FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 maart 2023

AI Picture Gallery #137

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #878

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Russische student krijgt ruim acht jaar voor verspreiden nepnieuws

Een rechtbank in Moskou heeft een student wiskunde en informatica veroordeeld tot acht en een half jaar gevangenisstraf wegens verspreiden van desinformatie over het Russische leger. Volgens het officiële persbureau TASS, heeft de rechtbank dinsdag de straf opgelegd aan de 23-jarige Dmitry Ivanov van de Lomonosov Universiteit in Moskou. De student werd schuldig bevonden aan "het verspreiden van valse informatie over het Russische leger uit politieke haat". Dit strafbare feit is een jaar geleden in Rusland geïntroduceerd na het uitbreken van de Russische aanvalsoorlog en is al meerdere malen gebruikt om critici voor de rechter te brengen.

Ivanov had kritische opmerkingen over de Russische missie in Oekraïne gepubliceerd op Telegram en verklaringen van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy gedeeld. Tijdens het proces pleitte hij onschuldig. Op de wet die vermeende desinformatie over het Russische leger bestraft, staat een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar voor dit misdrijf. Duizenden Russen die openlijk kritiek hebben geuit op het conflict of het optreden van het Russische leger in Oekraïne zijn al veroordeeld.

Amerika: pro-OekraÔense groep achter aanslag op Nord Stream-pijpleidingen

Volgens informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten zou een pro-Oekraïense groep verantwoordelijk zijn voor de aanvallen op de Nord Stream-pijpleidingen vorig jaar. De New York Times bericht hierover. Onderzoek van Duitse media levert ook informatie op over de voorbereidingen op de aanslagen.

Volgens de New York Times is er geen bewijs dat de vermeende daders handelden in opdracht van de Oekraïense president Zelenskyy of andere regeringsfunctionarissen. In het rapport staat verder dat er verder niets bekend is over de samenstelling van de groep. Men vermoedt dat deze groep anti- Poetin is. Er is nog geen commentaar op de publicatie uit de VS, Oekraïne en Rusland.

Reconstructie van de aanvalsvoorbereiding
Na gezamenlijk onderzoek van Duitse media hebben de Duitse opsporingsautoriteiten de voorbereiding van de aanslagen nu grotendeels gereconstrueerd. De groep die de explosieven zouden hebben geplaatst bestond uit vijf personen. Volgens het onderzoek vertrok de groel op 6 september 2022 vanuit Rostock. Over nationaliteiten is niets bekend.

Ook over deze zaak is de Oekraïense regering nog niet bereikbaar voor commentaar. Ook de procureur-generaal weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder van de Duitse regering verwees naar de lopende onderzoeken in Duitsland en de autoriteiten in Zweden en Denemarken.

Explosies in september 2022
Verschillende explosies verwoestten eind september de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen in de Oostzee. De pijpleidingen waren aangelegd om Russisch gas naar Duitsland te transporteren.

Medio februari gaf de Amerikaanse journalist Hersh de VS de schuld van de aanslagen, maar leverde geen enkel bewijs om zijn beweringen te staven. Het Witte Huis ontkende de beschuldigingen. Rusland eiste vervolgens een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen en de Verenigde Staten eisten bewijs van hun onschuld. De Russische ambassade in Washington omschreef de sabotage als een "daad van internationaal terrorisme".

Snowboarders strijden om wereldtitels in halfpipe en op big air

Voor de snowboardliefhebbers keren we nog even een klein stukje terug en wel naar Georgië. In Bakuriani werd daar het wereldkampioenschap snowboarden afgesloten met nog twee freestyle-onderdelen: de halfpipe en de big air.

Halfpipe mannen
De ervaren Zwitser Jan Scherrer zette in de eerste van drie finaleruns een score neer van 89,25 punten en dat overleefde de hele eerste én tweede run op plek één. In de derde en laatste run gingen er echter nog twee overheen, terwijl Scherrer zich niet verbeterde: met een prachtige run en 93,50 punten ging het goud naar de pas 16-jarige Zuid-Koreaan Lee Chae-un, terwijl de slechts één jaar oudere Australiër Valentino Guseli met 93,00 punten het zilver veroverde.

