FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 augustus 2022

Random Pics van de Dag #700

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AZ overklast Dundee United en treft Gil Vicente in play-offs Conference League

AZ heeft zich met overtuiging geplaatst voor de de play-offs van de Conference League. In Alkmaar won de ploeg van Pascal Jansen met maar liefst 7-0 van Dundee United, terwijl vorige week nog met 1-0 werd verloren van de Schotse ploeg.

Vorige week verloor AZ nog van Dundee United, maar bij rust hadden de Alkmaarders de schade goedgemaakt. Na 45 minuten voetballen stond al met 5-0 door doelpunten van Vangelis Pavlidis (twee keer), Tijjani Reijnders (twee keer) en Hakon Evjen.

Na rust nam AZ wat gas terug, maar won het alsnog met 7-0 na doelpunten van Dani de Wit en Mayckel Lahdo. In de play-offs van de Conference League is Gil Vicente de tegenstander. De Portugese club rekende af met Riga FC.

Zes Nederlandse boten naar finales EK roeien, vier naar halve finales

In München is donderdag het Europees kampioenschap roeien van start gegaan. Op dag één werden vooral de series en een paar herkansingen afgewerkt, waarbij er gelijk al twaalf Nederlandse boten in actie komen, met prima resultaten.

Finaleplaatsen
Zes van de Nederlandse boten mogen zich al op gaan maken voor de finales. Voor de mannenacht was dat vooraf al zeker: de ploeg werd op vijf seconden vijfde en laatste in de heat, maar aangezien er maar vijf boten van de partij waren mocht elk land door naar de finale. De vrouwenacht roeide naar de winst in hun heat en staat dus ook in de finale.

Ralf Rienks, Ruben Knab, Sander de Graaf en Rik Rienks roeiden de vier-zonder met overtuiging naar seriewinst en dus een finaleplek, Martine Veldhuis deed dat in de lichte skiff ook. Ymkje Clevering en Veronique Meester wisten in de twee-zonder met plek twee in de series ook een finaleplek binnen te halen.

Halvefinaleplaatsen
De twee Nederlandse zwaargewichtskiffeurs deden het uitstekend: Karolien Florijn én Melvin Twellaar wonnen hun serie met enorme voorsprong en stootten door naar de halve finales. Dat deden Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema ook met hun derde plek in de twee-zonder, terwijl Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink via winst in de herkansingen ook de halve eindstrijd bereikten in de dubbel-vier.

Roos de Jong en Laila Youssifou hadden weinig problemen en wonnen hun serie in de dubbel-twee, waardoor ze simpel naar de halve finales door konden stoten.

Herkansingen
Twee boten moeten de herkansingen nog afwerken, maar dat gebeurt op een andere dag. De vier-zonder met Marloes Oldeburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins eindigde als derde in de serie, terwijl Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis in de dubbel-vier niet genoeg hadden aan een tweede plek en het later nog eens moeten proberen.

FC Twente verslaat Cukaricki opnieuw en plaatst zich voor laatste voorronde Conference League

FC Twente heeft zich eenvoudig geplaatst voor de play-offs in de Conference League. De ploeg van Ron Jans won vandaag met 4-1 van het Servische FK Cukaricki nadat het vorige week ook al had gewonnen.

Twente begon nog stroef tegen FK Cukaricki en keek na zeven minuten tegen een achterstand aan nadat Luka Adzic, oud speler van FC Emmen en PEC Zwolle, zijn ploeg op voorsprong had gezet. Lang kon de Servische ploeg niet genieten van de voorsprong nadat Robin Pröpper de gelijkmaker binnen gleed. Nog voor rust zorgde Michel Vlap voor de voorsprong van FC Twente na een rake kopbal uit een vrije trap.

In de slotfase zou Twente nog naar een ruime overwinning uitlopen na twee doelpunten van Christos Tzolis. Zo kwalificeerde FC Twente zich overtuigend voor de laatste fase van de voorronde van de Conference League, waarin het Italiaanse Fiorentina de tegenstander is.

Zwemsters stunten met EK-goud op 4x200 meter

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome is donderdagavond de eerste finalesessie afgewerkt. Dat ging voor Nederland prima en leverde zelfs een behoorlijk verrassende gouden medaille op.

