Egypte en Qatar dreigen Hamasleiders met arrestatie en uitzetting

Qatar en Egypte hebben, op aanwijzing van de Amerikaanse regering, de leiders van Hamas gedreigd met mogelijke arrestaties, bevriezing van tegoeden, sancties en uitzetting uit hun toevluchtsoord in Doha als ze niet instemmen met een staakt-het-vuren met Israël, volgens The Wall Street Journal, die bronnen citeerde.

WSJ bericht dat deze inspanningen tot het tegenovergestelde resultaat hebben geleid: Hamas heeft gezegd dat het niet zal instemmen met een akkoord dat niet aan zijn voorwaarden voldoet.

Vorige week zei de Amerikaanse president Joe Biden dat Israël Hamas een nieuw voorstel in drie fasen had aangeboden met een routekaart die zou leiden tot een blijvende stopzetting van de oorlog in de Gazastrook en de vrijlating van alle gijzelaars.

De eerste fase omvat een volledig staakt-het-vuren, de terugtrekking van de Israëlische troepen uit alle bevolkingscentra van Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waaronder gewonden, ouderen en vrouwen, alsook de vrijlating van gevangen Palestijnen. De tweede fase omvat een onbepaalde stopzetting van de vijandelijkheden in ruil voor de vrijlating van de resterende gijzelaars. De derde fase van het initiatief is om te beginnen met de wederopbouw van het door oorlog verscheurde Gaza.