FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 juni 2024

EK-brons voor Bonevacia en Klaver op 400 meter, Bol domineert op 400m horden

In Rome is maandag de vierde dag van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Nederland kon daarop twee medailles bijschrijven en verder was ook Italië weer ijzersterk, zoals het hele toernooi al het geval is.

400m mannen, finale
Liemarvin Bonevacia startte goed, leek daarna wat terug te zakken, maar hield toch bijzonder indrukwekkend stand. Achter de Belg Alexander Doom en de Brit Charles Dubson snelde de Nederlandse veteraan in 44,88 seconden zowaar naar het brons, net als acht jaar geleden. Doom liep in een zeer indrukwekkende 44,15 seconden, een dik nieuw Belgisch record, naar de titel, voor de 44,38 van Dobson.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver had het zwaar, maar liep uiteindelijk toch een uitstekende race: in 50,08 seconden, haar beste tijd van het seizoen, pakte de Nederlandse het brons. Goud ging na een prachtige strijd met de Ierse Rhasidat Adeleke naar Natalia Kaczmarek uit Polen, die met 48,98 seconden het Pools record uit 1976 verbrak én als vijftiende vrouw ooit onder de 49 seconden dook. Adeleke pakte zilver in een eveneens zeer indrukwekkende 49,07 seconden.

200m mannen, finale
Timothé Mumenthaler zorgde voor een daverende verrassing: in 20,28 seconden snelde de Zwitser naar het goud, voor de Italiaanse favoriet Filippo Tortu (20,41). William Reais maakte het Zwitserse feestje compleet door brons te pakken in 20,47 seconden.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Angelica Moser had al haar drie pogingen op haar aanvangshoogte van 4,43 meter nodig, maar daarna ging het net horten en stoten over 4,78 meter. Dat kreeg verder niemand voor elkaar en dus pakte de Zwitserse zowaar het goud, voor de Griekse Aikaterini Stefanidi en de Britse Molly Caudery (beiden 4,73 meter).

3000m steeplechase mannen, finale
In de slotronde werd de vroege koploper bijgehaald en vervolgens werd er gesprint om de winst, wat Frans succes opleverde: Alexis Miellet sprintte naar het goud in 8:14,01 minuten, vlak voor landgenoot Djilali Bedrani, die in 8:14,36 nog nét voor de Duitser Karl Bebendorf bleef (8:14,41).

Kogelslingeren vrouwen, finale
Met drie olympische titels, vier wereldtitels en vier Europese titels is Anita Wlodarczyk nog altijd gevaarlijk, maar de Poolse moest het dit keer doen met zilver. De 72,92 meter was niet genoeg om Italië van wéér een gouden medaille af te houden en wel dankzij Sara Fantini, die tot 74,18 meter kwam. Brons ging met 72,68 meter naar de verrassende Française Rose Loga.

Tienkamp mannen
De eerste dag met vijf onderdelen is achter de rug en de leiding is in handen van de Noor Sander Skotheim, maar Johannes Erm uit Estland en de Fransman Makenson Gletty volgen hem op de voet. Jeff Tesselaar is bezig aan een prima tienkamp en staat halverwege op de vijfde plek.

400m horden vrouwen, halve finales
Femke Bol is uiteraard de torenhoge topfavoriete en in de halve finales liep ze ogenschijnlijk op haar gemak naar 54,16 seconden, de snelste tijd van de dag. Cathelijn Peeters werd in 54,66 seconden tweede in haar heat en ook dat was genoeg om de finale te bereiken.

400m horden mannen, halve finales
De tijd van Nick Smidt was niet geweldig, met 49,57 seconden was het slechts de vijftiende tijd van de drie halve finales, maar hij werd er in zijn heat wel keurig tweede mee en dus staat hij in de finale.

200m vrouwen, halve finales
Tasa Jiya liet zich weer uitstekend zien: achter de Britse favoriete Daryll Neita snelde ze naar de tweede plek - en daarmee een finaleplaats - in een beste seizoenstijd van 22,70 seconden.

1500m mannen, series
Noah Baltus liep een goede wedstrijd en zat constant voorin, maar richting het einde ging het fout: hij raakte in de clinch en ging onderuit, waarna hij als dertiende over de meet bolde, niet genoeg voor een finaleplek.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Menno Vloon kende een uiterst moeizame wedstrijd, maar met zijn derde en laatste poging sprong hij over 4,60 meter. Dat bleek uiteindelijk precies genoeg om naar de finale te mogen, hoewel het daar wel beduidend beter zal moeten.

Trailers Assassin's Creed Shadows bomvol geweld

Vanavond zijn er op het Ubisoft-evenement een aantal trailers laten zien van Assassin's Creed Shadows, de aanstaande Assassin's Creed-game die zich afspeelt in de Japanse middeleeuwen tijdens de turbulente Sengoku-periode. De game verschijnt op 15 november van dit jaar.

In Shadows bestuur je Naoe, een ervaren shinobi assassin uit de Iga-provincie, en Yasuke, een Afrikaanse samoerailegende. Yasuke is een boom van een vent en llijkt het vooral van zijn kracht en omvang te moeten hebben, terwijl Naoe de snelle en lenige vechter is. In verschillende trailers krijgen we een behoorlijke portie aan gameplaybeelden te zien waarin het bloed rijkelijk vloeit. Bekijik ze hieronder.

Open-world Star Wars-game Outlaws verschijnt 30 augustus

Op de Ubisoft Forward vanavond heeft de Franse gamegigant een uitgebreide trailer getoond van Star Wars Outlaws, de open-world actiegame die zich afspeelt tussen de gebeurtenissen van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

Er wordt in de trailer flink uitgepakt ten aanzien van gameplay. Zo zien we protagonist Kay Vess over Tattooine scheuren met een Speeder Bike en even later een Trailblazer besturen door de ruimte. Star Wars Outlaws moet op 30 augustus uitkomen voor pc, Xbox Series X|S en PlayStation 5. Uiteraard is er weer een Gold en een Ultimate Edition, waarmee je onder andere maar liefst drie dagen eerder kunt spelen dan het plebs.

Todd wint Senior TT in spectaculaire Isle of Man TT-races, Dunlop breekt record

De grootste gekken op twee wielen hebben hun hoogtepunt van het jaar achter de rug. Op het Britse Isle of Man werden de afgelopen twee weken volle bak kwalificaties en races afgewerkt tijdens de beruchte Isle of Man TT Races, met goed nieuws: het heeft er alle schijn van dat voor het eerst sinds 2012 álle deelnemers het overleefd hebben. De ernstigste verwondingen waren voor Anthony Redmond, maar hij kwam weg met een gebroken kaak, gebroken tanden, gebroken schouder, gebroken wervels, vocht in de longen, meerdere gebroken ribben, gescheurde nier, complexe beenbreuk, twee verbrijzelde enkels en spierschade in zijn benen. We blikken even terug op de uiteindelijk negen verreden races.

