FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 september 2023

Historische zege rugbyers Fiji op WK, Zuid-Afrika overklast RoemeniŰ

Voor de liefhebber van het rugby keren we nog even terug naar de zondag, want in Frankrijk werden er tijdens het wereldkampioenschap weer drie wedstrijden afgewerkt. Dat leverde een mooi stukje historie op, net als een monsterzege, terwijl men zich inmiddels opmaakt voor de woensdag van start gaande volgende speelronde.

Zuid-Afrika - Roemenië (groep B)
De regerend wereldkampioenen begonnen met een zege op Schotland, nu moest Roemenië er aan geloven en fors ook. Scrum-half Cobus Reinach had in de eerste tien minuten al twee tries te pakken en scoorde er een kwartier later nog één, Makazole Mapimpi drukte na zes minuten ook al een try binnen en pakte er in de tweede helft nog twee. Damian Willemse, Deon Fourie, Willie le Roux en twee keer Grant Williams noteerden ook tries, samen met een penalty try en zeven rake conversies leverde het de Springbokke een 76-0 zege op.

Australië - Fiji (groep C)
Een vroege penalty van Ben Donaldson bracht Australië op 3-0, maar Simone Kuruvoli bracht de Melanesiërs langszij en er zelfs voorbij met twee penalties. Mark Nawaqanitawase tekende voor een try voor Australië, maar via nog twee penalties van Kuruvoli en een try van Josua Tuisova kwam Fiji op een 17-8 voorsprong. Trappen tussen de palen breidden dat uit, Suliasi Vunivalu deed voor Australië wat terug met een try, maar Fiji hield stand en won met 22-15, de eerste zege van het land op Australië sinds 1954 en de eerste ooit op een WK.

Engeland - Japan (groep D)
Japan kwam via twee penalties van Rikiya Matsuda op voorsprong, maar een try van Lewis Ludlam en de conversie van George Ford brachten de Engelsen langszij - Ford had eerder al een penalty gescoord. De stugge Japanners moesten het van vier penalties van Matsuda hebben, Engeland ging in de tweede helft door met fraaie tries van Courtney Lawes en Freddie Steward, waarna Joe Marchant het in de slotfase definitief op slot gooide: 34-12.

Star Ocean: The Second Story R demo nu beschikbaar

Star Ocean: The Second Story R is de aankomende remake van de PlayStation-klassieker uit 1998. Je kunt deze nieuwe versie van de actie-RPG alvast spelen, want er is sinds kort een demo beschikbaar voor PS5, PS4, Switch en pc. De volledige game komt op 2 november uit.

De remake heeft uiteraard volledig nieuwe graphics, maar Square Enix heeft ook aan een aantal gameplayelementen gesleuteld. Zo zijn willekeurige gevechten uit het spel verwijderd. In andere woorden, vijanden zijn nu altijd zichtbaar op de kaart en je kunt ze ontwijken. Square Enix belooft verder dat gevechten meer actie bevatten. Er is een nieuw 'break'-systeem waarmee je vijanden tijdelijk kunt verlammen en dit keer wordt er ook van je verwacht dat je meer aanvallen ontwijkt.

Bekijk anders de uitgebreide gameplaytrailer hieronder.

Tales of Arise krijgt twee jaar na de release een uitbreiding

Tales of Arise kwam in september 2021 uit en werd destijds positief door pers en publiek ontvangen. Twee jaar later wordt er op natuurlijke wijze niet veel meer over de game gesproken, daarom is het vrij verrassend dat Bandai Namco nu alsnog met een grote DLC uitbreiding komt. Tales of Arise: Beyond Dawn is vanaf 9 november beschikbaar voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Beyond Dawn speelt zich een jaar na de conclusie van de originele game af. Je speelt met dezelfde helden als in die game, die nu dus met de consequenties zitten van hun keuzes. De uitbreiding zou meer dan twintig uur aan content toevoegen, inclusief nieuwe quests, dungeons en baasgevechten. Verder staat er ook een nieuw personage centraal in het verhaal.

Final Fantasy VII Rebirth eind februari 2024 uit

Final Fantasy VII Rebirth, het tweede deel in de 'remake' trilogie, komt op 29 februari uit voor PlayStation 5. Dat heeft Square Enix aangekondigd op Sony's State of Play-presentatie. De game is minstens drie maanden exclusief voor PS5.