50m vlinderslag mannen, halve finales
Nyls Korstanje zwom in de series een nieuw Nederlands record en daar deed hij 's avonds nog eens een schepje bovenop: met 22,88 seconden haalde Korstanje er nog íets af en was hij wederom de snelste van het hele veld.

100m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen ging weer een stukje harder dan in de ochtend en ook nu was dat goed voor de tweede tijd: 53,80 seconden, wederom was alleen de Française Charlotte Bonnet sneller (53,56).

400m wisselslag mannen, finale
Thomas Jansen plaatste zich met een dik PR voor de finale, waarin hij zijn beste tijd nog eens met één honderdste van een seconde aanscherpte: 4:18,42 minuten bleek goed voor een mooie zesde plek. De winst was met overtuiging voor de Italiaan Alberto Razzetti in 4:10,60 minuten, voor de Hongaar David Verraszto (4:12,58) en Pier Andrea Matteazzi (4:13,29), die het Italiaanse feestje compleet maakte.

100m schoolslag mannen, halve finales
Met een tijd van 59,29 seconden was Arno Kamminga een fractie sneller dan in de ochtend, maar zijn voornaamste concurrent ging wel een klap harder dan in de series: Nicolo Martinenghi zwom voor eigen publiek naar de snelste tijd en tikte aan na 58,44 seconden.

4x200m vrije slag vrouwen, finale
Voor het eerst sinds 2016 deed Nederland op dit nummer überhaupt weer mee op een internationaal toernooi en Imani de Jong bracht de ploeg gelijk prima in de race. Silke Holkenburg zwom Nederland zelfs langs de grote Hongaarse Katinka Hosszu naar plek twee, waarna Janna van Kooten de leiding pakte. Marrit Steenbergen maakte dat met een toprace af en in 7:54,07 minuten pakte Nederland zeer verrassend het goud, voor Groot-Brittannië (7:54,73) en Hongarije (7:55,73).

4x200m vrije slag mannen, finale
Met drie sterke optredens leek Frankrijk er met de winst vandoor te gaan, maar slotzwemmer Roman Fuchs had het toch niet helemaal. Hij werd gepasseerd door de Italiaan Stefano di Cola en de Hongaarse wereldtopper Kristof Milak, die zijn ploeg met een geweldige race naar het goud zwom in 7:05,38 minuten, voor Italië (7:06,25) en Frankrijk (7:06,97).

Man krijgt levenslang na eerwraakmoord op beide dochters

Yaser Abdel Said mag de komende decennia vanuit de cel naar Mekka bidden. De 65-jarige voormalige taxichauffeur is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn twee dochters Sarah en Amina in de Amerikaanse staat Texas.

Volgens bronnen zou Said beide meisjes jarenlang misbruikt en mishandeld hebben. Ze werden door hun vader bespioneerd en hun online gedrag werd door hem in de gaten gehouden. Sarah kreeg de toorn van haar vader over zich heen toen zij het aandurfde om vriendelijk te glimlachen tegen klanten tijdens haar bijbaantje.

Op het moment dat de 18-jarige Amina verkering kreeg met een niet-moslim verhuisde Said het gezin. Amina en haar vriend wilden samen haar thuissituatie ontvluchten, maar ze waren bang dat de 17-jarige Sarah dan de volle laag zou krijgen. Uiteindelijk wisten de dochters samen met hun moeder, rond Kerstmis 2007, het huis te ontvluchten.

Niet lang daarna wist de vader de moeder zover te krijgen dat ze haar dochters weer terugbracht naar huis, maar Amina weigerde dat vriendelijke aanbod en logeerde kort bij een vriend in huis.

Negen kogels
Op 1 januari 2008 overtuigde de vader beide meisjes ervan om samen te gaan uit eten, hun moeder mocht niet mee. Samen reden ze in één auto, niet naar het restaurant, maar naar de stad Irving, waar Said beide meisjes neerschoot. Amina stierf direct, maar Sarah wist ondanks negen kogels in haar lichaam nog het noodnummer te bellen om te vertellen dat haar vader hen had neergeschoten. Niet lang na dat telefoongesprek stierf ook zij.

