Nog drie Nederlandse boten naar finales EK roeien

In München is de tweede dag van het Europees kampioenschap roeien afgewerkt. Er kwamen vijf Nederlandse boten in actie - drie in de halve finales en twee in de herkansingen - en drie daarvan wisten zich voor de finale te plaatsen. Dat brengt het totaal op acht finaleplaatsen, met de skiffeurs nog in de strijd.

Roos de Jong en Laila Youssifou roeiden de halve finales in de dubbel-twee en dat ging bijzonder lekker: het duo, topfavoriet voor goud, pakte overtuigend de winst. Marloes Oldenburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins waren in de vier-zonder duidelijk het sterkst in de herkansingen en mogen ook naar de finale, net als Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis, die in de dubbel-vier in de herkansingen ruim genoeg hadden aan een tweede plek.

De mannen deden het vrijdag helaas wat minder goed. Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema kwamen in de halve finales van de twee-zonder niet in de buurt van de benodigde top-3 en moeten de B-finale roeien. Dat geldt ook voor Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink in de dubbel-vier, waarin ze ook simpelweg tekort kwamen voor de top-3 en dus de A-finale.