Het nutteloze feitje van de dag: Een nieuwe Tweede Kamer

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het Binnenhof is op dit moment een grote bouwput, maar wist je dat er begin vorige eeuw al grootse plannen waren voor een nieuw Tweede Kamergebouw? De Kamerleden klaagden destijds over gebrek aan ruimte waar ze konden werken, dus werden in 1919 diverse architecten benaderd om een uitbreiding van het Kamergebouw te ontwerpen. Vooral de ontwerpen van rijksbouwmeester Daniël Knuttel en Hendrik Petrus Berlage waren opzienbarend.

Knuttel ontwierp een futuristisch gebouw met een wolkenkrabber van bijna 100 meter en Berlage koos voor een lange smalle toren als blikvanger van het nieuwe Kamergebouw. De bijzondere ontwerpen waren indrukwekkender dan de Kamerleden verwacht hadden en de te verwachten kosten waren met 6 miljoen gulden voor die tijd wat te gortig. Dus toen de Raad van State aanbood dat de Kamerleden enkele van hun ruimtes konden gebruiken, verdwenen de bijzondere plannen in een la.

Uiteindelijk zou er begin jaren '90 alsnog een nieuwe Tweede Kamer geopend worden. Wel eentje die er totaal anders uitzag dan de heren Knuttel en Berlage voor ogen hadden.