IsraŽlische oorlogsminister Gantz stapt uit regering en roept op tot verkiezingen

Benny Gantz zou zich eigenlijk zaterdag terugtrekken uit het Israëlische oorlogskabinet. Na de bevrijding van vier gijzelaars in de Gazastrook werd zijn verklaring echter uitgesteld.

Op zondagavond gaf Gantz toch een verklaring uit - waarin hij aankondigde dat hij uit het oorlogskabinet stapte en kritiek uitte op premier Benjamin Netanyahu. Hij zei dat hij het land verhinderde de echte overwinning te behalen die de pijnlijke aanhoudende verliezen zou rechtvaardigen. Zijn partij zal daarom uit de eenheidsregering stappen. "Met een zwaar hart, maar een zuiver hart," zei Gantz.

Veel vertrouwen in Gantz
Gantz geniet veel vertrouwen in Israël als het gaat om militaire kwesties, omdat hij ooit stafchef van het leger en minister van Defensie was. Het feit dat hij deel ging uitmaken van het oorlogskabinet na de terreurgolf van 7 oktober en het begin van de oorlog in de Gazastrook, versterkte Netanyahu's positie en werd gezien als een teken van eenheid in moeilijke tijden.

Nu heeft Gantz excuses aangeboden aan de families van de gijzelaarsomdat het nog niet gelukt is om het merendeel van de gijzelaars vrij te krijgen.

Geduld met Netanyahu verloren
Gantz verloor steeds meer zijn geduld met de oorlog in Gaza, eiste van Netanyahu een plan voor de toekomst van de Gazastrook en stelde een ultimatum. Netanyahu reageerde er niet op.

Gantz heeft duidelijke ideeën over mogelijke nieuwe verkiezingen: om een echte overwinning te garanderen, zouden er in de herfst nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden, een jaar na de catastrofele aanval, waarna een regering zou worden gevormd die het vertrouwen van het volk geniet en de uitdagingen aangaat. "Ik richt me tot Netanyahu: stel een datum vast voor nieuwe verkiezingen. Laat niet toe dat ons volk verscheurd raakt", dringt Gantz aan.

Onduidelijk wat terugtrekking betekent
De directe politieke gevolgen van de terugtrekking van Gantz zijn nog onduidelijk. Netanyahu reageerde op Platform X met de woorden: "Dit is niet de tijd voor verkiezingscampagnes, het is de tijd om de krachten te bundelen."

Harde woorden van rechtse coalitiepartners
Netanyahu's extreem-rechtse en ultrareligieuze coalitiepartners wijzen elke concessie aan de Palestijnen af en verzetten zich dus niet alleen tegen een nieuw akkoord, maar ook tegen plannen voor de toekomst van de Gazastrook. Itamar Ben Gvir, de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid, eiste om zelf in het oorlogskabinet te worden opgenomen.

De terugtrekking van Gantz ontving ook van buiten de politiek kritiek. Zo zei Itzik Bonzel, vertegenwoordiger van een rechtse groep genaamd 'Heroïsme', op de Israëlische televisie dat hij het gevoel had dat het vertrek niet te maken had met inhoudelijke redenen, maar vanwege politieke projecties en buitenlandse invloeden. "Hoe kan je als minister tegenover de soldaten staan die hun leven geven in de Gazastrook en zeggen: ik vertrek?", bekritiseerde Bonz.

Familie gegijzelden eisen aftreden Netanyahu
Veel familieleden van de gegijzelden en de tienduizenden demonstranten die nu elke week de straat op gaan, roepen de regering op om af te treden - en Netanyahu om eindelijk zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen.

Maar het ziet er niet naar uit dat er op dit moment een nieuwe regering of zelfs nieuwe verkiezingen zullen komen in Israël - zelfs niet nadat de populaire politicus Gantz ontslag nam uit het oorlogskabinet.