Halfpipe vrouwen
Cai Xuetong uit China knalde er in de eerste run gelijk een goede uit en werd beloond met 90,50 punten. Daar wist niemand echt bij in de buurt te komen en dus kon Cai haar goud vieren in de derde en laatste run. Zilver was met 85,50 punten voor de Canadese Elizabeth Hosking, voor de 83,00 punten van Mitsuki Ono uit Japan.

Big air mannen
Met twee uiterst indrukwekkende sprongen pakte de jonge Japanner Taiga Hasegawa de leiding, alleen Mons Roisland kon hem in theorie nog verslaan in de laatste ronde. Dat lukte de Noor niet, maar met 89,00 en 68,25 punten en dus 157,25 als totaal pakte hij wel het zilver. Hasegawa bleef op 90,00 en 87,25 en dus totaal 177,25 staan en pakte de wereldtitel, brons was met totaal 150,50 punten voor de Zwitser Nicolas Huber. Sam Vermaat werd met 99,25 punten achtste - alleen zijn eerste sprong lukte goed. Casper Wolf (32e) en Niek van der Velden (36e) bleven in de kwalificaties steken.

Big air vrouwen
Dubbel olympisch kampioene Anna Gasser uit Oostenrijk opende met 87,75 punten en kreeg voor haar tweede sprong 74,75 punten. Dat kon ze niet meer verbeteren, maar dat was ook niet nodig, zo wist ze voorafgaand aan haar laatste sprong: Miyabi Onitsuka uit Japan was met 80,25 en 81,00 punten blijven steken op 161,25 punten en zilver. Brons was er met 84,75 en 68,50 - en totaal dus 153,25 punten - voor de Australische Tess Coady. Melissa Peperkamp moest het doen met een elfde plek in de kwalificatie.

Europese Unie: sancties tegen verantwoordelijken seksueel geweld

De Europese Unie (EU) legt sancties op aan personen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor seksueel geweld en grootschalige schendingen van vrouwenrechten. Dat maakte de EU op 7 maart 2023 bekend.

Seksueel geweld tegen vrouwen
Tijdens de oorlog in Oekraïne komen vreselijke verhalen naar buiten over verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld. Bij conflicten zoals in Oekraïne en Zuid-Soedan komt seksueel geweld regelmatig voor, vooral tegen vrouwen en meisjes. Ook bij demonstraties, in gevangenschap en bij onderdrukking worden vrouwenrechten ernstig geschonden, zoals in Iran, Myanmar, Syrië of Afghanistan. Daders van seksueel geweld blijven vaak ongestraft.

Met sancties willen EU-landen een nieuwe stap zetten: om te laten zien dat zulke schendingen van mensenrechten niet zonder gevolg blijven.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken: “Met deze sancties geven we een duidelijk signaal aan diegenen die schuldig zijn aan seksueel geweld dat zij hier niet mee weg komen. Deze gruwelijke en mensonterende acties hebben consequenties. Ook geven we een signaal aan de slachtoffers: als EU staan we deze mensen, waar ook ter wereld, bij.”

Sancties tegen verantwoordelijken voor seksueel geweld
De EU komt met sancties tegen 9 personen en 3 organisaties die verantwoordelijk worden gehouden voor seksueel geweld en grootschalige schendingen van vrouwenrechten. Deze stap betekent niet dat het alleen bij deze personen en organisaties zal blijven. Daarnaast is het sanctiepakket een nieuwe manier om de aandacht voor seksueel geweld te vergroten, en om wereldwijd een signaal te geven dat zulke acties onacceptabel zijn.

De personen en organisaties die de EU verantwoordelijk houdt voor seksueel geweld komen op een sanctielijst. Dat bekent dat hun tegoeden in de EU worden bevroren, personen niet langer naar de EU kunnen reizen, en voor anderen binnen de EU is het verboden om deze mensen diensten te verlenen.

Minister Hoekstra: “Sancties zijn een belangrijk middel om op te komen voor universele waarden én internationaal veranderingen af te dwingen. Met dit pakket ontmoedigen we anderen om hetzelfde gedrag te vertonen.”

