Onley sterkste op Willunga Hill en boekt eerste profzege

Oscar Onley heeft zijn eerste profzege geboekt in de Tour Down Under. De Britse renner van dsm-firmenich PostNL was op de top van de beklimming Willunga Hill de sterkste. Stephan Williams kwam als tweede over de streep in Australië en nam daarbij de leiderstrui over. Bart Lemmen klom met de besten mee en zou als vijfde over de streep komen.

De eerste vier etappes waren over het algemeen vlakke ritten in de Tour Down Under en drie daarvan werden gewonnen door Sam Welsford. De snelle Australiër werd steeds keurig afgezet door zijn Nederlandse ploeggenoot Danny van Poppel, waarna Welsford het makkelijk afmaakte. De andere rit werd verrassend gewonnen door de jonge Mexicaan Isaac del Toro, die aan de start van de vijfde etappe aan de leiding stond van het algemeen klassement.

Vandaag stond de etappe naar Willunga Hill op het programma, een traditionele aankomst in de Tour Down Under. In de laatste dertig kilometer werd de beklimming van 3,4 kilometer twee keer aangedaan. Op de eerste beklimming van de Willunga Hill werd een strak tempo gereden, waarna op de slotbeklimming Jayco AlUla het tempo bepaalde. De Australische ploeg zorgde met Chris Harper voor de eerste aanval. De Australiër kreeg Oscar Onley mee in zijn wiel, waarna het tweetal weer werd ingerekend door de eerste van het peloton. Daarna was het Simon Yates die de aanval opende. De Britse kopman van Jayco AlUla trok eens stevig door, waarna klassementsleider Isaac del Toro moest afhaken. Na de versnelling waren nog zes renners over, waaronder Bart Lemmen.

Met nog 300 meter te gaan waagde Julian Alaphilippe zijn kans. De tweevoudig wereldkampioen viel met nog honderd meter te gaan stil. Onley nam over en sprintte naar de overwinning voor Stephan Williams, die wel de nieuwe leider is met nog één etappe te gaan. Bart Lemmen eindige op drie seconden van Onley en werd vijfde in de etappe.

Results powered by FirstCycling.com