Pakistan: hooggerechtshof eist vrijlating Khan

Er zijn in heel Pakistan rellen en straatdemonstraties uitgebroken nadat een rechtbank oordeelde dat voormalig premier Imran Khan acht dagen moet worden vastgehouden terwijl de politie beschuldigingen van corruptie onderzoekt. 

Update 17.00 uur: In Pakistan heeft het Hooggerechtshof de onmiddellijke vrijlating bevolen van de gearresteerde oud-premier Khan. De voorlopige hechtenis was onwettig, aldus de rechters. Khan wordt er onder meer van beschuldigd overheidsgeschenken uit zijn ambtstermijn voor zichzelf te hebben gehouden. Khan ontkent de beschuldigingen. 

Eerdere berichtgeving: Bij de protesten zijn in het hele land acht mensen om het leven gekomen en zijn ongeveer 1.000 demonstranten gearresteerd, zegt de politie.

Het leger wordt in sommige gebieden ingezet en heeft een strenge waarschuwing afgegeven nadat menigten zijn eigendommen hadden aangevallen. 

De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan kan acht dagen worden vastgehouden voor ondervraging, oordeelde een rechtbank woensdag, een dag nadat de populaire oppositieleider van het land werd gearresteerd tijdens een rechtszaak in Islamabad en door tientallen veiligheidstroepen in oproeruitrusting in een gepantserd voertuig werd gesleept. Khan is aangeklaagd op beschuldiging dat hij tijdens zijn premierschap onwettig staatsgeschenken verkocht, in een zaak die was aangespannen door de verkiezingscommissie.

Hij ontkent de beschuldigingen en zegt aan alle wettelijke vereisten te hebben voldaan. 

De arrestatie van Khan – die vorig jaar uit de macht werd gezet en sindsdien verschillende keren aan arrestatie is ontsnapt – kwam uren nadat hij een videoboodschap had vrijgegeven waarin hij zijn beweringen herhaalde dat het machtige militaire establishment van Pakistan twee keer had geprobeerd hem te vermoorden. 

Zijn arrestatie veroorzaakte dinsdag hevige botsingen tussen zijn aanhangers en de politie, waarbij doden en gewonden vielen. Volgens de Pakistaanse telecommunicatieautoriteit werden mobiele internetdiensten in het hele land afgesloten en werd de toegang tot Facebook, YouTube en Twitter, waar video's van de protesten op grote schaal werden gedeeld, beperkt. Woensdag bestormden boze demonstranten een gebouw waarin Radio Pakistan in het noordwesten was gehuisvest in brand. 

De 70-jarige politicus verloor vorig jaar de macht in zijn land, maar bleef de populairste oppositiefiguur van het land. Hij is de zevende oud-premier die in Pakistan is gearresteerd. Zijn arrestatie op dinsdag verergerde de politieke onrust.

In de oostelijke provincie Punjab, waar volgens de autoriteiten 157 politieagenten gewond raakten bij botsingen met Khan-aanhangers, vroeg de lokale overheid het leger om tussenbeide te komen en de orde te herstellen.

Ook in Peshawar vielen aanhangers van Khan het gebouw waarin Radio Pakistan was gehuisvest binnen, beschadigden apparatuur en staken het in brand, zei politiefunctionaris Naeem Khan. Sommige werknemers zaten vast, zei hij, en de politie probeerde de orde te herstellen.

Khan's Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij had de demonstranten opgeroepen vreedzaam te blijven, uren nadat woedende menigten over de dramatische arrestatie de residentie van een toplegergeneraal in de oostelijke stad Lahore in brand hadden gestoken.