Gevangenenruil tussen Iran en de VS, na vrijgeven bevroren valuta

Zoals eerder aangekondigd, hebben de Verenigde Staten en Iran enkele gevangenen uitgewisseld. Dit is een zeldzaam moment van samenwerking tussen de twee elkaar vijandig gezinde landen. Voor de uitwisseling hebben langdurige en uitgebreide onderhandelingen plaatsgevonden.

Vijf personen met zowel de Amerikaanse als Iraanse nationaliteit, die gevangen zaten in Iran, zijn vanuit Teheran naar Qatar gereisd en zullen vervolgens doorreizen naar de Verenigde Staten. De groep wordt vergezeld door twee familieleden uit Teheran. De vijf Amerikanen zijn aan het einde van de middag in Qatar aangekomen.

De Verenigde Staten hebben vijf Iraniërs vrijgelaten, waarvan er twee naar Qatar zijn gereisd. Drie van hen willen niet terugkeren naar Iran.

Qatar heeft als bemiddelaar opgetreden in deze kwestie. Een belangrijke voorwaarde van Iran was dat de Verenigde Staten bevroren Iraanse tegoeden ter waarde van 6 miljard dollar zou vrijgeven. Dit geld stond geblokkeerd in Zuid-Korea, dat veel olie afneemt van Iran. De gevangenenruil kon doorgaan nadat het geld vanuit Seoul naar rekeningen in de Qatarese hoofdstad Doha was overgemaakt. Het vrijgegeven Iraanse tegoed moet volgens de afspraak worden besteed aan humanitaire hulp en mag niet worden gebruikt voor producten die op de Amerikaanse sanctielijst staan.

Iraanse staatsmedia beschouwen het vrijmaken van het geld door Washington als niet meer dan terecht, omdat de tegoeden naar hun mening illegaal waren bevroren. De Amerikaanse sancties waren opgelegd vanwege het Iraanse nucleaire programma en de mogelijke ontwikkeling van kernwapens.