FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 mei 2023

Eurovisie Songfestival 2e halve finale, BelgiŽ is door naar de finale!

Vanavond mogen we om 21.00 uur naar de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival (ESF) kijken, het programma begint om 21:00 uur op NPO1 (en andere kanalen). In de halve finales wordt dit jaar enkel middels televote door de kijkers gestemd, de top 10 van de televote gaat door naar de finale. In de finale beslist de jury weer mee.

Update 23.52: België is door naar de finale, net als Albanië, Cyprus, Estland, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Australië, Armenië en Slovenië.

Afvallers zijn Griekenland, Roemenië, IJsland, San Marino, Georgië en Denemarken.

De bookmakers zater er dus naast met Georgië.

Eerdere berichtgeving: Dit jaar vindt het festival plaats in Liverpool. Oekraïne eindigde vorig jaar als eerste met Kalush Orchestra - Stefania maar vanwege de oorlog was het niet verantwoord om het ESF zelf te organiseren. Het Verenigd Koninkrijk eindigde vorig jaar als tweede met Sam Ryder - Spaceman en bood aan om de organisatie van het ESF op zich te nemen.

Nederland lag er in de eerste halve finale uit, dus jullie redactielid duimt vanavond voor België met de flamboyante Gustaph. Ook rondom de Belgische deelnemer is er gedoe, niet over zijn zangkwaliteiten maar of zijn enorme hoed op zijn hoofd blijft zitten tijdens de act. Gustaph is donderdagavond als vijfde aan de beurt,dat zal rond 21.20 uur zijn. 

Op FOK!-forum is al jarenlang een zeer actief en betrokken maar vooral oergezellig Eurovisie Songfestival Forum actief waar users ook tijdens de halve finale vanavond gezellig LIVE kletsen met elkaar over hetgeen ze zien en horen tijdens de uitzending. (Genieten!)

01. Denemarken: Reiley – Don’t Go Breaking My Heart
02. Armenië: Brunette – Future lover *
03. Roemenië: Theodor Andrei – D.G.T. (Off and on)
04. Estland: Alika – Bridges *
05. België: Gustaph – Because Of You *
06. Cyprus: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart *
07. IJsland: Diljá – Power
08. Griekenland: Victor Vernicos – What They Say
09. Poland: Blanka – Solo *
10. Slovenië: Joker Out – Carpe Diem *
11. Georgië: Iru Khechanovi – Echo *
12. San Marino: Piqued Jacks – Like an animal
13. Oostenrijk: Teya & Salena – Who the hell is Edgar? *
14. Albanië: Albina Kelmindi & Familja Kelmindi – Duje
15. Litouwen: Monika Linkytė – Stay *
16. Australië: Voyager – Promise *

* Gaan volgens de bookmakers door naar de finale van zaterdag.

Onze ESF-Queens doen nog steeds verslag vanuit Liverpool:

 België!

Veel plezier!

NHL: Panthers laten matchpoint liggen, Oilers trekken stand gelijk

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL kende woensdagavond weer twee playoffwedstrijden. In Florida konden de Panthers hun halve finale tegen de Toronto Maple Leafs eventueel beslissen, terwijl de Edmonton Oilers thuis weer streden tegen de Vegas Golden Knights.

Florida Panthers - Toronto Maple Leafs (3-0)
In eigen huis mochten de Panthers proberen hun droomplayoffs een vervolg te geven, maar na een doelpuntloze eerste periode opende William Nylander vroeg in de tweede periode de score voor Toronto. Halverwege periode drie verdubbelde Mitchell Marner met een fraai afstandsschot de score, kort daarop gevolgd door de aansluitingstreffer van Sam Reinhart. De Panthers kwamen daarna echter niet meer langs goalie Joseph Woll en dus mag Toronto in elk geval nog een keer thuis in actie komen.

Game 5: Vrijdagavond 12 mei, 01.00u (NL); Toronto Maple Leafs - Florida Panthers

Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights (1-2)
De Oilers klapten er in de eerste minuten gelijk lekker op, wat dankzij Nick Bjugstad en Evan Bouchard rap resulteerde in een 2-0 voorsprong. Mattias Ekholm maakte daar kort daarop zelfs 3-0 van en in de tweede periode tekende Ryan Nugent-Hupkins voor de 4-0. Nicolas Roy deed namens Vegas wat terug in de derde periode, maar dat mocht niet meer baten: het bleef bij 4-1 en dus krijgen we niet alleen nog een vijfde, maar in elk geval ook nog een zesde wedstrijd in de serie.

Game 5: Vrijdagavond 12 mei, 04.00u (NL); Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers

NBA: Knicks en Warriors houden zich in leven

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA stonden woensdagavond twee teams op matchpoint in de halve finales van hun conference. De vijfde wedstrijd in beide duels bracht echter nog geen beslissing en dus gaat men in Miami en Los Angeles weer verder.

New York Knicks - Miami Heat (1-3)
In Madison Square Garden moesten de Knicks winnen om in leven te blijven, maar Miami opende met een 14-24 eerste kwart beduidend sterker. Toch herstelden de Knicks zich goed en vooral vroeg in het derde kwart namen ze onder leiding van Jalen Brunson (38 punten) een forse voorsprong. Jimmy Butler bracht de Heat in de laatste paar minuten toch weer bijzonder dicht bij de thuisploeg, maar de Knicks hielden stand en met een 112-103 zege hielden ze zichzelf in leven.

Game 6: Vrijdagavond 12 mei, 01.30u (NL); Miami Heat - New York Knicks

Golden State Warriors - Los Angeles Lakers (1-3)
Ook de Warriors moesten in eigen huis alles uit de kast trekken om nog in de race te blijven en de ploeg schoot uit de startblokken. De Lakers kwamen wel beter in de wedstrijd en in het tweede kwart ging het een tijdje gelijk op, maar vanaf halverwege de wedstrijd voerden de Warriors toch constant de boventoon. Even kwamen de Lakers in Q4 weer binnen de enkele cijfers, maar de Warriors van Stephen Curry (27 punten) maakten het met 121-106 gedecideerd af en zijn nog altijd in de race voor de titel.

Game 6: Vrijdagavond 12 mei, 04.00u (NL); Los Angeles Lakers - Golden State Warriors

Volledige compensatie gemeenten na onnodige wissel energiecontract

Gemeenten, onderwijsinstellingen en waterschappen die onder druk van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en zijn ministerie hun contract met energieleverancier Gazprom Energy hebben opgezegd worden volledig gecompenseerd tot en met de einddatum van hun oorspronkelijke energiecontract.

Gazprom is een Russisch bedrijf en Jetten besliste vorig jaar dat zo'n 300 gemeenten, scholen, waterschappen en zwembaden hun contract met het bedrijf voortijdig moesten verbreken vanwege de sancties tegen Rusland. Gemeenten moesten daardoor op een overspannen energiemarkt een nieuw contract proberen af te sluiten.