Said heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd. Volgens hem hadden zijn dochters iemand gehuurd om hém te vermoorden. "Ik voelde dat iemand ons volgde", zo vertelde hij via een tolk. "Ik stopte op Riverside Drive en rende het bos in. Als dat hun vriend was, zoals ik verwachtte, dan konden ze hun eigen boontjes doppen."

Op de vraag waarom de Egyptenaar na de moorden op zijn dochters twaalf jaar verborgen bleef, verklaarde hij dat 'de media hem al als dader had aangemerkt en dat hij geen eerlijk proces zou krijgen'.

De jury vond dat niet overtuigend en al na drie uur beraadslaging kwamen ze met het oordeel 'schuldig'.

Said's zoon Islam was al eerder veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het verbergen van de voortvluchtige Egyptenaar, Said's broer Yassein tot twaalf jaar voor hetzelfde vergrijp.

'Vermoorde Akram el Idrissi was mogelijk niet het doelwit van schutter'

Akram el Idrissi, die afgelopen maart in de Amsterdamse Rivierenbuurt werd doodgeschoten, was mogelijk niet het doelwit van de schutter. AT5 bericht over een artikel in het Parool waarin vermeld wordt dat een vriend van Akram, die niet bij naam genoemd wordt, denkt dat hij het doelwit van de aanslag was.

Dat zou blijken uit een vonnis in een strafzaak tegen de man. El Idrissi werd op 23 maart 's avonds dodelijk geraakt door een schutter die op ongeveer 20 meter van hem vandaan stond. De 22-jarige vriend vermoedt nu dus dat de kogels voor hem bedoeld zijn geweest.

Crimineel circuit
De vriend, die vier maanden cel kreeg voor wapenbezit, is volgens het Parool een bekende uit het criminele circuit in De Pijp. Hij zou goed bevriend zijn met de 29-jarige man die in 2020 op de Panamalaan werd doodgeschoten.

Voor de moord op El Idrissi werd in juni een 18-jarige verdachte aangehouden.

Speciale NS-dienstregeling voor Formule 1

Van 2 tot en met 4 september reizen racefans weer in groten getale naar Zandvoort voor de tweede editie van de F1 Dutch Grand Prix (DGP) op het circuit op Zandvoort. Een aanzienlijk deel reist per trein. Daarom rijdt NS tijdens dit lange weekend iedere vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee.

Dit doen zij elke dag vanaf circa 8.00 uur tot 22.00 uur. Zo brengen ze maximaal tienduizend reizigers per uur naar de races en weer terug. Alleen met deze enorme operatie kunnen zoveel racefans in een korte tijd en op een duurzame en veilige manier naar de Formule 1 race gebracht worden. Het circuit ligt namelijk op loopafstand van het station.

Per racedag zijn er ruim 300 extra NS-collega's aan het werk om reizigers te helpen. Behalve de races op Zandvoort is er nog een aantal evenementen in het land waar reizigers naartoe gebracht worden. Om dit allemaal mogelijk te maken, past de NS ook in de rest van het land de dienstregeling aan. De complete dienstregeling voor dit weekend is vanaf vrijdag 12 augustus zichtbaar in de reisplanner van NS.

Omvangrijke operatie
Twaalf treinen per uur op dit traject is voor NS uitzonderlijk. Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur. Dit weekend krijgt station Zandvoort aan Zee met bijna 14 zoveel reizigers voor één keer de omvang van station Leiden.

Zoveel treinen per uur op dit traject met zulke grote aantallen reizigers betekent dat een eventuele verstoring direct grote impact kan hebben. ProRail en NS doen er alles aan om de kans hierop zo klein mogelijk te maken, maar wanneer die toch plaatsvindt zo snel mogelijk te verhelpen.

Belangrijkste maatregelen op een rijtje
Op donderdag, de avond voor het race-weekend, worden de benodigde Sprinter-treinen vanuit het hele land naar Amsterdam en Zandvoort verplaatst.

Van vrijdag tot en met zondag worden iedere dag ruim 300 collega's extra ingezet om racefans snel en veilig naar de Formule 1 races te brengen.

