FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 mei 2023

NHL: Superstunts Panthers en Kraken; topteam én titelverdedigers uitgeschakeld

De eerste playoffronde van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is bijna klaar, nog één van de acht series moest beslist worden en dat zal maandagavond laat gebeuren. Zondagavond stonden er twee zevende wedstrijden op het programma en dat zorgde voor twee ware sensaties.

Boston Bruins - Florida Panthers (3-3)
De Bruins zetten het beste reguliere seizoen ooit neer en waren dan ook topfavoriet voor de titel, maar tegen de Panthers hadden ze het bijzonder lastig en met twee zeges op rij sleepte Florida er een beslissende wedstrijd uit. In Boston kwamen de Panthers halverwege periode één dankzij Brandon Montour op voorsprong, vroeg in de tweede periode gevolgd door de 0-2 van Sam Reinhart. De Bruins gaven uiteraard niet op en David Krejci scoorde, waarna Tyler Bertuzzi vroeg in de derde periode de gelijkmaker scoorde.

Niet veel later kwam de puck voor de stick van David Pastrnak, die hard uithaalde en Boston 'gewoon' op voorsprong bracht. Het leek zo toch nog goed te komen, maar een minuut voor het einde werd de TD Garden weer stil: Montour scoorde nog eens, 3-3. Overtime was uiteraard razendspannend en na 8:35 minuten viel het doek: Carter Verhaeghe ramde de 3-4 binnen en de megastunt van de Panthers was compleet, terwijl de Bruins met lege handen afdropen - de Panthers spelen vanaf dinsdagavond tegen de Toronto Maple Leafs in de halve finale van de Eastern Conference.

Colorado Avalanche - Seattle Kraken (3-3)
De regerend kampioenen uit Denver hadden het bijzonder moeilijk met de Kraken. De ploeg uit Seattle werd vorig jaar nog bijna laatste in de gehele NHL in haar debuutjaar, maar in seizoen twee ging het al behoorlijk goed voor de ploeg van de Nederlander Daniël Sprong, die zelfs op 3-2 kwam in de serie.

De Avs trokken er een zevende wedstrijd uit, maar hadden het daarin erg zwaar: in de tweede periode opende Oliver Bjorkstrand met het nodige geluk de score voor de Kraken, een paar minuten later ramde hij er loeihard de 0-2 bij in. Mikko Rantanen deed laat in de periode nog iets terug, maar verder werd Colorado wanhopig. De harde gelijkmaker van Nathan MacKinnon werd afgekeurd en dat was de genadeklap voor Colorado: Seattle won met 1-2 en Sprong en zijn kornuiten mogen het vanaf dinsdagavond in de halve finales van de Western Conference op gaan nemen tegen de Dallas Stars.

Bijna 180.000 appende bestuurders beboet in 2022

Als bestuurder met je telefoon bezig zijn, terwijl je aandacht eigenlijk volledig op de weg moet zijn. Dat kan niet. Vorig jaar kregen 179.295 verkeersdeelnemers een bekeuring voor het vasthouden van een mobieltje. "Een forse stijging ten opzichte van 2021. Met dit gedrag breng je niet alleen jezelf, maar ook andere mensenlevens in gevaar", waarschuwt Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de politie.

"Of je nu met een telefoon in de hand een auto bestuurt of een fiets; dat maakt niet uit. Het is verboden. Het apparaat leidt je namelijk af. Je gaat mogelijk slingeren. De gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn. Afleiding is regelmatig oorzaak van verkeersongevallen. Daarom roept de politie op om altijd MONO te rijden: neem de telefoon niet in de hand tijdens het sturen. Ongeacht waarvoor", aldus Broer.

MONO
De stijging van het aantal bekeuringen (bijna 40.000 meer dan in 2021) komt grotendeels door de zogeheten MONOcam. Broer: "Die werkt sinds 1 juli 2021. Deze camera kan vanaf een viaduct geautomatiseerd bestuurders bekeuren voor niet handsfree bellen. Daarnaast controleren we ook op andere manieren, zoals de inzet van onopvallende touringcars. Dan zit je wat hoger en kun je eenvoudiger in auto’s, maar bijvoorbeeld ook cabines van vrachtwagens kijken. Als iemand dan betrapt wordt, zet een agent die bestuurder aan de kant. Niet alleen voor de bekeuring, maar ook om diegene aan te spreken op het gedrag. Met de bedoeling dat mensen bewust(er) worden van hun rijgedrag."

Stijging over de gehele linie
In alle categorieën is er sprake van een toename van het aantal uitgeschreven bekeuringen voor bestuurders. Broer: "En dit zijn slechts de politiecijfers. Het werkelijke aantal overtredingen zal hoger liggen, omdat Boa’s ook voor dit feit mogen bekeuren." Broer besluit: "We blijven hierop controleren in het verkeer. Wees daarom verstandig: rij MONO. Dat scheelt je niet alleen een boete, het is ook nog eens veiliger voor jezelf en de overige weggebruikers."