De gemeenten die het lukte om hun energiecontract over te sluiten betaalden daarvoor de hoofdprijs. De gemeente Dordrecht was 3,3 miljoen euro extra kwijt, voor Utrecht was het prijskaartje maar liefst 11 miljoen euro. Later bleek dat het opzeggen van de contracten helemaal niet nodig was geweest omdat de gemeenten een contract hadden met een Nederlandse dochteronderneming, die op zijn beurt weer onder een Duitse dochteronderneming van Gazprom viel. Deze Duitse dochter werd genationaliseerd door de Duitse staat en omgedoopt tot Sefe (Securing Energy For Europe). De Europese Commissie keurde de nationalisatie goed.

Jarenlang tien minuten eerder aanwezig zijn op werk, werkgever moet nu dokken

Een callcentermedewerker heeft ook in hoger beroep gelijk gekregen. Hij eiste nabetaling omdat hij van zijn ex-werkgever standaard 10 minuten (onbetaald) voor aanvang werktijd aanwezig moest zijn en inloggen. Zijn ex-werkgever Teleperformance moet hem daarom 2900 euro aan achterstallig loon betalen, oordeelt het gerechtshof van Den Haag. Meer hierover in het AD.

Met nog zo'n 3600 Nederlandse werknemers kan het bedrag wat door het callcenter alsnog moet worden uitgekeerd aan werknemers in de miljoenen lopen.

Nederlandse judoka's grijpen naast WK-medailles

In het Qatarese Doha zijn donderdag weer twee gouden medailles vergeven op de wereldkampioenschappen judo. Wat de Nederlandse ploeg betreft was het een volle dag: twee mannen én twee vrouwen uit het team kwamen in actie.

Mannen -90kg
Noël van 't End begon met winst op de Slowaak Peter Zilka, Dzhakhongir Madzhidov uit Tadzjikistan en de Belg Sami Chouchi, maar tegen Luka Maisuradze uit Georgië ging het fout en sneuvelde de wereldkampioen van 2019: hij werd gediskwalificeerd wegens een illegale worppoging. Jesper Smink won eerder van de Fransman Alexis Mathieu, maar ging daarna onderuit tegen de Dominicaan Robert Florentino.

In de herkansingen was Van 't End niet opgewassen tegen Ivan Felipe Silva Morales uit Cuba, die vervolgens in de strijd om brons verloor van de Japanner Sanshiro Murao. De Zweed Marcus Nyman won de andere strijd om brons tegen Christian Parlatti uit Italië. De finale werd een Georgisch onderonsje: olympisch kampioen Lasha Bekauri tegen Maisuradze, die in de golden score uiteindelijk de sterkste was.

Vrouwen -70kg
Kim Polling opende prima met zeges op Aofie Coughlan uit Australië en de Marokkaanse Assmaa Niang, maar daarna was tweevoudig regerend wereldkampioene Barbara Matic uit Kroatië te sterk. Sanne van Dijke won van de Sloveense Anka Pogacnik, maar tegen Giovanna Scoccimarro uit Duitsland kreeg ze het in vier reguliere minuten en vijf golden score-minuten niet voor elkaar iets te doen: verlies op straffen wegens passiviteit.

Scoccimarro schopte het tot de finale, waarin ze het onderspit dolf tegen de Japanse Saki Niizoe. Matic pakte brons door de Venezolaanse Elvismar Rodriguez te verslaan, terwijl Michaela Polleres uit Oostenrijk het andere brons won na een gevecht tegen de Britse Katie-Jemima Yeats-Brown.

Gevangenisstraffen voor omgekochte ambtenaren

De rechtbank Rotterdam heeft twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen, omdat zij zich gedurende lange periode hebben laten omkopen. Een verdachte heeft zich ruim zeven jaar lang laten omkopen door verschillende (onder)aannemers voor een bedrag van ongeveer 450.000 euro. Samen met deze bedrijven en hun leidinggevenden/bestuurders heeft de verdachte de gemeente hierbij opgelicht. Een andere ambtenaar liet zich voor 190.000 euro omkopen.

De verdachten worden ook veroordeeld voor valsheid in geschrift. Tot slot is een van de ambtenaren ook veroordeeld voor (gewoonte)witwassen van een deel van de ontvangen goederen gedurende een lange periode. De verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 24 maanden (waarvan 10 voorwaardelijk) en 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk).

Steekpenningen
Naast de ambtenaren zijn ook bedrijven en aannemers veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de omkoping. Een verdachte gaf feitelijke leiding aan de actieve omkoping van de twee ambtenaren. In totaal heeft het bedrijf ongeveer 290.000 euro aan steekpenningen betaald. De verdachte heeft als feitelijke leidinggever met elk van de ambtenaren de gemeente opgelicht voor een bedrag van ruim 120.000 euro. Ook heeft de verdachte zich samen met hen meermalen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrift. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 22 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ook het bedrijf van de verdachte wordt een straf opgelegd. De verdachte rechtspersoon is veroordeeld tot een geldboete van 40.000 euro.

Een tweede bedrijf dat als onderaannemer werkzaam was in de gemeente Rotterdam is veroordeeld voor de omkoping van een van beide ambtenaren en het samen vervalsen van een offerte en en kostenraming. Hoewel deze verdachte en de feitelijke leidinggevende van dit bedrijf van de oplichting en het vervalsen van productieverantwoordingsstaten zijn vrijgesproken, bestond er tussen hem en de desbetreffende ambtenaar een nauwe band. Aan de feitelijke leidinggever is een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk opgelegd. Het bedrijf is veroordeeld tot een geldboete van 50.000 euro.

Ook een verdachte die in de periode van acht jaar meermalen valsheid in geschrifte pleegde door het opstellen van valste facturen, op verzoek van een ambtenaar, gericht aan aannemingsbedrijven wordt veroordeeld. Deze verdachte is veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden. De verdachte rechtspersoon die hierbij betrokken was, wordt veroordeeld tot een geldboete van 25.000 euro.

Vrijspraak
Daarnaast worden een verdachte en een verdacht bedrijf vrijgesproken van hun betrokkenheid bij de omkoping. Verdachte zou betrokken zijn geweest bij de actieve omkoping van een ambtenaar en valsheid in geschrift. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de ambtenaar een tegenprestatie heeft verricht voor de betalingen die zijn gedaan door de rechtspersoon waar de verdachte bestuurder was. Ook is niet komen vast te staan dat de rechtspersoon wist dat een onderaannemer de ambtenaar omkocht doordat er teveel werd gefactureerd aan de gemeente Rotterdam. Ook kan niet bewezen worden dat verdachte zich hieraan in persoon schuldig heeft gemaakt. Daarnaast is er onvoldoende bewijs dat de rechtspersoon wist dat er documenten valselijk werden opgemaakt of dat verdachte daarbij een rol had.

