PowNed doet aangifte wegens matpartij door openbaren 'duister geheim' Ameland

Woedende bewoners van Ameland zouden dinsdagavond een cameraploeg van PowNed hebben belaagd omdat die opnamen wilde maken van het vrij onbekende en mysterieuze Sunneklaas-feest op het eiland.

De mannen op Ameland gaan elk jaar op 5 december (Sunneklaas) verkleed in zelfgemaakte pakken de straat op terwijl vrouwen en kinderen binnen moeten blijven. Mocht er toch een vrouw of kind de straat op gaan wordt deze 'opgepakt' door de verklede mannen en naar huis gebracht. Het is vergelijkbaar met Krampus zoals dat in Oostenrijk wordt gevierd.

De Amelanders waren niet gediend van de pottenkijkers van PowNed. Toen de journalisten (die hun komst hadden aangekondigd) dinsdag rond 18 uur op het eiland aankwamen werden ze naar eigen zeggen besprongen door een knokploeg van zo'n "twintig à dertig man die op hun autoruit sloegen en op de motorkap gingen staan". De journalisten gingen er met hun meegereisde beveiliger vol gas vandoor. Hierop zette de groep Amelanders met ongeveer 10 auto's de achtervolging in.

De journalisten zijn tijdens hun 'vlucht' naar eigen zeggen meerdere keren klemgereden waarbij er werd geschreeuwd en op de ramen gebonkt. De kustwacht rukte uiteindelijk uit om de journalisten te evacueren, maar de boot moest door ruwe zee rechtsomkeert maken. Daarop besloot de politie voor het hotel van de PowNed-ploeg een patrouille te plaatsen.

Inmiddels zijn er verscheidene aangiften gedaan. Het is nog onduidelijk waarvan de eilandbewoners precies aangifte hebben gedaan. Het onderzoek naar het incident wordt uitgevoerd door de recherche, omdat de politie het beschouwt als een "heftig incident" dat zorgvuldig en op de juiste manier moet worden onderzocht.

PowNed heeft verklaard dat de politie in eerste instantie weigerde hulp te bieden toen de journalisten werden belaagd door de eilandbewoners. Voorzitter Dominique Weesie heeft contact opgenomen met demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz om hulp te vragen.

Yesilgöz wilde niet inhoudelijk reageren op de zaak, maar ze gaf wel aan "dat iedereen met hun poten van de pers af moet blijven". De politie Noord-Nederland doet momenteel onderzoek, maar heeft nog geen verdachten op het oog of aanhoudingen verricht in deze zaak.