Nederlandse internationale inzet voor vrouwenrechten
Het sanctiepakket van de EU is aangenomen tegen de achtergrond van Internationale Vrouwendag op 8 maart. Nederland wil ongelijkheid verkleinen en zet zich in voor de gelijkheid van mannen, vrouwen en LHBTIQ-personen overal ter wereld. Daarvoor heeft Nederland een feministisch buitenlandbeleid.

Het feministisch buitenland beleid zorgt ervoor dat meer mensen gelijke kansen krijgen, en draagt daardoor bij aan een veilige, stabiele en welvarende wereld. Het feministisch buitenlandbeleid richt zich op een aanpak die kijkt naar rechten, participatie, financiering en het rekening houden met de lokale context. Hier zal Nederland zich, ook binnen de EU voor blijven inzetten.

AZ wint bij Lazio en heeft kwartfinales van Conference League in zicht

AZ heeft de heenwedstrijd in de achtste finales verassend gewonnen. Tegen Lazio Roma, de nummer drie van de Serie A, wonnen de Alkmaarders met 1-2. Volgende week donderdag staat de return op het programma in Alkmaar.

AZ had het in de eerste helft lastig met Lazio Roma en kwam na achttien minuten op achterstand door een doelpunt van Pedro. Toch stond het na 45 minuten voetballen gelijk nadat vlak voor rust Vangelis Pavlidis voor de gelijkmaker zorgde.

In de tweede helft kreeg AZ de wedstrijd steeds meer onder controle en in de 62ste minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Na een combinatie op links zorgde Milos Kerkez voor de 1-2 na een combinatie met Jesper Karlsson. Lazio ging op zoek naar de gelijkmaker, maar meer dan enkele afstandsschoten kwam het niet.

Volgende week heeft AZ aan een gelijkspel voldoende om zich te plaatsten voor de kwartfinale van de Conference League.

Escape from Tarkov publiceert namen cheaters

Zoals zoveel games wordt ook de populaire, hardcore tactical first-person pc-shooter Escape from Tarkov geteisterd door valsspelers. Zo'n 6700 cheaters werden onlangs van het platform gesodemieterd door ontwikkelaar Battlestate Games, waarna het de namen van al deze triestelingen publiek maakte.

De operationeel directeur van Battlestate Nikita Buyanov laat sowieso met regelmaat in niet mis te verstane woorden duidelijk hoe hij denkt over cheaters en noemde ze recent op Reddit nog 'scum of the earth'. Via de link in onderstaande tweet kun je de waslijst aan nicknames bekijken.

Escape from Tarkov is een pc-exclusieve hardcore survival shooter waarin spelers op grote maps bijvoorbeeld naar een evacuatiepunt moeten zien te komen terwijl ze onderwijl worden opgejaagd door andere spelers of A.I.-bestuurde 'scavs'. Het spel wordt gekenmerkt door 'realistische' schade en hardcore kenmerken zoals het permanent verliezen van alle meegebrachte loot en een minimale HUD.

Sims-concurrent Life By You binnenkort uitgebreid onthuld

Life By You is een nieuwe sim-game die al een tijdje in ontwikkeling is en binnenkort een uitgebreide onthulling krijgt. Op 20 maart wordt er een 'full announcement stream' getoond door Rod Humble, een voormalig hoofd van de The Sims-games.

Humble leidt sinds enige tijd een nieuwe, interne studio bij Paradox Interactive, genaamd Paradox Tectonic. Met deze studio werkt hij naar verluidt al sinds 2019 aan Life By You, wat een directe concurrent lijkt te worden van The Sims. Op 20 maart zullen we dus een stuk meer te zien krijgen, tot die tijd moeten we het doen met onderstaande korte teaser. Humble heeft al aangegeven dat modding een belangrijk onderdeel zal worden van de game.

Jakobsen sprint naar dagzege in Tirreno-Adriatico

Fabio Jakobsen heeft de zege gepakt in de tweede etappe van de Tirreno-Adriatico. Na 210 kilometer was de Europees kampioen in de massasprint net te snel voor Jasper Philipsen en Fernando Gaviria. Filippo Ganna blijft de leider in het algemeen klassement.

Na de tijdrit van maandag, waarin Filippo Ganna won, stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma in de Italiaanse WorldTourkoers. Lange tijd reden zes renners vooruit en pakte ook een aantal minuten voorsprong op het peloton, maar de sprintersploegen hadden alles onder controle en werden ruim voor de finish weer bijgehaald, waardoor we de eerste massasprint kregen in de Tirreno-Adriatico.

