FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 juni 2024

'We hebben een nieuw kabinet, en al wat namen'

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben overeenstemming bereikt over de vorming van het nieuwe kabinet. Geert Wilders, de leider van de PVV, verklaarde dat er een 'akkoord over alles' is bereikt.

Het nieuwe kabinet zal uit zestien ministers bestaan, inclusief de nieuwe premier Dick Schoof. Het huidige kabinet-Rutte IV had in totaal twintig ministers. De PVV zal vijf ministers leveren, terwijl VVD en NSC ieder vier ministers gaan aanleveren. BBB krijgt twee ministersposten toegewezen. Dit hebben bronnen bevestigd tegenover BNR.

Update 20.15 uur: Inmiddels zijn de ministersposten en een aantal kandidaten onder voorbehoud bekend.

 • Dick Schoof - minister-president en minister van Algemene Zaken

 • Gidi Markuszower (PVV) minister van Migratie en Vice Premier
 • Fleur Agema genoemd (PVV) minister van Zorg (volksgezondheid)
 • (PVV) minister van Buitenlandse Handel
 • (PVV) minister van Economische Zaken
 • (PVV) minister van Infrastructuur
 • PVV staatssecretarissen op Zorg, Justitie, Binnenlandse Zaken en Infrastructuur

 • Eelco Heinen ( VVD) minister van Financiën
 • Sophie Hermans (VVD) minister van Klimaat en Groene Groei en Vice Premier
 • (VVD) minister van Justitie
 • (VVD) minister van Defensie
 • VVD-staatssecretarissen op Onderwijs, Sociale Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport

 • Caspar Veldkamp (NSC) minister van Buitenlandse Zaken
 • Eddy van Hijum (NSC) minister van Sociale Zaken en Vice Premier
 • (NSC) minister van Onderwijs
 • (NSC) minister van Binnenlandse Zaken
 • NSC staatssecretarissen op Financiën en Justitie

 • Femke Wiersma ( BBB) minister van landbouw en Visserij
 • Mona Keijzer (BBB) minister van Wonen en Vice premier
 • BBB-staatssecretarissen op Landbouw en Defensie en op een nog onbekend ministerie

Minder ministers maar meer staatssecretarissen dus. Tot nu toe lijkt er weinig extra-parlementairs aan Schoof I.

Eerdere berichtgeving: Normaliter levert de grootste partij de premier en de tweede partij de minister van Financiën. Echter, doordat Dick Schoof officieel als partijloos premier wordt aangesteld, heeft dit volgens politiek verslaggever Mats Akkerman tot vertraging geleid. De VVD zal waarschijnlijk de minister van Financiën leveren, maar de PVV wil ook een prestigieus ministerie leiden. Ook zal nog bekend worden welke ministersposten er zullen verdwijnen. Volgens Akkerman zal naar verwachting de minister voor Natuur en Stikstof verdwijnen en zal er een minister voor Asiel en Migratie komen.

Mona Keijzer (BBB) heeft aan BNR laten weten dat ze een ministerspost gaat bekleden. Het is nog niet bekend welke post ze krijgt. Naast haar worden ook de namen van Sophie Hermans (VVD), Eddy van Hijum (NSC) en Fleur Agema (PVV) genoemd als mogelijke vicepremiers van het nieuwe kabinet. Het NSC-Kamerlid Van Hijum wordt genoemd als beoogde minister voor Sociale Zaken, volgens berichten aan BNR.

Nieuw is dat de beoogde ministers en staatssecretarissen zullen worden ondervraagd door de Tweede Kamer. Vooral de oppositiepartijen zullen kritisch willen beoordelen of de beoogde bewindslieden geschikt zijn voor hun functie. De partijen die de regering vormen, hebben zichzelf als deadline gesteld om op 26 juni het kabinet definitief te installeren met de traditionele bordesscène. 

OM heeft deal met nieuwe kroongetuige over liquidaties in Amsterdam en Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft een kroongetuige-overeenkomst gesloten met Dominique K. om opdrachtgevers en andere betrokkenen te vervolgen voor meerdere moorden in Amsterdam en Rotterdam. K. is zelf ook veroordeeld tot vijftien jaar cel, maar in hoger beroep zou het OM inzetten op een halvering van zijn straf.

