FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 april 2023

Duits leger blundert met opening ruimtevaarthoofdkwartier

Het Duitse leger opende deze week zijn nieuwe ruimtecommando-hoofdkwartier met militaire topmannen omringd door Darth Vader en een cast van cos play-stormtroopers. Het ruimtecommandogebouw van € 40 miljoen - dat niets weg heeft van de bolvormige Death Star uit Star Wars - omvat 122 kantoren, aldus het Duitse leger.

Het commando zal het saaie kantorencomplex delen met het Duitse ruimtevaartonderzoeksbureau, waardoor twee van de Duitse ruimteorganisaties op één plek worden samengevoegd. 

Tijdens de openingsceremonie hield generaal-majoor Michael Traut zijn toespraak geflankeerd door stormtroopers en keizerlijke officieren uit Star Wars. Maar wat bedoeld was als een luchtig moment, kreeg scherpe kritiek van critici die het Duitse leger er fijntjes aan herinnerden dat het kwaadaardige Galactic Empire in Star Wars gedeeltelijk was geïnspireerd op nazi-Duitsland.

Het ruimtecommando reageerde nog niet op een verzoek om commentaar,  een video van de volledige opening toont dat de Star Wars stormtroopers aanwezig waren om geld in te zamelen voor een aan het leger gelieerde liefdadigheidsinstelling.

Indy's laatste avontuur krijgt een nieuwe trailer

Nog één keer speelt Harrison Ford de rol van Indiana Jones, in Indiana Jones and the Dial of Destiny. Hiervoor is vandaag, nota bene tijdens de Star Wars Celebration, een nieuwe trailer onthuld.

In de trailer is te zien hoe Mads Mikkelsen zijn plan om in alle grote franchises een slechterik te spelen verder invult, en zien we Phoebe Waller-Bridge als Indy's peetdochter.

Indiana Jones and the Dial of Destiny is vanaf eind juni in de bioscopen te zien. Wie de eerdere films nog eens wil herkijken, kan terecht bij SkyShowtime.

De eerste beelden van Ahsoka in teaser trailer

Dit weekend vindt in Londen de Star Wars Celebration plaats, een conventie rondom de franchise, georganiseerd door Disney zelf. Hier is vandaag de eerste trailer voor de miniserie Ahsoka onthuld.

De serie, op zichzelf een spin-off van The Mandalorian, vertelt over Ahsoka Tano, die voor het eerst te zien was in de animatieserie The Clone Wars. In Ahsoka wordt het titelpersonage, zoals in The Mandalorian, gespeeld door Rosario Dawson.

Ahsoka, vanaf augustus te zien op Disney+, speelt zich af na de val van het Keizerrijk en volgt Ahsoka terwijl zij een opkomende bedreiging voor een kwetsbaar sterrenstelsel onderzoekt. 

Clayton pakt tweede zege op rij in Premier League Darts

In de Utilita Arena in Birmingham is donderdagavond alweer de tiende speelavond van de Premier League Darts 2023 afgewerkt. Wat gemiddeldes betreft werd het de beste avond van het Premier League-jaar tot nu toe en het was uiteindelijk tot aan de laatste pijl nog wel spannend ook.

Kwartfinales
Michael van Gerwen en Chris Dobey openden de avond en vooral Van Gerwen schoot uit de startblokken. Dobey herpakte zich sterk, maar na twee legs moest hij zich alsnog gewonnen geven en via een fraaie 125-finish maakte Van Gerwen het af: 6-2 en een gemiddelde van ruim 106 punten voor beiden.

Nathan Aspinall en Jonny Clayton leken de eerste zes legs netjes te verdelen, tot Aspinall zich stuk gooide op dubbel-16 en Clayton via een 80-finish op 4-2 kwam. Via onder meer een 88-finish kwam Aspinall op 4-4, maar door 141 met negen darts niet uit te krijgen gaf hij het alsnog weg: Clayton maakte het met 6-4 af.

