Oranje na 20 jaar weer halvefinalist op EK na winst op Turkije

Het Nederlands elftal heeft zich zaterdag na twintig jaar weer geplaatst voor de halve finales van het EK. Oranje stond bij de rust nog met 0-1 achter tegen Turkije, maar draaide de wedstrijd om in de tweede helft en won met 2-1. Woensdagavond neemt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het op tegen Engeland.

Ronald Koeman koos tegen Turkije voor dezelfde basiself als tegen Roemenië. Nederland begon nog wel redelijk aan de wedstrijd, maar gedurende de eerste helft nam Turkije de controle in de wedstrijd over en kwam het tien minuten voor rust op voorsprong. Uit een voorzet van Arda Güler kopte Samet Ayakdin volledig vrij in.

Turkije ging met een 0-1 voorsprong de rust in. Bondscoach Koeman greep in en bracht Wout Weghorst erin voor Steven Bergwijn. Met Weghorst in het veld was Oranje een stuk gevaarlijker dan in de eerste helft, maar ook Turkije was gevaarlijk vanuit een vrije trap van Güler. Daarnaast ontsnapte Oranje aan de 0-2 na een hard schot van Kenan Yildiz, waarna Weghorst zittend de bal kon wegwerken.

Ook aanvallend had Weghorst een belangrijke bijdrage. Na een goede kans van de lange spits kreeg het Nederlands elftal een corner en uit die hoekschop maakte Nederland de gelijkmaker. Depay nam de bal kort, kreeg hem vervolgens terug en gaf een perfecte voorzet op Stefan de Vrij, die hard raak kopte.

Oranje ging erop en erover. Zes minuten na de gelijkmaker kwam Nederland op voorsprong. Dumfries zette laag voor, waarna Gakpo met de nodige geluk de 2-1 binnen werkte. Oranje had de wedstrijd onder controle, maar in het slot liep het Nederlands elftal steeds meer naar achteren en kreeg Turkije de kansen, maar dankzij een aantal goede reddingen van Bart Verbruggen bleef het 2-1 en staat Nederland na twintig jaar weer eens in de halve finale van het EK.

In die halve finale neemt Oranje het op tegen Engeland, dat eerder op de avond na strafschoppen won van Zwitserland.