In tegen stelling tot de vorige game heeft Final Fantasy VII Rebirth een veel groter en ook meer open speelgebied. Dit keer zijn lijkt het erop dat je zelfs verschillende voertuigen kunt gebruiiken. In de onderstaande nieuwe trailer zien we dat er ook een aantal klassieke minigames terugkomen zoals de mogelijkheid om met chocobos te racen.

Square Enix heeft ook al vast bekendgemaakt op welk punt het verhaal van dit deel stopt: The Forgotten Capital. Dit is tevens ook het punt waar de meest beroemde scene van de originele Final Fantasy VII zich afspeelt (hint: met Aerith en Sephiroth in de hoofdrol). Het zou goed kunnen dat het in deze game allemaal anders afloopt.

Van Gerwen wint World Series of Darts Finals

Voor de dartsliefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond en wel naar AFAS Live in Amsterdam. Daar werd de negende editie gespeeld van de World Series of Darts Finals, het einde van het World Series-jaar dat in januari begon en toernooien kende in Bahrein, Kopenhagen, New York, Warschau, Hamilton en Wollongong.

Michael van Gerwen had zich via zeges op de Ier William O'Connor (6-4) en de Belg Dimitri van den Bergh (10-8) geplaatst voor de halve finales. Daarin speelde hij tegen de Engelsman Luke Humphries, die op zijn beurt had gewonnen van de Pool Krzysztof Ratajski (6-3) en landgenoot Rob Cross (10-2). Het werd een zenuwslopende wedstrijd, waarin Van Gerwen een negendarter gooide en een handvol matchdarts overleefde om het vervolgens zelf af te maken: 11-10.

Nathan Aspinall versloeg thuisspeler Danny Noppert met 6-3 en klopte zijn Engelse landgenoot Keegan Brown met 10-5, waarna hij tegen Peter Wright speelde. De Schot won met 6-4 van Haupai Puha en klopte Raymond van Barneveld met 10-6. Aspinall blies een apatische Wright aanvankelijk weg, maar Snakebite kwam zowaar terug en maakte het nog spannend, hoewel hij niet wist te winnen: 11-9 voor Aspinall.

In de finale was de koek op voor Aspinall, die geen moment meer in zijn spel kwam. Van Gerwen stoomde lekker door en trok met een overtuigende 11-4 zege de titel naar zich toe.

Meisje (3) overleden op kinderopvang bij Den Bosch

Een 3-jarig meisje is maandag overleden op kinderdagverblijf 't Goudvisje in Empel nabij Den Bosch. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak. 

Het meisje werd rond 13:00 op het buitenterrein van het kinderdagverblijf gevonden en was niet aanspreekbaar. Hulp mocht niet meer baten. Het onderzoek door  de politie moet uitwijzen wat er precies is gebeurd. Op en rond de plek waar het meisje gevonden is, werd daarom sporenonderzoek verricht. Ook wordt gesproken met medewerkers van de kinderopvang. De ouders van het kindje zijn in kennis gesteld.

Op dit moment is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Een noodlottig ongeval is een van de scenario’s die door de politie wordt onderzocht, maar het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken

Het betreft een kinderdagverblijf waar kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar worden opgevangen.

VS: Hunter Biden klaagt IRS aan wegens lekken privÚ-gegevens

Hunter Biden heeft maandag de Internal Revenue Service (IRS-Belastingdienst) aangeklaagd en waarbij hij beweert dat twee agenten zijn persoonlijke gegevens hebben gelekt.

De agenten “richtten zich op de heer Biden en probeerden hem in verlegenheid te brengen” door het lekken van vertrouwelijke belastinginformatie tijdens persinterviews en getuigenissen voor het Congres, aldus de aanklacht. Hunter's advocaten beweren dat de bescherming van klokkenluiders hier niet van toepassing is, maar een advocaat van één agent zei dat  de vertrouwelijke informatie daar wel onder valt en noemde de aanklacht ‘onbezonnen laster’.

Volgens de aanklacht heeft de IRS niet voldoende gedaan om verspreiding van zijn persoonlijke gegevens te voorkomen. Er wordt onder meer een schadevergoeding geeist van $ 1.000 voor elke ongeoorloofde openbaarmaking. 

Het Witte Huis heeft inmiddels laten weten dat Joe Biden niet betrokken was bij de zakelijke aangelegenheden van zijn zoon,  maandenlang onderzoeken hebben tot nu toe geen bewijzen gevonden voor betrokkenheid van de president.


