Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 19

Peter Breuls

De nieuwe van Ari Aster moet het deze week opnemen tegen films uit Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Japan, Hongarije, Roemenië, Rusland, Zwitserland én Nederland. Aan verscheidenheid geen gebrek dus, deze week.

Beau is Afraid

Na de plotselinge dood van zijn moeder moet de zachtaardige maar paranoïde Beau zijn grootste angsten onder ogen komen wanneer hij aan een epische, Kafkaëske tocht begint om de begrafenis bij te kunnen wonen. Naast Oscarwinnaar Joaquin Phoenix vertolken ook Amy Ryan, Nathan Lane, Patti LuPone en Parker Posey rollen in deze surreële en gedurfde film van regisseur Ari Aster (Hereditary, Midsommar).

Knights of the Zodiac

Knights of the Zodiac is gebaseerd op de internationale anime-sensatie Saint Seiya en nu voor het eerst in live-action te zien op het witte doek. Seiya (Mackenyu) is een eigenzinnige tiener die op zoek is naar zijn ontvoerde zus en ondertussen in zijn inkomen voorziet door te vechten om geld. Wanneer tijdens een van die gevechten bij hem plotseling onbekende mystieke krachten worden aangeboord, belandt Seiya in een wereld van oorlogvoerende heiligen, onderricht in oude magie en een gereïncarneerde godin die zijn bescherming nodig heeft. Als hij wil overleven, zal hij zijn lot moeten omarmen en alles moeten opgeven om zijn rechtmatige plaats tussen de Knights of the Zodiac in te nemen.

Annie Colère

Annie Colère is een Frans drama met een glansrol van Laure Calamy (Antoinette dans les Cevennes, Dix Pour Cent) over de strijd van vrouwen om zelf over hun eigen lichaam te kunnen beslissen. Een onderwerp dat nog steeds actueel is. Aan de vooravond van de invoering van de Franse abortuswet zien we hoe vrouwen zelf het heft in de hand namen om verantwoord en veilig abortussen uit te kunnen laten voeren. In landelijk Frankrijk in 1974 wordt Annie, een werkende moeder van twee kinderen, opnieuw zwanger, maar deze keer is het niet gepland. Aangezien abortus illegaal is, heeft Annie niet veel opties om er wat aan te doen, tot ze de Beweging voor de Vrijheid van Abortus en Anticonceptie leert kennen. Deze actiegroep biedt praktische hulp aan vrouwen en verspreidt kennis en informatie. Annie wordt al snel in hun midden opgenomen en werpt zich in de strijd voor de aanpassing van de abortuswet. Ze leert een wereld kennen van vriendschap en betrokkenheid, warmte en genegenheid. 

Little Richard: I Am Everything

Little Richard: I Am Everything van regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard. Bekend van de hits Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Good Golley Miss Molly. Dankzij een reservoir aan archiefmateriaal (interviews en optredens) wordt de complexe innerlijke wereld van Little Richard blootgelegd en het levensverhaal van de icoon met al zijn contradicties ontrafeld. Op uitbundige wijze weten getuigenissen van Penniman zelf, zijn vrienden en familie, muzikale legendes en pionierende zwarte en queer academici een geschiedenis terug te eisen die moedwillig is toegeëigend door witte artiesten en instituten.

Tchaikovsky's Wife

Antonina Miliukova is een mooie en intelligente 19e-eeuwse Russische aristocrate. Ze kan alles krijgen wat ze begeert, maar wil alleen maar trouwen met Pjotr Tsjaikovski op wie ze heimelijk verliefd wordt als ze voor het eerst zijn muziek hoort. Hij stemt in met een huwelijk om een einde te maken aan de geruchten die over hem de ronde doen en die zijn reputatie bedreigen. Hij voelt echter niets voor Antonina en geeft haar al snel de schuld van zijn tegenslagen en inzinkingen. Verteerd door haar gevoelens voor hem en door zijn vernederingen, wordt ze langzaam tot waanzin gedreven. Tchaikovsky’s Wife vertelt het verhaal van het tumultueuze huwelijk tussen de beroemde componist en zijn toegewijde vrouw Antonina, die aan haar obsessieve liefde voor haar man uiteindelijk ten onder ging.

Eismayer

Sergeant-majoor Eismayer, de meest gevreesde trainingsofficier in het Oostenrijkse leger, heeft een geheim dat hij zorgvuldig voor het publiek verbergt: hij is homoseksueel. Wanneer hij verliefd wordt op een rekruut, wordt zijn heteronormatieve bestaan op zijn kop gegooid. Voor een man als Eismayer kan een homoseksuele relatie niet worden verzoend met het traditionele begrip van wat een soldaat zou moeten zijn. Zal hij zijn imago van een keiharde machoman behouden of zijn hart volgen? Is er een manier om beide te doen? Gebaseerd op echte gebeurtenissen.

Feyenoord - tussen kade en Kuip

Een film over de sportclub Feyenoord en zijn thuishaven Rotterdam-Zuid, twee onafscheidelijke aspecten van de linker Maasoever. De film volgt de geschiedenis van Feyenoord over 75 jaar in relatie tot zijn maatschappelijke functie, van de amateurs van het Afrikaanderplein tot het behalen van de Wereldbeker; van Zuid als polder tot wereldhaven. De film gaat in op de mensen achter deze club: de supporters, de spelers, de bestuursleden en de vrienden van... ieder met een ander uitgangspunt, maar allen met een gemeenschappelijk ideaal: Feyenoord.

Book Club: The Next Chapter

In Book Club: The Next Chapter gaan de vier vriendinnen van de boekenclub voor het eerst van hun leven op een echte meidentrip… naar Italië. Als de boel ontspoort en er geheimen boven water komen, verandert wat een ontspannen vakantie had moeten zijn in een uitzonderlijk avontuur kriskras door het land.

Waves of Burlesque

Burlesque-performers zoeken naar een manier om hun burlesque alter ego te verhouden tot hun rol in de buitenwereld. Laag voor laag geven ze zich bloot aan het publiek terwijl ze de ongeschreven regels van de samenleving proberen te veranderen

Historias para no contar

Soms maak je iets mee waarvan je zou willen dat niemand ervan afwist, of nog beter: dat je het überhaupt kon vergeten. De vijf komische verhalen in Historias para no contar zijn een ode aan dat soort momenten, waarop je zou willen dat je iets meer controle had gehad over je emoties en dat je tegen beter weten in toch met iets doorging wanneer je beter had kunnen stoppen.

Metronom

Boekarest, 1972. Ceausescu’s communistische regime wurgt de samenleving meer en meer. Vrijheid staat onder druk en cultuur moet ten dienste staan van de propagandamachine van de staat. Het is tegen deze achtergrond dat de schuchtere tiener Ana te horen krijgt dat haar vriend het land zal ontvluchten. Later die avond feest ze samen met vrienden. Ze luisteren naar het verboden radiostation Radio Free Europe, dansen op "Light My Fire" van The Doors en besluiten een brief te schrijven naar de radiohost. Tot de Securitate, de geheime staatspolitie, binnenvalt…