Het gaat om de moord op de 33-jarige Serdar Ay op 20 oktober 2020 in Osdorp en om  de beschieting op club Mad Fox op 29 juli 2020 op de Spuistraat. In Rotterdam gaat het om de moord op Ibrahim Azaïm in mei 2020 en voorbereidingshandelingen voor een moord op een 39-jarige man uit Rotterdam.

De 29-jarige kroongetuige heeft verklaringen afgelegd in ruil voor strafvermindering. Hij heeft het OM belangrijke informatie verstrekt over zowel zijn eigen rol als die van opdrachtgevers en uitvoerders. In mei 2022 is hij door de rechtbank in Amsterdam tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de betrokkenheid bij de moord op Serdar Ay. Daarnaast kreeg hij celstraf voor een gewapende overval een maand later op een belwinkel in Alphen aan den Rijn. Die zaken lopen nu in hoger beroep.

Nadat de betrouwbaarheid van de verklaringen is beoordeeld, heeft het OM besloten om met de 29-jarige verdachte een kroongetuige-overeenkomst te sluiten. Die is door het College van Procureurs-Generaal goedgekeurd en door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam getoetst en rechtmatig bevonden.

De zaken waarover de kroongetuige heeft verklaard worden onderzocht door een rechercheteam van Amsterdamse en Rotterdamse rechercheurs, onder leiding van een team van Rotterdamse en Amsterdamse officieren van justitie. Ze worden behandeld door de Amsterdamse rechtbank.

Verklaringen van een kroongetuige kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de vervolging van verdachten van de zwaarste misdrijven. Daartegen wordt op een andere wijze vaak niet voldoende bewijs gevonden. De inzet van kroongetuigen kan dus helpen bij het aanpakken van criminele netwerken die anders niet of zeer moeilijk te stoppen zijn.

Toch is er ook een groot risico. In de geruchtmakende Marengo-zaak werd ook een kroongetuige ingezet. De broer en de advocaat van deze Nabil B. werd tijdens het proces vermoord. Ook Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van B., werd doodgeschoten.

Jury: Hunter Biden schuldig aan overtredingen wapenwet

Een jury heeft de 54-jarige Hunter Biden, zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, schuldig bevonden aan het overtreden van de wapenwet op alle drie de punten waarvoor hij was aangeklaagd. Het is voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat een kind van een zittende president is veroordeeld. Hunter loopt het risico om een gevangenisstraf te krijgen. Amerikacorrespondent David Hammelburg is echter van mening dat dit niet zo'n vaart zal lopen.

De jury in Wilmington (Delaware) deed er slechts enkele uren over om tot een uitspraak te komen, wat volgens Hammelburg erg snel is voor een juryberaad. Hunter werd beschuldigd van het liegen over zijn drugsgebruik bij de aankoop van een revolver in 2018. De aanklacht was gebaseerd op het feit dat hij crack gebruikte en verslaafd was aan drugs, wat illegaal was volgens justitie.

De mogelijke straf kan oplopen tot maximaal 25 jaar gevangenisstraf en een boete tot 750.000 euro, maar vanwege het ontbreken van een strafblad zal Hunter waarschijnlijk mild gestraft worden. Hoewel de advocaat van Hunter Biden het oordeel van de jury teleurstellend vond, benadrukte hij dat ze alle juridische mogelijkheden voor Hunter zullen blijven benutten. Hunter zelf gaf aan dat zijn teleurstelling kleiner was dan de dankbaarheid voor alle liefde en steun die hij de laatste weken heeft mogen ontvangen.

Joe Biden accepteerde de uitkomst van de rechtzaak en beloofde de rechtsgang te respecteren. Volgens Biden sr. overweegt zijn zoon om in hoger beroep te gaan. Hij zal in ieder geval geen gratie verlenen aan zijn zoon als deze veroordeeld wordt. 

Bij de Republikeinen overheerst een gevoel van rechtvaardigheid, zegt Hammelburg. "Zeker omdat Trump schuldig werd bevonden twee weken geleden."

Het is nog niet bekend wanneer de strafmaat wordt bepaald, normaliter is dat binnen 120 dagen. 