Een overzicht van de in 2022 uitgedeelde boete's

  • Motorvoertuigen op meer dan twee wielen; 115.575 in 2022 (85.329 in 2021) Boete:€ 380,-
  • Motorvoertuigen op twee wielen; 815 in 2022 (716 in 2021) Boete:€ 380,-
  • Bromfietsen en snorfietsen; 9.271 in 2022 (7.365 in 2021) Boete:€ 260,-
  • Fietsen en gehandicaptenvoertuigen (met/zonder motor) 53.207 in 2022 (46.313 in 2021)Boete: € 150,-
  • Overig; 427 in 2022 (29 in 2021) Boete: € 380,-

Wist je dat?

  • Lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval meer dan verdubbelt?
  • Afleiding in het verkeer in Nederland leidt tot ruim 100 doden per jaar en een veelvoud aan gewonden?
  • Vooral binnenkomende berichten een gevaar vormen? Zelfs als je een berichtje niet meteen bekijkt, ben je een paar minuten minder alert.
  • Een bericht lezen duurt meer dan 3 seconden. En een bericht schrijven duurt nog veel langer. In die 3 seconden leg je bij een snelheid van 50 km per uur 42 meter af (de lengte van een half voetbalveld) en bij 120 km per uur 100 meter (ruim de lengte van een voetbalveld).
  • Je jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen meldingen binnenkrijgt? Door bijvoorbeeld je telefoon op niet-storen, vliegtuigstand of focus te zetten te zetten? Er zijn ook instellingen die ervoor zorgen dat je alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.

Meer weten over de campagne RIJ MONO? U vindt het hier.

Hoe generatieve AI de journalistiek verandert

Het gebruik van kunstmatige intelligentie is niet nieuw in de journalistiek, maar de snelle en recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI roepen verschillende vragen op. Wordt de journalistiek vervangen door AI? Wat zijn de risico's en mogelijkheden?

Op het International Journalism Festival in Perugia, het grootste journalistieke congres van Europa, was artificiële intelligentie (AI) vorige maand het belangrijkste gespreksonderwerp. Het gebruik van kunstmatige intelligentie is niet nieuw in de journalistiek, maar de snelle en recente ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI (een vorm van AI die verantwoordelijk is voor het creëren van nieuwe, originele inhoud) en GPT-4 (het nieuwe taalmodel achter ChatGPT) roepen verschillende vragen op. Wat zijn de mogelijkheden? Wordt de journalistiek vervangen door AI?

De duizenden aanwezige journalisten en uitgevers wijzen erop dat AI vooral als nuttig gereedschap kan worden gebruikt, maar dat het gebruik van generatieve AI ook de betrouwbaarheid van de journalistiek kan aantasten.

Mogelijkheden
AI biedt de journalistiek talloze mogelijkheden. AI kan vertalen, teksten samenvatten, data analyseren, nieuws verzamelen, nieuwsbrieven schrijven, content produceren en reacties van lezers onder artikelen modereren. Verder kan AI afbeeldingen genereren, teksten in een andere stijl herschrijven, zorgen voor automatisch gegenereerde artikelen, en geluidsopnames omzetten naar tekst. Dit levert journalisten tijdswinst op en zorgt voor meer efficiency.

Risico's
Er zijn ook risico’s. Generatieve AI kan, indien dit niet goed wordt gebruikt of gecontroleerd door mensen, onze nieuwsbron vertekenen. Een gegenereerde tekst kan uit onjuiste resultaten bestaan doordat er geput wordt uit onvolledige of onnauwkeurige gegevens (dit wordt ‘hallucineren’ genoemd). Ook kunnen deze teksten onbedoeld vooringenomenheid en plagiaat bevatten. Generatieve AI is daarom meer een hulpmiddel en kan het menswerk in de journalistiek niet vervangen. Dit zou ook ten nadele zijn van de transparantie, de bescherming van auteursrechten en kan leiden tot privatisering van onze kennisproductie.

Met het oog op verdere ontwikkelingen van dergelijke taalmodellen en de toename van het gebruik ervan, is het goed om journalistieke codes aan te passen. Het ANP, het grootste persbureau in Nederland, heeft onlangs een nieuwe leidraad opgesteld waarin staat hoe met AI moet worden omgegaan. AI krijgt een rol in het eindredactionele proces maar de laatste controle moet altijd door een mens worden gedaan, volgens de leidraad. Het ANP beschrijft de redactionele productieketen als ‘mens - machine – mens’. Het denken en beslissen begint en eindigt zo bij de mens.

