Tiener Noskova stunt met winst op wereldranglijstaanvoerster Swiatek op Australian Open

Voor tennisster Iga Swiatek zit de Australian Open er al na drie partijen op. De Poolse nummer één van de wereld ging in Melbourne in de derde ronde onderuit tegen de pas 19-jarige Tsjechische Linda Noskova, die haar met 3-6, 6-3, 6-4 de baas was.

Het is de eerste keer sinds 2009 dat een nummer één van de wereld bij de vrouwen op een Grand Slam-toernooi wordt verslagen door een tiener, en de vroegste uitschakeling voor een nummer één van de plaatsingslijst sinds 1979. Noskova staat voor het eerst bij de laatste zestien op een Grand Slam-toernooi en speelt daarin tegen de Oekraïnse Elina Svitolina, als negentiende geplaatst, die met 6-2, 6-3 van de Zwitserse Viktorija Golubic won.

De Wit-Russische Viktoria Azarenka, de winnares in Melbourne in 2012 en 2013, staat ook in de achtste finales. De nummer achttien van de plaatsingslijst klopte de Letse Jelena Ostapenko (11) met 6-1, 7-5. Azarenka mag het nu opnemen tegen de Oekraïnse qualifier Dayana Yastremska, die met 6-2, 2-6, 6-1 te sterk was voor de Amerikaanse Emma Navarro.

De Chinese Zheng Qinwen (12) had een lange vijfde set nodig om zich te ontdoen van landgenote Wang Yafan, maar deed dat met succes: 6-4, 2-6, 7-6 (8). Zheng's volgende opponente is de Française Océane Dodin, die haar landgenote Clara Burel met 6-2, 6-4 de baas was.

Voormalig halvefinaliste Sloane Stephens ging er met 6-7 (8), 6-1, 6-4 af tegen de Russische Anna Kalinskaya, die nooit eerder de laatste zestien bereikte op een Grand Slam-toernooi. Daarin mag ze nu spelen tegen de Italiaanse Jasmine Paolini, die met 7-6 (1), 6-4 te sterk was voor de Russische Anna Blinkova.