Supersport, race één
De raceweek begon met de eerste Supersportrace, waarin Dean Harrison op zijn Honda CBR600RR de snelste was in de eerste van vier ronden. Michael Dunlop raasde er op zijn Yamaha YZF-R6 voorbij in de tweede ronde en breidde zijn voorsprong beetje bij beetje uit. Dunlop won en evenaarde zo oom Joey Dunlop's record van 26 TT-zeges. Plek twee ging naar Davey Todd op zijn Ducati Panigale (+8,574 seconden), Harrison werd op een dikke halve minuut derde.

Zijspannen, race één
Broers Ben en Tom Birchall wonnen al veertien keer, bij de vorige vijf TT's wisten ze zelfs telkens beide races te winnen. Bakkenist Tom besloot echter te stoppen en Ben ging daarom een partnerschap aan met de Franse bakkenist Kevin Rousseau. Tijdens de laatste kwalificatiesessie crashten ze, waardoor ze de openingsrace over moesten slaan. Broers Ryan en Callum Crowe, echte Manxmen, startten als favorieten en maakten dat volledig waar: in de eerste twee ronden waren ze met afstand het snelst, waarna ze het in de derde ronde relatief rustig aan konden doen. De Crowe's wonnen met bijna 27 seconden voorsprong op Peter Founds en Jevan Walmsley, plek drie ging op meer dan 1:40 minuten naar Alan Founds en Rhys Gibbons.

Superbike TT
De eerste van de twee Superbikeraces begon met een heerlijke strijd tussen de grote vier van de kwalificatieweek: Todd was op zijn BMW M1000RR het snelst in de eerste van maar liefst zes ronden, op de voet gevolgd door Dunlop op zijn Honda CBR1000RR (+2,254), Harrison op een net iets andere Honda (+2,779) en Peter Hickman op een BMW M1000RR (+5,011). Met een fantastische tweede ronde schoot Dunlop naar een ruime leiding en hij was op weg naar een ruime zege én een nieuw record, maar na zijn tweede pitstop - aan het eind van ronde vier - ging het fout: hij moest bijna gelijk na zijn pitstop in de ankers om zijn vizier op orde te brengen, waardoor hij veel tijd verloor. Harrison nam zo even de leiding over, maar Hickman ging er voorbij en greep de overwinning. Todd werd op 5,840 seconden tweede, voor Harrison (+11,041) en daarna pas Dunlop (+26,157).

Supertwin, race één
Op de langzaamste van de solomotoren werd het nooit écht spannend: Dunlop domineerde op zijn Paton S1-R en pakte dan toch zijn 27e overwinning én ome Joey's record. Op een Yamaha R7 reed Hickman op 20,406 seconden naar de tweede plek, met een fraaie derde plek en daarmee een eerste TT-podium voor een emotionele Dom Herbertson op zijn Paton (+34,800).

Superstock, race één
Deel twee van de week werd vanwege regenval helaas gekenmerkt door uitgestelde en ingekorte races, uiteindelijk ging de tweede Superstockrace zelfs helemaal niet door. Op de razendsnelle bijna-Superbikes werd het een fantastische strijd tussen de BMW's van Todd en Hickman, die 180 kilometer lang nauwelijks voor elkaar onder deden. Na dik vijftig minuten was het uiteindelijk Todd die zijn allereerste TT-zege pakte, Hickman werd op slechts 2,207 seconden tweede. Plek drie ging op bijna twintig seconden naar Dunlop en zijn Honda.

Zijspannen, race twee
Ook in de tweede race stond er geen mate op de Crowe's, die een fantastische week afsloten met een tweede overwinning. Birchall en Rousseau waren er dit keer wel bij en werden op 20,491 seconden tweede, meer dan 1:10 minuten voor de 60-jarige Dave Molyneux - met 17 TT-zeges recordhouder bij de zijspannen - en diens jonge bakkenist Jake Roberts.

Supersport, race twee
Door de verschuivingen in het schema werd de race ingekort tot slechts twee ronden en ook dit keer was Dunlop de beste: in de eerste ronde bleef Harrison nog binnen een seconde, daarna reed Dunlop naar de winst met 3,889 seconden op Harrison. Op 6,232 seconden reed Todd naar de derde plek, acht seconden voor Jamie Coward.

Supertwin, race twee
Dunlop domineerde opnieuw, maar tot een finish kwam het voor niemand: op het moment dat de toppers bijna aan het einde van de tweede en laatste ronde waren werd de rode vlag gezwaaid. Jack Petrie was er even na Glen Helen af gegaan, zijn toestand werd later op de dag gemeld als 'stabiel en onder behandeling'. Dunlop pakte zo de winst, ruim vijf seconden voor Hickman en met een fraaie derde plek voor Mike Browne.

Senior TT
De Senior TT is min of meer de tweede Superbikerace, maar is vooral dé grote race van het evenement, dit keer wegens de regen eerder helaas ingekort tot vier in plaats van zes ronden. In de eerste ronde waren Hickman, Todd en Dunlop snel, maar voor Dunlop eindigde het in mineur: op de berg, het tweede deel van de ronde, gaf zijn Honda de geest en zijn race was klaar. Hickman breidde zijn voorsprong vroeg in ronde twee uit, maar in het noorden van het eiland, in Ramsey, kwam hij ineens niet meer door: de grote man was onderuit gegaan, maar was gelukkig wel in orde en werd kort erna al gespot in de lokale pub. Todd nam zo de leiding over en hij reed zeer overtuigend naar de grootste zege uit zijn loopbaan, maar liefst 39 seconden voor de verrassende Australiër Josh Brookes en meer dan een minuut voor Harrison.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl heeft een releasedatum

S.T.A.L.K.E.R. 2 heeft gisteren tijdens de Xbox Showcase een releasedatum gekregen. De game was al verleden jaar speelbaar op Gamescom, maar was toen nog niet van je het.

Maar nu zijn de devs er heilig van overtuigd dat de game af is. En dat blijkt ook wel uit de trailer. Vanaf 5 september kun je de game volledig in het Oekraïens spelen. Uiteraard gratis voor Gamepass bezitters.

IndyCar-coureur Power wint na twee jaar weer, Van Kalmthout kent pech

De IndyCar Series streek afgelopen weekeinde neer in Wisconsin, waar geracet werd op het circuit van Road America. Dat werd alleszins een vermakelijke race, maar voor Rinus van Kalmthout werd het vooral een frustrerende dag.