RIVM publiceert nieuwe data van producenten over tabaksproducten

Vandaag publiceert het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ) nieuwe gegevens over tabaksproducten. Voor het eerst zijn ook de ingrediënten van e-sigaretten, verhitte tabaksproducten en kruidenrookproducten toegevoegd.

In deze bestanden op RIVM.nl kunnen websitebezoekers per merk en type product opzoeken welke toevoegingen het bevat en wat de functie en hoeveelheid van deze toevoegingen is.

Verplicht aanleveren gegevens
Producenten van tabaksproducten moeten informatie aanleveren over de producten die zij in Nederland op de markt brengen. Die gegevens zetten zij in het Europese Common Entry-Gate Systeem. Iedereen die dat wil heeft namelijk het recht om te weten wat er in deze producten zit.

Ongeregeldheden in de Rai bij Turkse verkiezingen

In de Rai zijn afgelopen weekend ongeregeldheden uitgebroken tussen stemmers voor de Turkse verkiezingen. Volgens een Turkse verslaggever was hij zelf tijdens een van de opstootjes het doelwit. In de hal in Amsterdam-Zuid kan sinds zaterdag door Turkse Nederlanders worden gestemd voor de presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije. Zo meldt AT5.

Op beelden die op sociale media rondgaan is een deel van de ongeregeldheden te zien. Beveiligers proberen de menigte uit elkaar te halen en de boel te sussen. De politie laat weten dat agenten zondag inderdaad bij de Rai zijn geweest vanwege een opstootje. Volgens een woordvoerder ging het om duw- en trekwerk tussen stemmers.

Volgens de Turkse correspondent Fatih Özyar was hijzelf doelwit. In een uitzending van tv-zender A Haber vertelt hij dat hij de drukte aan het filmen was, toen hij door een groep van meer dan twintig mannen werd belaagd. Hij raakte lichtgewond en zijn twee telefoons raakten beschadigd.

Verkiezingen
In de Rai kan tot 7 mei worden gestemd. De verkiezingen in Turkije zelf zijn op 14 mei. De peilingen uit Turkije voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de huidige president Recep Tayyip Erdogan en de kandidaat van de verenigde oppositie Kemal Kilicdaroglu. De oppositieleider heeft de buitenlandse stemmers opgeroepen om te kiezen voor een wisseling in de regering. 

Dag van de Arbeid: actiemars in Amsterdam

Vandaag is het 1 mei, de dag van de arbeid. Traditiegetrouw vond er in Amsterdam een actiemars tegen de ongelijkheid de groeiende werkdruk en de hoge prijzen plaats. Aansluitend was er een manifestatie in het Marin Luther King park.

Daarnaast werd vandaag de Herman Bode-award uitgereikt door de FNV De winnaar waren de Jeugdzorg-medewerkers voor het verminderen van de werkdruk bij jeugdzorgmedewerkers. 

FOK! was erbij en schoot wat plaatjes en een video ter lering ende vermaeck. 

NBA: Ontketende Curry knalt Kings met 50 punten naar huis, Heat opent met winst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is zondagavond de tweede ronde van de playoffs van start gegaan, de halve finales in de conferences. De eerste wedstrijd uit die ronde stond op de planning, maar er stond ook nog een beslissende eersterondewedstrijd gepland.

New York Knicks - Miami Heat
In Madison Square Garden begon de eerste halve finale van de Eastern Conference en dat werd gelijk al een vrij spannende wedstrijd. De Knicks kwamen na een wat moeizame start goed op dreef en pakten een mooie voorsprong, maar Miami, waarvoor de halfgeblesseerde Jimmy Butler 25 punten scoorde, kwam in het derde kwart langszij. De Heat pakte vervolgens de leiding, leek die halverwege Q4 bijna te verliezen, maar hield stand en opende met een 101-108 zege.

Game 2: Dinsdagavond 3 mei, 01.30u (NL); New York Knicks - Miami Heat

Sacramento Kings - Golden State Warriors (3-3)
De Kings en de Warriors zaten juist aan het einde van hun serie: in het Golden 1 Center in Sacramento werd wedstrijd zeven gespeeld, waarin het in de eerste helft volledig gelijk op ging. Daar kwam in de tweede helft beetje bij beetje een einde aan: de Warriors liepen weg naar tien punten voorsprong aan het eind van Q3, om het vervolgens in Q4 op indrukwekkende wijze af te maken. Een ontketende Stephen Curry, goed voor 50 punten, bracht de Warriors samen met Kevon Loomey (21 rebounds) naar een 100-120 zege en een plekje in de halve finales van de Western Conference, waarin de ploeg dinsdagavond om 04.00u Nederlandse tijd thuis begint tegen de Los Angeles Lakers.