Gerwyn Price begon goed tegen een aanvankelijk zeer matige Dimitri van den Bergh, maar vooral doordat de Belg beter op dreef kwam wist hij zich terug te knokken naar 3-3 en 4-4. Via een fraaie 90-finish pakte Price een voorsprong, maar Van den Bergh sleepte er een beslissende leg uit en daarin maakte Price het alsnog af: 6-5.

Peter Wright mocht tegen Michael Smith proberen om nog eens een wedstrijd te winnen en begon vrij aardig: 3-1, gevolgd door een uiterst fraaie 125-finish. Smith kwam er niet aan te pas en met een uitstekende 116-finish maakte Wright het met 6-1 overtuigend af.

Halve finales
Van Gerwen en Clayton openden de halve finales, waarbij vooral de Welshman lekker van start ging. Met een elfdarter kwam hij in no-time op 4-1, waarna Van Gerwen wel wat meer op gang kwam. Het was echter niet genoeg om Clayton serieus te bedreigen en met een 86-finish via de bullseye maakte de Welshman een prima potje met 6-3 af.

Price en Wright verdeelden de eerste vier legs netjes onderling, maar vervolgens pakte Wright via een break een 4-2 voorsprong. Price gaf niet op, knokte zich enigszins terug tot 5-4 en sleepte er met een 83-finish een beslissende leg uit. Vanaf 116 liet Wright zijn eerste drie matchdarts liggen, maar op nummer vier was het raak: 6-5 en zijn eerste finaleplek van het jaar was een feit.

Finale
Clayton en Wright maakten er aanvankelijk niet echt een spektakel van, het duel kabbelde gestaag voort naar 3-2 voor Wright. Clayton trok de stand gelijk en via 4-4 gingen we richting de eindfase, waarin een beslissende leg nodig was. Daarin lieten beide heren kansen liggen, maar met een 53-finish maakte Clayton het voor de tweede week op rij af: 6-5.

Lavrov roept op tot 'nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse dominantie'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov gelooft dat vredesbesprekingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen alleen mogelijk zijn als onderdeel van een "nieuwe wereldorde zonder Amerikaanse dominantie". Bij de onderhandelingen moet rekening worden gehouden met de Russische belangen, zei Lavrov tijdens een bezoek aan Turkije. "Het gaat om de principes waarop de nieuwe wereldorde gebaseerd zal zijn."

De Turkse regering sprak haar bezorgdheid uit dat de oorlog in Oekraïne in het voorjaar zou kunnen verhevigen. Er zullen inspanningen worden geleverd om de oorlog te beëindigen door middel van onderhandelingen, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tijdens een gezamenlijke persconferentie met Lavrov.

Lavrov dreigde dat Rusland zich zou terugtrekken uit de graanovereenkomst met Oekraïne. "Als er geen vooruitgang wordt geboekt bij het wegnemen van obstakels voor de Russische export van kunstmest en graan, dan zullen we ons afvragen of deze deal noodzakelijk is", zei hij.

De overeenkomst stelt Rusland in staat om ondanks sancties toch kunstmest en voedsel te exporteren. Moskou heeft herhaaldelijk geklaagd dat deze overeenkomst niet wordt nageleefd. In maart stemde Rusland er alleen mee in om de door Moskou en Kyiv ondertekende graandeal met 60 dagen te verlengen, in plaats van de voorgaande termijn van 120 dagen. 

Roebel zakt naar laagste niveau sinds april 2022

De Russische nationale munteenheid heeft de daling van de afgelopen maanden voortgezet. Vrijdag moest er ruim 82 roebel betaald worden voor één dollar en ruim 90 roebel voor één euro - meer roebels dan in april 2022. Toen de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne begon, was de roebel ongeveer de helft van zijn waarde verloren.

Na de invoering van kapitaalcontroles door de regering in Moskou herstelde de roebel zich aanvankelijk en nam het zelfs aanzienlijk in waarde toe. In juni 2022 was de wisselkoers ongeveer 52 roebel per dollar. Sinds medio januari 2023 is de Russische nationale munt gestaag in waarde gezakt - in totaal ruim 35 procent ten opzichte van de dollar en de euro.