De treinen uit andere delen van het land richting Amsterdam zullen dit weekend waar mogelijk verlengd worden.

Tussen Amsterdam en Zandvoort wordt gereden met Sprinters op maximale lengte, voorzien van brede deuren en een gelijkvloerse instap, waardoor reizigers snel kunnen in- en uitstappen. Op iedere trein zitten twee machinisten (één voor en één achter) en een conducteur, zodat treinen na aankomst snel weer kunnen vertrekken.

De nieuwe perrons op station Zandvoort en een tijdelijke extra trap op station Haarlem, gerealiseerd door ProRail, helpen bij een goede scheiding tussen in- en uitstappende reizigers.

Op en rond de stations staan ook veel collega's paraat om reizigers te informeren, de weg te wijzen en alles in goede banen te leiden. Op de stations is de route voorzien van extra signing in de F1-sfeer. Zodat reizigers snel hun weg vinden.

Extra in- en uitcheckpalen zorgen ervoor dat reizigers zonder oponthoud het station in en uit kunnen.

Net als tijdens drukke stranddagen of grote evenementen worden reizigers gedoseerd toegang tot de perrons en treinen verleend. Zo wordt voorkomen dat grote mensenmassa's op het station samenkomen en wordt ervoor gezorgd dat de racefans zo snel en veilig mogelijk naar het circuit gebracht worden en 's avonds uiteraard weer naar huis.

NS en ProRail zorgen voor extra storingsploegen, een sleeplocomotief en een reservetrein met personeel. Vanuit veiligheid en doorstroming van het treinverkeer zijn alle overwegen afgesloten van Halfweg tot Zandvoort en gelden er omrijd-routes voor het wegverkeer.

Reisadvies Amsterdam - Zandvoort
Reizigers moeten rekening houden met grote drukte in de treinen en op de stations. Vorig jaar mocht het evenement met slechts tweederde van het aantal bezoekers doorgaan vanwege de toen geldende coronamaatregelen. Dit jaar zijn alle bezoekers welkom. Dit betekent nog meer treinreizigers richting het evenement.

Om lange rijen bij de kaartautomaten te beperken, raadt de NS reizigers aan vooraf online het 'NS Dutch Grand Prix (DGP) Retour' aan te schaffen of om vooraf hun saldo op te laden.

Vanwege de grote drukte kunnen reizigers tijdens het Formule 1-weekend tot 14.00 uur geen fietsen meenemen in de treinen richting Amsterdam. Tussen Amsterdam en Zandvoort geldt dit voor de gehele dag. Alle informatie en adviezen staan op een speciale webpagina.

Voor het hele land raadt de NS reizigers aan goed de reisplanner op de NS app of ns.nl te raadplegen voordat ze op reis gaan en ruim de tijd te nemen voor hun treinreis gezien de drukte en gewijzigde vertrektijden en sporen.

Korstanje zwemt Nederlands record op EK, Steenbergen en Kamminga sterk

In Rome is het Europees kampioenschap langebaanzwemmen donderdagochtend van start gegaan. Op de eerste acht afstanden werden de series afgewerkt, met daarbij flink veel Nederlandse deelname en ook het nodige succes.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje maakte grote indruk: de 23-jarige Nederlander knalde naar de finish in 22,90 seconden en werd daarmee de eerste Nederlander ooit die onder de 23 seconden bleef. Het was zelfs ruim goed voor de snelste tijd van iedereen, terwijl Thomas Verhoeven met 23,72 seconden tweede reserve is voor de halve finales. Kenzo Simons (24,12) en Sean Niewold (24,18) strandden in de series.

100m vrije slag vrouwen
Marrit Steenbergen zat er uitstekend bij: haar 54,22 seconden was goed voor de tweede tijd in de series, alleen de Française Charlotte Bonnet (53,92) was sneller. Tessa Giele kwam tekort: met 55,96 strandde ze op de twintigste plek.

400m wisselslag mannen
Een uitstekend optreden voor de jonge Thomas Jansen, die met 4:18,43 een dikke twee seconden van zijn persoonlijk record af wist te zwemmen. Het leverde hem ook nog eens de zesde tijd op en dus mag hij de finale zwemmen.