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit Ronde van Spanje

Jumbo-Visma heeft de openingsetappe in de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen, gewonnen. In de ploegentijdrit over 14,5 kilometer was de Nederlandse ploeg één seconde sneller dan Canyon. Anna Henderson kwam bij Jumbo-Visma als eerste over de finish en ze mag dinsdag de leiderstrui aantrekken.

Jumbo-Visma legde de 14,5 kilometer in Torrevieja af in achttien minuten en drie seconden. De Nederlandse ploeg met Nederlanders Marianne Vos, Riejanne Markus, Amber Kraak en Eva van Agt waren daarmee één seconde sneller dan Canyon. Trek werd op negen seconden derde.

De Movistar-ploeg met wereldkampioene Annemiek van Vleuten, die de Vuelta van 2021 en 2022 op haar naam schreef, werd op twaalf seconden vierde, vlak voor SD Worx.

Results powered by FirstCycling.com

Failliet First Republic Bank overgenomen door JP Morgan Chase

De noodlijdende First Republic Bank uit Californië wordt overgenomen door JP Morgan Chase. 

In het weekend probeerden de financiële autoriteiten een oplossing te vinden voor de toekomst van de bank voordat de Amerikaanse beurzen opengingen. De FDIC depositoverzekering maakte bekend dat de grootbank JP Morgan Chase de hele onderneming inclusief de 84 filialen overneemt.

De in San Francisco gevestigde First Republic is de derde middelgrote Amerikaanse bank die in de afgelopen twee maanden failliet is gegaan. Silicon Valley Bank en Signature Bank hadden in maart al hun faillissement aangevraagd. De achtergrond is dat de overgrote meerderheid van de deposito's van First Republic, net als die van de andere twee banken, onverzekerd waren. Dat baarde analisten zorgen en daardoor trokken beleggers in april meer dan $100 miljard terug.

Tel de libel-actie tijdens Week van Ons Water

De waterkwaliteit in Nederland moet verbeteren om aan Europese richtlijnen te voldoen. Een groep natuurorganisaties, wetenschappers en waterbeheerders roept alle Nederlanders op om vanaf de Week van Ons Water (1 t/m 14 mei) libellen te tellen en zo te onderzoeken wat de invloed van de waterkwaliteit is op de verspreiding van libellen.

Edwin Peeters, wetenschapper bij Wageningen Universiteit: “Dat het niet goed gaat met de biodiversiteit onder water is niet zomaar zichtbaar. Daarom kan iedereen dit jaar helpen met ons onderzoek naar libellen. Met een beetje geluk, zie je deze prachtige insecten op een mooie dag door de lucht scheren. Wat niet iedereen weet is dat ze als larve onder water leven. Ze zijn daarmee afhankelijk van water en vormen als het ware een brug tussen water en land.”

Oproep aan vrijwilligers
Peeters: “Vrijwilligers kunnen in hun omgeving een watertje opzoeken en daar met een schepnet libellen-larven en andere waterdiertjes vangen en tellen. Die diertjes kunnen ze dan doorgegeven op Waterdiertjes.nl. De libellen die ze boven water zien vliegen, kunnen ze ook meteen doorgeven.”

Week van Ons Water
De actie ‘Tel de libel’ met Waterdiertjes.nl wordt gelanceerd tijdens De Week van Ons Water. Tijdens deze 'week' kun je van 1 t/m 14 mei deelnemen aan allerlei wateractiviteiten door het hele land. De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat. Deze organisaties willen dat iedereen weet hoe bij-zonder water is. Dit doen zij door te laten zien hoe er gezorgd wordt voor het water in Nederland. Tijdens de Week van Ons Water leren mensen wat ze zelf kunnen doen bij overstromingen, wateroverlast en droogte en hoe ze kunnen helpen om het water schoon te houden.

Initiatiefnemers
Waterdiertjes.nl is een burgerwetenschap initiatief van onder meer Wageningen Universiteit en een grote groep waterbeheerders en natuurorganisaties. Vrijwilligers gebruiken de webapp Waterdiertjes.nl al jaren om de waterdiertjes die ze gevangen hebben door te geven. Dit jaar met als campagnethema ‘Tel de libel’.

Voorjaarslibellen (Foto: Ouwesok) (Foto: Ouwesok)
Voorjaarslibellen (Foto: Ouwesok) 

'Kunst om op te vreten'

Vorige week besloot een kunststudent in het Leeum Museum of Art in Seoul, Zuid-Korea een iconisch werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan van de muur af te halen en op te eten. Als reden gaf de student op dat hij 'honger had'. 

Helemaal vreemd was de actie niet. Het Italiaanse kunstwerk bestaat uit een banaan die met ducttape is vastgemaakt aan de muur. Nadat hij de banaan had opgegeten plakte de student de bananenschil terug op de muur. Het kunstwerk wordt overigens elke week vervangen om te voorkomen dat het gaat rotten. In Miami is het kunstwerk op ook al eens opgegeten door een andere kunstenaar, David Datuna, die lekkere trek had. 