Tennessee schorst Lagerhuisleden wegens deelnemen anti-wapen protest

In de Amerikaanse staat Tennessee heeft het Huis van Afgevaardigden twee Democratische leden geschorst. Aanleiding was hun deelname aan een demonstratie in het parlement voor strengere wapenwetten.

De door de Republikeinen gedomineerde kamer behaalde de noodzakelijke tweederde meerderheid om de congresleden Jones en Pearson te schorsen. De uitsluiting van een derde parlementslid mislukte ternauwernood. Waarnemers spraken van een buitengewone stap in de zuidelijke staat. Het schorsen van gekozen politici in de staat is sinds de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) slechts twee keer eerder voorgekomen.

Er zijn beschuldigingen van racisme geuit, aangezien de zwarte Democraten Jones en Pearson zijn uitgezet, maar hun blanke partijgenoot Johnson aan mocht blijven. Johnson vermoedde zelf ook dat haar huidskleur hierbij een rol speelde.

Media inTennessee meldt dat de Republikeinse resoluties de Democraten ervan beschuldigden een schandelijke actie en onrust te veroorzaken in het Huis van Afgevaardigden. Volgens de New York Times vergeleek de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden de drie parlementsleden met de bestormers die op 6 januari het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington belaagden.

De Amerikaanse president Biden noemde het optreden van de Republikeinen schokkend en ondemocratisch. Na de stemming stroomden duizenden mensen naar het Capitool van Nashville om hun solidariteit met de drie wetgevers te tonen.

De twee geschorste Democraten zouden hun zetels weer terug kunnen krijgen: de gemeenten die zij vertegenwoordigen kunnen de vrijgekomen posten weer invullen - hetzij door benoeming of door speciale verkiezingen. De burgemeester van Nashville Borough, die Jones vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden, kondigde een raadsvergadering aan en tweette: "Ik geloof dat de raadsleden Jones meteen terug sturen om zijn kiezers te blijven dienen."

Demonstranten op de publieke tribunes riepen vorige week de politici op maatregelen te nemen tegen vuurwapengeweld in de staat. Dit was enkele dagen na de schietpartij in een basisschool in Nashville, waarbij drie 9-jarige kinderen en drie medewerkers van de school doodgeschoten werden. Honderden mensen kwamen voor dat protest het parlementsgebouw binnen. Ze zongen daarbij ‘genoeg is genoeg’ en ‘de macht aan het volk’. Pearson en Jones zongen mee door een megafoon. 

Hoe Azarkan en Van der Plas de vloer met Rutte aanveegden

Van de week is er gedebatteerd naar aanleiding van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, stikstof en de onvrede in het land. De oppositie haalde het kabinet hardhandig door de mangel, maar de tirades van met name Van der Plas, Wilders en Omtzigt leek de coalitie niet te deren. Alleen Azarkan wist Rutte en Hermans bijna letterlijk op de kast te jagen en nam zijn villeine woorden niet terug toen Rutte dat eiste. 

Tiener uit Mississippi opgepakt voor zieke daad met hond

Een 19-jarige vrouw, Denise Frazier, is door de politie van Jones County (Mississippi) gearresteerd nadat ze zeer expliciete video's waarin ze seks had met een mannelijke hond op haar sociale media had geplaatst. De beelden zijn volgens de politie zo schokkend dat ze niet vrijgegeven of zelfs besproken kunnen worden.

Frazier, afkomstig uit Myrick, werd aangeklaagd voor het hebben van "onnatuurlijke geslachtsgemeenschap" met de hond en voor verergerde dierenmishandeling. De politie ontving een klacht van een bezorgde burger over de expliciete video die op sociale media werd geplaatst.

Sergeant J.D. Carter van de JCSD, die het onderzoek leidt, vertelde aan WDAM nieuws: "In mijn 17 jaar bij de politie is dit een van de meest verontrustende zaken die ik ooit heb onderzocht."

De politie heeft de weerzinwekkende video's in bezit en is nog steeds bezig met het onderzoek.

