IndyCar-coureur Power wint na twee jaar weer, Van Kalmthout kent pech

De IndyCar Series streek afgelopen weekeinde neer in Wisconsin, waar geracet werd op het circuit van Road America. Dat werd alleszins een vermakelijke race, maar voor Rinus van Kalmthout werd het vooral een frustrerende dag.

Poleposition was verrassend voor rookie Linus Lundqvist, die Colton Herta naast zich had staan. Marcus Armstrong en Kyle Kirkwood volgden, voor Josef Newgarden, Will Power, Alex Palou, Scott McLaughlin, Alexander Rossi en Scott Dixon - Rinus van Kalmthout moest het doen vanaf de zeventiende plek.

Lundqvist kon bepaald niet lang genieten van zijn pole: in bocht één werd hij in de rondte getikt door nota bene teamgenoot Armstrong, terwijl Herta van achteren aangetikt werd door Newgarden. Drie van de vier coureurs uit de top-4 waren zo al min of meer klaar wat een sterk resultaat betreft, Kirkwood kreeg de leiding toegeworpen en bij de herstart ging McLaughlin er gelijk voorbij.

De volgende caution liet niet lang op zich wachten: vlak voor de neus van Van Kalmthout werd Kyffin Simpson hard de muur in getikt door Christian Rasmussen. Na de caution konden we weer door en reden McLaughlin en Kirkwood op kop, tot ze na zestien van de 55 ronden als eerste van de toppers een pitstop kwamen maken.

Nog een goede handvol ronden later was iedereen binnen geweest en reed McLaughlin weer aan de leiding, voor Newgarden, Power, Palou en Kirkwood, die geen goede paar ronden achter de rug had. Na ruim dertig ronden kwam McLaughlin als eerstevan de voorste mannen zijn tweede stop maken, Newgarden kwam een ronde later binnen en ook Power, Palou en Kirkwood kwamen al snel een setje banden en brandstof ophalen.

Niet lang na de pitstop was Newgarden weer aangesloten bij McLaughlin en de Indy 500-winnaar ging er rap voorbij. Dik tien ronden voor het einde opende de wat weggezakte Palou het bal voor de laatste pitstops, gevolgd door McLaughlin en een ronde later Newgarden. Hij kwam ruim voor McLaughlin de baan weer op en leek er wat brandstof betreft ook beter bij te zitten.

Power moest zijn stop nog maken en deed dat een ronde later vanaf de leiding, waarna hij vóór Newgarden de baan weer betrad. Op zijn net wat meer opgewarmd banden kwam Newgarden snel aansluiten, maar hij kwam er niet voorbij. Power hield zo stand en reed naar een overtuigende zege, zijn eerste in zo'n twee jaar. Newgarden werd tweede, McLaughlin derde - Van Kalmthout kende een prima race, tot technische problemen roet in het eten gooiden, hij werd uiteindelijk 24e.