Teamsprinters pakken goud en zilver op EK, Hoppezak rijdt naar brons

In München zijn de eerste medailles van het Europees kampioenschap baanwielrennen vrijdag vergeven. Nederland nestelde zich daarmee gelijk prima op de medaillespiegel, er werden er drie gepakt door de oranje ploeg.

Teamsprint mannen
Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Harrie Lavreysen namen het in de finale op tegen het Frankrijk van Sebastien Vigier, Timmy Gillion en Rayan Helal. De olympisch- en wereldkampioen waren al een maat te groot voor de Fransen, die bij de start ook nog eens problemen kenden: 34,639 tegen 35,516 seconden. Jack Carlin, Alistair Fielding en Hamish Turnbull zorgden voor Brits brons door in 35,173 seconden het Poolse trio te verslaan.

Teamsprint vrouwen
Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw plaatsten zich keurig voor de finale, waarin ze het Lea Friedrich, Pauline Grabosch en Emma Hinze nog verrassend moeilijk maakten. De thuisploeg pakte in 38,061 seconden echter wel 'gewoon' de winst, voor de 38,304 van Nederland. Marlena Karwacka, Urszula Los en Nikola Sibiak uit Polen pakten brons door Frankrijk in 39,164 seconden te verrassen.

Ploegenachtervolging vrouwen
Met Mylene de Zoete, Daniek Hengeveld, Lonneke Uneken en Amber van der Hulst was Nederland er weer eens bij, het leverde een keurige vijfde plek op in 4:22,280 minuten. De finale werd razendspannend: Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger duelleerden namens Duitsland met Rachele Barbieri, Vittoria Guazzini, Letizia Paternoster en Silvia Zanardi uit Italië, die in de slotronden moesten capituleren: 4:10,872 minuten tegen 4:11,571. Bij de Britse ploeg ging alles fout, waardoor Victoire Berteau, Marion Borras, Clara Copponi en Valentine Fortin namens Frankrijk het brons pakten.

Ploegenachtervolging mannen
Ook dit werd lange tijd een schitterende finale, waarin Thomas Denis, Quentin Lafargue, Valentin Tabellion en Benjamin Thomas uit Frankrijk streden tegen de Denen Carl-Frederik Bevort, Tobias Hansen, Rasmus Pedersen en Robin Skivild. Uiteindelijk waren de Fransen in de slotfase te sterk: goud in 3:50,507 minuten, tegen 3:51,692 voor de Denen. In 3:54,373 minuten reden de Britten Rhys Britton, Kian Emadi, Charlie Tanfield en Oliver Wood naar het brons in de strijd tegen Duitsland.

Scratch vrouwen
De tien kilometer lange koers kende vooral in de tweede helft flink wat losse aanvallen, maar niemand kwam écht weg. Jessica Roberts opende de lange eindsprint, maar de Britse werd gepasseerd door Anita Stenberg en die ging er namens Noorwegen met het goud vandoor. Roberts pakte zilver, voor de Poolse Nikola Wielowska, terwijl Maike van der Duin nét tekort kwam in de eindsprint en als vijfde finishte.

Puntenkoers mannen
Wereldkampioen Benjamin Thomas was de topfavoriet, maar de Fransman werd stevig uitgedaagd door vooral Robbe Ghys uit België. De twee duelleerden keer op keer in de sprints en werkten zich zo los van de rest, waarna Thomas in de slotfase het goud naar zich toe wist te slepen, voor Ghys. Het brons was voor niemand minder dan Vincent Hoppezak: de Nederlander pakte al vroeg een rondje voorsprong en dus de bonuspunten die daar bij horen en wist met één bonusronde meer dan Roger Kluge de Duitser netjes achter zich te houden.