Bestialiteit - het hebben van seks met dieren - is een strafbaar feit in de Verenigde Staten en is al lange tijd verboden. Frazier hangt dan ook een straf van maximaal 10 jaar boven het hoofd.

Denise Frazier en haar hond (foto: TikTok)
Denise Frazier en haar hond (foto: TikTok)

'Gemeenten bij schuldhulp niet verplicht hulpvragers BKR-registratie te geven'

Gemeenten zijn niet verplicht om iedereen die om hulp vraagt bij het oplossen van schulden een BKR-registratie schuldhulp te geven. Het belang van de inwoner bepaalt of registratie nodig is.

De wet verplicht gemeenten om kredietverstrekkers in te lichten over lopende schuldhulptrajecten. Het doel is om te voorkomen dat kredietverstrekkers onbedoeld de schuldhulp verstoren en om nieuwe schulden te voorkomen.

Een logische keuze is om deze verplichting uit te voeren via een register. Dat kan lokaal, maar landelijk is fijner. Er is slechts één landelijk register dat alle kredietverstrekkers gebruiken, en dat is het BKR. Maar aan het gebruik van dat register kleven ook nadelen.

De vraag is daarom of gemeenten altijd alle schuldhulpvragers BKR mogen registreren. Het antwoord op die vraag komt van de Hoge Raad. Zo’n BKR-registratie is alleen toegestaan als dat proportioneel is. Feitelijk moet de gemeente zich dus altijd afvragen of de BKR-registratie wel echt noodzakelijk is. Kan iemand ook goed geholpen worden zonder BKR-registratie, dan mag deze achterwege blijven. Het belang van de inwoner bepaalt dus of registratie nodig is.

Een tweede vraag is dan hoelang een registratie zichtbaar mag blijven. Het antwoord: niet langer dan in de wet is geregeld, dus alleen tijdens schuldhulp.

'Minder Russische en meer Europese invloed Kaukasus door geopolitieke spanning'

Onrust en geweld laaien op in de Zuidelijke Kaukasus. De spanningen aan de Armeens-Azerbeidzjaanse grens lopen verder op en een sterk gepolariseerd politiek landschap leidt in Georgië tot oproer. Terwijl de Russische invloed in de regio – mede door de Oekraïne-oorlog – afneemt, wil de Europese Unie haar invloed hier juist vergroten. Een nieuw Clingendael-rapport ziet grote kansen voor de EU, maar ook de nodige risico’s in dit geopolitieke wespennest.

De Zuid-Kaukasus, een gebied dat een groot gebergte en de landen Georgië, Armenië en Azerbeidzjan beslaat, ligt ingeklemd tussen Europa, Turkije, Rusland en Azië. De Europese Unie probeert te bemiddelen tussen kemphanen Armenië en Azerbeidzjan en stuurde onlangs – tot grote onvrede van Rusland – een waarnemersmissie naar Armenië, waar Nederland een kleine bijdrage aan levert. De kans op nieuw geweld blijft onverminderd groot.

Vooral de etnisch Armeense bevolking van Nagorno-Karabach, een enclave binnen Azerbeidzjan, bevindt zich in een kwetsbare positie. Daar heeft de EU niet altijd genoeg oog voor. Ook Armenië zelf, dat traditioneel sterk afhankelijk van Rusland is voor zijn veiligheid, is kwetsbaar. De betrekkingen tussen Rusland en Armenië zijn ernstig bekoeld, maar het Kremlin houdt Armenië in een houdgreep waar het zich maar moeilijk aan kan ontworstelen.

De EU heeft onlangs ook een bemiddelende rol ingenomen in het sterk gepolariseerde politieke landschap van Georgië, dat in maart 2022 het lidmaatschap van de EU aanvroeg. De Europese Commissie oordeelde in juni dat het land de kandidaatstatus kon krijgen als het eerst de nodige stappen nam.

Maar de Georgische regering probeerde recentelijk juist ondemocratische wetgeving aan te nemen. Dit leidde tot grote straatprotesten en kritiek van de EU. De Europese Unie moet zich nu streng maar rechtvaardig blijven opstellen en zich niet laten manipuleren door binnenlandse politieke spelletjes.