Nys sprint naar zege in Ronde van Zwitserland, Bettiol neemt leiderstrui over van Lampaert

Thibau Nys heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In een sprint bergop was de Belg van Trek-Segafredo de snelste, voor Stephen Williams. Alberto Bettiol kwam als derde over de streep, maar nam dankzij de bonificatieseconden wel de leiderstrui over van Yves Lampaert.

De derde etappe in de Ronde van Zwitserland kende een heuvelachtige finale. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van vijf weg, maar veel ruimte kregen de vijf vluchters niet en ze werden ruim voor de finish weer ingehaald.

In de heuvelachtige finale opende Marc Hirschi de aanval. De Zwitser nam in zijn thuisronde een kleine voorsprong en werd vervolgens snel daarna ingerekend en we kregen een sprint in Rüschlikon. In een sprint die omhoog liep ging Wilco Kelderman vervolgens de sprint van ver af aan. De Nederlander maakte een sterke indruk, maar kon zijn inspanning niet volhouden. Thibau Nys had zijn sprint beter getimed en won met overmacht die sprint voor Stephen Williams en Alberto Bettiol.

Bettiol nam door de derde plaats wel de leiderstrui over van Yves Lampaert.

Results powered by FirstCycling.com

Zeer grote brand in Wolvega, mogelijk nog ťťn persoon binnen

De brandweer is naar de Struikheide in Wolvega uitgerukt voor een grote brand in een bijgebouw.

Omdat er mogelijk nog één persoon is het pand aanwezig is heeft de brandweer opgeschaald naar ‘grote brand’. Eenmaal ter plaatse was de brand uitslaand en is de rook in de wijde omtrek te zien. De brand is overgeslagen naar meerdere woningen in de straat. Eén agente zou naar het ziekenhuis zijn gebracht, wegens het inhaleren van rook.

De brandweerkorpsen uit Heerenveen, Olderberkoop, Steenwijk, Nieuwehorne, Joure, Drachten en Noordwolde zijn doende de brand onder controle te brengen.

Aan de Zilverlaan in dezelfde plaats, woedde op hetzelfde moment een woningbrand die opgeschaald is naar middel brand. Deze werd rond vier uur als onder controle gemeld. De politie meldt dat er geen verband tussen de branden is. Bij de Zilverlaan zijn veel toeschouwers, de brandweer roept via social media op om uit de rook te blijven en de hulpdiensten de ruimte te geven.

Voor de brand aan de Struikheide is een NL alert verstuurd waarin opgeroepen wordt uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Wagenpark politie uitgebreid met twee waterwerpers

Het wagenpark van de politie is uitgebreid met twee waterwerpers uit Italië. De gehuurde voertuigen staan momenteel in Den Haag en zijn naar verwachting eind juni operationeel inzetbaar.

De komende weken worden de bemanningsleden opgeleid.

Bijstand buitenland
De zes waterwerpers van de politie waren vanwege veiligheidsoverwegingen niet meer inzetbaar en daarom wordt er sinds 2022 een beroep gedaan op de buurlanden. Die inzet was nodig als voorzorgsmaatregel bij geplande demonstraties en evenementen met een hoog veiligheidsrisico op ongeregeldheden. Met de komst van de Italiaanse waterwerpers komt deels een eind aan de gewaardeerde bijstand vanuit België en Duitsland. Deze waterwerpers verdwijnen nog niet definitief uit het straatbeeld, omdat in de toekomst opnieuw bijstand gevraagd kan worden als extra inzet nodig blijkt te zijn.

Italiaanse waterwerpers
Naast de aanschaf van zes nieuwe waterwerpers, is de mogelijkheid onderzocht om bestaande waterwerpers van buitenlandse politiekorpsen of leveranciers te huren. Dit om de tijd te overbruggen totdat alle nieuwe waterwerpers beschikbaar zijn. Hierbij is gezocht naar bestaande waterwerpers die veilig inzetbaar zijn en snel leverbaar. Die zoektocht leverde niets op, tot in december 2023 een Italiaanse fabrikant de politie benaderde. Deze Italiaanse waterwerpers zijn geschikt bevonden en worden voor een periode van 30 maanden door de politie gehuurd, met optie tot koop. De twee nieuwe waterwerpers zorgen dat de politie nu beter is voorbereid op onvoorspelbare situaties waar grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren.