Poleposition was verrassend voor rookie Linus Lundqvist, die Colton Herta naast zich had staan. Marcus Armstrong en Kyle Kirkwood volgden, voor Josef Newgarden, Will Power, Alex Palou, Scott McLaughlin, Alexander Rossi en Scott Dixon - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de zeventiende plek.

Lundqvist kon bepaald niet lang genieten van zijn pole: in bocht één werd hij in de rondte getikt door nota bene teamgenoot Armstrong, terwijl Herta van achteren aangetikt werd door Newgarden. Drie van de vier coureurs uit de top-4 waren zo al min of meer klaar wat een sterk resultaat betreft, Kirkwood kreeg de leiding toegeworpen en bij de herstart ging McLaughlin er gelijk voorbij.

De volgende caution liet niet lang op zich wachten: vlak voor de neus van Van Kalmthout werd Kyffin Simpson hard de muur in getikt door Christian Rasmussen. Na de caution konden we weer door en reden McLaughlin en Kirkwood op kop, tot ze na zestien van de 55 ronden als eerste van de toppers een pitstop kwamen maken.

Nog een goede handvol ronden later was iedereen binnen geweest en reed McLaughlin weer aan de leiding, voor Newgarden, Power, Palou en Kirkwood, die geen goede paar ronden achter de rug had. Na ruim dertig ronden kwam McLaughlin als eerstevan de voorste mannen zijn tweede stop maken, Newgarden kwam een ronde later binnen en ook Power, Palou en Kirkwood kwamen al snel een setje banden en brandstof ophalen.

Niet lang na de pitstop was Newgarden weer aangesloten bij McLaughlin en de Indy 500-winnaar ging er rap voorbij. Dik tien ronden voor het einde opende de wat weggezakte Palou het bal voor de laatste pitstops, gevolgd door McLaughlin en een ronde later Newgarden. Hij kwam ruim voor McLaughlin de baan weer op en leek er wat brandstof betreft ook beter bij te zitten.

Power moest zijn stop nog maken en deed dat een ronde later vanaf de leiding, waarna hij vóór Newgarden de baan weer betrad. Op zijn net wat meer opgewarmd banden kwam Newgarden snel aansluiten, maar hij kwam er niet voorbij. Power hield zo stand en reed naar een overtuigende zege, zijn eerste in zo'n twee jaar. Newgarden werd tweede, McLaughlin derde - Van Kalmthout kende een prima race, tot technische problemen roet in het eten gooiden, hij werd uiteindelijk 24e.

Coquard sprint naar ritzege Ronde van Zwitserland na schakelproblemen De Lie

Bryan Coquard heeft de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Fransman won in Regensdorf voor Michael Matthews. Arnaud de Lie kwam als derde over de streep, nadat de Belg in volle sprint te maken kreeg met een schakelprobleem.

In de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland reden lange tijd zes renners vooruit. De kopgroep nam een mooie voorsprong, maar werd op tien kilometer van de streep op de laatste helling van de dag ingerekend. Op de beklimming van Regensdorf zorgde Alpecin-Deceuninck voor het hoge tempo en viel het peloton uit elkaar.

In de afdaling kwam alles weer samen en leek een sprint onafwendbaar. Alberto Bettiol zag echter zijn kans en ging in de aanval op vier kilometer van de finish. De Italiaan nam een mooie voorsprong, maar werd in de slotkilometer alsnog ingerekend en er kwam een sprint. De sprint werd aangetrokken voor Arnaud de Lie, de Belg zat perfect gepositioneerd maar door schakelproblemen deed hij niet mee voor de zege, al sprintte hij nog wel naar de derde positie. De overwinning ging naar Bryan Coquard, die zijn eerste overwinning van het jaar pakte.

Results powered by FirstCycling.com

Random Pics van de Dag #1299

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Meer vrouwen in de formule 1: Klinkt als een droom, toch?

De wereld verandert. En dat is soms maar goed ook. De Formule 1, een van de prestigieuste autosportkampioenschappen ter wereld, heeft lang te maken gehad met een overwegend mannelijke deelnemerslijst. Maar de tijden veranderen, en er is een groeiende drang naar meer inclusiviteit en diversiteit binnen deze hooggeprezen sport. En het blijft niet alleen bij horen en zeggen, het is steeds zichtbaarder: er zitten vaker vrouwen achter het stuur. Vrouwen brengen nieuwe perspectieven en vaardigheden naar de racewereld, en hun aanwezigheid verandert de dynamiek van de sport aanzienlijk.

Vrouwen in de pits

Lange tijd waren vrouwen in de Formule 1 voornamelijk zichtbaar als gridgirls – een rol die tegenwoordig als achterhaald en niet passend wordt gezien. Tegenwoordig nemen deze goedgeklede vrouwen actief deel aan races, als coureurs, engineers en leiders. Zo zien we een interessante verschuiving in hoe vrouwen gezien worden in de autosport: van decoratief naar competitief.

Hoewel vrouwen in de Formule 1 lange tijd een zeldzaamheid waren, zijn er toch enkele pioniers die het pad hebben geëffend. Maria Teresa de Filippis was de eerste vrouw die zich kwalificeerde voor een Grand Prix in de jaren 50. Daarna volgden Lella Lombardi, die in de jaren 70 punten scoorde, en Divina Galica, een getalenteerde coureur uit Engeland.

Ondanks hun inspanningen bleven vrouwen echter ondervertegenwoordigd in de Formule 1, mede door de stereotypen en vooroordelen die lang in de sport hebben geheerst. Maar de afgelopen decennia lijkt dit verleden tijd, want steeds meer vrouwen maken hun entree. Binnen de sport zelf worden vrouwen gestimuleerd om een representatieve rol aan te nemen, dit is goed voor de formule 1 wereld. Toch lijkt dit bij sponsoren en partners soms wel anders te liggen. Zo zie je bij formule 1 promoties op kanalen als Online Casino Nederland nog steeds enkel mannelijke couriers voorbijkomen. 

Vrouwen achter het stuur

Met sterke figuren zoals Susie Wolff, die als testrijder voor Williams heeft gediend, en de opkomst van all-female race competities zoals de W Series, is het duidelijk dat vrouwen krachtige concurrenten zijn op de baan. Hun deelname laat zien dat vaardigheid, niet geslacht, bepalend moet zijn in de sport.

De impact van vrouwelijke couriers

De aanwezigheid van vrouwen in de Formule 1 heeft de sport op meerdere fronten verrijkt. Uiteraard trekt het een breder publiek aan en stimuleert het gesprekken over gelijkheid en inclusiviteit. Dit is bepalend voor de toekomst van de sport, aangezien het de basis legt voor een meer inclusieve omgeving.

