Marine Le Pen (RN) tegen gebruik van Franse wapens in Rusland

Als haar rechtse Rassemblement National (RN) de parlementsverkiezingen wint, wil Marine Le Pen voorkomen dat Oekraïne Franse langeafstandswapens gebruikt om doelen in Rusland aan te vallen. Een premier van de RN zou er ook voor zorgen dat Franse troepen onder geen enkele omstandigheid in Oekraïne gestationeerd zouden worden, zei ze tegen CNN, waarmee ze de eerdere standpunten van haar partij opnieuw bevestigde.

RN-leider Jordan Bardella had eerder aangekondigd dat Oekraïne zich moet kunnen verdedigen tegen de Russische agressieoorlog. Hij is echter tegen elk apparaat dat de situatie zou kunnen escaleren en wil daarom geen langeafstandsraketten en wapens aan Oekraïne leveren die Russisch grondgebied zouden kunnen treffen. 

De Franse president Emmanuel Macron wilde niet per se uitsluiten dat westerse grondtroepen naar het aangevallen land worden gestuurd.

De rechtse nationalisten hopen zondag in de beslissende ronde van de nieuwe parlementsverkiezingen een absolute meerderheid te behalen en de premier te mogen benoemen. In de eerste stemronde stonden zij, net als bij de Europese verkiezingen, voorop, gevolgd door de nieuwe linkse alliantie en het centrumkamp van Macron op de derde plaats. Volgens de huidige peilingen zou RN de absolute meerderheid kunnen mislopen.