'Het grootste kind ter wereld'

Jase, officieel het langste kind ter wereld, is een lieve 10-jarige jongen die maar liefst 1,80 meter lang is door een aandoening die Acromegalie heet en ook wel Gigantisme wordt  genoemd. Deze aandoening houdt in dat het lichaam van Jase te veel groeihormonen aanmaakt door een goedaardige tumor in de hypofyse, waardoor hij veel sneller groeit dan een gemiddeld kind van 10 jaar. Jase groeit elk jaar 5 centimeter en zal dat blijven doen, tenzij hij een operatie ondergaat aan zijn hypofyse, waardoor hij niet verder kan groeien. Hoewel hij tegen een operatie is, is een van de dingen die Jase zo leuk vindt aan zijn conditie hoe ver hij boven zijn leeftijdsgenootjes op school uitsteekt, vooral tijdens voetbalwedstrijden.

Random Pics van de Dag #1300

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Terroristische dreiging licht toegenomen: kans op aanslag in Nederland is reŽel

De terroristische dreiging is de afgelopen maanden wederom licht toegenomen, als gevolg van onder meer de oorlog in Gaza, Koranschendingen en de dreiging die voortkomt vanuit jihadistische netwerken. Mede daarom blijft het dreigingsniveau op 4 staan, wat betekent dat er een reële kans is dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden. Dit staat in het vandaag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) juni 2024 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Afgelopen december, werd het dreigingsniveau al verhoogd van niveau 3 (voorstelbaar) naar niveau 4 (substantieel).

Jihadistische dreiging blijft substantieel en ontwikkelt zich ook online
Het jihadisme blijft de belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland, waarbij aanhangers worden gevoed door propaganda met beelden van de oorlog in Gaza en koranschendingen in Nederland. De afgelopen 6 maanden hebben dergelijke beelden geleid tot verschillende (voorbereidingen tot) terroristische geweldsdaden in Nederland en Europa.

Ook blijven in Europa aanwezige netwerken een terroristische dreiging vormen tegen Nederland en andere Europese landen. Sommige netwerken opereren autonoom, andere staan in contact met ISIS-groeperingen in andere delen van de wereld. Een bijzondere rol is daarin weggelegd voor ISKP, de van oorsprong Afghaanse tak van ISIS. ISKP en andere gelieerde netwerken in Europa bestaan voornamelijk uit personen afkomstig uit Centraal-Azië. Een deel van hen had zich eerder aangesloten bij jihadistische strijdgroepen in Syrië en Irak.

Daarnaast radicaliseren in Nederland en omringende landen personen online, dit gaat buiten de gekende jihadistische netwerken om. Onder hen bevinden zich soms zeer jonge personen. Sommigen van hen treffen ook daadwerkelijk voorbereidingen om een aanslag te plegen of plegen een aanslag, zo blijkt uit verschillende arrestaties in Europa.

Geweldspotentieel binnen rechts-terroristische onlinemilieu
Het Nederlandse rechts-extremistische landschap bestaat verder voornamelijk uit groepen die streven naar normalisering van het rechts-extremistische gedachtegoed en het weerbaar maken van het ‘blanke ras’ door fysieke training, hieronder vallen ook de zogenoemde ‘active clubs’. Dergelijke groepen zijn nog steeds klein in aantal en beperkt in omvang, maar hebben soms een groot online bereik. Zij zeggen geweld tegen personen in principe als contraproductief te beschouwen. De bredere acceptatie van hun gedachtegoed kan echter leiden tot een toenemende intolerantie tegen de overheid, minderheden en politieke opponenten. Dit kan op termijn mogelijk drempelverlagend werken wanneer het gaat om de inzet van geweld. De onderlinge samenwerking tussen dit soort groepen lijkt zowel nationaal als internationaal toe te nemen.

Klein deel anti-institutionele beweging en ‘soevereinen’ geweldsbereid
Het uitdragen van het narratief over een ‘kwaadaardige elite’ door de anti-institutionele beweging wakkert wantrouwen aan tegen democratische instituties en ondermijnt het functioneren van de democratische rechtsorde. Bij een klein deel van de aanhangers vormt dit narratief een opmaat naar intimidatie en geweld. Het ondermijnen van de democratische rechtsorde kan ook van binnenuit gebeuren, wanneer aanhangers van het ‘kwaadaardige-elite-narratief’ binnen de door hen gewantrouwde instituties werken en hun gedachtegoed actief uitdragen.

