Mensen die zich soeverein verklaren keren zich af van de overheid en andere instituties. Hoewel ze veelal een open houding houden richting andere mensen, verspreiden ze wel feitelijk onjuiste verhalen over de kwade intenties van de instituties.
Een deel van de soevereinen wil zelf bepalen of wet- en regelgeving op hen van toepassing is. Dit gedrag kan op langere termijn de democratische rechtsorde ondermijnen. Van een klein deel van de soevereinenbeweging gaat ook een geweldsdreiging uit op de korte termijn. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de fenomeenanalyse Met de rug naar de samenleving van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationale Politie over de soevereinenbeweging in Nederland.
Een diverse beweging
Mensen die zich soeverein verklaren, geloven in meer of minder mate in ‘een ‘kwaadaardige elite’. Deze elite zou zich niet alleen in de wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht bevinden, maar ook binnen de media en de wetenschap. De fenomeenanalyse onderscheidt drie categorieën gedragingen binnen de beweging van soevereinen. De grootste groep wil zo onafhankelijk mogelijk leven maar meent dat zich niet volledig los te kunnen maken van de samenleving. Een tweede categorie beschouwt de Nederlandse wet- en regelgeving als ongeldig. Zij weigeren bijvoorbeeld te voldoen aan financiële verplichtingen, zoals het betalen van belastingen en boetes. Een kleine groep wil zich in het uiterste geval met geweld verzetten tegen het huidige systeem. De omvang van de soevereinenbeweging is niet zo groot dat het een existentiële bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde, maar er zijn wel zorgen over de aanhoudende groei van de beweging en de bestaande voedingsbodem voor het gedachtegoed.
Geweldsdreiging
Hoewel mensen die zich soeverein verklaren in Nederland hoofdzakelijk een geweldloos verleden kennen, is er de afgelopen tijd vaker sprake van intimidatie en bedreiging van onder meer lokale politici, ambtenaren, rechters, journalisten en wetenschappers. Ook zijn er enkele kleine gewelddadige confrontaties geweest met politie en deurwaarders. Doordat sommige mensen die zich soeverein verklaren steeds verder in de problemen dreigen te komen omdat zij bijvoorbeeld hun rekeningen niet meer betalen, is de verwachting dat het aantal gewelddadige incidenten zal toenemen. Door de verspreiding van een vijandbeeld van een kwaadaardige elite die uit is op onderdrukking, slavernij en zelfs moord, kunnen sommige mensen die zich soeverein verklaren de conclusie trekken dat gewelddadig verzet noodzakelijk is. Bij een deel van deze al kleine groep van enkele tientallen tot honderd mensen, blijft het mogelijk bij grootspraak of bedreigingen. Voor sommigen kunnen zulke boodschappen echter gewelddadig handelen legitimeren, bijvoorbeeld in reactie op verkeerscontroles, aanhoudingen, deurwaardersbezoeken of uithuiszettingen. Een deel van deze groep van mensen die zich soeverein verklaren gaat zo ver dat zij zichzelf online en fysiek organiseert en voorbereidt om zich te kunnen verdedigen in de verwachte gewelddadige strijd met de overheid en instituties. Zij geloven dat de kwaadaardige elite een gewelddadige strijd zal initiëren waarop zij zich moeten voorbereiden. Bij verschillende aanhangers zijn (vuur)wapens aangetroffen.
Omgang met mensen die zich soeverein verklaren
De minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben als reactie op deze analyse een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over hoe om te gaan met soevereinen.
De grootste urgentie die uit de fenomeenanalyse spreekt, is het beschermen van onze democratische rechtstaat en het voorkomen dat mensen in kwetsbare posities en hun kinderen de dupe worden. Het kabinet streeft hierbij drie doelen na. In de eerste plaats het handhaven bij wetsovertredingen en het tegengaan van gewelddadig extremisme. Voor personen met extremistische opvattingen die kunnen leiden tot extremistische of terroristische activiteiten, is er al de persoonsgerichte aanpak. Die persoonsgerichte aanpak moet worden doorontwikkeld voor soevereinen met extremistisch gedachtegoed. Gemeenten nemen waar nodig maatregelen met betrokken partners uit het veiligheids- en sociaal domein. Dit voorjaar komt de minister van Justitie en Veiligheid samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een strategie tegen extremisme, die ingaat op alle vormen, waaronder anti-institutioneel extremisme en soevereinen.