Daarin trok Mathieu van der Poel de sprint aan voor zijn sprinter Jasper Philipsen, maar hij werd wat verast doordat Fernando Gaviria vrij vroeg aan ging. De Colombiaanse sprinter had vrij snel een gaatje te pakken, maar Philipsen zag het gevaar en sprintte het gat dicht met Fabio Jakobsen in het wiel, waarna de Nederlander net voor de finish de Belg passeerde en Jakobsen zijn eerste ritwinst pakte in de Tirreno-Adriatico.

Results powered by FirstCycling.com

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit in Parijs-Nice; Cort nieuwe leider

Jumbo-Visma heeft de ploegentijdrit in Parijs-Nice gewonnen. In de ploegentijdrit van 32,2 kilometer was de Nederlandse één seconde sneller dan EF Education-EasyPost, die met Magnus Cort Nielsen nu wel de leider hebben in het algemeen klassement.

Vandaag stond de eerste test voor de klassementsrenners in Parijs-Nice op het programma. Jumbo-Visma was vooraf de topfavoriet en zouden dat ook waar maken. Met 33 minuten en 55 seconden was de Nederlandse de snelste over 32,2 kilometer, al was het verschil met andere ploegen niet groot. EF Education-EasyPost eindigde op één seconde van Jumbo-Visma, en doordat Magnus Cort Nielsen dinsdag bonificatieseconden had gepakt is de Deen de nieuwe leider in Parijs-Nice.

Tadej Pogacar verloor met zijn ploeg vandaag 23 seconden op Jumbo-Visma van Jonas Vinegaard, waardoor de Deense Tour de France-winnaar nu elf seconden voordeel heeft op de Sloveen. Woensdag staat de eerste bergetappe op het programma in de Franse rittenkoers.

Results powered by FirstCycling.com

Valheim en meer naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft weer een aantal nieuwe game aangekondigd voor Xbox Game Pass. Onder andere Valheim en Civilization VI maken hun opwachting. Verder is het met slechts zes games, waarvan twee cloud-versies, een wat lichterige batch.

De onderstaande games worden de komende tijd toegevoegd:

 • Dead Space 2 (cloud)
 • Dead Space 3 (cloud)
 • Civilization VI (cloud, console en pc)
 • Guilty Gear Strive (cloud, console en pc)
 • Valheim (console)
 • Ni no Kuni II (console en pc)
De volgende games verlaten de dienst op 15 maart, dus mocht je interesse hebben ga dan snel aan de slag!
 • F1 2020
 • Goat Simulator
 • Kentucky Route Zero
 • Marvel's Guardians of the Galaxy
 • Paradise Killer
 • Undertale
 • Young Souls
 • Zero Escape: The Nonary Games

Mooi World Superbikes-weekeinde levert Bautista zeges op, Van der Mark breekt vingers

Voor de raceliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar Indonesië. Op het circuit van Mandalika werd alweer het tweede raceweekeinde in het World Superbike-kampioenschap afgewerkt en dat werd een weekeinde met best wel lekkere races.

Race één
Toprak Razgatlioglu had de poleposition in handen, voor Yamaha-teamgenoot Andrea Locatelli. WK-leider Alvaro Bautista completeerde de eerste startrij, voor Ducati-teamgenoot Michael Ruben Rinaldi, Loris Baz, Axel Bassani, Danilo Petrucci en de Kawasaki's van Jonathan Rea en Ales Lowes - Michael van der Mark moest het doen met plek tien op de grid.

In bocht één ging Rinaldi in duel met Bassani onderuit, terwijl Razgatlioglu de leiding behield en na de openingsronde als leider door kon komen, voor Bautista, Bassani, Petrucci, Locatelli, Lowes, Xavi Vierge en Rea. Na een paar ronden opende Bautista met succes de aanval op Razgatlioglu, die op moest letten voor Bassani achter zich.

Bassani en Razgatlioglu duelleerden stevig om plek twee, maar dat kostte Bassani uiteindelijk zelfs de derde plek, want Locatelli ging er voorbij. Daarmee waren de podiumplaatsen bekend: Bautista pakte weer een overtuigende zege, vier uit vier dit seizoen, voor Razgatlioglu en Locatelli, met Van der Mark die zich met een sterke slotfase nog opwerkte naar een uitstekende zesde plek.

