Titelverdediger ArgentiniŽ en debutant Canada in halve finales Copa Amťrica

In de Copa América in de VS zijn de eerste twee kwartfinales gespeeld. Titelverdediger Argentinië nam het in Houston op tegen Ecuador, terwijl debutant Canada in Arlington tegen Venezuela speelde, twee wedstrijden die uit zouden lopen op penalties.

Argentinië opende de kwartfinales en na ruim een half uur was het ook echt raak: Lisandro Martinez werkte een corner binnen, die door de Ecuadoriaanse doelman te laat uit het doel geslagen werd. Een handsbal van Rodrigo De Paul leverde Ecuador in de tweede helft een penalty, maar die rolde zachtjes tegen de paal.

In de blessuretijd was het alsnog raak: Kevin Rodriguez zette Ecuador op 1-1. Verlengingen zijn er in Zuid-Amerika alleen in finales en dus ging men rechtstreeks naar de penalties, waarin Lionel Messi begon door de bal op de lat te lepelen. De Argentijnse doelman Emiliano Martinez stopte echter overtuigend de inzetten van Angel Mena en Alan Minda, de eerste twee van Ecuador, terwijl Argentinië na Messi alles raakte: Nicolas Otamendi schoot uiteindelijk de winnende treffer binnen.

Venezuela nam het op tegen Canada, dat sterk begon en binnen het kwartier verdiend op voorsprong kwam dankzij Jacob Shaffelburg. De Canadezen hielden vervolgens lang stand, tot twintig minuten na rust: Salomón Rondón, de topscorer aller tijden van Venezuela, zette zijn land op gelijke hoogte door van grote afstand de bal over de veel te ver uit zijn doel gekomen Canadese keeper Maxime Crépeau te lepelen.

Ook hier liep het zo uit op strafschoppen en die waren spannend: beide landen openden met een treffer, gevolgd door een misser, een treffer en nog een misser. Jhonder Cadiz raakte voor Venezuela, Alphonso Davies schoot Canada er weer naast. Vervolgens ging het echter fout voor Wilker Angel, waarna Ismaël Koné Canada bijzonder koeltjes naar de halve finales schoot, het grootste moment uit de Canadese voetbalgeschiedenis.

Argentinië en Canada spelen dinsdagavond in East Rutherford tegen elkaar. Zaterdagavond/nacht worden de andere twee kwartfinales gespeeld: Colombia - Panama en Uruguay - Brazilië, om respectievelijk 00.00 uur en 03.00 uur Nederlandse tijd.