Tweede doel is het voorkomen dat mensen verder gaan in hun democratie-ondermijnend gedrag. Dit kan door de invloed van aanjagers te beperken, democratie-ondermijnend gedrag te signaleren en veroordelen en instituties weerbaarder te maken. Tot slot zijn inspanningen erop gericht om te zorgen dat de beweging niet groter wordt. Het is daarbij belangrijk om mensen weerbaar te maken tegen antidemocratische narratieven en de verbinding met hen te blijven zoeken. Dit vraagt veel van professionals in het lokaal bestuur, maar ook van bijvoorbeeld jongerenwerk, onderwijs, deurwaarders of wijkagenten. In gesprek blijven over kritiek en wantrouwen, eerlijkheid over dilemma’s en weerwoord hebben tegen mis- en desinformatie zijn hierbij belangrijk. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal in een Kamerbrief dit voorjaar nader ingaan op het omgaan met breder anti-institutionele tendensen en hoe de verbinding te versterken tussen samenleving en overheid.
Of het nu om een kamer, studio of appartement gaat, in geen stad in Europa betaal je er zoveel huur voor als in Amsterdam. Dat blijkt uit een rapport van huurplatform HousingAnywhere. Zo meldt AT5.
Volgens het platform ligt de gemiddelde huur van Amsterdamse appartementen rond de 2.275 euro, ongeveer net zoveel geld als een jaar eerder. Rome staat tweede op die lijst. In de Italiaanse hoofdstad kost een vergelijkbaar onderkomen gemiddeld tweeduizend euro. In Parijs, derde op de lijst, is de gemiddelde huur met 1.862 al een stuk lager dan hier. De lijst is gebaseerd op woningen die via het platform worden verhuurd.
Ook de maandelijkse huur van een kamer, die hier rond de 963 euro ligt, blijkt uitzonderlijk hoog te zijn. Amsterdam wordt in deze categorie gevolgd door twee andere Nederlandse steden: Utrecht en Den Haag (beide 850 euro per maand). Dat een kamer in Amsterdam de duizend euro nadert, bleek eerder ook al uit gegevens van dochteronderneming Kamernet.
Dan de studio's, die kosten in Amsterdam gemiddeld 1.740 euro per maand. Volgens HousingAnywhere komt dat neer op gemiddeld 51 euro per vierkante meter. De gemiddelde huur ligt zo'n tweehonderd euro hoger dan in Den Haag, met 1.525 tweede op de lijst en nummer drie München (1.499 euro per maand).
Grote afwezige in de lijst is Londen. De cijfers van deze stad zijn nog niet beschikbaar, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Een 44-jarige man heeft een lange tijd meerdere keren ingelogd op de systemen van zijn werkgever, terwijl hij daartoe niet bevoegd (meer) was. De man zat ziek thuis en was verwikkeld in een arbeidsconflict. Hij ging onder andere op zoek naar informatie die hij kon gebruiken voor zijn ontslagzaak.
De verdachte maakte zich onder meer schuldig aan computervredebreuk en krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur.
Arbeidsconflict
De verdachte was werkzaam bij een bedrijf als juridisch en financieel adviseur en had veel verantwoordelijkheden op ICT-gebied. Vlak nadat hij ziek thuis kwam te zitten, hoorde hij van een collega dat zijn dienstverband beëindigd zou worden.
De beëindiging van het dienstverband is uitgemond in een arbeidsconflict. De verdachte gaf aan dat hij in de bedrijfssystemen op zoek is gegaan naar informatie die hij kon gebruiken voor de rechtszaak tussen hem en zijn werkgever.
Hij is zo ver gegaan dat hij vertrouwelijke correspondentie tussen zijn werkgever en diens advocaat, leveranciers en werknemers heeft gelezen. Ook heeft hij vertrouwelijke gesprekken tussen zijn werkgever en werknemers beluisterd en opgenomen en bestanden met informatie over functioneringsgesprekken van werknemers gedownload.