Twaalf NASCAR-coureurs over in titelstrijd na weinig enerverende race op Bristol

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagavond en wel naar de Bristol Motor Speedway. Daar werd de derde en laatste race verreden van de eerste playoffronde in de NASCAR Cup Series, waar vier van de zestien overgebleven titelkandidaten hun Waterloo vonden.

We begonnen met Christopher Bell op poleposition en Denny Hamlin naast hem, gevolgd door Michael McDowell, William Byron, Brad Keselowski en Martin Truex Jr. Wat de playoffs betreft moest met name Ricky Stenhouse de race eigenlijk winnen om nog door te mogen, McDowell, Bubba Wallace en Kevin Harvick reden op het randje.

De eerste stage werd even geneutraliseerd door een akkefietje in het middenveld, niet veel later zorgde regen voor een onderbreking. Bell pakte daarna de leiding terug en won de stage, voor de bij een caution door niet te stoppen naar voren gekomen Corey LaJoie en met Wallace, Byron en Tyler Reddick ook nog in de top-5.

Wachtend op stage twee werd de race even helemaal stilgelegd met een rode vlag, ook dat wegens de regen. Na de onderbreking kon de stage beginnen en dat ging wederom prima voor Bell: hij pakte de stagewinst, voor Gibbs, Kyle Larson, Hamlin en toptalent Carson Hocevar, die de geblesseerde Noah Gragson mocht vervangen.

Niet lang na de herstart voor het begin van stage drie werd de gele vlag alweer gezwaaid: LaJoie spinde, gleed terug de baan op en raakte daarbij onder meer playoffcoureur Joey Logano, die daarmee een groot probleem had. Zijn race was voorbij en de regerend kampioen moest hopen dat de uitslag verder dusdanig gunstig was dat hij alsnog naar de volgende playoffronde mocht.

Halverwege de laatste stage raakte Truex even in de problemen, wat voor een caution zorgde. Met zo'n 130 ronden te gaan konden we door met Hamlin, Larson, Bell en Chris Buescher voorop. Daar veranderde in de laatste ruim honderd ronden niks meer aan: Hamlin pakte dus de winst, voor Larson, Bell en Buescher.

McDowell werd weliswaar zesde, hij had meer nodig om serieuze kans te maken - net als Stenhouse had hij eigenlijk de race moeten winnen. Dat deden ze niet en dus liggen die twee uit de playoffs, net als Harvick, die als 29e finishte, en de onfortuinlijke Logano, die uit de race gebeukt werd.

Twaalf coureurs zijn nog over die strijden om de titel, waarvan er in de komende drie races weer vier afvallen: William Byron, Martin Truex, Denny Hamlin, Kyle Larson, Chris Buescher, Kyle Busch, Christopher Bell, Tyler Reddick, Ross Chastain, Brad Keselowski, Ryan Blaney of Bubba Wallace wordt de nieuwe kampioen.

ISW: 'Poetin kan Kadyrov niet missen, destabiliteit TsjetsjeniŰ gevaar voor Kremlin

Speculaties dat de Tsjetsjeense leider Kadyrov ernstig ziek is, zorgen voor onrust onder Russische militaire bloggers, zo meldt de Amerikaanse denktank ISW. "De destabilisatie van Kadyrovs bewind in Tsjetsjenië zou een ernstige klap zijn voor het regime van Poetin", aldus de denktank.

De aanhoudende bezorgdheid in Rusland over de gezondheid van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov onderstreept de afhankelijkheid van Poetin van Kadyrov voor een aanhoudende stabiliteit in Tsjetsjenië. Dit is de conclusie van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW).

De verklaring van de Oekraïense geheime dienst dat Kadyrov in coma zou liggen veroorzaakte grote zorgen onder Russische militaire bloggers en voedde de eerdere speculaties over Kadyrovs slechte gezondheid. Op een Telegram-kanaal zijn foto’s gepubliceerd waarop Tsjetsjeense limousines te zien zijn voor een ziekenhuis in Moskou.