Ten minste enkele 10 duizenden zelfverklaarde soevereinen vormen een prominente groep binnen de Nederlandse anti-institutionele beweging. Een deel van hen beschouwt de Nederlandse wet- en regelgeving als ongeldig en zij weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen. Vanuit deze groep vinden regelmatig confrontaties plaats met de politie, deurwaarders en anderen die namens de overheid handelen. Soms gaat dit gepaard met agressie, bedreigingen en geweld. Een kleine minderheid van de soevereinen in Nederland is bereid om offensief geweld te gebruiken tegen de vermeende ‘kwaadaardige elite’. Bij meerdere zelfverklaarde soevereinen werden (vuur)wapens en munitie aangetroffen.

Links-extremisme
De ontwikkelingen in relatie tot links-extremisme worden gevolgd. Deze ontwikkelingen zorgen op dit moment voor een beperkte gewelddadige extremistische of terroristische dreiging in Nederland. In de toekomst is het voorstelbaar dat enkelingen in deze groep geweld noodzakelijk achten om hun doelen te bereiken. Vooralsnog zien we de laatste tijd wel hardere acties, maar die blijven vooral in de sfeer van intimidatie. Denk hierbij aan doxing, waarbij persoonlijke gegevens online worden gezet. Daarnaast sluiten links-extremisten bijvoorbeeld aan bij pro-Palestina demonstraties bij universiteiten, die in enkele gevallen gepaard gingen met openbare ordeverstoringen, vernielingen en geweld tegen de politie.

Dreigingsniveau
In december 2023 werd het dreigingsniveau in Nederland verhoogd van 3 naar 4. Sindsdien is de kans op een aanslag ‘substantieel’. Aan het dreigingsniveau zijn geen standaardmaatregelen of landelijke adviezen gekoppeld. Met de gedetailleerde informatie uit het DTN worden veiligheidspartners (zoals politie, gemeenten en ministeries) in staat gesteld om maatregelen te nemen om de dreiging het hoofd te bieden. Uiteraard zijn alle veiligheidspartners alert en wordt voortdurend bezien waar en op welke wijze eventuele aanvullende maatregelen nodig zijn. In de afgelopen periode zijn waar nodig ook extra veiligheidsmaatregelen genomen, waarover nooit mededelingen worden gedaan. Het dreigingsniveau is daarnaast ook een manier om de samenleving extra bewust te maken van en te infomeren over de dreiging.

Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) juni 2024 is hier te downloaden.

Oud-medewerkers zorgboerderij Wedde: sadistisch en psychopathisch regime'

De twee hoofdverdachten in de zaak rond mishandelingen op een zorgboerderij in het Groningse Wedde hebben beiden toegegeven dat ze grenzen hebben overschreden in hun gedrag naar cliënten. Dat werd duidelijk tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Groningen.

Oud-personeelsleden van de zorgboerderij noemen het “sadistisch” wat daar gebeurde. Ze zijn maandag op de eerste zittingsdag in de rechtbank van Groningen gehoord als getuigen in de rechtszaak rond mishandelingen die op de boerderij plaatsvonden.

De hoofdverdachten zijn Michel K. (37) en zijn schoonvader Paul W. (63) uit de gemeente Westerwolde. Zij gaven leiding op de zorgboerderij Aurora Borealis en worden beschuldigd van mishandeling van tien bewoners. Zij moeten zich maandag en woensdag in de rechtbank verantwoorden. De oud-werknemers noemen het bewind op de zorgboerderij behalve “sadistisch” ook “kwetsend, vernederend en psychopathisch”. Een medewerker die al snel ontslag nam, gaf als reden dat de omgeving “ziekmakend” was. “Er werd de hele dag getreiterd.”

Over een cliënt die hij zou hebben vastgebonden met ducttape, zei K. dat hij dat niet had moeten doen. “Ik wilde zo graag dat het zou werken, dat ik soms veel te ver ben gegaan.” Tijdens de zitting toonde het Openbaar Ministerie ook beelden. Hierop was onder andere te zien hoe een cliënt met geweld in een bloembak werd geduwd, hoe een cliënt met een doos over zijn hoofd zat en hoe een cliënt lange tijd buiten werd gezet. Ook werd er gescholden op de cliënten. W. is daarnaast op de beelden te horen met dreigementen. “Als je je bek opendoet, lig je eruit”, zei hij. Tegen een ander: “Je mag sterven in stilte. Je bent geld waard, dat is de enige reden dat je blijft.” Ook vroeg hij aan een personeelslid of een cliënt al was “gewurgd”. Meer hierover bij Skipr.

