Todd wint Senior TT in spectaculaire Isle of Man TT-races, Dunlop breekt record

De grootste gekken op twee wielen hebben hun hoogtepunt van het jaar achter de rug. Op het Britse Isle of Man werden de afgelopen twee weken volle bak kwalificaties en races afgewerkt tijdens de beruchte Isle of Man TT Races, met goed nieuws: het heeft er alle schijn van dat voor het eerst sinds 2012 álle deelnemers het overleefd hebben. De ernstigste verwondingen waren voor Anthony Redmond, maar hij kwam weg met een gebroken kaak, gebroken tanden, gebroken schouder, gebroken wervels, vocht in de longen, meerdere gebroken ribben, gescheurde nier, complexe beenbreuk, twee verbrijzelde enkels en spierschade in zijn benen. We blikken even terug op de uiteindelijk negen verreden races.

Supersport, race één
De raceweek begon met de eerste Supersportrace, waarin Dean Harrison op zijn Honda CBR600RR de snelste was in de eerste van vier ronden. Michael Dunlop raasde er op zijn Yamaha YZF-R6 voorbij in de tweede ronde en breidde zijn voorsprong beetje bij beetje uit. Dunlop won en evenaarde zo oom Joey Dunlop's record van 26 TT-zeges. Plek twee ging naar Davey Todd op zijn Ducati Panigale (+8,574 seconden), Harrison werd op een dikke halve minuut derde.

Zijspannen, race één
Broers Ben en Tom Birchall wonnen al veertien keer, bij de vorige vijf TT's wisten ze zelfs telkens beide races te winnen. Bakkenist Tom besloot echter te stoppen en Ben ging daarom een partnerschap aan met de Franse bakkenist Kevin Rousseau. Tijdens de laatste kwalificatiesessie crashten ze, waardoor ze de openingsrace over moesten slaan. Broers Ryan en Callum Crowe, echte Manxmen, startten als favorieten en maakten dat volledig waar: in de eerste twee ronden waren ze met afstand het snelst, waarna ze het in de derde ronde relatief rustig aan konden doen. De Crowe's wonnen met bijna 27 seconden voorsprong op Peter Founds en Jevan Walmsley, plek drie ging op meer dan 1:40 minuten naar Alan Founds en Rhys Gibbons.

Superbike TT
De eerste van de twee Superbikeraces begon met een heerlijke strijd tussen de grote vier van de kwalificatieweek: Todd was op zijn BMW M1000RR het snelst in de eerste van maar liefst zes ronden, op de voet gevolgd door Dunlop op zijn Honda CBR1000RR (+2,254), Harrison op een net iets andere Honda (+2,779) en Peter Hickman op een BMW M1000RR (+5,011). Met een fantastische tweede ronde schoot Dunlop naar een ruime leiding en hij was op weg naar een ruime zege én een nieuw record, maar na zijn tweede pitstop - aan het eind van ronde vier - ging het fout: hij moest bijna gelijk na zijn pitstop in de ankers om zijn vizier op orde te brengen, waardoor hij veel tijd verloor. Harrison nam zo even de leiding over, maar Hickman ging er voorbij en greep de overwinning. Todd werd op 5,840 seconden tweede, voor Harrison (+11,041) en daarna pas Dunlop (+26,157).

Supertwin, race één
Op de langzaamste van de solomotoren werd het nooit écht spannend: Dunlop domineerde op zijn Paton S1-R en pakte dan toch zijn 27e overwinning én ome Joey's record. Op een Yamaha R7 reed Hickman op 20,406 seconden naar de tweede plek, met een fraaie derde plek en daarmee een eerste TT-podium voor een emotionele Dom Herbertson op zijn Paton (+34,800).

Superstock, race één
Deel twee van de week werd vanwege regenval helaas gekenmerkt door uitgestelde en ingekorte races, uiteindelijk ging de tweede Superstockrace zelfs helemaal niet door. Op de razendsnelle bijna-Superbikes werd het een fantastische strijd tussen de BMW's van Todd en Hickman, die 180 kilometer lang nauwelijks voor elkaar onder deden. Na dik vijftig minuten was het uiteindelijk Todd die zijn allereerste TT-zege pakte, Hickman werd op slechts 2,207 seconden tweede. Plek drie ging op bijna twintig seconden naar Dunlop en zijn Honda.

Zijspannen, race twee
Ook in de tweede race stond er geen mate op de Crowe's, die een fantastische week afsloten met een tweede overwinning. Birchall en Rousseau waren er dit keer wel bij en werden op 20,491 seconden tweede, meer dan 1:10 minuten voor de 60-jarige Dave Molyneux - met 17 TT-zeges recordhouder bij de zijspannen - en diens jonge bakkenist Jake Roberts.

Supersport, race twee
Door de verschuivingen in het schema werd de race ingekort tot slechts twee ronden en ook dit keer was Dunlop de beste: in de eerste ronde bleef Harrison nog binnen een seconde, daarna reed Dunlop naar de winst met 3,889 seconden op Harrison. Op 6,232 seconden reed Todd naar de derde plek, acht seconden voor Jamie Coward.

Supertwin, race twee
Dunlop domineerde opnieuw, maar tot een finish kwam het voor niemand: op het moment dat de toppers bijna aan het einde van de tweede en laatste ronde waren werd de rode vlag gezwaaid. Jack Petrie was er even na Glen Helen af gegaan, zijn toestand werd later op de dag gemeld als 'stabiel en onder behandeling'. Dunlop pakte zo de winst, ruim vijf seconden voor Hickman en met een fraaie derde plek voor Mike Browne.

Senior TT
De Senior TT is min of meer de tweede Superbikerace, maar is vooral dé grote race van het evenement, dit keer wegens de regen eerder helaas ingekort tot vier in plaats van zes ronden. In de eerste ronde waren Hickman, Todd en Dunlop snel, maar voor Dunlop eindigde het in mineur: op de berg, het tweede deel van de ronde, gaf zijn Honda de geest en zijn race was klaar. Hickman breidde zijn voorsprong vroeg in ronde twee uit, maar in het noorden van het eiland, in Ramsey, kwam hij ineens niet meer door: de grote man was onderuit gegaan, maar was gelukkig wel in orde en werd kort erna al gespot in de lokale pub. Todd nam zo de leiding over en hij reed zeer overtuigend naar de grootste zege uit zijn loopbaan, maar liefst 39 seconden voor de verrassende Australiër Josh Brookes en meer dan een minuut voor Harrison.