In Tsjetsjenië werden deze berichten van de hand gewezen. Zondag werd op Kadyrovs Telegram-kanaal een video gepubliceerd waarin hij een wandeling maakt. De Tsjetsjeense heerser, die kortademig leek, riep op tot meer actie. Het is echter onduidelijk wanneer de opname is gemaakt. Vrijdagavond publiceerde Umar Daudov, adviseur van Kadyrov, een video van de Tsjetsjeense leider, waarop hij samen met zijn gezin te zien zou zijn. “Geruchten dat Kadyrov ernstig ziek is, worden regelmatig verspreid door oppositie- en pro-Oekraïense televisiezenders”, schreef het Russische persbureau RIA Novosti. Het Kremlin heeft tot en met vandaag (maandag) geen informatie verstrekt over de gezondheid van Kadyrov.

ISW: De oorlog in Tsjetsjenië heeft Poetin populair gemaakt
Als het bewind van Kadyrov zou wankelen, zou dit volgens de ISW ook enorme gevolgen hebben voor het Kremlin. “De destabilisatie van Kadyrovs bewind in Tsjetsjenië zou een ernstige klap zijn voor het regime van Poetin”, aldus het rapport van ISW. Aan de ene kant was het tot stand brengen van stabiliteit in Tsjetsjenië "door middel van een meedogenloze en bloedige oorlog van cruciaal belang voor Poetins vroege populariteit in Rusland." Aan de andere kant zijn Kadyrov en andere Russische functionarissen wellicht bezorgd dat aanhoudende geruchten over zijn gezondheid ‘de stabiliteit van zijn, en dus Poetins, controle over Tsjetsjenië op de lange termijn kunnen aantasten’.

Kadyrov heeft al vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne voor de kant van Rusland gekozen. Zijn soldaten worden ingezet in Oekraïne, ook al worden ze vanwege hun vele video’s op TikTok bespot als het ‘Tiktok-legioen’.

Kadyrov kwam in 2007 aan de macht en vestigde een totalitair regime in de Russische Kaukasusrepubliek. Oppositieleden werden vervolgd en er vielen herhaaldelijk onverklaarbare sterfgevallen  voor onder critici van de regering. Er wordt al langere tijd gespeculeerd over een mogelijk ziekzijn van Kadyrov.

Taakstraf voor balletje mayo in gezicht boa

Een 21-jarige man uit Urk is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken. In februari drukte deze persoon een gehaktbal met mayonaise in het gezicht van een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) aan het Zwolsche Diep. Een maand later was er een gevecht tussen deze persoon en anderen met een andere bezoeker in Café Havenzicht.

In de rechtszaal verklaarde de Urker dat hij tijdens beide geweldsincidenten dronken was. “Ik herinner me niet veel van die gehaktbal.” Die nacht waren twee boa’s aan het controleren bij een bar en kwamen ze de Urker en anderen tegen. Ze kregen een gehaktbal aangeboden, maar vriendelijk geweigerd.

De Urker was echter niet tevreden met die reactie, sneed een stukje van zijn gehaktbal af, doopte het in de mayonaise en hield het met een plastic vorkje vlak bij het gezicht van een van de controleurs. De controleur duwde de hand van de beschonken persoon weg, waarna deze de bal in het oog van de andere boa drukte. “Mishandeling”, vond de officier van justitie. “Belediging”, oordeelde de rechter. “Hoewel er geen pijn of letsel werd veroorzaakt, is het natuurlijk wel erg vies en respectloos”, legde hij uit.

Nu erkent de Urker dat zijn actie dom was. “Boa’s verdienen respectvolle behandeling. Normaal gesproken heb ik ook altijd een goede verstandhouding met ze.” Opmerkelijk genoeg kreeg hij enkele jaren geleden nog een taakstraf opgelegd omdat hij samen met een vriend een andere boa het water van de Urker haven in duwde. Lees verder bij Omroep Flevoland.

Disney dropt de naam 'FOX' voor tv-zender; gaat verder als STAR Channel

Een eigenaardigheid bij de overname van filmstudio en mediabedrijf 21st (en 20th) Century Fox deed zich voor toen de Amerikaanse tv-zenders FOX en FOX News niet bij de deal betrokken waren; de niet-Amerikaanse tv-zenders met die naam hadden daardoor niets meer met de 'moederzender' te maken. Disney, de eigenaar van het Nederlandse FOX-kanaal sinds 2019, gaat de naam hier nu ook laten vallen.

