Twee letters uit het Homomonument gestolen na protest

Twee letters van het Homomonument bij de Westermarkt in Amsterdam zijn gestolen na de demonstratie van woensdag 10 augustus. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat één van de letters inmiddels weer gevonden is en is teruggeplaatst in het monument.

Woensdagavond vond er bij het monument een protest plaats tegen het geweld tegen de lhbtiq+gemeenschap. De aanleiding hiervoor was dat vrijdag op zaterdagnacht een vrouw na een rit samen met een andere vrouw in een Uber-taxi door de chauffeur zou zijn mishandeld. Volgens de vrouw was dit omdat zij de andere vrouw kuste en dus een soort van lhbtiq+-haat, volgens de taxichauffeur omdat de vrouw zijn auto had ondergekotst en daar een discussie over ontstond.

Lees ook: Demonstratie bij homomonument na mishandeling tijdens Pride-weekend

"Voor de demonstratie van afgelopen woensdag is gecheckt of het monument in goede staat verkeerde. Na afloop is dit opnieuw gecheckt. Toen bleek dat er twee letters ontbraken", laat een woordvoerder van de gemeente weten aan AT5. 

Letter V
Op het monument staat de tekst 'Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen'. Van de tekst werden de letters 'V' en 'H' gestolen. Eén van de gestolen letters is teruggevonden bij het monument. De andere ontbrekende letter, de letter 'V', laat de gemeente opnieuw maken. "Tijdelijk is er nog een letter V weggehaald zodat deze letter gekopieerd kan worden. Tot die tijd zijn de ontbrekende letters ingekleurd om de tekst op het monument leesbaar te houden."

Het Homomonument is een gemeentelijk monument, wat betekent dat de gemeente verantwoordelijk is het voor onderhoud. De gemeente heeft besloten om als beheerder van het monument aangifte te doen van diefstal.