Pedersen heeft eindelijk zijn ritzege te pakken in Giro d'Italia

Mads Pedersen heeft zijn ritzege in de Giro d'Italia te pakken. Na verschillende podiumplaatsen was de sterke Deen van Trek-Segafredo de snelste in de zesde etappe en heeft nu minstens één etappe gewonnen in elke grote ronde. Hij won voor Jonathan Milan en Pascal Ackermann.

De zesde etappe met start en aankomst in Napoli was opnieuw een kans voor de sprinters, al lagen in de begin van de etappe wel twee beklimmingen. Vroeg in de rit kregen een kopgroep van vijf renners, maar uiteindelijk bleven daar Simon Clarke en Alessandro De Marchi van over in de laatste zeventig kilometer. Het tweetal maakte het peloton lastig en het zag er even goed uit voor de Australiër en de Italiaan.

Bij het ingaan van de laatste kilometer hadden Clarke en De Marchi nog altijd twaalf seconden voorsprong, maar het tweetal keek in de laatste kilometer vooral naar elkaar en het peloton ging er hard overheen bij het tweetal. Fernando Gaviria trok vervolgens van ver de sprint aan en de snelle Colombiaan had een gaatje, maar Mads Pedersen sprintte het dicht en in de laatste honderd meters ging hij er voorbij. Jonathan Milan eindigde tweede, Pascal Ackermann vervolledigde het podium.

Results powered by FirstCycling.com

2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer online criminaliteit in 2022

In 2022 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van online criminaliteit. Dat komt overeen met 2,2 miljoen mensen. De meesten hadden te maken met oplichting en fraude, gevolgd door hacken en bedreiging en intimidatie. Ongeveer 20 procent deed hiervan melding of aangifte bij de politie. Dit maakt het CBS vandaag bekend op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022. Dit onderzoek is van augustus tot en met oktober 2022 gehouden onder ruim 32 duizend mensen van 15 jaar of ouder.

Van de Nederlanders van 15 jaar of ouder werd 8 procent in 2022 slachtoffer van online oplichting en fraude, vooral van aankoopfraude (6 procent). 5 procent had te maken gehad met hacken en 4 procent met online bedreiging en intimidatie.

Van deze laatste vorm zijn jongeren het vaakst slachtoffer. Van de 15- tot 25-jarigen werd een op de vijf in 2022 naar eigen zeggen geconfronteerd met online bedreiging, pesten, stalken of shamesexting (een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij naaktfoto’s of -filmpjes van het slachtoffer worden verspreid of hiermee wordt gedreigd).

Na online criminaliteit voelt 30 procent zich minder veilig
Voor 37 procent van de slachtoffers van online criminaliteit had het voorval in 2022 tot gevolg dat men minder vertrouwen in mensen heeft; 30 procent voelt of voelde zich minder veilig. Slaapproblemen, depressieve klachten, angstklachten en het voorval steeds opnieuw beleven, werden elk door 7 à 8 procent van de slachtoffers genoemd.

Als gekeken wordt naar specifieke vormen van online criminaliteit dan blijkt dat deze laatste klachten door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie meer dan dubbel zo vaak gerapporteerd werden als door slachtoffers van de andere online delicten.

2 op 10 slachtoffers doen melding en aangifte bij politie
Ruim de helft van de slachtoffers van online criminaliteit heeft dit ergens gemeld: bij de politie, professionele hulpverleners, gezinsleden, familie of vrienden. Bij de politie meldde 21 procent wat hen was overkomen.

Bijna alle meldingen van online criminaliteit bij de politie resulteerden in een aangifte (19 procent). De meest genoemde reden om het voorval niet bij de politie te melden of aangifte te doen is dat er niet aan wordt gedacht of dat men het niet zo belangrijk vindt, gevolgd door ‘het helpt toch niets’.

5 miljoen moeders op Moederdag

Nederland telt op Moederdag 2023 bijna 5 miljoen moeders, waarvan 78 duizend nieuwe moeders. De helft van de moeders heeft twee kinderen, een op de vijf heeft er drie. Nog eens een op de vijf moeders heeft één kind. Vrouwen zijn gemiddeld 30,3 jaar wanneer ze hun eerste kind krijgen. Dat meldt het CBS.

Grote gezinnen komen tegenwoordig niet veel meer voor: minder dan een op de tien moeders kreeg vier of meer kinderen, slechts één procent heeft er zes of meer. Vijftig jaar geleden kwamen grote gezinnen vaker voor: toen hadden nog drie op de tien moeders een gezin van vier of meer kinderen. Moeders die voor de Tweede Wereldoorlog geboren zijn hadden relatief vaak een groot gezin, moeders van na de oorlog hielden het meestal bij twee kinderen. Inmiddels behoren alleen de oudste moeders nog tot de vooroorlogse generatie.

Het zijn vooral jonge moeders die meestal (nog) maar één kind hebben. De verwachting is dat ook ruim de helft van deze jongere generatie twee kinderen zal krijgen.

Later moeder
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder worden is de afgelopen decennia gestegen, tot 30,3 jaar in 2022. Begin jaren zeventig waren nieuwe moeders nog gemiddeld 24,3 jaar. In de jaren zestig en zeventig veranderde er veel in de samenleving, ook de rol van vrouwen. Steeds meer vrouwen volgden hoger onderwijs en gingen werken. De introductie van de pil maakte het ook mogelijk om het krijgen van kinderen te plannen. Jong moeder worden werd steeds minder gebruikelijk. In 1995 werden vooral vrouwen tegen de dertig voor het eerst moeder, in 2022 lag het zwaartepunt bij vrouwen tussen de 30 en 35 jaar.

Minder jonge moeders
Doordat de leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen is opgeschoven, zijn er minder jonge moeders dan 25 jaar geleden. Begin 1995 was een derde van de vrouwen van 25 tot 30 jaar moeder, in 2023 was dat ruim een vijfde. Ook hebben minder jonge moeders al twee of meer kinderen. Begin 2023 had 29 procent van de twintigers met kinderen er minstens twee. In 1995 was dat nog 34 procent, en in 1971 was dit 40 procent.

In 2023 is er een groter deel van de vrouwen kinderloos gebleven dan in 1995 het geval was. Van de huidige 50-ers is ongeveer 20 procent kinderloos, in 1995 was dat nog 11 procent.
Minder grote gezinnen in zuiden van het land

In de Biblebelt, de strook die loopt van Zeeland naar Overijssel, wonen relatief veel moeders met een gezin van vier of meer kinderen. Ook in het noorden van het land wonen naar verhouding veel moeders met een groot aantal kinderen. In het zuiden van het land komen grote gezinnen minder vaak voor.

