Klaver en Bonevacia overtuigend naar EK-finales op 400 meter, Italiaanse 1-2 op halve marathon

In Rome is zondag alweer de derde dag van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. De finales kende weinig Nederlandse deelname, alleen in de halve marathons was het oranje te zien, maar met name in de halve finales van de 400 meter ging het wel lekker met de ploeg uit Papendal.

Halve marathon mannen
De dag werd geopend met de halve marathons, waarbij men onder meer langs het Vaticaan liep. Een klein kopgroepje liep op de podiumplekken af bij het binnenkomen van het stadion en het was thuisfavoriet Yemaneberhan Crippa die in een kampioenschapsrecord van 1:01.03 uur het goud pakte. Zijn landgenoot Pietro Riva sprintte in de laatste meters in 1:01.04 nog naar zilver door de Duitser Amanal Petros naar het brons te verwijzen (1:01.07). Filmon Tesfu was de enige Nederlandse deelnemer, hij werd in 1:02.42 uur negentiende. Het teamgoud was uiteraard voor de Italianen, met Israël en Duitsland ook op het podium.

Halve marathon vrouwen
Met een ruime vijf kilometer te gaan liepen vier vrouwen voorop, zij breidden hun voorsprong beetje bij beetje uit. De Noorse Karoline Grøvdal voerde het tempo in de laatste vijf kilometer flink op en na zilver op de vijf kilometer leverde het de Noorse haar eerste grote Europese titel op in een kampioenschapsrecord van 1:08.09 uur. De Roemeense Joan Chelimo Melly pakte in 1:08.55 zilver, drie seconden voor de Britse Calli Hauger-Thackery. De Britse ploeg pakte wel het teamgoud, voor Duitsland en Spanje - Noorwegen werd daarin negende van de tien, met na Grøvdal nog een 48e en 63e plek. Anne Luijten finishte in 1:12.17 als 33e, Jacelyn Gruppen werd in 1:13.26 42e.

100m vrouwen, finale
In een zeer spannende finale was het de Britse Dina Asher-Smith die vier jaar na haar eerste Europese 100 meter-titel naar het goud snelde in 10,99 seconden. Zilver was in 11,03 seconden voor de Poolse vicewereldkampioene indoor, Ewa Swoboda, vier duizendsten van een seconde voor de Italiaanse Zaynab Dosso. Patrizia van der Werken greep met 11,04 nét naast een uiterst zeldzame Luxemburgse medaille.

Hoogspringen vrouwen, finale
Er stond geen enkele maat op Yaroslava Mahuchikh: de Oekraïnse wereldkampioene sprong volledig foutloos over 1,99 meter, wat uiteindelijk al goed bleek voor goud, maar ging daarna ook nog eens over 2,01 meter. De pas 18-jarige Servische Angelina Topic knokte zich als enige over 1,97 meter en pakte daarmee na het brons van twee jaar geleden zilver. Brons was dit keer voor de Oekraïnse Iryna Gerashchenko, die over 1,95 meter sprong.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Het werd een spannende finale, waarin Alice Finot uit Frankrijk het sterkste eindschot had en in een beste Europese jaarprestatie naar het goud snelde in 9:16,22 minuten. Kort na de finish werd ze echter gediskwalificeerd, omdat ze een stap buiten de baan gezet zou hebben, maar na protest kreeg ze plek één toch weer terug. Zo bleef het zilver in 9:18,06 bij de Duitse tweevoudig kampioene Gesa Felicitas Krause, voor de Britse Elizabeth Bird (9:18,39).

800m mannen, finale
Er stond geen maat op Gabriel Tual in de slotmeters: de Fransman snelde met een machtig eindschot naar het goud in 1:44,87 minuten. Zilver ging in 1:45,20 naar de verrassende Spanjaard Mohamed Attaoui, voor de Italiaan Catalin Tecuceanu (1:45,40).

1500m vrouwen, finale
Na het goud op de gemengde 4x400 meter kwam er nóg een historische gouden medaille voor Ierland bij: Ciara Mageean kende een fenomenale eindsprint en overrompelde alles en iedereen met goud in 4:04,66 minuten. De Britse Georgia Bell moest het in 4:05,33 doen met zilver, vlak voor de 4:05,69 van de Française Agathe Guillemot.

Hinkstapspringen vrouwen, finale
Met 14,57 ging Tugiba Danismaz uit Turkije in haar tweede sprong naar de leiding, maar Ana Peleteiro-Compaoré deed er in ronde vier een flinke schep bovenop: 14,85 meter, een evenaring van de beste Europese jaarprestatie en uiteindelijk ruimschoots goed voor het eerste goud voor de winnares van olympisch brons in Tokyo. Danismaz werd met haar Turkse record tweede, brons ging met een persoonlijk record van 14,43 meter in haar laatste sprong naar Ilionis Guillaume uit Frankrijk.

Kogelslingeren mannen, finale
Veteraan en olympisch kampioen Wojciech Nowicki pakte al vijf WK-medailles op rij, maar geen daarvan was goud. Op EK's lukt het wel: in Rome stond hij na vijf pogingen op de vierde plek, maar in zijn laatste poging slingerde de Pool zijn kogel naar 80,95 meter en daarmee sprong hij ineens naar goud, zijn derde Europese titel op rij. Zilver ging met 80,49 meter naar de Hongaar Bence Halasz, voor de 80,18 meter van de Oekraïner Mykhaylo Kokhan.

200m mannen, halve finales
Taymir Burnet kwam er niet aan te pas: de Nederlander werd in zijn halve finale in 21,02 seconden achtste en laatste. Voor eigen publiek maakte Filippo Tortu indruk, door met 20,14 seconde de snelste tijd te noteren.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver liet na de wat teleurstellende gemengde 4x400 meter een prima race zien: in 50,57 seconden was ze ruimschoots de snelste in haar halve finale en plaatste ze zich overtuigend voor de eindstrijd. Alleen de Ierse Rhasidat Adeleke, de topfavoriete voor goud, was met 50,54 nog iets sneller.

400m mannen, halve finales
Liemarvin Bonevacia liep een zeer sterke race: hij moest de Belg Alexander Doom (44,87) voor laten gaan, maar werd in een beste seizoenstijd van 45,17 seconden tweede en plaatste zich ruimschoots voor de finale.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Douwe Amels had op 2,17 meter één foutsprong, maar herstelde zich en sprong daarna in één keer over 2,21 meter, wat genoeg was om de finale te bereiken.