Misbruik van verantwoordelijkheid
De verdachte was verantwoordelijk voor alle ICT-gerelateerde onderdelen binnen het bedrijf. Hiervoor was het noodzakelijk dat hij toegang had tot de bedrijfsservers en inloggegevens met verhoogde beheerdersrechten. Door met die gegevens in te loggen in de systemen en vertrouwelijke informatie over te nemen terwijl daar geen toestemming voor was, heeft de verdachte een zeer grove inbreuk gemaakt op de privacy van zijn werkgever en integriteit van de systemen. Ook heeft hij misbruik gemaakt van zijn verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid als ICT'er.
Geautomatiseerd werk
De verdachte wordt verweten dat hij onrechtmatig heeft ingelogd in de webversie van het e-mailprogramma Outlook (Outlook Web Access). Hierbij wordt verwezen naar artikel 138ab Sr. Hierin staat onder andere dat er sprake moet zijn van een geautomatiseerd werk*. De advocaat van de man vindt dat hier geen sprake van is omdat het volgens hem enkel om een website (de gebruikersinterface) gaat.
De cyberkamer** van de rechtbank ziet het als meer dan alleen een website/gebruikersinterface en geeft aan dat er meerdere technische componenten nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de webversie van Outlook. Denk hierbij onder andere aan netwerkapparatuur, een besturingssysteem, de applicatielaag en de databaseservers. De rechtbank is dan ook van oordeel dat er wel sprake is van een geautomatiseerd werk zoals bedoeld in 138ab Sr.
Straf
Volgens de rechtbank is een straf absoluut op zijn plaats en hoopt dat de verdachte beseft dat het niet mag en kan wat hij gedaan heeft. Wel houdt de rechtbank bij de strafmaat rekening met zijn persoonlijke omstandigheden. Door de ontslagprocedure ontstonden er grote financiële zorgen, raakte hij onder andere depressief en kreeg hij fysieke klachten. Ook kreeg hij te maken met een sterfgeval in de naaste familie. Verder houdt de rechtbank rekening met het zeer lange tijdsverloop van de rechtszaak.
De man krijgt een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd.
* Onder geautomatiseerd werk wordt verstaan een inrichting die bestemd is om langs elektronische weg gegevens op te slaan, te verwerken en over te dragen.
** De rechtbank Zeeland-West-Brabant doet alleen de cyberzaken die door haar parket worden aangebracht en waarin zij bevoegd is. Intern heeft de rechtbank daarvoor een 'cybercrimekamer'. Dit is geen bijzondere kamer zoals bedoeld in de wet, maar een verzameling collega's met de deskundigheid om dit type zaak goed te kunnen doen. Vergelijkbaar met de ondermijningskamer. Dat is ook een verzameling collega's die vanwege deskundigheid de zaken op dit vlak krijgen toegewezen. De cybercrimekamer is een teamoverstijgende samenwerking van team Strafrecht met team Familie & Jeugd. Cyberzaken betreffen vaak meerdere verdachten met een combinatie van minderjarige en meerderjarige verdachten.
In de NASCAR Cup Series is zondagavond weer geracet en wel op een van dé klassieke banen van het jaar: de Martinsville Speedway, ook wel bekend als The Paperclip. Dat werd een prima race, met aan het einde nog enige chaos en vermaak in de strijd om de overwinning.
Kyle Larson had de poleposition te pakken en startte met Bubba Wallace naast zich op de eerste rij. Chase Elliott en Martin Truex stonden op rij twee, voor Chase Briscoe, Joey Logano, Josh Berry, Denny Hamlin, Ryan Blaney en Alex Bowman. De eerste stage verliep rustig, met in de top-5 slechts één positieverandering: Larson won de stage, voor Wallace, Elliott, Briscoe en Truex.
Logano werkte zich met een strakke pitstop - hij haalde slechts twee in plaats van vier nieuwe banden - naar de leiding voor de herstart, met Larson naast zich. Al vrij snel volgde een caution: Christopher Bell had een probleem en er viel wat van zijn auto op de baan. Daarna konden we gewoon verder en ontstond een mooie strijd om de stagewinst, die door een sterke Hamlin gewonnen werd, voor Wallace, Larson, Elliott en Logano, die tien ronden voor het einde nog aan de leiding reed.