Pakistan: hooggerechtshof eist vrijlating Khan

Er zijn in heel Pakistan rellen en straatdemonstraties uitgebroken nadat een rechtbank oordeelde dat voormalig premier Imran Khan acht dagen moet worden vastgehouden terwijl de politie beschuldigingen van corruptie onderzoekt. 

Update 17.00 uur: In Pakistan heeft het Hooggerechtshof de onmiddellijke vrijlating bevolen van de gearresteerde oud-premier Khan. De voorlopige hechtenis was onwettig, aldus de rechters. Khan wordt er onder meer van beschuldigd overheidsgeschenken uit zijn ambtstermijn voor zichzelf te hebben gehouden. Khan ontkent de beschuldigingen. 

Eerdere berichtgeving: Bij de protesten zijn in het hele land acht mensen om het leven gekomen en zijn ongeveer 1.000 demonstranten gearresteerd, zegt de politie.

Het leger wordt in sommige gebieden ingezet en heeft een strenge waarschuwing afgegeven nadat menigten zijn eigendommen hadden aangevallen. 

De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan kan acht dagen worden vastgehouden voor ondervraging, oordeelde een rechtbank woensdag, een dag nadat de populaire oppositieleider van het land werd gearresteerd tijdens een rechtszaak in Islamabad en door tientallen veiligheidstroepen in oproeruitrusting in een gepantserd voertuig werd gesleept. Khan is aangeklaagd op beschuldiging dat hij tijdens zijn premierschap onwettig staatsgeschenken verkocht, in een zaak die was aangespannen door de verkiezingscommissie.

Hij ontkent de beschuldigingen en zegt aan alle wettelijke vereisten te hebben voldaan. 

De arrestatie van Khan – die vorig jaar uit de macht werd gezet en sindsdien verschillende keren aan arrestatie is ontsnapt – kwam uren nadat hij een videoboodschap had vrijgegeven waarin hij zijn beweringen herhaalde dat het machtige militaire establishment van Pakistan twee keer had geprobeerd hem te vermoorden. 

Zijn arrestatie veroorzaakte dinsdag hevige botsingen tussen zijn aanhangers en de politie, waarbij doden en gewonden vielen. Volgens de Pakistaanse telecommunicatieautoriteit werden mobiele internetdiensten in het hele land afgesloten en werd de toegang tot Facebook, YouTube en Twitter, waar video's van de protesten op grote schaal werden gedeeld, beperkt. Woensdag bestormden boze demonstranten een gebouw waarin Radio Pakistan in het noordwesten was gehuisvest in brand. 

De 70-jarige politicus verloor vorig jaar de macht in zijn land, maar bleef de populairste oppositiefiguur van het land. Hij is de zevende oud-premier die in Pakistan is gearresteerd. Zijn arrestatie op dinsdag verergerde de politieke onrust.

In de oostelijke provincie Punjab, waar volgens de autoriteiten 157 politieagenten gewond raakten bij botsingen met Khan-aanhangers, vroeg de lokale overheid het leger om tussenbeide te komen en de orde te herstellen.

Ook in Peshawar vielen aanhangers van Khan het gebouw waarin Radio Pakistan was gehuisvest binnen, beschadigden apparatuur en staken het in brand, zei politiefunctionaris Naeem Khan. Sommige werknemers zaten vast, zei hij, en de politie probeerde de orde te herstellen.

Khan's Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij had de demonstranten opgeroepen vreedzaam te blijven, uren nadat woedende menigten over de dramatische arrestatie de residentie van een toplegergeneraal in de oostelijke stad Lahore in brand hadden gestoken.

Turkse presidentskandidaat Ince trekt zich terug

Oppositiepoliticus Ince heeft zijn kandidatuur kort voor de presidentsverkiezingen in Turkije ingetrokken. 

Ince zei dat hij dit deed voor zijn land. In de peilingen was voor hem slechts een laag resultaat van één cijfer voorspeld. Critici beschuldigden hem met zijn kandidatuur de meest veelbelovende oppositiekandidaat Kilicdaroglu in de weg te zitten.

Naast de zittende president Erdogan en Kilicdaroglu is nu alleen nog de kandidaat van een ultranationalistische alliantie, Ogan, in de running voor het presidentschap. In de huidige peilingen ligt Kilicdaroglu momenteel op kop. Als geen enkele kandidaat de absolute meerderheid behaalt bij de stemming van zondag, volgt er een tweede ronde.


Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

De nieuwe van Ari Aster moet het deze week opnemen tegen films uit Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Japan, Hongarije, Roemenië, Rusland, Zwitserland én Nederland. Aan verscheidenheid geen gebrek dus, deze week.

Beau is Afraid

Na de plotselinge dood van zijn moeder moet de zachtaardige maar paranoïde Beau zijn grootste angsten onder ogen komen wanneer hij aan een epische, Kafkaëske tocht begint om de begrafenis bij te kunnen wonen. Naast Oscarwinnaar Joaquin Phoenix vertolken ook Amy Ryan, Nathan Lane, Patti LuPone en Parker Posey rollen in deze surreële en gedurfde film van regisseur Ari Aster (Hereditary, Midsommar).

Knights of the Zodiac

Knights of the Zodiac is gebaseerd op de internationale anime-sensatie Saint Seiya en nu voor het eerst in live-action te zien op het witte doek. Seiya (Mackenyu) is een eigenzinnige tiener die op zoek is naar zijn ontvoerde zus en ondertussen in zijn inkomen voorziet door te vechten om geld. Wanneer tijdens een van die gevechten bij hem plotseling onbekende mystieke krachten worden aangeboord, belandt Seiya in een wereld van oorlogvoerende heiligen, onderricht in oude magie en een gereïncarneerde godin die zijn bescherming nodig heeft. Als hij wil overleven, zal hij zijn lot moeten omarmen en alles moeten opgeven om zijn rechtmatige plaats tussen de Knights of the Zodiac in te nemen.

Annie Colère

Annie Colère is een Frans drama met een glansrol van Laure Calamy (Antoinette dans les Cevennes, Dix Pour Cent) over de strijd van vrouwen om zelf over hun eigen lichaam te kunnen beslissen. Een onderwerp dat nog steeds actueel is. Aan de vooravond van de invoering van de Franse abortuswet zien we hoe vrouwen zelf het heft in de hand namen om verantwoord en veilig abortussen uit te kunnen laten voeren. In landelijk Frankrijk in 1974 wordt Annie, een werkende moeder van twee kinderen, opnieuw zwanger, maar deze keer is het niet gepland. Aangezien abortus illegaal is, heeft Annie niet veel opties om er wat aan te doen, tot ze de Beweging voor de Vrijheid van Abortus en Anticonceptie leert kennen. Deze actiegroep biedt praktische hulp aan vrouwen en verspreidt kennis en informatie. Annie wordt al snel in hun midden opgenomen en werpt zich in de strijd voor de aanpassing van de abortuswet. Ze leert een wereld kennen van vriendschap en betrokkenheid, warmte en genegenheid. 