Het bouwen van intensievere relaties met Armenië, Azerbeidzjan en Georgië kan niet zonder dat de EU een langetermijnvisie voor de gehele Kaukasus ontwikkelt. Daarin moet de Europese Unie alle belangen rond veiligheid, economie en het geopolitieke krachtenveld zorgvuldig afwegen.

FOK! Wat een weer: een enkel buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Zoals opgemerkt, de droge periode was maar van korte duur helaas. Het is vandaag bewolkt en kan een buitje vallen, de grootste kans daarop is in het oosten, elders heeft droog weer de overhand. Mist vinden we op de wadden, maar niet waarschuwingswaardig. De zwakke wind neemt iets toe naar matig in de middag, het wordt ongeveer 11 graden. Wel blijft het vrijwel overal droog.

Ook vanavond blijft het droog en komen er opklaringen voor. De temperatuur zakt in de nacht naar zaterdag tot 7 graden in het zuiden tot rond het vriespunt in het noorden. Morgen is het bijna overal droog maar wel bewolkt, wellicht is de zon later ook nog even te zien. Maar dat is voor morgen. Tot dan!

Gezellige drukte op de IJ-boulevard (Foto: DJMO)
Gezellige drukte op de IJ-boulevard (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

NHL: Sprong met Kraken naar playoffs, nog drie tickets over

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL naderen de playoffs: elk team speelt er 82 wedstrijden in het reguliere seizoen en inmiddels staat de teller voor de meeste teams op 78 of 79 wedstrijden. Ook daar dus tijd om even een kijkje te nemen naar hoe de vlag erbij hangt, alvorens de strijd om de Stanley Cup los kan barsten.

Eastern Conference
De top-3 van alle vier divisions plaatst zich automatisch voor de playoffs, aangevuld met twee wildcardteams per conference. We beginnen in het oosten en wel bij de Atlantic Division, waar de plekjes verdeeld zijn: de Boston Bruins hebben veruit het beste record van de hele NHL, met 61 zeges uit 78 wedstrijden, en ook de Toronto Maple Leafs en Tampa Bay Lightning zijn zeker van een plek in het postseason.

In de Metropolitan Division zijn de drie bovenste posities ook verdeeld, alleen de volgorde nog niet. De Carolina Hurricanes gaan met 50 zeges aan de leiding, hoewel ze die wel uit 78 duels haalden, tegen 50 uit 79 voor de New Jersey Devils. De New York Rangers volgen, terwijl de New York Islanders en Pittsburgh Penguins nog mogen hopen op een wildcardplek, net als de Florida Panthers en Buffalo Sabres in de Atlantic Division.

Western Conference
In de Central Division is het beeld vergelijkbaar: de top-3 is bekend, de precieze volgorde nog niet helemaal. De Colorado Avalanche, regerend kampioen, gaat er aan de leiding met hetzelfde puntenaantal als de Dallas Stars, die één duel meer hebben gespeeld. De Minnesota Wild is op plek drie ook zeker van de playoffs, terwijl de Winnipeg Jets en Nashville Predators nog mogen hopen op een wildcardticket.

Tot slot de Pacific Division, waar de Vegas Golden Knights het voortouw hebben genomen. De Edmonton Oilers zijn met zes opeenvolgende overwinningen lekker bezig en zijn ook al zeker van de playoffs, net als de Los Angeles Kings. Donderdagnacht kwam de Seattle Kraken daar voor het eerst ook bij, het eerste níet-top-3-team in de NHL dat zeker is van het postseason: de Arizona Coyotes werden met 4-2 verslagen in een wedstrijd waarin Daniël Sprong weer van de partij was. De Calgary Flames hopen nog op een wildcardticket, zij strijden met de Jets en Predators om het resterende plaatsje in het westen.

De volledige standen in de NHL zijn hier te vinden, in de komende week wordt het reguliere seizoen afgesloten.

