmiddellijk zijn aanvallen op Israël zou stopzetten.

Huisartsenketen Co-Med is definitief failliet verklaard

Huisartsenketen Co-Med is door de rechtbank van Maastricht failliet verklaard na een verzoek van de keten zelf. Het faillissement komt nadat zorgverzekeraars de overeenkomsten met Co-Med hadden opgezegd. Zo meldt AT5. 

Landelijk heeft de commerciële huisartsenketen dertien praktijken waar zo'n 50.000 mensen zorg krijgen. De praktijken zijn sinds afgelopen weekend dicht, omdat Co-Med toen aankondigde dat zij faillissement gingen aanvragen. Voor de patiënten is er tijdelijk bij andere huisartsen ruimte gevonden door de verzekeraars.

De huisartsenketen lag al een langere tijd onder vuur. Zo concludeerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de spoedzorg, de bezetting en de bereikbaarheid ondermaats was, waardoor patiënten risico zouden lopen. Dat er soms geen of onvoldoende artsen aanwezig waren, was voor de verzekeraars de reden om de overeenkomsten op te zeggen.

Eerder faillissement afgewend
Begin juni leek Co-Med ook al af te stevenen op een faillissement. Schuldeisers wilden het bedrijf failliet laten verklaren, omdat de huisartsenketen al langere tijd bepaalde rekeningen niet zou betalen. Co-Med kwam uiteindelijk toch met het toegezegde geld over de brug, waardoor het faillissement toen van de baan was.

Taylor Swift doet gift aan Amsterdamse voedselbank

Popster Taylor Swift heeft gedoneerd aan de Amsterdamse voedselbank. De Amerikaanse zangeres doet dat vaker in de steden waar zij komt voor haar wereldtournee. Hoeveel Swift heeft gedoneerd, wil de voedselbank niet bekendmaken. Zo meldt AT5

Marlies van der Elst, fondsenwerver van Voedselbank Amsterdam, is enthousiast over de donatie: "Wij zijn enorm blij met deze ongelooflijke gift van Taylor Swift."

Nooit eerder ontving de voedselbank een donatie van zo'n grote wereldster: "Er worden wel eens benefietconcerten gehouden door Nederlandse artiesten, maar dit is echt iets anders", zegt Oscarine Vonk, woordvoerder van voedselbank Amsterdam.

Tijdens haar concerten in het Verenigd Koninkrijk in juni, deed Swift ook al grote donaties aan Britse voedselbanken. Volgens de krant The Guardian kreeg de voedselbank in Cardiff een gift ter waarde van bijna 11.000 extra maaltijden. De popster staat erom bekend vaker geld te schenken.

Swift staat vanavond nog in de Johan Cruijff Arena. 

Tbs geëist voor dreigen met terroristisch misdrijf op basisschool

Het Openbaar Ministerie (OM) eist TBS met voorwaarden tegen een 20-jarige man uit Oisterwijk, die vorig jaar in zijn woonplaats een basisschool binnendrong en dreigde met een terroristisch misdrijf. “Hij veroorzaakte gevoelens van angst, onrust en onveiligheid. De impact op de slachtoffers is nog steeds heel groot”, sprak de officier van justitie vrijdag.

Het is dinsdag 14 november 2023 als de verdachte om 7.50 uur bij basisschool De Coppele in Oisterwijk binnenloopt. Hij gaat een klaslokaal in waar op dat moment twee docenten met elkaar in gesprek zijn. De verdachte maakt een verwarde indruk en hij spreekt dreigende taal, in zowel Arabisch als gebrekkig Engels. ‘Allahu Akbar’, ‘I have a bomd’, ‘I have a gun’ en ‘I will kill everbody’.

De geschrokken docenten sturen twee collega’s die naar het lokaal komen direct weg. Terwijl de verdachte dreigt, maakt hij (ongecontroleerde) vechtbewegingen. In het lokaal gaat hij dichtbij de leraren staan, daarna verlaat hij de school. Leerlingen en begeleiders krijgen niks mee van de dreiging.

Veligheidsregio ontwricht
Omdat ze rekening houden met een terroristische aanslag staan politie- en veiligheidsdiensten meteen op scherp. De veiligheidsregio raakt ontwricht: alle basisscholen in de omgeving houden de deuren gesloten en bepaalde openbare gebouwen gaan op slot. Er ontstaat een manhunt en na goed politiewerk wordt de verdachte om 12.20 uur gearresteerd.

Onderzoek door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft uitgewezen dat de verdachte geen terroristische motieven had. Hij was niet geradicaliseerd en liep ook niet rond met extremistische gedachten. Uit rapportages van deskundigen blijkt dat de verdachte iemand is met beperkingen en verslavingsproblemen. In politiesystemen staat hij bekend vanwege overlastgevend gedrag.

