Zonnepanelen: ijskrabben of niet?

Hoewel ijs en sneeuw inmiddels smelten door de zon, toch een interessante vraag: moet je ijs en sneeuw van je zonnepanelen panelen krabben, of wacht je beter tot deze vanzelf ontdooien?

Sneeuw en ijs vormen een laagje op zonnepanelen dat het licht deels weerkaatst waardoor de opbrengst vermindert. Maar is het verstandig om dat eraf te gaan krabben? De VRT zocht het voor ons uit.

Een specialist van Soltech, producent van PV panelen op maat, geeft aan dat de panelen meestal onder een hellingshoek zijn geplaatst. Als gevolg daarvan zullen sneeuw en ijs al snel van de panelen afglijden. En ook op een plat dak zegt hij dat hij er niet aan zou beginnen voor de paar dagen dat je hier last van hebt in deze contreien. Sowieso zijn het toch dagen waarop de opbrengst al niet zo hoog is. Ook voor het gewicht is het niet noodzakelijk om de sneeuw te verwijderen. Ze zijn gemaakt om enkele tientallen centimeters sneeuw te kunnen dragen.

Mocht je je er toch aan wagen, wees dan voorzichtig. Het risico van een val is onder deze omstandigheden natuurlijk ook groter. En harde borstels en ijskrabbers zouden krassen kunnen maken in de panelen; een zachte borstel is beter.

Een klein voordeel van schone panelen terwijl de omgeving nog mooi wit is: het weerkaatste licht zorg voor een beetje extra opbrengst. Dat is echter minimaal, dus wachten op de natuurlijke dooi is een beter plan. Met de afglijdende sneeuw zou dan ook nog eens vuil van de panelen kunnen afglijden.