Het kunstwerk heet 'Comedian', stamt uit 2019 en veroorzaakt regelmatig ophef. Doordat de kunstenaar het concept van het kunstwerk verkoopt is het al meerdere keren verkocht. Bij de eerste veiling ging het voor 120.000 dollar van de hand. Als je het concept koopt word je eigenaar van een certificaat van echtheid waarbij je een 14 pagina's tellende instructie krijgt hoe je het kunstwerk moet tentoonstellen.

Transavia en Ryanair annuleren meerdere vakantievluchten kort voor vertrek

Transavia schrapt vanaf komend weekend vanwege een tekort aan vliegtuigen ook vakantievluchten richting Schiphol. De afgelopen week moest Transavia kort voor vertrek een aantal keer vluchten richting Eindhoven Airport schrappen. Meer hierover bij WNL.

Midden in de meivakantie zullen dus steeds meer vakantiereizigers gedupeerd door de problemen die inmiddels bij zowel Ryanair als Transavia spelen. Laatstgenoemde heeft de afgelopen dagen al ruim twintig vluchten geschrapt. Er wordt niet gevlogen zowel naar als vanaf Barcelona, Nice en Valencia. De luchtvaartmaatschappij verwacht niet dat de problemen de komende twee maanden worden opgelost. Waar mogelijk wil men vluchten omboeken of zorgen voor een alternatief.

Ryanair heeft gisteren zonder opgaaf van reden zes vluchten van en naar Eindhoven Airport geschrapt.


Staatssecretaris Heijnen: Europa moet meer doen tegen microplastics

Microplastics komen overal in onze omgeving terecht en belanden zelfs in het menselijk lichaam. Daar horen ze niet thuis.

Daarom heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) de Europese Commissie opgeroepen om met ambitieuzere maatregelen te komen om milieuvervuiling van microplastics te beperken en te voorkomen. De Nederlandse oproep wordt gesteund door onder andere Duitsland en Frankrijk.

In 2030 moeten landen binnen de Europese Unie 30% minder microplastics uitstoten. Nederland steunt deze doelstelling maar vindt tegelijkertijd dat er Europese bindende maatregelen nodig zijn om deze daadwerkelijk te halen.

Actie nodig op drie fronten
In haar brief aan de Europese Commissie schrijft staatssecretaris Heijnen dat er op drie fronten actie nodig is om de ambitie te behalen. Ten eerste moet er meer worden gedaan om te voorkomen dat microplastics in de natuur terechtkomen, door de bronnen aan te pakken met Europese wet- en regelgeving. Dat is nodig zodat er een Europees gelijk speelveld ontstaat. Daarnaast is het nodig om de meet- en monitoringsmethoden van microplastics in Europa gelijk te trekken. Tot slot is er behoefte aan meer onderzoek naar bijvoorbeeld de samenstelling en eigenschappen van microplastics en de precieze effecten ervan op de gezondheid van mens en milieu.

Staatsecretaris Heijnen: “Ik ben bezorgd over microplastics en de mogelijke effecten daarvan op mens en milieu. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat microplastics schadelijk kunnen zijn. Nederland werkt daarom hard aan het beperken en voorkomen van microplastics in het milieu, maar uiteindelijk zijn Europese, regels nodig om de vervuiling samen aan te pakken. Gelukkig zien andere landen het ook zo en kunnen we zo samen stappen zetten om onze doelstellingen te halen.”

Zorgen voor de gezondheid van mens en milieu
Microplastics zijn kleine deeltjes plastic die overal in onze omgeving terechtkomen door slijtage van bijvoorbeeld autobanden en textiel of doordat ze bewust aan producten zoals nagellak worden toegevoegd. Ze komen terecht in water, bodem en lucht. De microplastics hopen zich op in ecosystemen en voedselketens en zijn ook gevonden in het menselijk lichaam.

Het kabinet treft uit voorzorg maatregelen om de uitstoot van microplastics te voorkomen en terug te dringen. Bijvoorbeeld met maatregelen om plastic zwerfafval in het milieu te verminderen en met bewustwordingscampagnes om de autoband op spanning te hebben zodat er minder microplastics vrijkomen.

