EK-brons voor Bonevacia en Klaver op 400 meter, Bol domineert op 400m horden

In Rome is maandag de vierde dag van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Nederland kon daarop twee medailles bijschrijven en verder was ook Italië weer ijzersterk, zoals het hele toernooi al het geval is.

400m mannen, finale
Liemarvin Bonevacia startte goed, leek daarna wat terug te zakken, maar hield toch bijzonder indrukwekkend stand. Achter de Belg Alexander Doom en de Brit Charles Dubson snelde de Nederlandse veteraan in 44,88 seconden zowaar naar het brons, net als acht jaar geleden. Doom liep in een zeer indrukwekkende 44,15 seconden, een dik nieuw Belgisch record, naar de titel, voor de 44,38 van Dobson.

400m vrouwen, finale
Lieke Klaver had het zwaar, maar liep uiteindelijk toch een uitstekende race: in 50,08 seconden, haar beste tijd van het seizoen, pakte de Nederlandse het brons. Goud ging na een prachtige strijd met de Ierse Rhasidat Adeleke naar Natalia Kaczmarek uit Polen, die met 48,98 seconden het Pools record uit 1976 verbrak én als vijftiende vrouw ooit onder de 49 seconden dook. Adeleke pakte zilver in een eveneens zeer indrukwekkende 49,07 seconden.

200m mannen, finale
Timothé Mumenthaler zorgde voor een daverende verrassing: in 20,28 seconden snelde de Zwitser naar het goud, voor de Italiaanse favoriet Filippo Tortu (20,41). William Reais maakte het Zwitserse feestje compleet door brons te pakken in 20,47 seconden.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Angelica Moser had al haar drie pogingen op haar aanvangshoogte van 4,43 meter nodig, maar daarna ging het net horten en stoten over 4,78 meter. Dat kreeg verder niemand voor elkaar en dus pakte de Zwitserse zowaar het goud, voor de Griekse Aikaterini Stefanidi en de Britse Molly Caudery (beiden 4,73 meter).

3000m steeplechase mannen, finale
In de slotronde werd de vroege koploper bijgehaald en vervolgens werd er gesprint om de winst, wat Frans succes opleverde: Alexis Miellet sprintte naar het goud in 8:14,01 minuten, vlak voor landgenoot Djilali Bedrani, die in 8:14,36 nog nét voor de Duitser Karl Bebendorf bleef (8:14,41).

Kogelslingeren vrouwen, finale
Met drie olympische titels, vier wereldtitels en vier Europese titels is Anita Wlodarczyk nog altijd gevaarlijk, maar de Poolse moest het dit keer doen met zilver. De 72,92 meter was niet genoeg om Italië van wéér een gouden medaille af te houden en wel dankzij Sara Fantini, die tot 74,18 meter kwam. Brons ging met 72,68 meter naar de verrassende Française Rose Loga.

Tienkamp mannen
De eerste dag met vijf onderdelen is achter de rug en de leiding is in handen van de Noor Sander Skotheim, maar Johannes Erm uit Estland en de Fransman Makenson Gletty volgen hem op de voet. Jeff Tesselaar is bezig aan een prima tienkamp en staat halverwege op de vijfde plek.

400m horden vrouwen, halve finales
Femke Bol is uiteraard de torenhoge topfavoriete en in de halve finales liep ze ogenschijnlijk op haar gemak naar 54,16 seconden, de snelste tijd van de dag. Cathelijn Peeters werd in 54,66 seconden tweede in haar heat en ook dat was genoeg om de finale te bereiken.

400m horden mannen, halve finales
De tijd van Nick Smidt was niet geweldig, met 49,57 seconden was het slechts de vijftiende tijd van de drie halve finales, maar hij werd er in zijn heat wel keurig tweede mee en dus staat hij in de finale.

200m vrouwen, halve finales
Tasa Jiya liet zich weer uitstekend zien: achter de Britse favoriete Daryll Neita snelde ze naar de tweede plek - en daarmee een finaleplaats - in een beste seizoenstijd van 22,70 seconden.

1500m mannen, series
Noah Baltus liep een goede wedstrijd en zat constant voorin, maar richting het einde ging het fout: hij raakte in de clinch en ging onderuit, waarna hij als dertiende over de meet bolde, niet genoeg voor een finaleplek.

Polsstokhoogspringen mannen, kwalificatie
Menno Vloon kende een uiterst moeizame wedstrijd, maar met zijn derde en laatste poging sprong hij over 4,60 meter. Dat bleek uiteindelijk precies genoeg om naar de finale te mogen, hoewel het daar wel beduidend beter zal moeten.