VS presenteert rapport over terugtrekking Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft een samenvattend rapport uitgebracht over de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

Daarin geeft de regering van president Biden zijn voorganger Trump grotendeels de schuld van de terugtrekking, wat algemeen als een mislukking wordt beschouwd. Volgens het document van 12 pagina's werd Biden ernstig beperkt in zijn beslissingen over hoe hij de terugtrekking moest uitvoeren door de voorwaarden die door Trump waren afgesproken. De vertrekkende Trump-regering heeft alleen een datum voor de terugtrekking gegeven, maar geen plan voor de uitvoering ervan. De Amerikaanse regering heeft echter lessen getrokken uit de gebeurtenissen. In de toekomst zal informatie over risico's openbaar zijn. Het congres heeft gisteren de als geheim geclassificeerde documenten ontvangen.

In augustus 2021 verrasten de islamistische taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul en namen ze in zeer korte tijd de macht over in het land. Onder Bidens Republikeinse voorganger, Trump, waren de Verenigde Staten met de Taliban een plan overeengekomen om alle Amerikaanse troepen terug te laten trekken uit het land.

Opnieuw grote protesten tegen pensioenhervorming Frankrijk

In Frankrijk hebben opnieuw honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen de doorgevoerde pensioenhervorming.

Alleen al in de hoofdstad Parijs gingen meer dan 400.000 mensen de straat op. Volgens de autoriteiten waren dat er landelijk 800.000. Hierbij zijn een aantal rellen uitgebroken. In Parijs staken demonstranten de luifel van een favoriete brasserie van Macron, La Rotonde, in brand. 

De gesprekken tussen vakbonds- en regeringsfunctionarissen zijn gisteren afgebroken. Het plan om de pensioenleeftijd te verhogen wordt momenteel onderzocht door de Constitutionele Raad.

Israëlische luchtmacht voert luchtaanvallen uit op doelen in de Gazastrook

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in de Gazastrook als reactie op recente raketaanvallen op het land. Volgens de Israëlische strijdkrachten zijn tunnels van het islamitische Hamas en wapenproductiefaciliteiten geraakt.

Ook in Zuid-Israël klonk in de nacht een luchtalarm, dat zou kunnen duiden op hernieuwde beschietingen door militante Palestijnen uit de Gazastrook.

Netanyahu wil vergelding
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de recente escalatie besprokenvan, reden was de raketaanvallen op Israël vanuit Libanon donderdagmiddag. De Israëlische premier Netanyahu zei dat het zijn vijanden zou verslaan, ze zouden een prijs gaan betalen voor elke daad van agressie. Volgens de Jerusalem Post zei de Israëlische president Herzog dat de staat Israël actie onderneemt om zijn veiligheid en die van zijn burgers te waarborgen.

De Libanese premier Mikati zei dat hij categorisch gekant was tegen elke militaire escalatie vanaf zijn eigen grondgebied.

Meer dan 30 raketten afgevuurd vanuit Libanon
Volgens het Israëlische leger zijn er vanuit Libanon meer dan 30 raketten afgevuurd op Noord-Israël. Velen werden onderschept door een verdedigingssysteem. Eerder waren vanuit de Gazastrook verschillende raketten afgevuurd op Israëlisch grondgebied. Het leger gaf Palestijnse groeperingen de schuld van de raketten.

Duitsland, de VS, Frankrijk en de VN veroordeelden de beschietingen. De raketaanvallen werden voorafgegaan door botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen op de Tempelberg in de Al-Aqsa-moskee.

Britse koning Charles lll keurt onderzoek naar koninklijke banden slavernij goed

Voor het eerst heeft de Britse koninklijke familie ingestemd met het in kaart brengen van haar historische banden met slavernij. Het paleis biedt tot 2026 toegang tot de koninklijke archieven en koninklijke collectie voor wetenschappelijk onderzoek naar de slavenhandel. De Britse monarchie profiteerde eeuwenlang van de slavenhandel.

Koning Charles III neemt het onderzoek zeer serieus, zei Buckingham Palace tegen Guardian . Eerder publiceerde de Britse krant een document uit 1689, waaruit de overdracht bleek van aandelen in de Royal African Company, die actief was in de slavenhandel, aan koning Willem III. Het document is ondertekend door Edward Colston, toen plaatsvervangend gouverneur van de Society. In Bristol, West-Engeland, werd tijdens Black Lives Matter-protesten in 2020 een standbeeld van Colston, die als een weldoener werd beschouwd, in de haven gegooid.