Kredietverzekeraar Allianz: 'Flinke recessie eind 2023 in VS'

Kredietverzekeraar Allianz verwacht eind dit jaar een pittige recessie in de VS. Tel daarbij op dat vooral ‘kleinere’ Amerikaanse banken extra kwetsbaar zijn nu ook de prijzen van commercieel vastgoed wegglijden. De FED meldde onlangs rekening te houden met slechts een milde recessie in de VS. Daar denkt de kredietverzekeraar duidelijk anders over, zo blijkt uit verschillende recent verschenen rapporten.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “Amerika ging dit jaar nog goed uit de startblokken. Maar van die hosanna-sfeer is maar weinig over. Teveel indicatoren laten een neergang zien.” Geeroms doet een willekeurige greep. Hij noemt de Amerikaanse benzineprijs die in een duikvlucht is geraakt (-4,6% op maandbasis, -17% op jaarbasis), retailverkopen die dalen (-1% op maandbasis), terugval van de industriële productie (- 0,5% op maandbasis, -1,1% j/j), datzelfde geldt voor de orders voor kapitaalgoederen (-1% in februari). "Het is niet voor niks dat het ondernemersvertrouwen in de VS ongekend laag is momenteel.”

Geeroms wijst ook op de rol van de banken. “We zien een serieuze terugval in de vastgoedsector. De blootstelling van banken hieraan is groot. Dat voedt weer de twijfels over de kracht van de bancaire sector. Banken waren al minder happig om krediet te verlenen. Met een recessie in aantocht neemt dat alleen maar verder toe. Vooral veel kleinere banken zitten in de knel. Dat raakt de kern van het economische weefsel. Miljoenen bedrijven zijn afhankelijk van die banken. De bancaire sector heeft het moeilijk en daardoor komt ook het bedrijfsleven in de problemen.” Overigens blijkt uit een poll onder Amerikaanse banken (van de Conference of State Bank Supervisors) dat 94% van de banken van mening is dat de recessie al is begonnen.

WW-uitkering stijgen snel
Het was vooral de arbeidsmarkt die de Amerikaanse economie het afgelopen jaar overeind hield. “Door corona was grote onevenwichtigheid ontstaan. Toen eenmaal de inhaalvraag loskwam was iedereen bang te weinig mensen te hebben. Overal moesten er mensen bij. Nu zien we normalisering en terugval. Daarmee brokkelt ook de steun voor de economie af. De groei van nieuwe banen valt steeds verder terug. Ook de groei van tijdelijk werk zakt weg. Vooral in de tech-sector zagen we recent al flinke ontslagrondes gezien. Die zagen de bui al eerder aankomen. Dergelijke ontslagrondes gaan we nu op een bredere schaal zien. We zien werkloosheidsuitkeringen van maand tot maand oplopen.”

FED loopt achter de feiten aan
Dat de Amerikaanse centrale bank voor dit jaar een milde recessie zegt te verwachten, maakt Geeroms alleen maar argwanender. “In hun voorspellingen lopen ze steeds achter de feiten aan. Ik moet denken aan 2008. Ook toen behoorde volgens de FED een milde recessie tot de mogelijkheden. Even later zaten we in de diepste economische crisis van de afgelopen decennia.”

De hele wereld zal de recessie in de VS voelen, stelt Geeroms, al ziet hij ook een enkel lichtpuntje. “Je mag ervan uitgaan dat de neergang van de dollar doorzet naarmate het economisch minder gaat. Energieprijzen en ook de prijzen van andere commodities zijn in dollars genoteerd. Dat is voor Europa goed nieuws. Wat voor Europa ook positief kan uitpakken is dat de Chinese economie verbetert. “De impuls die daarvan uitgaat zal beperkt zijn. Maar alle kleine beetjes helpen.”

Nederlandse handballers naar EK 2024 na twee zeges

In het Topsportcentrum in Almere hebben de Nederlandse handbalmannen zondagavond de zesde en laatste wedstrijd gespeeld in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van volgend jaar, dat in januari in Duitsland gespeeld zal worden.

Na twee zeges uit vier wedstrijden stond Nederland er voorafgaand aan de slotweek al prima voor, maar de ploeg van Staffan Olsson maakte het in de laatste twee wedstrijden keurig af. In en tegen België stond het halverwege al 10-17 voor Nederland, dat met onder meer tien goals van Rutger ten Velde met 23-28 won.

Met de winst in België was EK-kwalificatie al zeker, zondagavond was het dan ook vooral een zegetocht tegen Griekenland. Halverwege stond het al 17-11 en hoewel die voorsprong niet werd uitgebreid, boekte de ploeg waar Kay Smits negen treffers noteerde een prima 32-26 overwinning. Het kostte Griekenland definitief het EK, want naast Nederland gaat ook Kroatië door - zij eindigden op plek twee, achter Nederland.

Op 10 mei wordt de loting voor het EK afgewerkt. Nederland zal er voor de derde opeenvolgende keer en tevens ook de derde keer ooit bij gaan zijn.

McLaughlin en Grosjean strijden om IndyCar-zege Barber, Van Kalmthout 16e

Op het Barber Motorsports Park is zondagavond de vierde race van het IndyCar-seizoen verreden. Het was tevens de laatste race alvorens de maand op Indianapolis begint: over twee weken de race op de road course aldaar, twee weken later de Indianapolis 500.