Little Richard: I Am Everything

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly. Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten.

Tchaikovsky's Wife

Antonina Miliukova is een mooie en intelligente 19e-eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze heimelijk verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven. Tchaikovsky’s Wife vertelt het verhaal van het tumultueuze huwelijk tussen de beroemde componist en zijn toegewijde vrouw Antonina, die aan haar obsessieve liefde voor haar man uiteindelijk ten onder ging.

Eismayer

Sergeant-majoor Eismayer, de meest gevreesde trainingsofficier in het Oostenrijkse leger, heeft een geheim dat hij zorgvuldig voor het publiek verbergt: hij is homoseksueel. Wanneer hij verliefd wordt op een rekruut, wordt zijn heteronormatieve bestaan op zijn kop gegooid. Voor een man als Eismayer kan een homoseksuele relatie niet worden verzoend met het traditionele begrip van wat een soldaat zou moeten zijn. Zal hij zijn imago van een keiharde machoman behouden of zijn hart volgen? Is er een manier om beide te doen? Gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Feyenoord - tussen kade en Kuip

Een film over de sportclub Feyenoord en zijn thuishaven Rotterdam-Zuid, twee onafscheidelijke aspecten van de linker Maasoever. De film volgt de geschiedenis van Feyenoord over 75 jaar in relatie tot zijn maatschappelijke functie, van de amateurs van het Afrikaanderplein tot het behalen van de Wereldbeker; van Zuid als polder tot wereldhaven. De film gaat in op de mensen achter deze club: de supporters, de spelers, de bestuursleden en de vrienden van... ieder met een ander uitgangspunt, maar allen met een gemeenschappelijk ideaal: Feyenoord.

Book Club: The Next Chapter

In Book Club: The Next Chapter gaan de vier vriendinnen van de boekenclub voor het eerst van hun leven op een echte meidentrip… naar Italië. Als de boel ontspoort en er geheimen boven water komen, verandert wat een ontspannen vakantie had moeten zijn in een uitzonderlijk avontuur kriskras door het land.

Waves of Burlesque

Burlesque-performers zoeken naar een manier om hun burlesque alter ego te verhouden tot hun rol in de buitenwereld. Laag voor laag geven ze zich bloot aan het publiek terwijl ze de ongeschreven regels van de samenleving proberen te veranderen

Historias para no contar

Soms maak je iets mee waarvan je zou willen dat niemand ervan afwist, of nog beter: dat je het überhaupt kon vergeten. De vijf komische verhalen in Historias para no contar zijn een ode aan dat soort momenten, waarop je zou willen dat je iets meer controle had gehad over je emoties en dat je tegen beter weten in toch met iets doorging wanneer je beter had kunnen stoppen.

Metronom

Boekarest, 1972. Ceausescu’s communistische regime wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat. Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op "Light My Fire" van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiohost. Tot de Securitate, de geheime staatspolitie, binnenvalt…

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Breath of the Wild was niet alleen een een radicale herinterpretatie van de traditionele Zelda-formule, het bracht ook de zoekgeraakte magie van openwereld-games terug. Het was met name een originele en verse game die het genre op zijn kop heeft gezet. Het is een gevoel dat een regelrechte sequel natuurlijk moeilijk kan repliceren, maar de eerste uren van Tears of the Kingdom zijn in ieder geval veelbelovend.

CL: Inter zet stap naar finale na winst op stadsrivaal, Real en City gelijk

In de Champions League zijn de heenwedstrijden in de halve finales gespeeld. Dinsdag- en woensdagavond stonden de eerste twee duels op het programma, volgende week zullen de returns uitsluitsel gaan brengen wat de finaleplekken betreft.

In het Santiago Bernabeu nam Real Madrid het op tegen Manchester City en na een ruim half uur was het raak: Vinicius pegelde een heerlijk afstandsschot in het doel voor de 1-0. Kort na rust kreeg Kevin de Bruyne een kans op de gelijkmaker, maar Thibaut Courtois zat er met uitgestrekte hand nog nét aan.

Het duurde niet lang voor die gelijkmaker er alsnog kwam: De Bruyne kreeg de bal buiten de zestien voor zijn voeten en haalde lekker uit, waar Courtois dit keer niks tegen kon doen. In de slotminuten had Aurélien Tchouaméni de winnende treffer op de schoen, maar City-keeper Ederson zorgde ervoor dat het bij 1-1 bleef.

In het San Siro stond de Milanese derby op het programma en daarin begon Inter als een dolle. Al na acht minuten volleerde Edin Dzeko een corner met de binnenkant van zijn hak in het doel, drie minuten later eindigde een aanval dwars door het hart van de verdediging van AC Milan voor de voeten van Henrikh Mkhitaryan, die er 0-2 van maakte.

Kort na de tweede treffer stond het zelfs al bijna 0-3, maar de paal stond in de weg. Vervolgens waren er over en weer nog wel wat kansen, maar na het heerlijke begin leverde nog bijna anderhalf uur voetbal dan weer helemaal niks op en dus bleef het bij 0-2 voor Inter.

Frankrijk: zware klus om patiŽnte van 391 kilo naar kliniek te krijgen

Om een vrouw van 391 kilo uit haar huis naar een kliniek te kunnen vervoeren, moest de Franse brandweer met 40 brandweermannen te hulp achieten en zelfs een muren afbreken.

Een Amerikaanse werd woensdag vanuit haar woning in het dorp Stenay naar een kliniek in Nancy gebracht. Er werd een speciale ambulance voor mensen met overgewicht uit België ingezet. De operatie was maandenlang voorbereid. De vrouw, die al zo'n 20 jaar in het dorp niet ver van de grens met België en Luxemburg woont, had eerder medische hulp geweigerd. Op de eerste verdieping van het huis moest een muur worden afgebroken, en er moesten gaten in het plafond worden gemaakt. De patiënte werd uiteindelijk door het raam op de begane grond van het oude gebouw naar buiten gehesen.