Tot nu toe geen excuses van Charles III
Het paleis zei dat de koning sinds zijn aantreden zich verdiept heeft in de impact van slavernij. Op een conferentie van het Gemenebest, waartoe Britse ex-kolonies behoren, zei Charles in juni 2022 als troonopvolger: "Om de kracht van onze gemeenschappelijke toekomst te ontketenen, moeten we de fouten toegeven die ons verleden hebben gevormd." Hij maakte hierbij geen verontschuldiging. Eerder werden leden van de Britse koninklijke familie in het Caribisch gebied geconfronteerd met een verzoek tot compensatie en excuses.

Het project The Royal Enterprise: Reconsidering the Crown's Engagement in Britain's Emerging Empire, 1660-1775 van promovendus Camilla de Koning van de Universiteit van Manchester wordt medegefinancierd door Historic Royal Palaces. De organisatie beheert de onbewoonde koninklijke paleizen in opdracht van het Britse Ministerie van Cultuur.

Religieus deel bevolking in 2022 niet afgenomen

In 2022 gaf 43 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan bij een levens- beschouwelijke groepering zoals een kerk, moskee of synagoge te horen. Dat is bijna net zoveel als een jaar eerder. 12 procent bezocht regelmatig, minstens een keer per maand, een dienst. Evenveel mensen volgde regelmatig een dienst via televisie, radio of internet. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS.

Hoewel de betrokkenheid van Nederlanders bij religieuze groeperingen het laatste jaar stabiel is, is er over een langere periode een neerwaartse trend te zien. Zo rekende in 2012 nog meer dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder (54 procent) zich nog tot een kerk, moskee of synagoge. Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat de coronapandemie een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de religieuze betrokkenheid.

Bezoek religieuze bijeenkomsten daalt
Van de Nederlanders van 15 jaar of ouder bezocht 12 procent in 2022 regelmatig, minstens een keer per maand, een religieuze dienst. In 2012 was dit nog 17 procent. Van de meest voorkomende religies gingen katholieken het minst vaak naar de kerk; 11 procent bezocht regelmatig een dienst. Bij de protestanten ging iets meer dan de helft (51 procent) regelmatig naar de kerk.

Van de moslims gingen iets minder dan 4 op de 10 mensen (39 procent) minstens één keer per maand naar de moskee.

Vooral trouwe kerk- en moskeebezoekers volgen diensten via media
In 2022 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan wel eens een religieuze dienst via televisie, radio of internet te hebben gevolgd. 12 procent deed dat regelmatig.

Van de Nederlanders die minstens wekelijks naar de kerk, moskee of synagoge gaan, volgt ook bijna de helft minstens een keer per week een dienst via deze media. Deze diensten zijn een aanvulling op het bezoek van kerk of moskee en dienen veel minder vaak als een volledig alternatief. Mensen die zelden of nooit een religieuze bijeenkomst bezoeken, maken zelden gebruikt van online diensten.

Vertrouwen in kerken al jaren laag
Ongeveer 30 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder gaf in 2022 aan vertrouwen in kerken te hebben. Dit is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd. Geen enkel ander instituut (zoals de rechtelijke macht, politie, leger ed.) krijgt zo weinig vertrouwen van de bevolking.

Van de mensen die zeggen niet tot een levensbeschouwelijke stroming te behoren, geeft 13 procent aan vertrouwen in kerken te hebben. Onder de katholieken is er met 34 procent en onder de moslims met 43 procent eveneens een minderheid die daar vertrouwen in heeft. Bij protestanten gaf 78 procent aan vertrouwen in de kerken te hebben.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #242 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1486
special
Random Pics van de Dag #1485
special
Random Pics van de Dag #1484
special
Random Pics van de Dag #1483
special
Random Pics van de Dag #1482
©FOK.nl e.a.