Met Hamlin en Elliott voorop begonnen we aan de tweede helft van de race, waarbij het Elliott was die tientallen ronde stevig op kop reed. Hamlin kwam echter terug en nam de leiding over, maar via een beter getimede pitstop kwam Elliott weer langszij. William Byron was juist nog wat eerder binnengekomen en dat leek uitstekend uit te pakken, want hij had de leiding nadat iedereen zijn in principe laatste stop had gemaakt.
Byron had de boel stevig in handen en was op weg naar de winst, tot John Hunter Nemechek drie ronden voor het einde de muur in ging: caution. Byron en Elliott kwamen geen nieuwe banden halen, Hamlin wel - hij zakte zo naar plek tien. Met Byron en Elliott voorop begonnen we aan de overtime, waarbij Byron het felle duel om de leiding won. Hij hield het vol en pakte zo alsnog de overwinning, voor Larson en Elliott - een top-3-finish voor Hendrick Motorsports bij het 40-jarig jubileum.
Goede morgen!
Waarschuwing:
Vanmiddag komen er in het westen plaatselijk zware windstoten voor van ca. 75 km/uur, aan zee mogelijk rond 90 km/uur. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. Aan het einde van de middag nemen de windstoten weer af.
Vanochtend is er vrij veel bewolking en valt er plaatselijk wat regen, vooral in het oosten. De wind uit het zuidwesten is eerst overwegend matig, maar neemt geleidelijk toe. Boven land wordt de wind vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer hard, windkracht 7. Langs de westkust is er aan het einde van de ochtend kans op zware windstoten rond 75 km/uur.
Vanmiddag breekt de zon af en toe door. Ook komen er enkele lichte buien voor. Het wordt circa 13°C. De wind uit het zuidwesten is vrij krachtig boven land en hard, mogelijk even stormachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer, windkracht 7 (tot 8). In het westen komen plaatselijk zware windstoten rond 75 km/uur voor, langs de westkust mogelijk 90 km/uur.
Vanavond is er eerst nog af en toe zon, maar vallen er ook enkele buien. De wind gaat uit het westen waaien en neemt langzaam af. Aan het einde van de avond is de wind boven land matig, langs de kust en boven het IJsselmeer meest krachtig, rond windkracht 6. De zware windstoten verdwijnen.
Komende nacht komt er in het noorden en oosten nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De westelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.
Tot morgen!
The Valley (Amsterdam) in de wolken (Foto: Pukeko)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Maandag zijn de hoorzittingen begonnen bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag, waar Nicaragua beweert dat Duitsland “het plegen van genocide faciliteert” in de Gazastrook.
Nicaragua beweert dat Duitsland het internationaal recht schendt door wapens te leveren aan Israël voor zijn militaire optreden tegen Hamas. Duitsland heeft de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen. Israël ontkent ook herhaaldelijk genocide of oorlogsmisdaden te hebben gepleegd in het militair ingrijpen in Gaza als reactie op de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober.
00:00 Achtergrond
03:19 Geoffrey Nice, advocaat
12:36 Lawrence Hill-Cawthorne, Centrum voor Internationaal Recht
De woningnood in ons land kan niemand zijn ontgaan. Toch bouwen we niet enorm de hoogte in. Zou een woontoren dan geen ideale oplossing zijn?
Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU (eiland Malta daar gelaten). Maar wie over Nederland vliegt ziet geen volgepakte miljoenensteden met giga woontorens zoals in Hong Kong of New York. Integendeel.
Behalve in Rotterdam hebben wij eigenlijk nauwelijks wolkenkrabbers in ons land. En dat terwijl we toch een aardig woonprobleem hebben op te lossen. Hoe kan dat? En gaat dat veranderen in de toekomst? Universiteit van Nederland sprak met hoofddocent gebiedsontwikkeling Tom Daamen van de TU Delft. Met hem reizen we af naar het Manhattan aan de Maas om deze vraag te beantwoorden.
0:00 Waarom heeft Nederland geen wolkenkrabbers?
0:55 Rotterdam: Manhattan aan de Maas
1:20 Willen Nederlanders in een wolkenkrabbers wonen?
1:30 De zalmhaventoren
1:52 Ooit zagen steden er heel anders uit
2:30 De eerste hoogbouw: de empire state building
2:48 Het witte huis
3:00 Waarom doen wij niet mee aan de hoogbouw-hype?