200m rugslag vrouwen
Lotte Hosper kwam er in de series niet echt aan te pas, hoewel dat ook niet heel erg te verwachten viel: ze bleef zo'n twee seconden boven haar persoonlijk record van 2:12,21 minuten en zat niet bij de beste zestien.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga deed wat er van hem verwacht werd. In een ogenschijnlijk niet al te moeizame 59,32 seconden tikte hij aan met de tweede tijd, alleen Niccolo Martinenghi uit Italië was nog iets sneller.

4x200m vrije slag vrouwen
Imani de Jong, Lotte Hosper, Silke Holkenborg en Janna van Kooten noteerden in 8:01,15 minuten de tweede tijd, één tiende achter Hongarije. Een finaleplek was al zeker, want er deden maar acht landen mee aan de series.

800m vrije slag vrouwen
Imani de Jong deed het individueel uitstekend, maar het was niet genoeg voor een plek in de finale. Met 8:40,48 minuten haalde ze zo'n vijf seconden van haar PR af, maar kwam ze wel vier tellen tekort voor een finaleplaats.

Hagenaar in bezit van honderden ponypacks opgepakt

Op maandagavond 8 augustus, werd er nabij het winkelcentrum Vathorst in Amersfoort een drugsdeal waargenomen door de politie. Kort daarna arresteerden agenten de handelaar.

Aansluitend doorzochten agenten een appartement aan de Boogschutter in Amersfoort. Hierbij werd een aanzienlijk geldbedrag, enkele honderden ponypacks met cocaïne, een (nep-)vuurwapen en vier mobiele telefoons in beslag genomen.

De straatwaarde van de cocaïne wordt geschat op ongeveer 14.000 euro. De verdachte, een 21- jarige inwoner van Den Haag, zit nog vast.

Ondermijning
Drugshandel ligt voor een groot deel ten grondslag aan ondermijningsproblematiek. Het witwassen van criminele winsten leidt tot verregaande vermenging van onder- en bovenwereld, de bedragen die omgaan in de drugswereld hebben een aantrekkende werking en de bescherming van die enorme (financiële) belangen leidt tot excessief geweld, niet zelden in de openbare ruimte.

Wat kunt u doen?
Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost.

Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers. Heb je vermoedens dat iets niet klopt bij jou in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld ze bij de politie via 0900 - 8844. Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, bel dan 0800 - 7000.

Subsidie-regeling van 100 miljoen voor bouw flexwoningen voor o.a. vluchtelingen

Mede door de oorlog in Oekraïne en de crisis in de asielopvang, zijn er nóg sneller en meer (tijdelijke) woningen nodig dan voorzien in de programma’s 'Woningbouw' en 'Een thuis voor iedereen'. De door de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ingestelde ‘Taskforce versnelling tijdelijke huisvesting’ helpt partijen met het versnellen van projecten en adviseert BZK over de mogelijke toekenning van een financiële bijdrage.

Er is door het Kabinet 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het versnellen van de bouw van flexwoningen en transformatieprojecten voor ontheemde Oekraïners, statushouders en andere doelgroepen.

Onder de laatste groep vallen starters, studenten, dak- en thuislozen, jongeren die het huis uit willen gaan en mensen die vanwege een scheiding dringend woonruimte nodig hebben, of door ontslag, schulden of ziekte hun huis niet meer kunnen bekostigen en op korte termijn een nieuw onderkomen zoeken.

Alleen projecten die via de website zijn aangemeld, kunnen in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. Per te realiseren woning bedraagt de maximale bijdrage 12.000 euro inclusief BTW, met een maximumbedrag van 10 miljoen euro inclusief BTW per gemeente.

Het project moet verder voldoen aan een aantal voorwaarden. Op www.realisatiehuisvesting.nl vind je meer informatie over de Taskforce versnelling tijdelijke huisvesting en de voorwaarden van deze financiële regeling.

Jongen (18) bij botsauto's door groep ernstig mishandeld

Op dinsdagavond 9 augustus is een 18-jarige jongen uit Purmerend door een groep jongeren mishandeld op de kermis aan het Dal. De jongen raakte hierbij ernstig gewond aan zijn gezicht. Een 13-jarige jongen werd aangehouden. De recherche in Hoorn is in het onderzoek naar deze openlijke geweldpleging op zoek naar getuigen.