Ranglijsten in formule 1

De huidige Formule 1 stand weerspiegelt de dominantie van bepaalde teams en coureurs, maar biedt ook inzicht in de potentie van vrouwelijke coureurs. In de Formule 1 Academy, een talentontwikkelingstraject voor vrouwelijke coureurs, laten vrouwen als Marta García en Abbi Pulling hun snelheid en vaardigheid zien. Dit geeft hoop dat meer vrouwen in de toekomst doorbreken naar de Formule 1. Toch is er nog een lange weg te gaan. Veel vrouwelijke coureurs vinden het moeilijk om sponsoren te vinden en krijgen minder mediatijd dan hun mannelijke tegenhangers.

Rusland: 'F-16 en militaire vliegvelden buiten Oekraïne zijn legitieme doelen'

F-16 gevechtsvliegtuigen en militaire bases buiten Oekraïne zouden legitieme doelwitten worden voor Moskou als ze betrokken zijn bij gevechtsoperaties tegen Russische troepen, verklaarde Andrei Kartapolov, een parlementslid en het hoofd van het Defensiecomité, volgens het staatspersbureau Ria Novosti.

Volgens Kartapolov zal dit enkel het geval zijn als de F-16's deelnemen aan gevechtsmissies. Als ze daarentegen geparkeerd staan op vliegvelden alsof ze in opslag zijn, en vanuit Oekraïens grondgebied opereren, zal hier geen consequenties aan verbonden zijn volgens Kartapolov. "Maar als ze vertrekken vanaf de vliegvelden van een ander land, het Oekraïense luchtruim binnengaan, raketten afvuren op Russische doelen en weer terugkeren, dan zijn ze een legitiem doelwit. We kunnen iedereen neerschieten, waar dan ook", benadrukte de plaatsvervanger.

Een deel van de F-16-jets die naar Kyiv worden verplaatst, zal worden gestationeerd op vliegvelden in geallieerde landen om te voorkomen dat ze een doelwit zijn voor Russische troepen, verklaarde het hoofd van de luchtvaart, Sergei Golubtsov, van het Oekraïense luchtmachtcommando. Golubtsov merkte op dat sommigen van de toestellen "zullen verblijven op trainingscentra waar onze piloten en luchtmachtpersoneel worden opgeleid. Een specifiek aantal vliegtuigen zal worden opgeslagen op veilige luchtbases buiten Oekraïne, zodat ze hier geen doelwit vormen".

Prominente rol voor Koninklijke Marine in Baltische Zee

De Koninklijke Marine is de komende weken met 7 schepen in de Baltische Zee aanwezig. Samen met 19 NAVO-partners doet Nederland mee aan Baltic Operations (BALTOPS). Het is de grootste jaarlijkse NAVO-oefening in het gebied. Nederland heeft dit jaar de leiding over verschillende internationale (vloot)eenheden. Vrijdag is de oefening van start gegaan en deze duurt tot en met 20 juni.

In totaal zijn de landen vertegenwoordigd met circa 9.000 militairen, meer dan 50 marineschepen en zo’n 85 vliegende eenheden. Het doel van de oefening is bijdragen aan maritieme veiligheid en stabiliteit in de regio. Daarnaast zorgt de oefening voor een nauwere samenwerking met de Baltische staten. Bijvoorbeeld door gezamenlijk amfibische operaties uit te voeren. Zo draagt de oefening bij aan de gereedheid van de NAVO-lidstaten.

Amfibische taakgroep
Nederland leidt tijdens BALTOPS 1 van de 4 amfibische taakgroepen. Hiervoor is de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) afgevaardigd. Dit is een samengestelde uitzendbare en operationele staf van vlooteenheden en mariniers. Tijdens BALTOPS geven zij vanaf het amfibisch transportschip Zr.Ms.Johan de Witt leiding aan eenheden van het Korps Mariniers, het Duitse See Batallion, het Britse Royal Marine Commando, het United States Marine Corps, Zweedse mariniers en een Poolse eenheid.

Commander Netherlands Maritime Force, Commandeur Arjen Warnaar: “BALTOPS biedt ons de kans om als NAVO-lidstaten gezamenlijk te trainen, onderlinge banden te versterken maar vooral ook om te laten zien dat we gereed zijn. Dit betekent dat we kunnen optreden op en vanuit zee, maar ook in de lucht en op het land. De komende weken mag Nederland een van de vier amfibische taakgroepen leiden in deze oefening, waarbij we alle betrokken eenheden in actie gaan zien.”

Mijnenbestrijdingsoperaties
Ook op het gebied van mijnenbestrijding levert Nederland een bijdrage. Een deel van de mijnenbestrijdingseenheden staat onder Nederlandse leiding. De afvaardiging is dan ook omvangrijk. Het gaat om mijnenjagers Zr.Ms. Willemstad, Zr.Ms. Makkum, Zr.Ms. Zierikzee en het ondersteuningsschip MV Geosea.

Tevens wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om toekomstige marineofficieren voor de zeedienst praktijkervaring op te laten doen. Het torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur, het patrouilleschip Zr.Ms. Holland en de Defensie Duikgroep maken de aanwezige Nederlandse bijdrage compleet.

53e editie
Het is voor het eerst dat Zweden als NAVO-lidstaat meedoet. De Verenigde Staten heeft de algehele leiding over de 53e editie van BALTOPS. Andere deelnemers zijn onder meer België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en Turkije.

Egypte en Qatar dreigen Hamasleiders met arrestatie en uitzetting

Qatar en Egypte hebben, op aanwijzing van de Amerikaanse regering, de leiders van Hamas gedreigd met mogelijke arrestaties, bevriezing van tegoeden, sancties en uitzetting uit hun toevluchtsoord in Doha als ze niet instemmen met een staakt-het-vuren met Israël, volgens The Wall Street Journal, die bronnen citeerde.

WSJ bericht dat deze inspanningen tot het tegenovergestelde resultaat hebben geleid: Hamas heeft gezegd dat het niet zal instemmen met een akkoord dat niet aan zijn voorwaarden voldoet.

Vorige week zei de Amerikaanse president Joe Biden dat Israël Hamas een nieuw voorstel in drie fasen had aangeboden met een routekaart die zou leiden tot een blijvende stopzetting van de oorlog in de Gazastrook en de vrijlating van alle gijzelaars.