3:30 Voor hoogbouw moet je de diepte in
3:50 Miljoenensteden mogelijk gemaakt door hoogbouw
5:00 Hoe hoog moet iets zijn om een wolkenkrabber te heten?
6:00 Waarom geen hoogbouw in Nederland?
6:10 Reden 1: zachte grond
6:46 Reden 2: hoogbouw is duur
6:55 Wij willen daglicht in huis
7:08 Trappen en liften beperken ruimte
7:38 Reden 3: we wonen niet graag in supersteden
8:48 Onze steden zijn werelderfgoed
9:08 Reden 4: onze infrastructuur is niet goed genoeg
9:55 Komt er dan nooit een Tokio aan de IJssel?
De Europese politieorganisatie Roadpol houdt tussen 15 en 21 april een flitsmarathon. Ook in ons land wordt er op die dagen intensiever geflitst langs de wegen. Ga jij op deze dagen langzamer rijden dan je normaal doet?
Te hard rijden (@Freepik)
In het proces rond de vermeende schade door coronavaccinatie tegen Astrazeneca heeft een vrouw uit Opper-Franken gedeeltelijk succes geboekt. Het Hooggerechtshof van Bamberg (OLG) heeft het bedrijf veroordeeld tot het verstrekken van uitgebreide informatie over de bijwerkingen van zijn coronavaccin Vaxzevria, zo maakte een woordvoerder van de rechtbank bekend. De civiele zaak is een van de eerste tegen een fabrikant van coronavaccins in Duitsland.
Het bedrijf moet daarom gegevens verstrekken over alle bekende effecten en bijwerkingen van het vaccin, evenals alle andere informatie die van belang kan zijn voor de beoordeling van de aanvaardbaarheid van schadelijke effecten van het vaccin, “voor zover deze trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS) omvatten". De gegevens moeten worden aangeleverd van de periode vanaf 27 december 2020, toen het vaccin werd goedgekeurd, tot en met 19 februari 2024. De rechtbank staat geen beroep tegen dit besluit toe.
De 33-jarige eiseres werd in maart 2021 gevaccineerd met het Covid-19-vaccin van Astrazeneca en kreeg vervolgens een zogenaamde veneuze trombose in haar darm. Ze belandde in coma en moest uiteindelijk een deel van haar darmen laten verwijderen. Ze eist hiervoor een schadevergoeding van het Brits-Zweedse bedrijf. In de loop van de procedure werd daar het inmiddels succesvolle informatieverzoek aan toegevoegd.
Advocaat Volkers Loeschner en zijn cliënt waren erg blij met de beslissing van de rechtbank. Hij gaat ervan uit dat deze uitspraak zal leiden tot meerdere verzoeken om informatie in soortgelijke procedures. De gegevens die Astrazeneca nu beschikbaar zal stellen, kunnen relevant zijn voor andere lopende en toekomstige procedures, aldus Loeschner.
De schadevergoedingsprocedure van de eiseres wordt voortgezet. In een volgende stap wil de rechtbank beslissen of er een deskundigenoordeel over de vermeende vaccinatieschade van de vrouw moet worden ingewonnen.
Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is er een datum vastgesteld voor het starten van de invasie van Rafah in de zuidelijke Gazastrook.
Israël werkt voortdurend aan het bereiken van zijn doelstellingen, aldus de premier. Wij willen de vrijlating van alle gijzelaars en de volledige overwinning op Hamas. “Deze overwinning vereist de invasie van Rafah en de eliminatie van de terroristische bataljons daar”, zei Netanyahu. "Het zal plaatsvinden - en er is een datum." De datum voor het innemen van Rafah noemde hij niet.
De VS hebben zich opnieuw uitgesproken tegen deze aanval. Gezien de 1,5 miljoen Palestijnen die naar Rafah zijn gevlucht, hebben de VS “Israël duidelijk gemaakt dat de VS geloven dat een grootschalige militaire invasie van Rafah enorme gevolgen zou hebben op deze burgers en uiteindelijk de veiligheid van Israël zou schaden”, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, tegen de media.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Veel reislustige Nederlanders bezochten van het weekend de Emigratiebeurs. Vorig jaar zo’n 190.000 vertrekkers en dit jaar zal dat aantal ongetwijfeld weer hoger zijn zoals alle voorgaande jaren.