Dit kondigt The Walt Disney Company, Benelux, deze week aan. De nieuwe naam van de zender wordt STAR Channel, een naam die in andere landen ook al wordt gebruikt als vervanger voor FOX-kanalen. De naam is voor Disney+-kijkers niet onbekend; één van de rubrieken op de streamingdienst heet ook al STAR en veel FOX-series die daarna op Disney+ verschijnen, zijn vervolgens daar ook onder te vinden. Overigens benadrukt het bedrijf dat de inhoud van de twee niet aan elkaar gelijk wordt; de tv-zender zendt bijvoorbeeld ook series uit waarvan Disney niet de streamingrechten heeft.

De hernoeming volgt op het hernoemen van FOX Sports naar ESPN, de naam van de Amerikaanse sportzender die al sinds de jaren 90 in handen was van The Walt Disney Company. Deze naamswijziging vond al plaats in 2020.

"STAR Channel heeft als missie om de beste actie, drama, horror en komedie series van toonaangevende studio’s te blijven uitzenden," zo luidt het persbericht van Disney. De verandering gaat in op 1 november, en de zender "blijft de nummer één seriezender en de thuisbasis van hoogstaande entertainment zoals we dat van FOX gewend zijn".

STAR Channel logo

Het nutteloze feitje van de dag: Nederland dol op Chinese zonnepanelen

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

China exporteert haar zonnepalen naar landen over de hele wereld, maar wist dat de meeste panelen hun weg vinden naar Nederland? "Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld. Daarbij komt 89 procent van de zonnepanelen uit China. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse import wordt meteen doorgevoerd naar andere landen", dit meldt het CBS naar aanleiding van de publicatie Nederland Handelsland 2023.

Ondanks dat zonnepalen populair zijn in ons land belanden ze bij lange na niet allemaal op Nederlandse daken en velden. "Ongeveer 60 procent van de door Nederland ingevoerde zonnepanelen gaat na invoer meteen door naar andere landen, meestal binnen de EU. Circa 40 procent wordt meteen ingezet in Nederland of opgeslagen in voorraad voor later gebruik, in Nederland of in het buitenland."

Na vandaag is deze rubriek een paar weken op vakantie. Tot snel!

Bron: CBS
Bron: CBS

Motorrijders beboet tijdens geluidscontrole

Op zaterdagmiddag 16 september hield de politie in Overveen een extra geluidscontrole op de wegen van en naar het strand. Zes motorrijders kregen een boete en een WOK-melding omdat hun motor te veel lawaai maakte. Daarnaast werden tijdens de controle ruim honderd boetes uitgeschreven voor een te hoge snelheid, het vasthouden van een telefoon en het rijden op een opgevoerde bromfiets.

Bij de controle op de Brouwerskolkweg overschreden zes motoren het toegestane geluidsniveau. Op de rollerbank bleken zeven bromfietsen te zijn opgevoerd. Alle bestuurders kregen een boete en een WOK-melding. Dit betekent dat zij niet meer op hun tweewieler mogen rijden, totdat deze op eigen kosten opnieuw is gekeurd door de RDW.

Naast deze boetes werden er op en rond de Zeeweg ook boetes uitgeschreven voor het vasthouden van een mobiele telefoon, het niet dragen van een helm, het rijden zonder rijbewijs en het niet gebruikmaken van het bromfietspad. De uitgevoerde snelheidscontrole leverde 88 boetes op. De hoogst gemeten snelheid was maar liefst 115 kilometer per uur.

Verkeersveiligheid vergroten
Het aantal verkeersslachtoffers was in Nederland vorig jaar hoger dan in de jaren ervoor. Menselijk gedrag ligt meestal ten grondslag aan verkeersongevallen. Mensen rijden te hard, ze zijn onder invloed van middelen of ze laten zich afleiden door bijvoorbeeld het gebruik van een mobiele telefoon. De politie houdt regelmatig controles om de verkeersveiligheid te vergroten.

CaliforniŰ sleept oliemaatschappijen voor de rechter wegens klimaatverandering

Vijf grote oliebedrijven hebben een rechtszaak aan hun broek hangen in de Amerikaanse staat Californië. De gouverneur van de staat beschuldigt hen ervan dat ze hebben gelogen over de gevaren van fossiele brandstoffen, die volgens hen veel groter zijn dan de bedrijven hebben doen voorkomen. Hierdoor zou er schade zijn ontstaan van tientallen miljarden dollars.

De aangeklaagde oliemaatschappijen zijn Shell, ExxonMobil (bekend als Esso), Chevron, ConocoPhillips en BP. Deze bedrijven behoren tot de grootste ter wereld.

