Nederlandse judoka's grijpen naast WK-medailles

In het Qatarese Doha zijn donderdag weer twee gouden medailles vergeven op de wereldkampioenschappen judo. Wat de Nederlandse ploeg betreft was het een volle dag: twee mannen én twee vrouwen uit het team kwamen in actie.

Mannen -90kg
Noël van 't End begon met winst op de Slowaak Peter Zilka, Dzhakhongir Madzhidov uit Tadzjikistan en de Belg Sami Chouchi, maar tegen Luka Maisuradze uit Georgië ging het fout en sneuvelde de wereldkampioen van 2019: hij werd gediskwalificeerd wegens een illegale worppoging. Jesper Smink won eerder van de Fransman Alexis Mathieu, maar ging daarna onderuit tegen de Dominicaan Robert Florentino.

In de herkansingen was Van 't End niet opgewassen tegen Ivan Felipe Silva Morales uit Cuba, die vervolgens in de strijd om brons verloor van de Japanner Sanshiro Murao. De Zweed Marcus Nyman won de andere strijd om brons tegen Christian Parlatti uit Italië. De finale werd een Georgisch onderonsje: olympisch kampioen Lasha Bekauri tegen Maisuradze, die in de golden score uiteindelijk de sterkste was.

Vrouwen -70kg
Kim Polling opende prima met zeges op Aofie Coughlan uit Australië en de Marokkaanse Assmaa Niang, maar daarna was tweevoudig regerend wereldkampioene Barbara Matic uit Kroatië te sterk. Sanne van Dijke won van de Sloveense Anka Pogacnik, maar tegen Giovanna Scoccimarro uit Duitsland kreeg ze het in vier reguliere minuten en vijf golden score-minuten niet voor elkaar iets te doen: verlies op straffen wegens passiviteit.

Scoccimarro schopte het tot de finale, waarin ze het onderspit dolf tegen de Japanse Saki Niizoe. Matic pakte brons door de Venezolaanse Elvismar Rodriguez te verslaan, terwijl Michaela Polleres uit Oostenrijk het andere brons won na een gevecht tegen de Britse Katie-Jemima Yeats-Brown.