Trump: 'verkiezingen 2020 zijn gestolen, ik beloof gratie Capitool bestormers'

Eigenlijk staat Donald Trump op gespannen voet met CNN. Maar de 76-jarige wil volgend jaar weer president van de VS worden. Hij spreekt zelfs met de media waar hij anders van gruwelt. In het interview blijft hij leugens verspreiden over de presidentsverkiezingen van 2020 en bevestigt hij dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump herhaalde zijn leugen aan het begin van een optreden op CNN dat zijn verkiezingsoverwinning in 2020 van hem was gestolen. "Ik denk dat als je naar de uitslag kijkt, en kijkt naar wat er bij deze verkiezingen heeft plaatsgevonden, je ziet wat er is gebeurd", zei Trump. Volgens de Republikein zijn de presidentsverkiezingen die de Democraat Joe Biden aan de macht brachten, gemanipuleerd. CNN-anker Kaitlan Collins sprak Trump tegen. "Het waren geen vervalste verkiezingen. Het waren geen gestolen verkiezingen", zei ze. Trump bleef bij zijn vaak weerlegde bewering en beschuldigde Collins ervan een politieke agenda na te streven.

Bovendien wil Trump ruim twee jaar na de bestorming van het Amerikaanse Capitool geen excuses aanbieden aan vicepresident Mike Pence, die hij destijds aan de schandpaal heeft genageld. "Hij is een erg aardige man. Hij heeft een fout gemaakt", zei de ex-president. Toen Kaitlan Collins hem vroeg of hij Pence een verontschuldiging verschuldigd was, zei Trump: "Nee, omdat hij iets verkeerds heeft gedaan."

Aanhangers van Trump bestormden op 6 januari 2021 de zetel van het parlement in Washington. Het congres kwam daar bijeen om de verkiezingsoverwinning van Trumps democratische uitdager Joe Biden formeel te bevestigen. De gewelddadige menigte wilde dat voorkomen. Trump had eerder in een toespraak zijn achterban opgehitst door te beweren dat hem door massale verkiezingsfraude een overwinning was ontnomen. Bij de rellen kwamen vijf mensen om het leven.

Op dat moment zat Pence de congressessie voor in zijn rol als vice-president - vanuit juridisch oogpunt een puur ceremoniële taak. Maar Trump had zijn plaatsvervanger eerder publiekelijk opgeroepen om de procedure te blokkeren. Ook zette hij zijn aanhangers expliciet op tegen Pence.

Trump beloofde gratie voor relschoppers die veroordeeld waren voor het bestormen van het Amerikaanse Capitool als hij terugkeerde naar het Witte Huis. "Ik ben geneigd velen van hen gratie te verlenen", zei hij in het CNN-interview. Op de vraag of hij ook gratie wil verlenen aan leden van de extreemrechtse Proud Boys, antwoordde hij ontwijkend: "Ik zou hun zaak moeten bekijken." Maar hij zou wel kunnen zeggen dat men in Washington geen eerlijk proces krijgt.

Burgers die dicht bij de Republikeinen staan of zich niet verbonden voelen met een van beide partijen, mogen vragen stellen tijdens de show, die wordt geleid door Collins. Trump stelt zich kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2024 – daarvoor moet hij de voorverkiezingen van zijn partij doorstaan. Het is ongebruikelijk dat Trump op CNN verschijnt, omdat de omroep als vrij liberaal wordt beschouwd en herhaaldelijk wordt aangevallen door de 76-jarige.

Amsterdam voert blowverbod op de Wallen vanaf 25 mei in

De definitieve datum van het blowverbod in het Wallengebied te Amsterdam is bekend. Vanaf 25 mei is het voor toeristen en Amsterdammers klaar met het roken van een joint op straat in de oude binnenstad. Een ruime meerderheid stemde gisteren in met de plannen van het college. Zo meldt AT5

Alleen BIJ1 en Forum voor Democratie stemden tegen. BIJ1 stelde daarnaast voor om een uitzondering te maken voor Amsterdammers, maar die motie steunde geen enkele partij. 

De plannen voor het verbod werden al eind november van vorig jaar gepresenteerd door wethouder Sofyan Mbarki (Aanpak Binnenstad). De gemeente kwam met een pakket aan maatregelen om het grote aantal toeristen in het oude centrum te begrenzen. Waaronder de onlangs gestarte 'Stay away!'-campagne om Britse toeristen te weren en het vervroegen van sluitingstijden voor horeca en prostitutieramen. 

Aangegeven door gemeenteraad
Raadsleden vroegen eerder al om een blowverbod. Dat gebeurde tijdens het debat in de gemeenteraad over of buitenlandse toeristen geweerd mogen worden in de coffeeshops, het zogenoemde i-criterium. Burgemeester Femke Halsema antwoordde toen dat de raadsleden daar geen 'overspannen verwachtingen' van moesten hebben, maar het plan kwam er een paar maanden later wel. 

Eind november kwamen de plannen van de gemeente naar buiten. In het deel van de binnenstad waar nu geen alcohol op straat gedronken mag worden, mag straks ook niet meer op straat worden geblowd. Volgens de gemeente hebben de binnenstadbewoners 'structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en middelenmisbruik in de openbare ruimte'. Vooral 's nachts zou het grimmig kunnen worden, wat ten koste gaat van de nachtrust van bewoners, de leefbaarheid en veiligheid.

Handhaven
Om de nieuwe maatregel te handhaven, heeft de gemeente het blowverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen. Daardoor kunnen zowel agenten als handhavers eventuele boetes uitschrijven. Wel is in de handhavingslijn afgesproken dat er zoveel mogelijk wordt aangesproken als mensen toch op straat blowen. Blijven ze doorblowen dan wordt er eerst nog gewaarschuwd en daarna wordt pas een boete uitgeschreven. 

'Mishandelde man Bijlmer Arena had ongevraagd jongen op de mond gekust'

De man die vorige week vrijdag door een grote groep jongeren op station Bijlmer Arena is mishandeld en op het spoor werd geduwd, zou kort voor het incident een minderjarige jongen ongevraagd op zijn mond hebben gezoend. Er zou inmiddels aangifte zijn gedaan van aanranding tegen het nog altijd onbekende slachtoffer. Dat schrijft Het Parool, meldt AT5.

Volgens de krant zouden tenminste drie van zeven aangehouden minderjarige verdachten hebben verklaard dat de man voorafgaand aan de mishandeling een 16-jarige jongen op zijn mond zoende. In meerdere verklaringen wordt ook gezegd dat de man vermoedelijk onder invloed was van alcohol of drugs.

De jongen die ongevraagd op zijn mond gekust zou zijn, zou vervolgens twee vrienden hebben geroepen om hulp. Met zijn drieën spraken ze de man aan op zijn gedrag. Het latere slachtoffer zou de jongen daarop opnieuw hebben aangeraakt, waarop de drie jongens hem te lijf gingen. Andere jongeren aanwezig op het station sloten zich vervolgens aan en gingen de man ook te lijf.

