Baansprinters slaan flater in Nations Cup, wel eremetaal op koppelkoers

In Hong Kong is dit weekeinde de tweede Nations Cup afgewerkt in het baanwielrennen, waar belangrijke punten te verdienen zijn richting olympische kwalificatie. Voor Nederland was het bepaald niet het meest succesvolle weekeinde ooit, zelfs de mannen op de sprint pakten geen eremetaal.

Teamsprint vrouwen
Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet reden tegen China voor de derde plek, maar dat zat er net niet in: met 47,175 seconden waren ze iets te langzaam tegen de 46,728 van Bao Shanju, Guo Yufang en Yuan Liying. In een zinderende finale ging de winst naar het Britse trio Sophie Capewell, Emma Finucane en Katy Marchant, die in 46,092 seconden te snel waren voor Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland (46,349).

Teamsprint mannen
Normaliter een onderdeel waarop Nederland domineert, maar nu even niet: Harrie Lavreysen was ziek en Roy van den Berg, Daan Kool en Jeffrey Hoogland kwamen niet verder dan de negende plek in de kwalificaties, een uniek vroege uitschakeling voor Nederland. Concurrent Australië pakte met Thomas Cornish, Leigh Hoffman en Matthew Richardson de winst door in de finale in 42,274 seconden te winnen van Yoshitaku Nagasako, Yuta Obara en Kaiya Ota uit Japan (42,958). In de kleine finalen wonnen Guo Shuai, Liu Qi en Zhou Yu uit China met 42,795 seconden van de Fransen Florian Grengbo, Rayan Helal en Sebastien Vigier (43,060).

Sprint vrouwen
In de finale was de Britse Emma Finucane in twee heats te sterk voor de Française Mathilde Gros, terwijl Lea Friedrich uit Duitsland de derde plek pakte door in twee heats af te rekenen met Hetty van de Wouw. Steffie van de Peet bleef in de eerste knockoutronde steken.

Sprint mannen
In een zinderende finale hadden Kaiya Ota en Matthew Richardson een derde en beslissende heat nodig, waarin de Japanner met een geweldige comeback nét de winst pakte. De derde plek ging naar de Trinbagoniaan Nicholas Paul, die met 2-0 van de Australiër Leigh Hoffman won. De door een voedselvergiftiging getroffen Harrie Lavreysen noteerde in de kwalificaties nog de vierde tijd, maar moest voor de achtste finales verstek laten gaan. Jeffrey Hoogland werd in die ronde uitgeschakeld.

Keirin vrouwen
Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet kwamen in actie in de kleine finale, waarin ze vierde en vijfde werden. In de grote finale pakte de Britse Emma Finucane de winst, na een mooie strijd met Emma Hinze uit Duitsland. Het podium werd gecompleteerd door de Russische Alina Lysenko.

Keirin mannen
In de finale stond er geen enkele maat op de Japanner Kaiya Ota, die een zeer overtuigende zege bij kon schrijven. De Australiër Matthew Glaetzer werd op gepaste afstand tweede, vlak voor de Nieuw-Zeelander Sam Dakin. Jeffrey Hoogland werd vierde in de kleine finale, Daan Kool sneuvelde in de voorrondes.

Afvalkoers mannen
Geen Nederlander in de race, waarin de Australiër Graeme Frislie als voorlaatste afhaakte - hij werd dus derde. Jules Hesters uit België sprintte tegen William Perrett voor de winst en die ging naar de Brit, met Hesters op plek twee.

Afvalkoers vrouwen
In een fraaie eindsprint was Yumi Kajihara uit Japan te sterk voor de Noorse veterane Anita Stenberg, die het met plek twee moest doen. Het podium werd gecompleteerd door de Mexicaanse Yareli Acevedo, Lisa van Belle werd namens Nederland vijftiende.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Bryony Botha, Emily Shearman, Samantha Donnelly en Nicole Shields had Nieuw-Zeeland met afstand het sterkste team: in de finale haalden ze het Ierse kwartet Lara Gillespie, Mia Griffin, Kelly Murphy en Alice Sharpe kort voor het einde in en dus was de winst binnen. Mizuki Ikeda, Yumi Kajihara, Maho Kakita en Tsuyaka Uchino pakten plek drie namens Japan na winst op Australië.

Ploegenachtervolging mannen
Ook bij de mannen werd de finale beslist doordat een team ingehaald werd: Tobias Hansen, Robin Skivild, Lasse Leth en Frederik Madsen uit Denemarken waren veel te sterk voor de Japanners Naoki Kojima, Eiya Hashimoto, Kazushige Kuboki en Shoi Matsuda. In de strijd om plek drie wonnen de Nieuw-Zeelanders Campbell Stewart, Thomas Sexton, Keegan Hornblow en George Jackson van Australië.

Koppelkoers vrouwen
Marit Raaijmakers en Lisa van Belle reden namens Nederland in de baan en startten uitstekend met winst in de eerste twee tussensprints. Het duo reed een prima koers en pakte zo uiteindelijk keurig de derde plek, achter Maho Kakita en Tsuyaka Uchino uit Japan namens Team Rakuten en het Nieuw-Zeelandse duo Bryony Botha/Emily Shearman.

Koppelkoers mannen
Aaron Gate en Campbell Stewart domineerden de race, de Nieuw-Zeelanders pakten punten in zeventien vadn de twintig tussensprints en wonnen afgetekend. Sebastian Mora en Albert Torres uit Spanje pakten plek twee door in de laatste sprint nog net over de Japanners Eiya Hashimoto en Kazushige Kuboki heen te wippen.

Ommium vrouwen
De Japanse Yumi Kajihara had na drie onderdelen de leiding in handen en in de afsluitende puntenkoers kwam ze niet meer in de problemen. Haar landgenote Tsuyaka Uchino klom van de derde naar de tweede plek en verwees de Ierse Lara Gillespie zo terug naar plek drie, Marit Raaijmakers sloot de wedstrijd als dertiende af.