De eerste fase omvat een volledig staakt-het-vuren, de terugtrekking van de Israëlische troepen uit alle bevolkingscentra van Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waaronder gewonden, ouderen en vrouwen, alsook de vrijlating van gevangen Palestijnen. De tweede fase omvat een onbepaalde stopzetting van de vijandelijkheden in ruil voor de vrijlating van de resterende gijzelaars. De derde fase van het initiatief is om te beginnen met de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Gaza.

Docent veroordeeld voor verkrachting van 14-jarige leerlinge

De rechtbank veroordeelt een voormalig docent beeldende vorming  van een middelbare school in Nijmegen voor het meermaals verkrachten van een minderjarig meisje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarbij moet hij ruim 15 duizend euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Verder legt de rechtbank de man een beroepsverbod op. Hij mag 5 jaar lang geen les geven aan minderjarigen. 

De verkrachtingen vonden plaats tussen januari 2017 en mei 2018. Het kwetsbare meisje zocht steun bij de docent in verband met haar moeilijke thuissituatie. De man ontfermde zich over haar als vertrouwenspersoon, maar ging al snel een (professionele) grens over. Zij hadden veelvuldig contact en deelden alles over hun persoonlijke levens met elkaar. Ook kregen zij een seksuele relatie waarbij zij naaktfoto's en -video's met elkaar uitwisselden en zowel op school als bij de man thuis meerdere keren seks hadden.

Alternatief scenario
De man ontkende tijdens de zitting dat hij fysieke seks had met het meisje. Hij wisselde 'slechts' seksuele berichten, foto's en video's met haar uit. Geconfronteerd met de berichten die de politie in de telefoon van het meisje aantrof, verklaarde hij dat hij ook met haar videobelde en dat hun fantasieën zo echt waren dat het leek alsof zij daadwerkelijk seks hadden. De rechtbank vindt deze uitleg niet aannemelijk. Daarbij kijkt ze naar de hoeveelheid berichten en de expliciete inhoud daarvan, waarin de man meerdere keren verwees naar een fysieke ontmoeting met het meisje. De berichten passen veel meer bij daadwerkelijk fysieke seks - zoals het meisje verklaarde - dan bij het scenario van de man. 

Gedetailleerde verklaringen
Naast de berichten vond de politie ook notities in de telefoon van het meisje. Daarin schreef ze dat zij seks met de man had. Verder vertelde zij gedetailleerd hoe de woningen en het atelier van de man eruit zagen. Ook kon het slachtoffer veel details vertellen over de echtgenote en de 2 dochters van de man. 

Misbruik gemaakt van kwetsbare positie slachtoffer
De man maakte misbruik van het jonge, kwetsbare meisje dat het heel moeilijk had en alleen op zoek was naar iemand bij wie zij haar ei bij kwijt kon en haar wellicht kon helpen. Zij wendde zich tot de man, een docent die zij had moet kunnen vertrouwen. Hij schaadde echter het in hem gestelde vertrouwen en maakte misbruik van de ongelijkwaardige verhouding tussen de man en het meisje. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij geen professionele afstand tot het jonge meisje bewaarde. Daarbij liet hij leiden door zijn eigen seksuele verlangens. Hij hield totaal geen rekening met de gevolgen van zijn handelen op het slachtoffer. Uit de slachtofferverklaring - die zij tijdens de rechtszaak voorlas - bleek dat zij nog altijd veel last heeft van de gebeurtenis.  

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich bij de reclassering melden en een behandeling bij Kairos volgen.

Verder legt de rechtbank een beroepsverbod van 5 jaar op. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 15 duizend euro aan het slachtoffer betalen. 

'Obsidians nieuwe RPG Avowed verschijnt in november'

In een korte blog-post van Obsidian gisteravond is waarschijnlijk per ongeluk de releasedatum van hun opkomende RPG Avowed gelekt. Dat kwam nogal als een verrassing omdat in de nieuwe verhaaltrailer die Obsidian liet zien tijdens de Xbox Showcase, er met geen woord gerept werd over de release.

De releasedatum, die even later weer snel werd verwijderd, stond op 12 november. Het is dus aannemelijk, maar niet zeker dat de game dan al uitkomt. Mocht je de nieuwe trailer gisteren gemist hebben, dan kun je die hieronder alsnog terugkijken.

Zesjarige jongen overleden na ernstig ongeluk met 8 gewonden in Laag Soeren

Een jongen (6) die afgelopen zaterdag gewond raakte bij een auto-ongeluk in Laag-Soeren, is overleden. Bij het ongeluk op wat in het dorp zelf bekendstaat als 'de dodenweg' raakten zeven mensen gewond, onder wie nog drie andere kinderen. 

Zaterdagmiddag rond 16.00 uur raakten drie voertuigen met elkaar in botsing. In één van de voertuigen zaten 2 kinderen van 3 en 4 jaar oud, samen met twee volwassenen. In de andere auto zaten een 4- en 6-jarig kind samen met een volwassene. Zij kwamen uit Zutphen. Het 6 jarige kind heeft de botsing niet overleefd, aldus de politie.

De politie laat weten dat de 77-jarige vrouw uit de derde auto is aangehouden, haar rol bij het ongeluk wordt onderzocht. Zij mocht inmiddels gaan weer maar blijft wel verdachte. Het OM gaat de zaak verder inhoudelijk bekijken en eventuele strafvervolging bepalen.

Poetin gaat Noord-Korea en Vietnam bezoeken

De Russische president Vladimir Poetin zal binnenkort Noord-Koreaen Vietnam bezoeken, volgens de Russische ambassadeur in Noord-Korea. Het Kremlin heeft aangegeven een partnerschap te willen opbouwen "op alle gebieden". De exacte datum van het bezoek is nog niet bekend, maar het zou mogelijk nog deze maand kunnen plaatsvinden volgens de krant Vedomosti.

Poetins reis naar Noord-Korea is zijn eerste zijn sinds juli 2000. De timing van het bezoek kan cruciaal zijn voor Poetin. Nu Kyiv voor miljarden dollars aan nieuwe wapens ontvangt van zijn Amerikaanse en Europese bondgenoten, wordt de kans op een Russische doorbraak kleiner. ondanks aanhoudende aanvallen op Oekraïense steden en energie-infrastructuur.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Poetin heeft eerder beloofd om onderzeeërs, Russische satelliettechnologie en voedsel aan Noord-Korea te leveren.

Er wordt ook gesproken over het sturen van Noord-Koreaanse arbeidsmigranten naar Rusland vanwege een tekort aan arbeidskrachten in Rusland.