Superpolerace
De startopstelling was grofweg hetzelfde als in race één, op een detail na: Rea had geen gridstraf en vertrok nu dus als vijfde. Na een chaotische start, waarbij onder meer Lowes en Baz onderuit schoven, pakte Razgatlioglu de leiding, voor Bautista, Locatelli, Bassani en Rea, die in ronde twee op dezelfde plek onderuit schoof: olie op de weg, de rode vlag werd gezwaaid.

Razgatlioglu kende een prima herstart, Bautista, Rinaldi en de ook goed vertrokken Rea volgden. Rinaldi kreeg het zwaar en werd verschalkt door Rea, Locatelli én Lowes, maar kort daarop ging het voorin fout: Rea probeerde Bautista te passeren, maar daarbij ging de Ducati-coureur onderuit en wist Rea nog maar nét overeind te blijven. Razgatlioglu raakte verder niet in de problemen en pakte de winst, voor Locatelli, Lowes en Rea - Van der Mark finishte als achtste.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace, in elk geval wat de eerste drie rijen betreft, ging de race van start - Bautista vertrok dus vanaf plek tien. Razgatlioglu behield weer de leiding, Locatelli volgde, voor Rea, Bassani, Lowes, Vierge, Rinaldi en Bautista. Razgatlioglu werd al snel volle bak aangevallen door Bassani, die de Turk én diens teamgenoot Locatelli te grazen nam, terwijl ook de Kawasaki's van Rea en Lowes doorschoven achter Bassani aan.

De strijd om de leiding bleef hevig, want Rinaldi schoof langs de Kawasaki's en pakte kort daarna ook leider Bassani. Die moest vervolgens een plek inleveren wegens een wat agressieve move op Locatelli, waar Lowes en Razgatlioglu dan weer van profiteerden. Voor Lowes was dat van korte duur: hij verremde zich en zakte een plek of tien terug, kort daarop gevolgd door een fout van Bassani, waar Vierge van profiteerde door plek vier te pakken.

Met ruim veertien ronden te gaan knalde Van der Mark met een highsider onderuit, waar Philipp Öttl vol overheen reed. Scott Redding gleed een paar bochten later tegen het asfalt, kort daarop werd de rode vlag gezwaaid. Iedereen leek relatief in orde te zijn, dus na een ruime onderbreking kon de race weer hervat worden vanaf de grid - Van der Mark bleek uiteindelijk twee gebroken vingers te hebben.

Rinaldi pakte bij de herstart de leiding, Razgatlioglu, Bautista, Vierge, Rea en Bassani volgden. Al snel ging Bautista weer langs Razgatlioglu naar plek twee en in de voorlaatste ronde nam hij ook Rinaldi te grazen. Een paar bochten voor het einde maakte Rinaldi een fout, waardoor hij terugzakte tot de vierde plek. Bautista pakte ondertussen 'gewoon' de winst, voor Razgatlioglu en Vierge, die zijn eerste World Superbike-podium pakte.

Kuipers verruimt mogelijkheden voor gebruik medicinale cannabis

De minister van VWS vergroot de productiecapaciteit, schrapt exportbeperkingen en maakt de verhandeling van medicinale cannabis gemakkelijker. Hij schrijft dit aan de Tweede Kamer.

Met de aanpassing van het beleid wil Kuipers de export van medicinale cannabis stimuleren zodat Nederland beter kan voldoen aan de internationale vraag naar dit product. De minister past eerst het beleid aan om binnen de bestaande wetgeving meer mogelijk te maken. Later wordt mogelijk de Opiumwet aangepast. Meer hierover bij Skipr

Erg drukke ochtendspits door regen en ongevallen, ook drukte tijdens avondspits

Regen, ongevallen en de gebruikelijke drukte op de weg hebben vanmorgen geleid tot de drukste ochtendspits van het jaar tot nu. Het hoogtepunt was iets na 08.00 uur. Toen stond er 1093 kilometer file, volgens de ANWB. Ook vanavond wordt een zeer drukke avondspits verwacht. Zo meldt WNL.