Gideon van Meijeren veroordeeld tot taakstraf voor twee gevallen van opruiing

De rechtbank Den Haag heeft Tweede Kamerlid Van Meijeren veroordeeld voor opruiing tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Dat gebeurde op twee verschillende momenten: in juli in Tuil bij demonstratie en in november 2022 in een interview op YouTube. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zijn positie als volksvertegenwoordiger aanwendde om het publiek, in dit geval ontevreden boeren ten tijde van de boerenprotesten, aan te zetten tot gewelddadige acties. De rechtbank legt hem een taakstraf op van 200 uur. 

Context van de uitlatingen
Ten tijde van de uitlatingen van de verdachte, woedde er een hevige politieke discussie over onteigening of gedwongen uitkoop van boerenbedrijven vanwege de stikstofproblematiek. Hierdoor heersten er gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. Er vonden boerenprotestacties plaats waarbij geweld dreigde en ook daadwerkelijk strafbare feiten werden gepleegd. Zo vond er een dreigend huisbezoek plaats aan een minister en reed er een vrachtwagen rond met doodsbedreigingen tegen deze minister. Er vond een blokkade op de A1 plaats waarbij een tractor afreed op een politieambtenaar en werden agenten meegesleurd met een achteruitrijdende auto. Daarnaast werden veelvuldig hooibalen in brand gestoken en werd afval gedumpt.

Ook was Nederland op dat moment nog in de nasleep van de coronapandemie. De coronamaatregelen hielden een vergaande beperking in van de persoonlijke vrijheden van burgers, waartegen werd gedemonstreerd. Daarnaast had in januari 2021 de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten plaatsgevonden en werd in juli het presidentieel paleis in Sri Lanka bestormd wat heeft geleid tot het aftreden van de president.

Uitlatingen
De toespraak van de verdachte op 2 juli vond plaats op een 'boerenforum' in Tuil. Hierbij waren boeren aanwezig die het niet eens waren met het stikstofbeleid van de regering en demonstreerden omdat zij zich ernstig in hun bestaansrecht bedreigd voelden. De verdachte zei dat de overheid burgers berooft van hun fundamentele vrijheden en grondrechten, dat het stikstofbeleid van de overheid onrechtmatig is en dat we te maken hebben met een tirannieke overheid. Later, op 10 oktober, heeft de verdachte zijn standpunten over het stikstofbeleid herhaald in een interview bij Compleetdenkers dat op YouTube is gezet. 

De rechtbank moet in deze zaak de vraag beantwoorden of de uitingen van de verdachte hebben opgeruid tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. En zo ja, of hij dit met opzet deed.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan opruiing tegen het openbaar gezag. De strekking van de uitingen was onmiskenbaar dat het gerechtvaardigd is om in gewelddadige opstand te komen tegen een overheid die onrechtmatig handelt vanwege het stikstofbeleid en de voorgenomen onteigening van boerenbedrijven. In zo'n situatie is het volgens de verdachte toegestaan én noodzakelijk of wenselijk de regering met geweld af te zetten. Dat de verdachte tijdens zijn toespraken meermaals heeft gezegd dat hij een voorstander is van vreedzaam en geweldloos verzet, doet hier niet aan af, oordeelt de rechtbank. De boodschap die de verdachte voorafgaand daaraan aan zijn publiek boeren die worden onteigend en mensen "die niks meer te verliezen hebben" heeft overgebracht, was namelijk dat het gelegitimeerd kan zijn om met geweld in opstand te komen. Anders gezegd: de verdachte is misschien zelf wel een voorstander van vreedzaam en geweldloos verzet, maar zijn publiek hoeft dat niet te zijn.