Omstreeks 23.30 uur was het slachtoffer samen met een aantal vrienden op de kermis. Na onenigheid met een persoon bij de botsauto’s werd de jongen niet veel later door zeven jongeren aangevallen. Het slachtoffer werd door de groep geschopt en geslagen. Hierbij raakte hij ernstig gewond aan zijn gezicht. Zijn toegesnelde vrienden wisten de hulpdiensten in te schakelen.

Na een zoekslag in de omgeving heeft de politie een 13-jarige jongen uit Hoorn aangehouden. Hij is inmiddels heengezonden.

Getuigenoproep
De recherche in Hoorn doet onderzoek naar deze openlijke geweldpleging en komt graag in contact met getuigen. Heeft u rond 23.30 uur iets gezien? Weet u wie hierbij betrokken zijn? Of heeft u andere informatie? Neem dan contact op met de politie telefonisch via 0800-8844. Anoniem tippen kan ook via 0800-7000. De politie neemt ook graag kennis van eventuele (camera)beelden.

NASCAR-coureur Harvick wint na 65 races eindelijk weer en kan playoffs in

Voor de liefhebbers keren we nog snel even terug naar de zondagavond. Op de Michigan International Speedway werd de 23e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden, er zijn er nog drie te gaan tot de playoffs beginnen. 

Na een lange vertraging vanwege de regen kon men eindelijk beginnen: Bubba Wallace reed voorop, voor Christopher Bell, Joey Logano en Kyle Busch. Na een tijdje volgde de geplande competition caution en bij de herstart daarvan ging het in het middenveld fout na een move van JJ Yeley: vooral Austin Cindric kreeg een harde klap, maar hij was niet de enige met schade - in elk geval Kyle Busch en Michael McDowell waren ook geraakt.

Bell, Denny Hamlin en Erik Jones hadden bij de herstart de touwtjes in handen voor de rest van de eerste stage, die Bell zonder verdere incidenten won, voor Hamlin en Jones. Bij de herstart hadden Ross Chastain en Ty Gibbs de eerste plekken in handen, voor Ryan Blaney en de verrassend goed rijdende Corey LaJoie.

Kort voor de helft van de race werd weer een serie pitstops gemaakt, wat voor Chastain niet goed ging: twee banden rolden weg en hij kreeg een drivethroughpenalty. Kort daarop volgde een caution: bij de linkervoorband van Cole Custer ontstond een flinke brand, wat in de pitstraat gelukkig vrij rap geblust kon worden.

Met Kevin Harvick en Hamlin voorop werd de race weer hervat, waarna Hamlin de tweede stage op zijn naam schreef, voor Daniel Suarez en Kyle Larson. De laatste stage begon en daarin reden Suarez en Bell goed voorin, wat voor een fraai duel om de leiding zorgde. Met 55 ronden te gaan leek Bell Suarez te pakken, maar de Mexicaan hield stand en Chastain profiteerde door plek twee over te nemen.

Niet veel later kwam Hamlin aansluiten, terwijl Bell juist af leek te haken. Dik veertig ronden voor het einde kwamen Suarez en Chastain binnen voor een laatste pitstop, waarbij ze van positie wisselden. Een ronde of twee later werd de nog niet gestopte Bell de muur in getikt door Chastain, die het hele seizoen iedereen al richting muur begeleid: caution.

Voor Hamlin pakte de pitstop niet best uit: er waren teveel monteurs over de muur én een wiel rolde weg, waardoor hij een drivethroughpenalty kreeg. Met Wallace, Harvick, Larson en Alex Bowman voorop - voor hen kwam de caution qua timing prima uit - konden we weer door, terwijl ook Logano vol aan kwam vallen. Harvick sloeg een gaatje, Logano knokte zich naar de tweede plek.

Harvick bleef ruim voorop en werd niet meer bedreigd: voor het eerst in 65 wedstrijden wist de veteraan eindelijk weer te winnen, waarmee zijn plek in de playoffs ook binnen was. Wallace werd tweede, voor Hamlin en Logano.