'No, no, no police'
De mishandeling was afgelopen vrijdag rond 21.25 uur. In video's op sociale media is te zien hoe de groep het slachtoffer slaat en schopt. Onder andere tegen zijn hoofd, terwijl hij al op de grond van het perron ligt. Wanneer het slachtoffer vervolgens probeert op te staan, wordt hij door een jongen op het spoor geduwd. Wie de man precies is, is voor de politie nog steeds onduidelijk.

De mishandelde man is op het perron aan de overkant geklommen en is daar geholpen door een treinreiziger. Volgens Het Parool heeft de politie die reiziger gesproken. Hij zou hebben verklaard dat de man ongeveer 40 jaar oud was en geen Nederlands of Engels sprak, maar mogelijk Italiaans. Toen de getuige aanbood om 112 te bellen, zei hij 'no, no, no police'. Hij zou vervolgens in een trein richting Schiphol zijn gestapt.

Giro: Etappe 6 - Van Napoli naar Napoli rond de Vesuvius

De vijfde etappe van de Giro d'Italia was er één die voor nogal wat napraten zorgde. Het was zeik- en zeiknat, topfavoriet Remco Evenepoel ging onderuit doordat niet iedereen snapt dat je geen hond in de buurt van de koers moet houden, Evenepoel ging daarna door een eigen fout onderuit en in de sprint ging het ook nog eens flink mis.

Vandaag een vergelijkbare rit: flink wat klimwerk in het begin, hoewel er met de Valico di Chiunzi nu wel een beduidend pittiger klim op het programma staat. De heren starten in Napels en rijden 162 kilometer later over de finish in, jawel, Napels. We maken een rondje Vesuvius met een extra lus er omheen en gaan dan vermoedelijk weer met een forse groep sprinten, gezien de grotendeels vlakke laatste vijftig kilometer.

In de wederom uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is weer veel meer te lezen over het parcours en de ooit door de Vesuvius met lava en as bedekte omgeving. Starten doen we na een neutralisatie rond kwart over één, Eurosport is weer de hele middag live en de finish staat ook nu weer tussen vijf en half zes gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: wisselvallig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

In het land zijn enkele buien te vinden welke wegtrekken naar het noordwesten. Ook is de zon te zien, wanneer de nu aanwezige mist is weg getrokken. Vanmiddag ontwikkelen er weer nieuwe buien, in het zuiden kan het daarbij onweren. De wind trekt wat aan naar zwak tot matig, deze komt uit het noordoosten. Het wordt ongeveer 16 graden, op de wadden iets minder warm.

Vanavond neemt de bewolking weer toe en is de kans op een bui nog altijd aanwezig. In de nacht naar vrijdag regent het in het noorden en zuidoosten.  Morgen, op mijn verjaardag wordt het een stralende dag met volop zon en 25 graden. Grapje, was het maar zo. Hoe het er dan wel morgen uit ziet, lees je dan.

Tot morgen!

In Budapest is het een stuk beter vertoeven zo te zien. (Foto: vriend van qltel)
In Budapest is het een stuk beter vertoeven zo te zien. (Foto: vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Elon Musk vraagt ex CNN presentator Don Lemon naar Twitter te komen

Elon Musk heeft Don Lemon - die vorige maand werd ontslagen bij CNN na een reeks blunders als co-host van "CNN This Morning" - uitgenodigd om zijn carrière nieuw leven in te blazen door een show op Twitter te lanceren.

"Heb je overwogen om je show op dit platform te doen? Misschien het proberen waard," schreef Musk woensdag in antwoord op Lemon's vurige tweet van 24 april, de dag dat hij de zak kreeg bij CNN. "Je zult een groter publiek hebben," voegde Musk eraan toe.

Een vertegenwoordiger van Lemon reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Lemon werd vorige maand ontslagen bij CNN na een reeks schandalen, waaronder het maken van seksistische opmerkingen over de 51-jarige GOP presidentskandidaat Nikki Haley, die volgens hem "niet in de bloei van haar leven was", evenals aanvaringen met zijn 'CNN This Morning' co-host Kaitlan Collins.

Destijds tweette de 57-jarige presentator dat hij nooit "enige aanwijzing" had gekregen dat hij niet bij CNN zou kunnen blijven werken heeft hij een advocaat ingehuurd om zijn ontslag te onderzoeken.

Musk's aanbod komt een dag nadat voormalig Fox News presentator Tucker Carlson, die toevallig ook op 24 april werd ontslagen bij zijn netwerk, zei dat hij een show zou beginnen op Twitter.

Man wil claim indienen na bijwerkingen coronaprik, maar bij wie?

Een Nederlandse man eist een schadevergoeding omdat hij ernstige gezondheidsproblemen kreeg na een coronaprik met het Janssenvaccin in 2021. Er zijn vele ogen gericht op de zaak, omdat het mogelijk de eerste is in een reeks van velen. In Duitsland zijn al soortgelijke zaken gestart. De grote vraag luidt: wie is er verantwoordelijk te stellen voor eventuele bijwerkingen van vaccinatie? Zo meldt Nieuwsuur.

Toen de man werd gevaccineerd met het Janssen-vaccin was hij kerngezond. Kort na de vaccinatie voelde hij tintelingen in zijn benen. Hierna kreeg hij steeds meer moeite met lopen en even later ontwikkelde de man ernstige verlammingsverschijnselen. Na veel onderzoeken en een ziekenhuisopname bleek dat de man myelitis transversa had, een auto-immuunaandoening.

De man wil compensatie, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. De overheid wijst naar vaccinproducent Janssen, en Janssen wijst naar de overheid. Volgens Ingeborg Haazen, universitair docent aan de Radboud Universiteit en als jurist dé expert op het gebied van aansprakelijkheid na vaccinatieschade is het een raadsel waar de man moet aankloppen.

Volgens Haazen doen de overheid en Janssen zeer geheimzinnig over wat ze hebben afgesproken qua aansprakelijkheid. Ze is van mening dat die afspraken gewoon openbaar moeten zijn. Als je zoveel mensen hebt laten vaccineren, is het eerlijk om inzicht te geven in de gemaakte afspraken.

Inzet op basisvaardigheden vraagt om betere sturing in het onderwijs

Als we de basisvaardigheden taal, rekenen en burgerschap willen verbeteren en leerlingen en studenten gelijke kansen willen bieden, moeten besturen daar meer regie in nemen. Dat kunnen ze doen door concrete doelen te stellen en daar steeds weer op te sturen. Ook moet door besturen van begeleiding van beginnende leraren en doorlopende professionalisering van alle leraren een prioriteit gemaakt worden. Er zijn lichtpunten in de ontwikkeling van basisvaardigheden en kansengelijkheid, maar om de neergaande trend echt te keren is een stabiele langetermijnstrategie nog steeds hard nodig. Besturen kunnen daar met betere sturing een belangrijke bijdrage aan leveren. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in de Staat van het Onderwijs 2023.