Daarnaast is ook het American Petroleum Institute (API), dat bijna 600 bedrijven uit de olie- en gasindustrie als leden heeft, gedagvaard door Californië.

Strengere wetgeving op komst op kuisheid en dragen van hijab in Iran

Een nieuwe wet op kuisheid en het dragen van een hijab wacht op goedkeuring door de Iraanse autoriteiten. Volgens het wetsontwerp kunnen vrouwen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen als ze de verplichte hijab-wetgeving in het land blijven negeren.

De strengere 'dresscode', die volgens VN-experts neerkomt op 'gender-discriminatie', komt precies een jaar na de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige werd naar verluidt door de politie doodgeslagen omdat ze de islamitische hoofddoek verkeerd droeg. Bezorgde activisten hebben gezegd dat de nieuwe wet van het regime ‘de publieke moraal zou bewapenen’, waardoor vrouwen en meisjes hun vrijheid van meningsuiting zal worden ontzegd. 

'Hoe de Italiaanse maffia miljoenen kan verdienen aan tomaten in blik

Als men tomaten uit blik uit Zuid-Italië koopt, is het waarschijnlijk dat de georganiseerde misdaad er de hand in heeft gehad om ze van de boerderij naar het schap van de supermarkt te krijgen. 

De maffia heeft een groot deel van de agrarische sector in Italië in de greep, en het is een big business die miljarden euro's aan de jaarlijkse omzet toevoegt. Hoe kan de maffia al dit geld verdienen als tomaten in blik zo goedkoop zijn? The Guardian ging op onderzoek.


VS: Congreslid uit theater gezet wegens vapen en onzedelijk gedrag

Een Amerikaans Republikeins congreslid heeft haar excuses aangeboden nadat ze uit een voorstelling van de familie-musical Beetlejuice werd gezet omdat ze aan het vapen was en haar date zou hebben betast.

Lauren Boebert en een mannelijke gast werden op 10 september uit het theater geëscorteerd omdat ze aan het vapen waren, video's opnamen van de show en andere bezoekers tot last waren. Op een video was ook te zien hoe ze aan elkaar zaten te frummelen. Boebert bevoelde het kruis van haar gast, terwijl hij haar borsten streelde tijdens de voorstelling.

Het congreslid voor Colarado, 36 jaar oud, had aanvankelijk ontkend dat ze aan het vapen was geweest, maar bewakingsbeelden die in handen kwamen van een televisiestation in Denver toonden het tegendeel aan en meer.

Op X, vroeger bekend als Twitter, schreef ze vorige week dat ze enkel "[schuldig pleitte] aan te hard lachen en zingen!".

Een bezoeker van het theater vroeg Boebert te stoppen met vapen, maar ze zou dat geweigerd hebben.

ANWB: 'mensen in de problemen door hoge benzineprijs'

85 procent van de ANWB-leden wil dat de verhoging van 21 cent op accijns en btw op brandstof eind dit jaar niet doorgaat. Met de huidige benzineprijzen zit nu al ruim 26 procent van de leden financieel in de knel, blijkt uit nieuw onderzoek onder 1201 ANWB-leden. De ANWB wil daarom dat het kabinet afziet van deze verhoging en de betaalbaarheid van mobiliteit niet verder onder druk komt te staan.

De belastingen en kale pompprijs staan niet meer in verhouding tot elkaar. In Nederland bestaat de prijs van een liter benzine nu al voor meer dan de helft uit belastingen. Nederland is daarmee koploper in Europa. Vanaf 1 januari 2024 is de verwachting dat dit verder stijgt met 21 cent aan accijns en btw.

Voor veel Nederlanders is de auto onmisbaar in het dagelijks leven bij het reizen naar werk of het bezoeken van familie. Van alle reiskilometers die we in Nederland maken wordt 70 procent met de auto afgelegd. Door de huidige brandstofprijzen komt een groot deel van de Nederlanders financieel in de knel. Ruim 26 procent van de ANWB-leden moet daardoor besparen op maandelijkse uitgaven. Leden bezuinigen daarbij het meest op:

  •  Spaargeld (72%)
  •  Vakantie en uitjes (61%)
  •  Boodschappen (60%)
  •  Uiteten (59%)

Opvallend is dat men er ook voor kiest om te besparen op het onderhoud van de auto (26%). Door achterstallig onderhoud neemt de kans op pech en hogere kosten toe.

