Zwemploeg als snelste naar EK-finale, Pijnenburg sterk op 100m vrij

In Rome is de tweede ochtendsessie van het Europees kampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Op vier afstanden was er Nederlandse deelname te noteren en dat ging bepaald niet slecht. Vanaf 18.00 uur wordt de finalesessie van vrijdag afgewerkt.

50m vlinderslag vrouwen
De Nederlandse dames deden het prima: Maaike de Waard tikte aan na 26,01 seconden, goed voor de vijfde tijd. Kim Busch noteerde met 26,22 seconden nét geen PR, maar wel de zevende tijd. Tessa Giele's ietwat teleurstellende 26,44 seconden betekende de elfde tijd, maar aangezien er twee zwemsters per land naar de halve finales mogen viel ze buiten de boot.

100m vrije slag mannen
Stan Pijnenburg was goed wakker: met 48,57 seconden bleef hij slechts vier honderdsten boven zijn PR en noteerde hij de zevende tijd. De jonge Roemeense sensatie David Popovici maakte weer grote indruk: hij tikte al aan na 47,20 seconden, een absolute wereldtijd, terwijl ook de Italiaan Alessandro Miressi met 47,60 rap was.

100m schoolslag vrouwen
Een persoonlijk record zat er (nog) net niet in, maar Tes Schouten deed het verder prima: met 1:07,54 minuten bleef ze een paar tienden boven haar beste tijd ooit en met plek negen kon ze zonder problemen door naar de halve finales. Italië zat er ongekend goed op: de ploeg nam de volledige top-4 in beslag, aangevoerd door de 1:05,77 van Benedetta Pilato.

4x100m wisselslag gemengd
Met Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje en Tessa Giele zette Nederland gelijk al bijna het topteam in - alleen Marrit Steenbergen als slotzwemster kan er in de finale nog bij. Met 3:46,64 zwom het kwartet de snelste tijd, alleen Duitsland bleef binnen een seconde van de Nederlandse ploeg.