Er wordt veel gevraagd van het onderwijs onder vaak lastige omstandigheden. Acute problemen maken het lastig om te focussen op de lange termijn. Zo loopt het leraren- en schoolleiderstekort nog steeds op. Onder meer het oplopende tekort bij de vakken Nederlands en wiskunde in het voortgezet onderwijs is zorgelijk in het licht van de basisvaardigheden. Naast voldoende leraren is ook het welzijn van leerlingen en studenten essentieel om tot leren te komen. Het percentage leerlingen dat stress en prestatiedruk ervaart en het aantal studenten dat kampt met een psychische aandoening is echter fors toegenomen in de afgelopen jaren. De groeiende toestroom van nieuwkomers kwam daar afgelopen jaar bij.

Toch is het cruciaal om tijd vrij te maken om gezamenlijk concrete doelen te stellen, lessen goed voor te bereiden en doorlopend gericht te professionaliseren. Besturen, scholen en beleidsmakers hebben de verantwoordelijkheid om te werken aan de verbetering van basisvaardigheden en kansengelijkheid. Daar is samenwerking voor nodig, van ministers tot en met de klas.

Lichtpunten gelijke kansen en basisvaardigheden, maar aandacht blijft noodzakelijk
De inspectie ziet lichtpunten in de ontwikkeling van basisvaardigheden en gelijke kansen. Zo hebben de kinderen met de grootste achterstand op de basisvaardigheden in het primair onderwijs een inhaalslag gemaakt. Het beleid van scholen om zich op hen te concentreren lijkt vruchten af te werpen. Ook herziene en dubbele schooladviezen bieden leerlingen meer kansen. Zo komt een krappe meerderheid van de leerlingen met een meervoudig advies op het hoogste adviesniveau of zelfs op een niveau daarboven uit (51%). Deze lichtpunten laten zien dat we de goede weg ingeslagen zijn.

Gelijke kansen niet overal vanzelfsprekend
Een diploma halen op het hoogste niveau is niet altijd nodig of passend voor elke leerling of student, maar er moeten geen barrières zijn om door te stromen voor wie dat wil en kan. Toch ontbreekt het nog te vaak aan doorlopende leerlijnen, voldoende begeleiding en onderbouwde selectieprocedures. Steeds meer opleidingen in het hoger onderwijs selecteren studenten. Echter letten veel opleidingen niet bij elk onderdeel van die selectieprocedures op kansengelijkheid. Daarnaast is de stijging in het afgelopen jaar van het aantal studenten dat ongediplomeerd het mbo verlaat zorgelijk. Zonder diploma hebben zij in de rest van hun loopbaan minder kansen.

Toch ook veel onvoldoendes centraal examen Nederlands
Ook op het gebied van basisvaardigheden blijkt nog steeds het belang van een langetermijnaanpak. Zo haalde in het schooljaar 2021-2022 rond de 20% van de geslaagde havo- en vwo-leerlingen een onvoldoende voor het centraal examen Nederlands. Dit betekent dat 1 op de 5 havo- en vwo-leerlingen met diploma is doorgestroomd zonder het gewenste niveau voor Nederlands.

Nog onvoldoende sturing en concreet beleid
Door het hele onderwijs is eensgezindheid over de belangrijkste opgaven in het onderwijs. Uit gesprekken met honderden besturen, scholen en opleidingen blijkt dat men de noodzaak ziet om extra aandacht aan taal, rekenen en burgerschap te schenken en dat men hier werk van wil maken.

Doelen vaak weinig ambitieus
Tegelijkertijd ziet de inspectie dat die erkenning nog niet overal is omgezet in concrete plannen en doelen voor taal en rekenen. Doelen die wel gesteld worden zijn vaak algemeen, weinig ambitieus en afgeleid van de minimumeisen uit het inspectiekader. In het primair onderwijs zeggen besturen en scholen vaker dat ze streven naar een percentage behaalde referentieniveaus voor taal en rekenen dat minimaal gelijk is aan het landelijk gemiddelde. Ook in het (voortgezet) speciaal onderwijs geven scholen aan dat hun bestuur hen stimuleert om ambitieuze doelen te stellen voor taal en rekenen.

Eensgezindheid wat succesfactoren zijn
Besturen, scholen en opleidingen zijn het wel eens over wat succesfactoren zijn om de basisvaardigheden te verbeteren. Ze spreken over het belang om leraren en docenten te betrekken bij het bepalen van beleid, ambities en doelen. Dat draagt bij aan het draagvlak en zorgt voor gedeelde verantwoordelijkheid. Daarnaast noemen ze onder meer het belang van een duidelijke focus, cyclisch werken met duidelijke doelen, heldere kaders en werken vanuit vertrouwen.

Professionalisering niet altijd effectief
Leraren besteden, vergeleken met andere Europese landen, veel uren aan professionalisering. Wat wordt gedaan is niet altijd effectief, omdat het bijvoorbeeld niet aansluit bij wat leraren nodig hebben. Effectieve professionalisering begint met inzicht in de vaardigheden die nog verbeterd kunnen worden. Zo zou er meer aandacht moeten zijn voor verschillen tussen leerlingen bij de lesinstructie. Dat is belangrijk in het licht van kansengelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat de les nu niet altijd aansluit bij de onderwijsbehoefte van iedere leerling. Er ligt een belangrijke taak voor besturen om met helder beleid op het gebied van doorlopende professionalisering te komen.

Meer en betere begeleiding beginnende leraar
Beginnende leraren voelen zich niet altijd goed toegerust om onderwijs te geven in de basisvaardigheden. Ook hebben ze niet altijd de vaardigheden om leerlingen goed te kunnen ondersteunen. Bij de begeleiding richt de meerderheid van de scholen zich op vaardigheden die beginnende leraren al zeggen te bezitten en ligt de focus minder vaak op vaardigheden waar de beginnende leraar zich minder op voorbereid voelde. We zien ook dat minder dan twee derde van de beginnende leraren aangeeft dat de school of het bestuur een zogenaamd vastgelegd inductieprogramma had, terwijl dat een bewezen effectieve interventie is in de begeleiding van nieuwe leerkrachten.

Veel uitstroom en teruglopende instroom lerarenopleidingen
Door uitstroom halen niet alle studenten op lerarenopleidingen het tot beginnende leraar. De pabo’s en tweedegraadslerarenopleidingen raken veel studenten kwijt tijdens het eerste jaar. Onder de studenten die indirect instromen in de pabo, dus als zij-instromer of na verandering van opleiding, is de uitval zelfs nog groter. Bovendien neemt bij bijna alle typen lerarenopleidingen de instroom af, behalve de pabo. Gezien het lerarentekort, is de afname van de instroom in de talensector en de sector exacte vakken zorgwekkend.

Bekijk hier het rapport De Staat van het onderwijs 2023

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.