De rechtbank oordeelt ook dat de verdachte met opzet heeft gehandeld. Hij was bekend met het geweld dat gepaard ging met de boerenprotesten. Ook heeft hij nadat hij werd geconfronteerd met de kritiek op zijn uitingen, hier geen afstand van gedaan en die juist meermaals herhaald. Verondersteld mag worden dat de verdachte zich er als volksvertegenwoordiger van bewust was dat er enig gezag uitging van zijn woorden en dat daaraan om die reden eerder gevolg zou kunnen worden gegeven. De rechtbank oordeelt dan ook dat verdachte bij het doen van zijn uitingen bewust heeft ingespeeld op de al aanwezige onrust in zijn publiek, met de bedoeling die onrust verder aan te wakkeren en het te leiden tot verdergaand gewelddadig handelen tegen het overheidsgezag; in elk geval tot voortzetting van het al gepleegde geweld.

Volksvertegenwoordiger
Zijn positie als volksvertegenwoordiger geeft hem de gelegenheid om zijn denkbeelden met een bepaalde impact naar buiten te brengen. Deze positie brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich. De verdachte heeft als Tweede Kamerlid in een periode van maatschappelijke onrust ontevreden boeren de mogelijkheid voorgespiegeld van een gewelddadig protest tegen de overheid. Dit deed hij tegen de achtergrond van anti-overheidssentimenten in Nederland als gevolg van de coronamaatregelen en, op grotere schaal, pogingen tot omverwerping van regimes in de VS en Sri Lanka. De rechtbank rekent hem aan dat hij oproept tot gewelddadig protest tegen een overheid waar hij nota bene zelf een belangrijk onderdeel van vormt als volksvertegenwoordiger.

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 200 uur. De rechtbank acht deze straf passend en geboden. De rechtbank legt geen voorwaardelijk deel op, ook omdat de verdachte heeft aangegeven dat hij zich niet aan eventuele voorwaarden zal houden.

Dragon Age: The Veilguard in de schijnwerpers

Gisteravond is er uitgebreid aandacht besteed aan de langverwachte nieuwe Dragon Age-game. Dragon Age: The Veilguard belooft een immersive single player RPG te worden waarin de relaties met je verschillende companions weer een belangrijke rol speelt.

"Roep de Veilguard bijeen en tart de Goden in Dragon Age: The Veilguard, een immersive RPG waar jij de leider wordt waar anderen in geloven. Wanneer gecorrumpeerde Goden ontsnappen uit eeuwen van duisternis, is het aan jou om het tij te keren", zo luidt de beschrijving bij de eerste echte trailer die we te zien krijgen. Ook zien we een korte backstory van de in totaal zeven verschillende companions die je kunt recruteren.

Behalve een cinematische introductie is er ook alvast een klein fragment gameplay getoond. Vandaag rond 17:00 zal BioWare met een uitgebreidere gameplay showcase op de proppen komen, dus houd FOK!Games in de gaten voor meer beelden.

NHL: Dominante Panthers naar 2-0 in Stanley Cup Final

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is het nog niet al te spannend in de grote Stanley Cup Final. Dat kan de fans van de Florida Panthers echter niet deren, want in de eigen Amerant Bank Arena in Sunrise kwam de ploeg maandagavond op een 2-0 voorsprong in de best-of-sevenserie tegen de Edmonton Oilers.

Halverwege de eerste periode leken de Oilers zich alvast terug in de finale te knokken: Mattias Ekholm tekende voor 0-1. Daar bleef het even bij, tot halverwege de tweede periode: Niko Mikkola trok de stand weer gelijk en Panthers-goalie Sergei Bobrovsky kreeg steeds minder schoten om de oren, die hij ook nog eens allemaal stopte.

Vroeg in de derde periode kon het feest weer losbarsten in Sunrise: Evan Rodrigues bracht de Panthers op voorsprong en tien minuten later maakte hij er met een powerplaygoal zelfs 3-1 van. Een paar minuten voor tijd gooide Aaron Ekblad de boel met een empty netter definitief in het slot, 4-1 en dus gaan de Panthers met een 2-0 voorsprong op zak naar Edmonton voor de volgende twee wedstrijden.

Speelschema
Donderdag 13 juni, 20.00u (02.00u NL) - Stanley Cup Finals, game 3; Edmonton Oilers - Florida Panthers (0-2)

Nederland wint ook uitzwaaiwedstrijd met 4-0, eerste interlandgoal Simons

Het Nederlands elftal gaat met een goed gevoel naar het EK voetbal, dat deze week begint. Een paar dagen geleden werd Canada met 4-0 opgerold, maandagavond werd IJsland in De Kuip met dezelfde cijfers verslagen.