Romain Grosjean had de poleposition in handen en stond naast Alex Palou, gevolgd door Pato O'Ward, Scott McLaughlin, Scott Dixon en Christian Lundgaard. Josef Newgarden en Felix Rosenqvist stonden op rij vier, terwijl Rinus van Kalmthout en Alexander Rossi de top-10 op de startgrid completeerden.

Bij de rollende start was het veld opmerkelijk genoeg redelijk in staat zich normaal op te stellen, en dus besloot men het groen te zwaaien. O'Ward startte agressief en leek niet alleen Palou, maar ook Grosjean aan te vallen, maar moest toch even pas op de plaats maken en sloot weer aan achter het duo, voor Dixon, McLaughlin, Newgarden, Lundgaard en Van Kalmthout.

Na veertien van de negentig ronden opende Newgarden de eerste ronde pitstops om de zachte banden in te wisselen, terwijl de mannen op harde banden - zoals de leiders - uiteraard beduidend later hun eerste stop kwamen maken. Newgarden pakte zo de leiding, voor Rossi, Will Power en Rosenqvist - Grosjean was op plek zes de eerste van de latere stoppers.

Na bijna veertig ronden kwam Newgarden wederom als eerste binnen, dit keer voor stop twee. Vervolgens kwam Sting Ray Robb stil te staan in het gras, waardoor McLaughlin, Rossi, Power en Rosenqvist gelijk hun pitstop kwamen maken, anticiperend op een caution - Grosjean bleef buiten, maar de caution was inderdaad een feit.

Een paar ronden later konden we door, met Grosjean, McLaughlin, O'Ward, Palou en Lundgaard voorop - Van Kalmthout was inmiddels weggezakt. Van de koplopers waren Grosjean, O'Ward en Lundgaard de mannen die voor een tweestopper gingen, terwijl McLaughlin, Newgarden en Power de koplopers waren wat betreft de coureurs met een driestopper als plan.

Dertig ronden voor het einde kwam Grosjean zijn tweede en laatste stop maken, wat voor McLaughlin het moment was om toe te slaan en een gat te creeëren voor zijn derde stop. Newgarden kreeg dat niet voor elkaar: hij hield de boel redelijk op, maar werd na een foutje in twee bochten tijd verschalkt door Power, Rossi en Rosenqvist, terwijl Palou en Dixon een pitstop maakten.

McLaughlin kwam niet veel later ook zijn laatste stop maken en kwam vlak vóór Grosjean de baan op, maar de Fransman had inmiddels wel opgewarmde banden en na een geweldig gevecht van een halve ronde drukte hij hem er toch langs voor de virtuele leiding - Power, Rossi en Rosenqvist reden er nog voor, maar moesten nog een stop maken.

Met twintig ronden te gaan had iedereen die wat de topposities betreft van belang was zijn stop wel gemaakt. Grosjean reed voorop, McLaughlin sloot op zijn inmiddels ook opgewarmde banden aan en Power voerde op ruime afstand de strijd om de derde plek aan, voor O'Ward, Palou en Lundgaard.

McLaughlin kon wachten op het foutje van Grosjean, en die kwam er: de Fransman verremde zich een klein beetje en moest de leidende positie afstaan. Daarmee was de strijd om de winst wel voorbij, want McLaughlin was beduidend sneller en reed beetje bij beetje weg, terwijl Grosjean langzaam maar zeker op moest gaan passen voor Power.

Een echte aanval van Power op Grosjean kwam er niet meer en dus waren de voorste posities een feit. McLaughlin boekte een indrukwekkende en tactisch ijzersterke overwinning, Grosjean finishte als tweede en Power werd derde - Van Kalmthout moest het na de rondom de caution ongelukkig getimede pitstop uiteindelijk doen met een zestiende plek.

FOK! Wat een weer: een drupje regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

De dag begint droog, maar bewolkt. In het noorden is de zon te zien en er staat weinig wind, de wind die er is, komt uit het zuiden. Ook de middag begint droog en zijn er perioden met zon. In het westen valt wat regen en in het oosten wat buitjes. De temperatuur verschilt behoorlijk: 13 graden in het noordwesten tot 18 of 19 graden in het zuidoosten.

In de avond vallen er nog buitjes in het oosten en zuiden, mogelijk met onweer. Vanuit het noordwesten neemt de bewolkig toe maar zonder neerslag. In de nacht naar dinsdag valt er wel wat neerslag af en toe. De temperatuur zakt hierbij tot 8 graden bij een matige tot vrij krachtige noordwester wind. Morgen veel bewolking en een drupje regen. De komende dagen verlopen vrij droog met een neerslagkans van 20 tot 30%, richting het weekend meer kans op neerslag. 