Bijna een derde van de werkenden heeft geen alternatief voor de auto om op het werk te komen. Als er wel een alternatief voor handen is, zoals het openbaar vervoer of een elektrische fiets (60%), levert dit bij 75 procent een extra reistijd op van een half uur tot meer dan een uur.

De huidige prijzen aan de pomp zorgen er ook voor dat mensen minder vaak met de auto op pad gaan voor uitjes, familiebezoek of sociale gelegenheden. Maar liefst 48 procent van de ANWB-leden geeft aan te besparen op deze ‘recreatieve’ ritten als de benzineprijs op dit niveau blijft.

'Vleesvervangers moeten toch echt nog gezonder'

Onderzoek van ProVeg Nederland lijkt positieve resultaten op te leveren voor vleesvervangers in vergelijking met dierlijke vleesproducten. De huidige generatie vleesvervangers zijn nuttig om het aandeel dierlijk in ons eten te beperken. Als het gaat om gezondheid, is het is echter belangrijk om bij het beoordelen van de voedingswaarde, kritisch te kijken naar de gebruikte criteria en methodologie.

Allereerst wordt vermeld dat de criteria van het Voedingscentrum worden gebruikt. Daarmee zijn slecht een beperkt aantal voedingsstoffen de basis voor de beoordeling van de voedingswaarde. Onderzoeker Adam Drewnovski komt in zijn onderzoek naar voedingswaarde tot de conclusie dat er minimaal vijftien criteria nodig zijn voor goede inschatting van de rijkdom aan voedingsstoffen per calorie. Het beperken van de beoordeling tot slechts enkele criteria kan een vertekend beeld geven van de voedingswaarde.

Daarnaast is het belangrijk op te merken de huidige vleesvervangers helaas wel degelijk Ultra Processed Foods (UPF) zijn. Het beoordelen van de voedingswaarde van UPF is niet betrouwbaar, omdat deze voedingsmiddelen toevoegingen (kunnen) bevatten die de concentratie van bepaalde voedingsstoffen gericht verhogen. Bijvoorbeeld specifiek die paar voedingsstoffen die het voedingscentrum gebruikt. Dit kan de indruk wekken dat vleesvervangers een betere voedingswaarde hebben dan ze daadwerkelijk hebben.

Echt voedzame natuurlijke voeding is een complex geheel van talloze essentiële voedingsstoffen. Het beoordelen van UPF’s en echte voeding op basis van een beperkt aantal criteria geeft een vertekend beeld geven van de algehele gezondheidswaarde. Vleesvervangers blijven belangrijke stap naar meer plantaardig. Maar dan wel graag minder bewerkt.

Kabinet schrapt 225 miljoen van bezuinigingen ouderenzorg

Het kabinet schrapt 225 miljoen euro van de omstreden bezuinigingen op de ouderenzorg. Het gaat om ongeveer de helft van wat eigenlijk zou worden bezuinigd.

Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van VWS voor 2024, die in handen is van NRC.

Er zijn twee bezuinigingsmaatregelen in het geding. Het plan om 125 miljoen euro te besparen door zorgaanbieders en zorgkantoren meerjarige afspraken te laten maken, is van de baan. Daarnaast zal de verplichte norm van twee verzorgenden op acht bewoners in verpleeghuizen toch niet worden losgelaten. Deze bezuiniging op personeelskosten had 100 miljoen moeten opleveren. De reden dat de bezuinigingen niet doorgaan, is dat de sector nog niet klaar is om deze maatregelen te implementeren.

FOK! Wat een weer: neerslag, zon, neerslag

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. In het noorden en oosten komen eerst nog enkele (stevige) regen- en onweersbuien voor. Verder is het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanmiddag schijnt de zon geregeld. Eerst is het meest droog, maar in de loop van de middag neemt de kans op een regen- of onweersbui van het westen uit toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C aan de noordwestkust tot 24°C in het oosten en zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, langs de westkust mogelijk hard, windkracht 7.

Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe en volgen er enkele pittige buien, plaatselijk met onweer en windstoten. De zuidwestenwind is matig, aan zee krachtig tot hard.

Komende nacht trekken er enkele pittige buien over het land, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig. Aan zee en boven het IJsselmeer staat een krachtige wind, windkracht 6.

Tot morgen!

Molen in de reef met blauwe lucht gehuld (Foto: Jippie)
Molen in de reef met blauwe lucht gehuld (Foto: Jippie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.