De vertraging in de ochtendspits was vanmorgen twee keer zo lang als gemiddeld. Om kwart voor 9 was de piek van alle vertraging voor weggebruikers het grootst, namelijk 3781 minuten in totaal. De vertraging was hiermee bijna twee keer zo lang als tijdens een gemiddelde dinsdagochtendspits. Het grijze, koude en natte weer zorgt dus voor veel problemen op weg.

OekraÔne: meer dan 300 kinderen uit bezette gebieden teruggehaald

Volgens Oekraïne hebben ze 307 kinderen teruggehaald uit de door Rusland bezette gebieden. Onder hen is een achtjarige jongen die onlangs werd herenigd met zijn grootmoeder, zei de mensenrechtencommissaris van het land, Dmytro Lubinets, op Telegram.

De Oekraïense autoriteiten schatten dat sinds het begin van de oorlog een jaar geleden meer dan 16.000 kinderen naar Rusland zijn gesmokkeld. Rusland heeft eerdere beweringen ontkend dat het Oekraïners met dwang heeft verplaatst. De Oekraïners zouden vrijwillig uit Oekraïne zijn geëvacueerd. Het Russische ministerie van Defensie zei medio augustus dat op dat moment 3,5 miljoen mensen naar Rusland waren overgebracht, onder wie meer dan een half miljoen kinderen.

Cel- en taakstraf voor mannen die cafťbezoeker in Zeist mishandelden

Twee 26-jarige mannen uit Zeist veroorzaakten in 2019 in een café een 'explosie van geweld' door een andere cafébezoeker (zwaar) te mishandelen. De hoofdverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 180 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 1 jaar.

De rol van zijn medeverdachte was beperkter, de rechtbank legt hem geen gevangenisstraf op maar wel een forse taakstraf: 200 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk.

Explosie van geweld
Op 30 juni 2019 gaat het mis in café De Schavuit in Zeist. Het slachtoffer staat in de rokersruimte als de twee mannen op hem af komen lopen. Op camerabeelden is te zien dat de hoofdverdachte gebaart dat het slachtoffer met hem mee moet lopen en een arm om het slachtoffer heen slaat. Het slachtoffer draait zich weg, hij wilde kennelijk niets met de verdachten te maken hebben. De hoofdverdachte laat hem niet met rust. Uit het niets slaat hij het slachtoffer met gebalde vuist in het gezicht, waarna meerdere harde klappen volgen. Het slachtoffer wordt overvallen door een explosie van geweld. De medeverdachte volgt het initiatief van de hoofdverdachte en deelde ook klappen uit. Het slachtoffer loopt onder andere een gebroken neus op waaraan hij geopereerd moet worden.

Geen noodweer
Volgens de verdachten was er sprake van een situatie waarbij zij zich moesten verdedigen: noodweer dus. Zij verklaren dat het slachtoffer de twee mannen eerder had bedreigd met de dood. Eerder op die avond zou het slachtoffer namelijk gezegd hebben dat hij hen zou doodschieten en greep hij daarbij naar zijn tas. Later die avond wilden de verdachten het incident uitpraten en zochten het slachtoffer op in de rokersruimte. Omdat het slachtoffer opnieuw naar zijn tas greep, dachten de mannen dat hij een vuurwapen wilde pakken waarop zij zich wilden verdedigen. De rechtbank gelooft dit verhaal niet. Op camerabeelden is de confrontatie in de rokersruimte te zien. Daaruit blijkt dat het slachtoffer niets met de mannen te maken wilde hebben. Uit niets blijkt dat het slachtoffer de confrontatie zocht of een greep deed naar zijn tas.

Strafmaat
Nu er dus geen sprake is van noodweer zijn de twee mannen strafbaar. De hoofdverdachte is veroordeeld voor openlijk geweld met zwaar lichamelijk letsel (een gebroken neus) tot gevolg. De tweede verdachte had een beperktere rol en is schuldig aan openlijk geweld. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd en het verleden van de mannen. De hoofdverdachte is eerder veroordeeld voor een soortgelijk incident. Bovendien heeft hij geen spijt betuigd. De rechtbank vindt dan ook dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Ook de medeverdachte is eerder veroordeeld. Kennelijk weerhoudt eerdere veroordelingen deze mannen er niet van om opnieuw in de fout te gaan. Ook dat neemt de rechtbank mee in haar oordeel. Tot slot houdt de rechtbank rekening met het feit dat deze zaak pas na bijna vier jaar op zitting is behandeld. De conclusie is dat beide mannen een taakstraf moeten uitvoeren. De hoofdverdachte moet daarnaast ook een maand naar de gevangenis.