Tot morgen!

De koeien staan met het lenteweer weer in de wei! (Foto: Pukeko)
De koeien staan met het lenteweer weer in de wei! (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Abortuspiloten' vliegen patiënten over Amerikaanse staatsgrenzen heen

Ben is een van de honderden vrijwillige piloten in de VS die mensen in hun kleine privévliegtuigen over de staatsgrenzen heen vliegen, zodat men abortuszorg kan krijgen. Hij maakt deel uit van een in Illinois gevestigde groep genaamd Elevated Access die piloten met patiënten in contact brengt. Sinds de vernietiging van Roe v Wade in 2022 gaan steeds meer staten over op strengere regels tot zelfs een verbod op abortus. Hierdoor zijn duizenden patiënten nu gedwongen om te reizen om de gezondheidszorg te krijgen die ze nodig hebben - wat kostbaar, tijdrovend en riskant kan zijn.

De snoeiharde wereld van Zuid-Koreaanse K-POP

Op 19 april stapte de Zuid-Koreaanse K-popster Moonbin (25) uit het leven. De veeleisende K-POP muziekindustrie heeft al meerdere levens gekost en staat bekend als meedogenloos. Maar het gaat verder dan de K-POP. Zuid-Korea kent een meedogenloze werkcultuur, een ongekende prestatiedruk en een levensgroot taboe om te praten over mentale gezondheid. NOS op 3 duikt dieper in de Zuid-Koreaanse cultuur.

Zelenskyy: 'We wachten niet op alle beloofde wapens om offensief te starten'

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft aangekondigd dat het verwachte voorjaarsoffensief tegen Rusland zal beginnen zonder een deel van de wapens die al door westerse landen zijn toegezegd. "Ik had heel graag willen wachten op alles wat beloofd was", zei Zelenskyy in een interview met journalisten uit Scandinavië. Maar het duurt te lang, we moeten rekening houden met de weeromstandigheden.

Oekraïne hoopt zo snel mogelijk gevechtsvliegtuigen uit NAVO-landen te ontvangen. Maar het offensief zal hier niet op wachten, zei Zelenskyy. Anders zou Rusland tot de conclusie kunnen komen dat ze pas een Oekraïense opmars kunnen verwachten als de piloten over een paar maanden  hun training op de machines hebben afgerond volgens Zelenskyy.

Volgens het hoofd van de Wagner-huurlingengroep, Yevgeny Prigozhin, zou het verwachte tegenoffensief van Oekraïne een "tragedie" voor Rusland kunnen worden. In een gepubliceerd interview met de Russische militaire blogger Semyon Pegov zei Prigozhin dat hij verwachtte dat het tegenoffensief van Oekraïne medio mei zou beginnen. "Dit tegenoffensief zou een tragedie kunnen worden voor ons land", voegde hij eraan toe.

Prigozhin klaagde opnieuw over onvoldoende aanvoer van munitie voor zijn huurlingen in Oekraïne. "We hebben maar 10 tot 15 procent van de granaten die we nodig hebben", zei de Wagner-baas. Hij gaf opnieuw de schuld aan de Russische legerleiding. Prigozhin is een bondgenoot van Vladimir Poetin, maar is verwikkeld in een machtsstrijd met het Russische ministerie van Defensie en het Russische leger. 

Amsterdammer (26) opgepakt in onderzoek naar explosies Rotterdam

De politie heeft in het onderzoek naar de recente explosies en beschietingen op de Crooswijkseweg en de Van Speykstraat in Rotterdam een 26-jarige Amsterdamse man aangehouden. Wat de rol van de Amsterdammer hierin was, wordt onderzocht. Zo meldt AT5

Voor de bewoners van de Crooswijkseweg en de van Speykstraat in Rotterdam was het afgelopen week elke dag raak met ontploffingen en schietincidenten. Volgens de politie zijn er al drie mensen aangehouden in het onderzoek naar de explosies. Twee daarvan zijn minderjarig.

De politie onderzoekt nog wat de rol van de 26-jarige Amsterdammer bij de explosies is en bij welke incidenten hij betrokken was. 

Reeks van explosies
Na vier maanden kenmerkt 2023 zich al als een jaar waarin een trend van explosies is ingezet. Amsterdam is dit jaar ongeveer twintig keer opgeschrikt door explosies voor woningen, restaurants en winkels. Een aantal weken geleden zijn er bij het college vragen ingediend vanwege de vele aantallen explosies in de stad.

In Rotterdam zijn er dit jaar ongeveer vijftig keer explosieven aangetroffen. Het is niet duidelijk waar de explosie trend vandaan komt. Burgmeesteer Aboutaleb van Rotterdam heeft eerder gezegd dat hij rekening houdt met een connectie met het drugscircuit. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.