Ernstige vrees
Volgens de officier van justitie kan iemand in verwarde toestand nog steeds dingen doen met een terroristisch karakter. “Verdachte heeft ernstige vrees bij de docenten aangejaagd. Hoewel op dat moment nog geen kinderen aanwezig waren, omdat de lessen nog niet begonnen waren, waren er wel meerdere medewerkers aanwezig in het gebouw. Juist deze acties binnen een basisschool, waar kinderen en medewerkers zich bij uitstek veilig moeten kunnen voelen, rekent het OM verdachte zwaar aan.” Dat de verdachte onder invloed van alcohol en drugs zou hebben gehandeld, maakt voor het OM geen verschil. “De dreiging zwakt niet af als iemand onder invloed of verward is”, aldus de officier.

Het Openbaar Ministerie gaat mee in de conclusie van het NIFP dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de basisschool binnenging en docenten bedreigde. Gelet op het herhalingsgevaar wil het OM dat de verdachte zo snel mogelijk kan beginnen met een klinische behandeling van zijn problemen. TBS met voorwaarden biedt volgens de officier van justitie het totale pakket wat de verdachte nodig heeft.

De rechtbank doet uitspraak op 19 juli.

Autoverkopen voorlopig niet terug op niveau van voor corona

De verkoop van nieuwe personenauto’s ligt nog niet op het niveau van voor corona. In de jaren 2018-2019 werden rond de 450.000 auto’s verkocht. Na de coronadip zijn de verkoopaantallen het afgelopen jaar gestegen naar circa 370.000 auto’s. Ondanks de stijging is dat een afname van maar liefst 18 procent. 

Toch is het de vraag of deze aantallen ook volgend jaar gehaald kunnen worden. De hoge vervangingsvraag vanuit de zakelijke leasemarkt geeft een boost aan de verkoopcijfers in 2023 en 2024. Maar deze vraag zal in de periode 2025-2027 aanzienlijk lager komen te liggen. Dat zet de verkoopaantallen van nieuwe personenauto’s verder onder druk.

Zakelijke leasemarkt drijvende kracht
De zakelijke leasemarkt speelt een belangrijke rol in de verkoopaantallen van nieuwe auto’s. Zo werd in 2023 één op twee nieuw verkochte auto’s in een zakelijk leasecontract ondergebracht volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Door de gunstige bijtellingsregeling (maximaal 5 jaar geldig) is er een natuurlijke vervangingsvraag naar nieuwe personenauto’s.

Het aantal afgesloten zakelijke leasecontracten is echter in de periode 2020-2022 aanzienlijk lager dan in de jaren 2018-2019. Hierdoor profiteert de automarkt de komende jaren niet van een hoge zakelijke vervangingsvraag.

Particuliere autobezitter wacht af
Zonder de particuliere autobezitter gaat het dus niet lukken om de verkoopaantallen op het huidige niveau te houden, maar vanuit de particuliere markt blijft de vraag naar nieuwe auto’s achter. Particulieren lijken af te wachten tot een geschikt koopmoment.

Betaalbare elektrische auto’s kunnen een boost geven aan de nieuwverkoop. Maar de instapmodellen komen voorlopig nog uit China en worden door de hoge importheffingen minder aantrekkelijk om te kopen. Daarnaast ligt de rente in vergelijking tot de afgelopen jaren relatief hoog. Met als gevolg dat de maandelijkse kosten van een private leasecontract zijn gestegen. Hierdoor staat de aanjagersrol van private lease voor nieuwe verkoop onder druk.

Frankrijk neemt strafschoppen beter en staat in halve finale EK voetbal

Frankrijk heeft zich ten koste van Portugal voor de halve finales van het EK geplaatst. In Hamburg werd er tussen de beide landen niet gescoord, waarna Frankrijk de strafschoppenserie net wat beter nam dan Portugal.

Frankrijk en Portugal maakten er in de eerste helft geen spektakel van. Er waren amper kansen te noteren en dus stond het na 45 minuten nog 0-0 tussen beide landen. De tweede helft bracht meer spektakel. Portugal was via Bruno Fernandes gevaarlijk en snel daarna kreeg ook Vitinha een nog betere kans, maar beide keren bracht Franse keeper Mike Maignan redding.

Frankrijk speelde opnieuw niet goed, maar na de twee kansen voor Portugal was opeens Randal Kolo Muani dicht bij de openingstreffer. De Franse aanvaller zag zijn bal net langs gaan en ook Eduardo Camavinga kreeg een goede kans.

Maar geen doelpunten en het werd verlengingen. In de extra tijd was Portugal de meest gevaarlijke ploeg, maar gescoord werd er niet en moesten de strafschoppenserie de beslissing brengen en daarin faalde Frankrijk niet. Alle vijf de penalty's werden binnengeschoten, terwijl bij Portugal Joao Felix zijn strafschop miste. Daardoor speelt Frankrijk in de halve finales tegen Spanje, dat eerder op de avond won van thuisland Duitsland.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1403
special
VrijMiBabes #230 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1402
special
Random Pics van de Dag #1401
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
©FOK.nl e.a.