FOK! Wat een weer: HEET

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Gister werd het in De Bilt voor het eerst deze week 30 graden. De komende dagen komt daar zeker nog een serie van 3-4 tropische dagen bij, waardoor we dit weekend over een landelijke hittegolf kunnen spreken. Dat is dan de eerste landelijke hittegolf sinds augustus 2020.

Waarschuwingen
Vanaf vandaag is code geel van kracht vanwege aanhoudende hitte.

Vandaag lagen de minimumtemperaturen op 11 C bij Hupsel tot 17 C bij Lauwersoog,
de maximumtemperaturen lagen van 22.7 C bij Lauwersoog tot 31.4 C bij Arcen.

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Vanochtend is het zonnig en droog. De wind is matig en komt uit het oosten.

Vanmiddag schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C het Waddengebied tot plaatselijk 32°C in het zuiden. De wind is matig en komt uit het oosten, in de loop van de middag wordt de wind aan zee noordelijk.

Vanavond is het nagenoeg onbewolkt. Er staat weinig wind, aan zee is de wind matig en komt uit het noordoosten.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Droog, zonnig en zeer warm zomerweer. Begin volgende week minder warm met kans op enkele (onweers)buien. In het hele land staat tot en met maandag code geel uit voor hitte. In het zuiden is er van vrijdag tot en met zondag een redelijke (30-60%) kans op code oranje voor extreme hitte.

 • Do 11-08-2022 Max. 31° Min. 15° Neerslag 0mm Neerslagkans 0%
  Zonneschijn 90% Windkracht O 3
 • Vr 12-08-2022 Max. 31/33° Min. 17° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Windkracht O 2
 • Za 13-08-2022 Max. 31/33° Min. 17/18° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Windkracht ZO 2
 • Zo 14-08-2022 Max. 32/34° Min. 18/19° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Windkracht ZO 2
 • Ma 15-08-2022 Max. 27/32° Min. 19/22° Neerslag 0/4mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 40% Windkracht ZW 3
 • Di 16-08-2022 Max. 25/29° Min. 17/18° Neerslag 0/3mm Neerslagkans 50%
  Zonneschijn 70% Windkracht ZW 3

Sluierende wolken boven Zaandam (Foto: Charged)
Sluierende wolken boven Zaandam (Foto: Charged)

Tot maandag!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Nieuwe bronzen medaille voor Van Lierde bij WK paardensport

Amazone Dinja van Liere heeft woensdag bij de WK dressuur in het Deense Herning de bronzen medaille veroverd bij de kür op muziek. Met haar paard Hermès kwam de 31-jarige Nederlandse tot een score van 86,900. Voor Van Liere was het haar tweede medaille, twee dagen geleden werd ze ook al derde op de Grand Prix Special.

De overwinning ging net als in de Grand Prix Special naar de Britse Charlotte Fry. De 26-jarige Fry kwam samen met Glamourdale tot 90,654 en dat was voldoende voor goud, haar tweede goud want twee dagen geleden was ze ook al de beste. Zilver ging naar de Deense Cathrine Laudrup-Dufour die met een score van 89,411 goed was voor zilver samen met Vamos Amigos.

Naast Van Lierde kwam er met Emmelie Scholtens nog een Nederlandse in actie in de finale. Scholtens zou samen met met haar paard Indian Rock tot een score komen van 74,589. Daarmee werd ze vijftiende en laatste.

Naast de finale bij het dressuur kwamen de springruiters ook in actie. Na het eerste onderdeel staat de ploeg van bondscoach van Jos Lansink op de achtste plaats ruim achter leider Zweden. Maikel van der Vleuten was met Beauville individueel de beste Nederlander op de veertiende plaats.

Harrie Smolders werd 34e met Monaco en Sanne Thijssen 36e met Con Quidam. Het resultaat van Jur Vrieling met Long John Silver (64e) telde niet mee.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #9
special
Random Pics van de Dag #746
special
FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer
special
Random Pics van de Dag #745
special
AI Picture Gallery #8
special
Random Pics van de Dag #744
©FOK.nl e.a.