Poetin gaat Noord-Korea en Vietnam bezoeken

De Russische president Vladimir Poetin zal binnenkort Noord-Koreaen Vietnam bezoeken, volgens de Russische ambassadeur in Noord-Korea. Het Kremlin heeft aangegeven een partnerschap te willen opbouwen "op alle gebieden". De exacte datum van het bezoek is nog niet bekend, maar het zou mogelijk nog deze maand kunnen plaatsvinden volgens de krant Vedomosti.

Poetins reis naar Noord-Korea is zijn eerste zijn sinds juli 2000. De timing van het bezoek kan cruciaal zijn voor Poetin. Nu Kyiv voor miljarden dollars aan nieuwe wapens ontvangt van zijn Amerikaanse en Europese bondgenoten, wordt de kans op een Russische doorbraak kleiner. ondanks aanhoudende aanvallen op Oekraïense steden en energie-infrastructuur.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Poetin heeft eerder beloofd om onderzeeërs, Russische satelliettechnologie en voedsel aan Noord-Korea te leveren.

Er wordt ook gesproken over het sturen van Noord-Koreaanse arbeidsmigranten naar Rusland vanwege een tekort aan arbeidskrachten in Rusland.

De VS, Zuid-Korea en anderen hebben Noord-Korea beschuldigd van het sturen van enorme hoeveelheden wapens naar Rusland. Moskou en Pyongyang hebben de beschuldigingen van wapenoverdrachten ontkend, ondanks een groot aantal satellietfoto's die door onderzoeksgroepen en de Amerikaanse overheid zijn vrijgegeven en waarop de stroom wapens van Noord-Korea naar Rusland en vervolgens naar munitiedepots bij de grens met Oekraïne te zien is.

De belangen voor een bezoek van Poetin aan Vietnam zal waarschijnlijk lager zijn. Hij ging er voor het laatst heen in 2017, toen het land gastheer was van de topontmoeting voor economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan in de kuststad Danang.

Vietnam en Rusland hebben banden die tientallen jaren teruggaan tot de Sovjet-Unie. Moskou was een belangrijke leverancier van militaire hulp aan Vietnam tijdens de oorlog met de VS. De betrekkingen tussen Vietnam en Rusland zijn sterk gebleven en Moskou is ook een belangrijke speler in de Vietnamese energiesector. Vietsovpetro, een joint venture tussen Vietnam en Rusland, beheert een van de grootste olievelden van het Zuidoost-Aziatische land in Bach Ho, dat al ongeveer vier decennia in bedrijf is.