Xi Jinping: "VS streeft naar alomvattende onderdrukking van China"

De Chinese leider Xi Jinping heeft scherpe kritiek geuit op de Verenigde Staten en het Westen. Op het Volkscongres in Peking sprak hij over een 'alomvattende onderdrukking' van China. Minister van Buitenlandse Zaken Qin waarschuwde de VS zelfs voor een confrontatie met "catastrofale gevolgen".

Onder leiding van de VS hebben westerse landen "China volledig afgesloten, omsingeld en onderdrukt, wat een ongekende uitdaging is geweest voor de ontwikkeling van ons land", zei Xi Jingping in een toespraak tot afgevaardigden op de Chinese People's Political Consultative Conference in Beijing, volgens de staatsmedia. De afgelopen jaren werd China geconfronteerd met een aantal nieuwe hindernissen die de economische opkomst dreigden te vertragen. Geconfronteerd met "ingrijpende en complexe veranderingen in zowel het binnenlandse als het internationale landschap, moet China de moed hebben om te vechten", zei het 69-jarige staatshoofd, die op het punt staat aan zijn derde ambtstermijn te beginnen.

Minister van Buitenlandse Zaken Qin: betrekkingen met Rusland uitbreiden
Minister van Buitenlandse Zaken Qin waarschuwde dat tenzij Washington zijn beleid ten aanzien van China verandert, er een confrontatie "met catastrofale gevolgen" zal volgen. Peking zal hoe dan ook zijn eigen soevereiniteit en veiligheid verdedigen. Inmenging in het conflict tussen Taiwan en China is de eerste rode lijn die de Verenigde Staten niet mogen overschrijden. De minister van Buitenlandse Zaken benadrukte ook dat China de betrekkingen met Rusland moet verbeteren naarmate de mondiale situatie turbulenter wordt.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres riep Qin op tot vredesbesprekingen in de oorlog in Oekraïne. Conflicten, sancties en druk konden het probleem tot nu toe niet oplossen, zei Qin. Wat nu nodig is, is kalmte, rede en dialoog. In zijn oproep eiste de Chinese minister van Buitenlandse Zaken echter ook dat de "legitieme veiligheidsbelangen van alle partijen gerespecteerd moeten worden" - een formulering waarmee China gewoonlijk duidelijk maakt dat het de Russische positie steunt. Volgens Qin is het conflict in wezen "een uitbraak van problemen" in de veiligheidsarchitectuur in Europa.

De spanningen tussen de VS en China liepen de afgelopen maanden op. Washington schoot verschillende Chinese ballonnen neer omdat het Witte Huis ze in verband bracht met spionage. Peking daarentegen sprak van een overdreven reactie van de kant van de VS.

Seasonpass content voor WWE 2K23 bekendgemaakt

2K Games onthult de roadmap voor post-launch content updates in WWE 2K23, met WWE Superstars, Legends en verschillende opkomende NXT sterren die hun franchise-debuut maken. In totaal zullen er vijf post-launch content packs beschikbaar zijn met 24 nieuwe speelbare personages, waardoor spelers de komende maanden nieuwe matchups krijgen. Post-launch content packs zijn afzonderlijk verkrijgbaar, terwijl de volledige set packs is inbegrepen bij de Season Pass, Deluxe Edition en Icon Edition van WWE 2K23.

DLC Superstars zijn onder meer driemaal voormalig wereldkampioen Bray Wyatt, voormalig Raw Tag Team Champions Luke Gallows en Karl Anderson, alias The O.C., 2022 WWE Hall of Fame-ingewijden Scott Steiner en Rick Steiner, Hollywood-icoon Zeus, SmackDown color commentator en vijfmaal Intercontinental Champion Wade Barrett, en allereerste driemaal WWE Divas Champion Eve Torres.

