Skiester Shiffrin haalt eindzege World Cup binnen, eerste zege Lie en stunt Ortlieb

's Werelds beste alpineskiërs- en skiesters kwamen de afgelopen dagen in actie op de snelle disciplines in de World Cup. De vrouwen deden dat in het heerlijk besneeuwde Noorse Kvitfjell, de mannen waren in het luxe skioord Aspen voor twee wedstrijden.

Afdaling vrouwen, Kvitfjell
Voor eigen publiek ging de Noorse Kajsa Vickhoff Lie vroeg naar beneden en haar tijd leek gelijk al uitstekend te zijn. Mikaela Shiffrin kwam 0,79 seconden tekort, net als de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer gelijk erna. Corinne Suter uit Zwitserland kwam dichter in de buurt, maar kwam ook 0,41 seconden tekort en dus kwam Lie's eerste zege in de buurt.

De Sloveense veterane Ilka Stuhec gaf 0,61 seconden toe, Sofia Goggia uit Italië was dan nog het grootste gevaar, maar kwam ook niet aan de tijd van Lie: 0,29 seconden langzamer. Daarmee was de eerste World Cup-zege binnen voor Lie, uitgerekend voor eigen publiek, nadat ze na een zeer zware blessure lang afwezig was geweest tot dit seizoen.

Afdaling mannen, Aspen
Na de halverwege afgelaste afdaling een dag eerder, was het voor wedstrijd twee beduidend beter weer. De eerste mannen gingen redelijk naar beneden, maar als zevende kwam Aleksander Aamodt Kilde de piste af en de Noor maakte gehakt van iedereen: 0,97 seconden sneller dan de op dat moment gedeeld snelste tijd van de Italianen Dominik Paris en Florian Schieder.

Na Kilde kwam de Canadees James Crawford nog het dichtst in de buurt, maar hij strandde op 0,61 seconden. Dat was twee honderdsten van een seconde sneller dan Marco Odermatt uit Zwitserland, die de Oostenrijker Vincent Kriechmayer op 0,70 seconden op de vierde plek zag eindigen. Kilde's overwinning leverde hem ook de eindwinst op in de World Cup op de afdaling.

Super-G vrouwen, Kvitfjell
Het was behoorlijk lastig weer in Noorwegen, waar de Zwitserse Jasmine Flury het bal opende en dwars door de sneeuw heen moest snijden. Toch bleef haar tijd, ondanks een fout onderin, erg lang staan: Sofia Goggia, de nummer zestien op de startlijst, was met 0,19 seconden de eerste die sneller ging.

Ook Goggia bleef lange tijd bovenaan de ranglijst staan, maar na een tijdje brak de zon door en werd het weer beduidend beter. Daar profiteerden de hogere startnummers van: de Oostenrijkse Franziska Gritsch dook 0,31 seconden onder Goggia's tijd door, landgenote Stephanie Venier ging nog eens 0,26 seconden sneller. Beiden wonnen ze echter niet, want als 31e kwam Nina Ortlieb naar beneden en met 0,12 seconden pakte de dochter van olympisch kampioen Patrick Ortlieb haar tweede World Cup-zege, voor landgenotes Venier en Gritsch.

Super-G mannen, Aspen
Het weekeinde werd afgesloten met een mooie super-G, waar de Oostenrijker Stefan Babinsky even de snelste tijd noteerde. Gelijk na hem kwam Odermatt echter naar beneden en de Zwitser was met 0,47 seconden toch weer een klap sneller. De verrassende Duitser Andreas Sander naderde hem tot op 0,05 seconden en dat leverde plek twee op, voor Kilde, die met 0,34 seconden achterstand Babinsky nog van het podium drukte. Voor Odermatt was met zijn overwinning ook de eindzege in de World Cup op de super-G definitief binnen.