Duitsland: Astrazeneca moet alle gegevens over hun coronavaccinaties overleggen

In het proces rond de vermeende schade door coronavaccinatie tegen Astrazeneca heeft een vrouw uit Opper-Franken gedeeltelijk succes geboekt. Het Hooggerechtshof van Bamberg (OLG) heeft het bedrijf veroordeeld tot het verstrekken van uitgebreide informatie over de bijwerkingen van zijn coronavaccin Vaxzevria, zo maakte een woordvoerder van de rechtbank bekend. De civiele zaak is een van de eerste tegen een fabrikant van coronavaccins in Duitsland.

Het bedrijf moet daarom gegevens verstrekken over alle bekende effecten en bijwerkingen van het vaccin, evenals alle andere informatie die van belang kan zijn voor de beoordeling van de aanvaardbaarheid van schadelijke effecten van het vaccin, “voor zover deze trombose met trombocytopeniesyndroom (TTS) omvatten". De gegevens moeten worden aangeleverd van de periode vanaf 27 december 2020, toen het vaccin werd goedgekeurd, tot en met 19 februari 2024. De rechtbank staat geen beroep tegen dit besluit toe.

De 33-jarige eiseres werd in maart 2021 gevaccineerd met het Covid-19-vaccin van Astrazeneca en kreeg vervolgens een zogenaamde veneuze trombose in haar darm. Ze belandde in coma en moest uiteindelijk een deel van haar darmen laten verwijderen. Ze eist hiervoor een schadevergoeding van het Brits-Zweedse bedrijf. In de loop van de procedure werd daar het inmiddels succesvolle informatieverzoek aan toegevoegd.

Advocaat Volkers Loeschner en zijn cliënt waren erg blij met de beslissing van de rechtbank. Hij gaat ervan uit dat deze uitspraak zal leiden tot meerdere verzoeken om informatie in soortgelijke procedures. De gegevens die Astrazeneca nu beschikbaar zal stellen, kunnen relevant zijn voor andere lopende en toekomstige procedures, aldus Loeschner.

De schadevergoedingsprocedure van de eiseres wordt voortgezet. In een volgende stap wil de rechtbank beslissen of er een deskundigenoordeel over de vermeende vaccinatieschade van de vrouw moet worden ingewonnen.