In de warming-up ging het nog niet zo lekker: Teun Koopmeiners viel daarin geblesseerd uit met een liesblessure, waarvan de ernst nog niet bekend is. Na afloop van de wedstrijd bleek Frenkie de Jong's eerder opgelopen blessure wel te ernstig, hij zal het EK moeten missen.

Enfin, op het veld voerde bondscoach Ronald Koeman acht wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd met Canada, waarbij Jerdy Schouten de vervanger was van Koopmeiners. Het begin werd getekend door Nederland dat kansen liet liggen, maar na dik twintig minuten was het raak: Joey Veerman stuurde Denzel Dumfries op pad, die de bal met het hoofd klaar wist te leggen voor Xavi Simons en diens eerste interlandgoal.

Bij rust had het makkelijk 3-0 kunnen staan, maar het bleef bij 1-0. Dat veranderde snel na de onderbreking al wel: een verlengde corner kwam uit bij Virgil van Dijk en de aanvoerder kopte raak. Na een uur spelen en twee flinke kansen voor IJsland werden de nodige wissels doorgevoerd, wat Nederland weer wat momentum leek te geven.

Een kwartier voor tijd stelde Memphis Depay met een heerlijke pass Donyell Malen in staat de 3-0 te maken, kort daarop maakte Depay zelf de 4-0, maar die werd afgekeurd. Een fantastische sprint van Jeremie Frimpong hielp Nederland vervolgens op weg naar de 4-0 eindstand, nadat Wout Weghorst een passje van Malen binnen wist te werken.

Het EK in Duitsland begint vrijdagavond, het gastland speelt dan tegen Schotland. Nederland komt zondag voor het eerst in actie, als om 15.00 uur af wordt getrapt tegen Polen.

NBA: Celtics op 2-0 in Finals

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is de tweede van maximaal zeven wedstrijden gespeeld in de grote finale. De Boston Celtics namen het in de eigen TD Garden weer op tegen de Dallas Mavericks, nadat ze de openingswedstrijd al wonnen.

Het ging aanvankelijk mooi gelijk op, met een 25-28 eerste kwart en een 29-23 tweede kwart. In het derde kwart begonnen de Celtics een klein gaatje te slaan, wat ze uit konden breiden naar een 83-74 voorsprong met nog één kwart te spelen.

In het vierde kwart probeerden Luka Doncic, goed voor 32 punten, en de Mavericks naderbij te komen, maar dat lukte te laat in de wedstrijd pas een beetje. De Celtics hielden stand en wonnen met 105-98, onder meer dankzij 26 punten en 11 rebounds van Jrue Holiday en de 18 punten en 12 assists van Jayson Tatum.

Speelschema
Woensdag 12 juni, 20.30u (02.30u NL) - NBA Finals, game 3; Dallas Mavericks - Boston Celtics (0-2)

FOK! Wat een weer: buien maar ook zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Hebben we de herfst van gisteren overleefd? Ja? Gelukkig maar! Ook vandaag bijft het niet droog maar zoals erg als gisteren zal het niet worden. De vermiste zon zal gevonden worden.

Vanochtend trekken er vooral in de noordelijke helft enkele buien over. Verder schijnt af en toe de zon. De wind komt uit het westen en is matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag is er een afwisseling van wolken, zon en buien. Bij de buien komt plaatselijk hagel of onweer voor, vooral in het zuiden en oosten. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 14 à 15°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanavond trekken er nog enkele buien over het land, later in de avond neemt het aantal buien af en klaart het meer op. De wind uit het noordwesten is eerst landinwaarts matig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog af en toe vrij krachtig. De wind neemt in de loop van de avond af.

Vannacht trekken er enkele buien zuidoostwaarts over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Boven land is er weinig wind. Langs de kust en op het op het IJsselmeer staat er een matige tot vrij krachtige wind uit een noordwestelijke richting. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Flinke bui boven Maastricht (Foto: Pukeko)
Flinke bui boven Maastricht ((Archief)foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
special
Random Pics van de Dag #1299
review
Crown Wars: The Black Prince
special
VrijMiBabes #213 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1298
©FOK.nl e.a.