Triatlete Stanford Europees kampioen, Nederlanders niet in de buurt

In en rond het Olympiapark in München is het Europees kampioenschap triatlon begonnen, waarbij vrijdag eerst de vrouwenwedstrijd werd afgewerkt. Daar zat forse Nederlandse deelname in, maar uiteindelijk helaas wel zonder succes.

De Britse Sophie Alden kwam na 1500 meter zwemmen als eerste het water uit, maar tijdens de 40 kilometer fietsen ging ze onderuit: einde race. Op de fiets ontstond een kopgroep met onder meer de Britse veterane Non Stanford, Nina Eim en Laura Lindemann uit Duitsland en het Franse duo Emma Lombardi en Cassandre Beaugrand.

De afsluitende tien kilometer hardlopen leverde een voorsprong op voor Stanford, die alleen Lindemann en Lombardi nog achter zich aan had in de laatste paar ronden. De Britse hield echter stand en pakte het goud, terwijl Lindemann tot vreugde van het thuispubliek Lombardi van het zilver af wist te houden in de sprint.

Een gedesillusioneerde Rachel Klamer was op plek zestien de beste Nederlandse, Rani Skrabanja werd twintigste en Barbara de Koning finishte als 37e.