De VS, Zuid-Korea en anderen hebben Noord-Korea beschuldigd van het sturen van enorme hoeveelheden wapens naar Rusland. Moskou en Pyongyang hebben de beschuldigingen van wapenoverdrachten ontkend, ondanks een groot aantal satellietfoto's die door onderzoeksgroepen en de Amerikaanse overheid zijn vrijgegeven en waarop de stroom wapens van Noord-Korea naar Rusland en vervolgens naar munitiedepots bij de grens met Oekraïne te zien is.

De belangen voor een bezoek van Poetin aan Vietnam zal waarschijnlijk lager zijn. Hij ging er voor het laatst heen in 2017, toen het land gastheer was van de topontmoeting voor economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan in de kuststad Danang.

Vietnam en Rusland hebben banden die tientallen jaren teruggaan tot de Sovjet-Unie. Moskou was een belangrijke leverancier van militaire hulp aan Vietnam tijdens de oorlog met de VS. De betrekkingen tussen Vietnam en Rusland zijn sterk gebleven en Moskou is ook een belangrijke speler in de Vietnamese energiesector. Vietsovpetro, een joint venture tussen Vietnam en Rusland, beheert een van de grootste olievelden van het Zuidoost-Aziatische land in Bach Ho, dat al ongeveer vier decennia in bedrijf is.

Factcheck: Zijn er stiekem insecten in ons eten verwerkt?

Volgens vele influencers zullen we in de toekomst allemaal insecten moeten eten. Er wordt zelfs beweerd dat het nu al stiekem verwerkt is in veel van onze voedingsmiddelen.

Maar klopt dat wel? Hoe beoordeelt de wetenschap de impact van insecten(meel) op ons voedsel? En wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot het consumeren van insecten? Pointer Checkt onderzoekt dit in deze factcheck.

Lego Horizon Adventures officieel aangekondigd

De geruchten deden al een tijd de ronde, maar Sony werkt inderdaad aan een Horizon Lego-game. Het spel wordt ontwikkeld door zowel onze Guerrilla Games als Studio Gobo. Laatstgenoemde heeft eerder meegewerkt aan Hogwarts Legacy en Redfall. Lego Horizon Adventures komt dit najaar al uit voor PS5, Switch en pc.

Lego Horizon Adventures lijkt grofweg hetzelfde verhaal te vertellen als in de eerste Horizon-game, maar nu natuurlijk met een extra dosis humor. Daarbij kun je de game volledig met een andere speler doorlopen (online of splitscreen). Verder is het nu ook mogelijk om Mother's Heart te versieren en je kunt ook allerlei kostuums verdienen waarmee je de bekende personages kunt verkleden.

Europese verkiezingen: 'ruk naar rechts is niet te ontkennen'

In heel Europa behaalden rechtse partijen aanzienlijke winsten. In Frankrijk behaalde de partij van Marine le Pen meer zetels dan de partij van Macron en behaalde een aanzienlijke overwinning met in totaal 30% van de stemmen. In Duitsland moesten de regeringspartijen SPD en De Groenen inleveren. Zij verloren respectievelijk 2 en 9 zetels. De liberale FDP handhaafde wel het aantal zetels van de verkiezingen in 2019. De score van de extreemrechtse AfD viel ondanks de winst enigszins tegen met 15,9%. In Nederland behaalde de PVV zes zetels, de partij heeft duidelijk geprofiteerd van de vier zetels die Forum voor Democratie verspeelde

De Spaanse linkse partij PSOE, onder leiding van premier Pedro Sánchez, verloor één zetel te verliezen. De oppositiepartijen PP en het uiterst rechtse Vox wonnen respectievelijk 9 en 3 zetels. In andere landen was er echter meer vertrouwen in de regeringspartijen te zien. Zo behaalde de Poolse premier Donald Tusk een grote verkiezingsoverwinning, nadat hij vorig jaar de macht had overgenomen. Zijn partij KO krijgt 21 zetels, terwijl voormalig regeringspartij PiS er nog 19 van de 25 overhoudt.

De Hongaarse Fidesz partij van Orban behaalde de meeste stemmen 44,5 %, maar moet 2 zetels inleveren. De Italiaanse Fratelli d'Italia-partij van premier Giorgia Meloni heeft de verkiezingen in haar land gewonnen met maar liefst 28% van de stemmen. 

Volgens de NOS zal de EU-zetelverdeling er als volgt uitzien. De Christendemocraten blijven de grootste partij met 184 zetels, gevolgd door de Sociaaldemocraten met 139 zetels. De Liberalen hebben net zoals de Groenen flink verloren en staan nu op respectievelijk 80 en 52 zetels. Radicaal-rechts boekt een flinke winst en staat op 58. De Conservatieven pakken 73 zetels en Radicaal-links 36.

Er kunnen aanzienlijke veranderingen optreden, aangezien meerdere partijen voor het eerst zetels hebben veroverd in het Europees Parlement. In Nederland is dat het geval voor BBB met twee zetels en NSC met één zetel. Er moeten nog in totaal 98 zetels verdeeld worden in het Europees Parlement.

Rechtse verschuiving
Volgens directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke is de rechtse verschuiving zeer duiselijk gezien de verkiezingsuitslag. Hij voorspelt dat dit ook weerspiegeld zal worden in het Europese beleid. "Er zal een Commissie komen die, in tegenstelling tot de vorige Commissie, minder gericht zal zijn op klimaat en milieu en meer op het migratievraagstuk."

Als alle zetels van rechtse Europese fracties worden opgeteld, hebben zij ongeveer een kwart van de totale 720 zetels in handen. "Dan ben je een aanzienlijke factor in het Europees Parlement", aldus Ten Broeke.

Maar het voormalige VVD-Kamerlid ziet ook een probleem: "Er bestaat niet één radicaal-rechts blok. Het is geen uniforme fractie." Ten Broeke benadrukt dat als de rechtse partijen samen een vuist willen maken, ze zich moeten verenigen. "De vraag is of dat haalbaar is, aangezien rechtse partijen traditioneel niet sterk zijn in het behouden van goede onderlinge verhoudingen. Dat lukt het politieke midden beter."

The Talos Principle II DLC komt al deze week

The Talos Principle II krijgt een grote uitbreiding genaamd 'Road to Elysium'. Dat heeft ontwikkelaar Croteam aangekondigd. Het komt al heel snel uit, want de DLC is al vanaf 14 juni beschikbaar voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

Road to Elysium speelt zich vooral af na de gebeurtenissen in de hoofdgame en bestaat uit drie delen. Croteam belooft prachtige nieuwe locaties en vooral ook extreem moeilijke puzzels. De DLC maakt gebruik van de mechanieken van de hoofdgame, maar volgens Croteam hebben ze ook nieuwe puzzelelementen in de game gestopt. Road to Elysium heeft een vraagprijs van twintig euro. In de trailer hieronder kun je zien wat je van zoal kunt verwachten.