De volledige namen, data en belangrijke toevoegingen van de inhoudspakketten zijn:

Steiner Row Pack (Release datum: 19 april)

 • Scott Steiner
 • Rick Steiner
 • Top Dolla
 • Ashante Adonis
 • B-Fab - Alleen manager. Geen speelbare superster.

Pretty Sweet Pack (Release datum: 17 mei)

 • Karl Anderson
 • Luke Gallows
 • Tiffany Stratton
 • Elton Prince
 • Kit Wilson

Race naar NXT Pack (Release datum: 14 juni)

 • Harley Race
 • Ivy Nile
 • Wendy Choo
 • Tony D'Angelo
 • Trick Williams

Revel met Wyatt Pack (Release datum: 19 juli)

 • Bray Wyatt
 • Zeus
 • Valhalla
 • Joe Gacy
 • Blair Davenport

Bad News U Pack (Release datum: 16 augustus)

 • Eve Torres
 • Wade Barrett
 • Damon Kemp
 • Andre Chase
 • Nathan Frazer

De Season Pass bevat ook de MyRISE Mega-Boost, met 200 extra Attribute Points en Supercharger, waarmee je alle WWE Legends en throwback arena's uit de basisgame vrijspeelt. WWE 2K23 Deluxe Edition en Icon Edition zijn beschikbaar op 14 maart 2023. WWE 2K23 Standard Edition en Cross-Gen zijn beschikbaar op 17 maart 2023.

FOK! Wat een weer: (natte) sneeuw

winterbanner

Goedemorgen!

We beginnen de dag bewolkt met regen in het midden en het zuiden des lands, later ook met natte sneeuw, net als in het noorden. Op de eilanden is de zon even te zien. De wind komt uit het westen en is matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

De neerslag trekt vanmiddag naar het zuiden waar dan steeds meer natte sneeuw gaat vallen, in de heuvels kan het tot droge sneeuw leiden. Foto's zijn uiteraard welkom! In de rest van het land is een bui mogelijk met hagel en een klap onweer. Warm wordt het niet, maximum 4 graden. I de natte sneeuwbuien rond het vriespunt.

Ook vanavond valt er nog een (winterse) bui, later gaat het ook vriezen.

Vanaf 22:00 geldt er in het ele land code geel wegens gladheid, hierbij is zeeland uitgezonderd. Deze code geldt tot 9 uur morgenochtend.

En daarna? Dat lees je in een nieuw weerbericht.


Bewolking onder de rook van Monickendam (Foto: Pixabay)
Bewolking onder de rook van Monickendam (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Laag inkomen geeft 1,5 keer meer kans op hart- en vaatziekten

Nederlanders met een laag inkomen lopen gemiddeld zo’n anderhalf keer meer risico op een hartaanval of een beroerte dan mensen die het financieel beter voor elkaar hebben. Tot die conclusie komen onderzoekers die gegevens van 155.000 inwoners van Den Haag en omstreken hebben geanalyseerd.

Ze ontdekten op die manier ook dat mensen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond ook tot de risicogroep behoren: deze mensen lopen gemiddeld 1,9 keer meer kans op hart- en vaatziekten. Genetische factoren spelen daar een rol in, volgens de wetenschappers die verbonden zijn aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het HagaZiekenhuis. Lees verder bij Skipr

'Voedsel is een sluitpost geworden'

Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond, kopt de NOS op basis van onderzoek van Deloitte en Nibud in samenwerking met de Universiteit Leiden. Vorig jaar was dat nog vijf op de tien huishoudens. Dit bevestigt de signalen die het Rode Kruis al maanden krijgt: voedsel is een sluitpost geworden. Steeds meer gezinnen houden te weinig geld over voor voedzaam eten. Jongeren worden extra hard getroffen. Gezien de nog steeds toenemende inflatie is het einde nog niet in zicht.

Het Rode kruis biedt hulp daar waar de nood het hoogst is. De organisatie bereikt maandelijks 20.000 mensen met voedselhulp. Via lokale partners delen ze zo’n 17.500 boodschappenkaarten uit per maand en helpen ze kinderen door middel van ontbijttassen. Onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #151 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #151
special
Weekend gifdump #112
special
Random Pics van de Dag #899
preview
Exoprimal
special
Random Pics van de Dag #898
©FOK.nl e.a.