Chaotische start en heerlijke finish Grand Prix van Spanje in de MotoGP

Op het Circuito de Jerez - Angel Nieto is zondagmiddag de Grand Prix van Spanje verreden in de MotoGP. Dat werd een mooie afsluiter van het weekeinde, waarin tot de allerlaatste bocht nog werd geknokt om de overwinning.

Aleix Espargaro vertrok op de Aprilia van poleposition, met Jack Miller's KTM en de Ducati van Jorge Martin naast zich. Op rij twee stond Ducati-wereldkampioen Francesco Bagnaia tussen de KTM's van Brad Binder en wildcardrijder Dani Pedrosa, met Miguel Oliveira, Johann Zarco en Luca Marini op de derde rij.

Al in bocht twee gingen Fabio Quartararo en Oliveira stevig het grind in, terwijl Binder geweldig vertrokken was en de leiding pakte, voor Miller, Martin, Bagnaia en dan pas Espargaro. Dat duurde allemaal niet lang, want al snel werd de rode vlag gezwaaid wegens het ongeval in de tweede bocht, waar medisch personeel druk bezig was met Quartararo en Oliveira. De Fransman liep even later met de nodige ondersteuning weg, Oliveira werd de ambulance in gedragen en ging voor een check richting het medisch centrum.

Terwijl de boel opgeruimd werd en de herstart in zicht kwam, werd het bericht naar buiten gebracht dat Quartararo in elk geval toestemming had gekregen om weer op te stappen, voor Oliveira gold dat niet. Met een kleine twintig minuten vertraging was het dan tijd voor de herstart, met nog 24 ronden op de planning.

Net als bij de sprintrace op zaterdag - zowel de reguliere start als de herstart - én bij de eerdere start op zondag pakte Binder de leiding bij de start, ook nu gevolgd door Miller en Bagnaia, die zich langs Martin knokte. Miller nam de leiding niet veel later zelf in handen, terwijl Martin en Espargaro vooral knokten om bij Bagnaia aan te haken.

Binder nam plek één al snel weer terug en Miller werd aangevallen door Bagnaia, wat de Australische heethoofd bijna nog een plek deed verliezen. Bagnaia's aanval op Miller leverde hem een straf van één positie op, wat hij gelijk regelde met Miller. Hij nam vervolgens even plek achter de KTM, om dan met tien ronden te gaan die tweede plek weer over te nemen.

Acht ronden voor het einde schoof Zarco vanaf de vijfde plek het grind in, kort daarop gevolgd door Marco Bezzecchi een paar plekken voor hem. Vijf ronden voor het einde sloot Bagnaia aan bij leider Binder en anderhalve ronde later zette hij zijn Ducati er binnendoor.

Binder haakte goed aan bij het ingaan van de laatste ronde, maar hij kon zijn machine net niet strak genoeg door de laatste bochten draaien om nog binnendoor te komen. Bagnaia pakte de winst, Binder en Miller completeerden het podium, voor Martin, Espargaro en Marini. Met zijn zege gaat Bagnaia ook naar de leiding in het WK door over de gevallen Bezzecchi heen te wippen.