Israëlische oorlogsminister Gantz stapt uit regering en roept op tot verkiezingen

Benny Gantz zou zich eigenlijk zaterdag terugtrekken uit het Israëlische oorlogskabinet. Na de bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook werd zijn verklaring echter uitgesteld.

Op zondagavond gaf Gantz toch een verklaring uit - waarin hij aankondigde dat hij uit het oorlogskabinet stapte en kritiek uitte op premier Benjamin Netanyahu. Hij zei dat hij het land verhinderde de echte overwinning te behalen die de pijnlijke aanhoudende verliezen zou rechtvaardigen. Zijn partij zal daarom uit de eenheidsregering stappen. "Met een zwaar hart, maar een zuiver hart," zei Gantz.

Veel vertrouwen in Gantz
Gantz geniet veel vertrouwen in Israël als het gaat om militaire kwesties, omdat hij ooit stafchef van het leger en minister van Defensie was. Het feit dat hij deel ging uitmaken van het oorlogskabinet na de terreurgolf van 7 oktober en het begin van de oorlog in de Gazastrook, versterkte Netanyahu's positie en werd gezien als een teken van eenheid in moeilijke tijden.

Nu heeft Gantz excuses aangeboden aan de families van de gijzelaarsomdat het nog niet gelukt is om het merendeel van de gijzelaars vrij te krijgen.

Geduld met Netanyahu verloren
Gantz verloor steeds meer zijn geduld met de oorlog in Gaza, eiste van Netanyahu een plan voor de toekomst van de Gazastrook en stelde een ultimatum. Netanyahu reageerde er niet op.

Gantz heeft duidelijke ideeën over mogelijke nieuwe verkiezingen: om een echte overwinning te garanderen, zouden er in de herfst nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, een jaar na de catastrofele aanval, waarna een regering zou worden gevormd die het vertrouwen van het volk geniet en de uitdagingen aangaat. "Ik richt me tot Netanyahu: stel een datum vast voor nieuwe verkiezingen. Laat niet toe dat ons volk verscheurd raakt", dringt Gantz aan.

Onduidelijk wat terugtrekking betekent
De directe politieke gevolgen van de terugtrekking van Gantz zijn nog onduidelijk. Netanyahu reageerde op Platform X met de woorden: "Dit is niet de tijd voor verkiezingscampagnes, het is de tijd om de krachten te bundelen."

Harde woorden van rechtse coalitiepartners
Netanyahu's extreem-rechtse en ultrareligieuze coalitiepartners wijzen elke concessie aan de Palestijnen af en verzetten zich dus niet alleen tegen een nieuw akkoord, maar ook tegen plannen voor de toekomst van de Gazastrook. Itamar Ben Gvir, de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, eiste om zelf in het oorlogskabinet te worden opgenomen.

De terugtrekking van Gantz ontving ook van buiten de politiek kritiek. Zo zei Itzik Bonzel, vertegenwoordiger van een rechtse groep genaamd 'Heroïsme', op de Israëlische televisie dat hij het gevoel had dat het vertrek niet te maken had met inhoudelijke redenen, maar vanwege politieke projecties en buitenlandse invloeden. "Hoe kan je als minister tegenover de soldaten staan die hun leven geven in de Gazastrook en zeggen: ik vertrek?", bekritiseerde Bonz.

Familie gegijzelden eisen aftreden Netanyahu
Veel familieleden van de gegijzelden en de tienduizenden demonstranten die nu elke week de straat op gaan, roepen de regering op om af te treden - en Netanyahu om eindelijk zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen.

Maar het ziet er niet naar uit dat er op dit moment een nieuwe regering of zelfs nieuwe verkiezingen zullen komen in Israël - zelfs niet nadat de populaire politicus Gantz ontslag nam uit het oorlogskabinet.

Jonge Marcus Fenix in Gears of War: E-Day

Na de aankondiging van de prequel van DOOM krijgt ook de Gears of War-franchise een vergelijkbare behandeling. De aankondiging van Gears of War: E-Day gisteravond laat een Marcus Fenix zien die nog ietwat nat achter de oren is.

In Gears of War: E-Day, oftewel emergence day, maken we de eerste Locust-invasie mee op Sera, en de wereldwijde reactie op dit nieuwe gevaar. We zien in de trailer een jonge Marcus en Dom, twee van de geliefde personages uit de langlopende third-person shooterserie. Er wordt weer een vanoudse cover-based action shooter beloofd met veel aandacht voor de personages en hun ontwikkeling gedurende de strijd tegen het buitenaardse kwaad.

Klaver en Bonevacia overtuigend naar EK-finales op 400 meter, Italiaanse 1-2 op halve marathon

In Rome is zondag alweer de derde dag van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. De finales kende weinig Nederlandse deelname, alleen in de halve marathons was het oranje te zien, maar met name in de halve finales van de 400 meter ging het wel lekker met de ploeg uit Papendal.

Halve marathon mannen
De dag werd geopend met de halve marathons, waarbij men onder meer langs het Vaticaan liep. Een klein kopgroepje liep op de podiumplekken af bij het binnenkomen van het stadion en het was thuisfavoriet Yemaneberhan Crippa die in een kampioenschapsrecord van 1:01.03 uur het goud pakte. Zijn landgenoot Pietro Riva sprintte in de laatste meters in 1:01.04 nog naar zilver door de Duitser Amanal Petros naar het brons te verwijzen (1:01.07). Filmon Tesfu was de enige Nederlandse deelnemer, hij werd in 1:02.42 uur negentiende. Het teamgoud was uiteraard voor de Italianen, met Israël en Duitsland ook op het podium.

Halve marathon vrouwen
Met een ruime vijf kilometer te gaan liepen vier vrouwen voorop, zij breidden hun voorsprong beetje bij beetje uit. De Noorse Karoline Grøvdal voerde het tempo in de laatste vijf kilometer flink op en na zilver op de vijf kilometer leverde het de Noorse haar eerste grote Europese titel op in een kampioenschapsrecord van 1:08.09 uur. De Roemeense Joan Chelimo Melly pakte in 1:08.55 zilver, drie seconden voor de Britse Calli Hauger-Thackery. De Britse ploeg pakte wel het teamgoud, voor Duitsland en Spanje - Noorwegen werd daarin negende van de tien, met na Grøvdal nog een 48e en 63e plek. Anne Luijten finishte in 1:12.17 als 33e, Jacelyn Gruppen werd in 1:13.26 42e.

100m vrouwen, finale
In een zeer spannende finale was het de Britse Dina Asher-Smith die vier jaar na haar eerste Europese 100 meter-titel naar het goud snelde in 10,99 seconden. Zilver was in 11,03 seconden voor de Poolse vicewereldkampioene indoor, Ewa Swoboda, vier duizendsten van een seconde voor de Italiaanse Zaynab Dosso. Patrizia van der Werken greep met 11,04 nét naast een uiterst zeldzame Luxemburgse medaille.

Hoogspringen vrouwen, finale
Er stond geen enkele maat op Yaroslava Mahuchikh: de Oekraïnse wereldkampioene sprong volledig foutloos over 1,99 meter, wat uiteindelijk al goed bleek voor goud, maar ging daarna ook nog eens over 2,01 meter. De pas 18-jarige Servische Angelina Topic knokte zich als enige over 1,97 meter en pakte daarmee na het brons van twee jaar geleden zilver. Brons was dit keer voor de Oekraïnse Iryna Gerashchenko, die over 1,95 meter sprong.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Het werd een spannende finale, waarin Alice Finot uit Frankrijk het sterkste eindschot had en in een beste Europese jaarprestatie naar het goud snelde in 9:16,22 minuten. Kort na de finish werd ze echter gediskwalificeerd, omdat ze een stap buiten de baan gezet zou hebben, maar na protest kreeg ze plek één toch weer terug. Zo bleef het zilver in 9:18,06 bij de Duitse tweevoudig kampioene Gesa Felicitas Krause, voor de Britse Elizabeth Bird (9:18,39).

800m mannen, finale
Er stond geen maat op Gabriel Tual in de slotmeters: de Fransman snelde met een machtig eindschot naar het goud in 1:44,87 minuten. Zilver ging in 1:45,20 naar de verrassende Spanjaard Mohamed Attaoui, voor de Italiaan Catalin Tecuceanu (1:45,40).

1500m vrouwen, finale
Na het goud op de gemengde 4x400 meter kwam er nóg een historische gouden medaille voor Ierland bij: Ciara Mageean kende een fenomenale eindsprint en overrompelde alles en iedereen met goud in 4:04,66 minuten. De Britse Georgia Bell moest het in 4:05,33 doen met zilver, vlak voor de 4:05,69 van de Française Agathe Guillemot.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Met 14,57 ging Tugiba Danismaz uit Turkije in haar tweede sprong naar de leiding, maar Ana Peleteiro-Compaoré deed er in ronde vier een flinke schep bovenop: 14,85 meter, een evenaring van de beste Europese jaarprestatie en uiteindelijk ruimschoots goed voor het eerste goud voor de winnares van olympisch brons in Tokyo. Danismaz werd met haar Turkse record tweede, brons ging met een persoonlijk record van 14,43 meter in haar laatste sprong naar Ilionis Guillaume uit Frankrijk.

Kogelslingeren mannen, finale
Veteraan en olympisch kampioen Wojciech Nowicki pakte al vijf WK-medailles op rij, maar geen daarvan was goud. Op EK's lukt het wel: in Rome stond hij na vijf pogingen op de vierde plek, maar in zijn laatste poging slingerde de Pool zijn kogel naar 80,95 meter en daarmee sprong hij ineens naar goud, zijn derde Europese titel op rij. Zilver ging met 80,49 meter naar de Hongaar Bence Halasz, voor de 80,18 meter van de Oekraïner Mykhaylo Kokhan.

200m mannen, halve finales
Taymir Burnet kwam er niet aan te pas: de Nederlander werd in zijn halve finale in 21,02 seconden achtste en laatste. Voor eigen publiek maakte Filippo Tortu indruk, door met 20,14 seconde de snelste tijd te noteren.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver liet na de wat teleurstellende gemengde 4x400 meter een prima race zien: in 50,57 seconden was ze ruimschoots de snelste in haar halve finale en plaatste ze zich overtuigend voor de eindstrijd. Alleen de Ierse Rhasidat Adeleke, de topfavoriete voor goud, was met 50,54 nog iets sneller.

400m mannen, halve finales
Liemarvin Bonevacia liep een zeer sterke race: hij moest de Belg Alexander Doom (44,87) voor laten gaan, maar werd in een beste seizoenstijd van 45,17 seconden tweede en plaatste zich ruimschoots voor de finale.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Douwe Amels had op 2,17 meter één foutsprong, maar herstelde zich en sprong daarna in één keer over 2,21 meter, wat genoeg was om de finale te bereiken.

FOK! Wat een weer: koud en veel regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Waarschuwing:
In de loop van maandagmiddag gaat het in het westen hard waaien, waarbij er in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en in het westen van Noord-Brabant kans is op zware windstoten. Verder trekken er tegelijkertijd enkele stevige buien over, mogelijk met onweer. In de loop van maandagavond neemt de wind af. Er is kans op overlast bij buitenactiviteiten zoals (water)sport en evenementen (vooral in tenten), verder kunnen zware windstoten lastig zijn voor het verkeer, vooral voor fietsers, vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan. De windstoten hebben een snelheid van 80-100 km/u in Zeeland en Zuid-Holland. In Noord-Holland en het westen van Brabant zijn de windstoten waarschijnlijk wat minder sterk: 75-90 km/u. De windstoten komen uit het noordwesten.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is het bewolkt. In het westen regent het en de regen breidt zich uit over het hele land. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidelijke richting. Aan het einde van de ochtend neemt de wind op de zuidwestkust toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5-6, uit het westen.

Vanmiddag regent het op veel plaatsen. Soms kan het flink doorregenen en plaatselijk is een klap onweer niet uitgesloten. Op meerdere plaatsen kan tot de avond 20-30 mm regen vallen, vooral in de noordelijke helft. Het wordt slechts 13°C. De zwakke tot matige wind uit het zuiden draait in de loop van de middag in de westelijke helft naar een noordwestelijke richting en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6. Aan de zuidwestkust neemt de wind toe naar hard tot stormachtig, windkracht 7-8. In het zuidwesten is er kans op zware windstoten van 80-100 km/u.

Vanavond is het bewolkt en regent het bijna overal. Daarbij is er een kleine kans op onweer. In de loop van de avond wordt het in het noordwesten overwegend droog. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is matig tot vrij krachtig, in het kustgebied en op het IJsselmeer krachtig, windkracht 6. In het zuidwesten is er eerst nog kans op zware windstoten van 75-90 km/u.

Vannacht valt er plaatselijk een enkele bui. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C vlak aan zee tot rond 7°C landinwaarts. De wind waait uit een noordwestelijke richting en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Gister regende het in, eh, waar niet in Nederland? (Foto: Ouwesok)
Vandaag regent het in, eh, waar niet in Nederland? ((Archief)foto: Ouwesok)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.