FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 augustus 2022

Fraser-Pryce wťťr bloedsnel op 100 meter, Lyles maakt indruk op 200 meter

In het Stade Louis II in Monaco is woensdagavond de Herculis-meeting afgewerkt, een atletiekwedstrijd in de Diamond League. Vooral wat de loopnummers betreft was het een bijzonder lekker avondje, wel grotendeels zonder Nederlandse deelname.

Verspringen mannen
Er waren er drie duidelijk het beste: Maykel Masso uit Cuba was de beste van allemaal en won met 8,35 meter, wat vier centimeter verder was dan de Griek Miltiadis Tentoglou en de Amerikaan Marquis Dendy. Tentoglou's op één na beste sprong was 8,30 meter, die van Dendy ook, maar Tentoglou's op twee na beste sprong was óók 8,30 meter en dus was plek twee voor hem.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Drie dames wisten over de 4,66 meter te springen, maar op 4,76 meter ging het voor alledrie fout. De Australische Nina Kennedy haalde de 4,66m in één keer en pakte zo de winst, de Amerikaanse Sandi Morris had twee pogingen nodig en Aikaterina Stefanidi uit Griekenland deed het in haar derde poging en werd dus derde.

Speerwerpen vrouwen
Met 64,50 meter in haar derde poging gooide de Australische Kelsey-Lee Barber de boel redelijk op slot. Harika Kitaguchi gooide weer een uitstekende wedstrijd en met 62,37 meter werd de Japanse tweede, voor de 61,76 meter van Barber's landgenote Mackenzie Little.

400m horden vrouwen
Geen dames uit de grote drie, maar toch een leuke race en een Jamaicaans 1-2'tje. Rushell Clayton startte goed en trok door naar winst in 53,33 seconden, voor de 53,52 van landgenote Janieve Russell. Gianna Woodruff uit Panama werd in 54,13 seconden derde.

Hoogspringen mannen
De Qatarees Mutaz Essa Barshim en Woo Sang-hyeok uit Zuid-Korea sprongen als enige twee over 2,30 meter en deden dat foutloos. Na drie mislukte pogingen op 2,32 meter sprongen ze een barrage, die Barshim besliste door wél nogmaals over 2,30 meter te springen. Plek drie was met 2,25 meter voor de Nieuw-Zeelander Hamish Kerr.

1000m mannen
Een incourante afstand, maar dat zorgde wel voor een leuke strijd: 800 meter-loper Marco Arop leek lange tijd met de winst aan de haal te gaan, maar in de slotmeters kwam de Brit Jake Wightman, kersvers wereldkampioen op de 1500 meter, langszij voor de winst in 2:13,88 minuten. De Canadees Arop werd in 2:14,35 tweede, voor de Amerikaan Clayton Murphy (2:15,73).

100m vrouwen
Het ging weer werkelijk bloedsnel met Shelly-Ann Fraser-Pryce: de Jamaicaanse liep voor de zesde keer dit jaar onder de 10,70 seconden - niemand deed haar dat ooit voor - en pakte met een geweldige 10,62 seconden de winst. Ze was niet de enige rappe dame: landgenote Shericka Jackson snelde in 10,71 naar plek twee, voor de 10,72 van de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, een heus Afrikaans record.

Hinkstapspringen vrouwen
Ze begon met drie foutieve pogingen en een matige poging, maar in ronde nummer vijf deed Yulimar Rojas toch wat ze moest doen: de Venezolaanse grand dame van de discipline sprong naar 15,01 meter en de winst. Shanieka Ricketts uit Jamaica opende met een indrukwekkende 14,91 meter en pakte plek twee, voor de 14,86 meter van de Amerikaanse Tori Franklin.

1500m vrouwen
Misschien wel hét hoogtepunt van de avond: Faith Kipyegon werd keurig op gang gebracht door de hazen en nam het vervolgens zelf over. Even leek ze het legendarische wereldrecord van Genzebe Dibaba aan te vallen, waarna dat leek te mislukken...om vervolgens tóch ernstig in de buurt te komen. Met 3:50,37 minuten liep de Keniaanse de tweede tijd ooit, drie tienden boven Dibaba's tijd, en won ze ruim voor het Amerikaanse duo Heather MacLean (3:58,89) en Elise Cranny (3:59,06).

110m horden mannen
Hansle Parchment moest de WK-finale geblesseerd laten schieten, maar was er nu wel bij: de Jamaicaan werd in een keurige 13,08 seconden derde. De winst was voor de Amerikaan Grant Holloway: de wereldkampioen noteerde 12,99 seconden en klopte landgenoot Trey Cunningham met vier honderdsten van een seconde.

800m vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar wel een vermakelijke race. Vooral Natoya Goule was ijzersterk en dat bracht de Jamaicaanse naar de winst in 1:56,98 minuten, voor het Amerikaanse duo Sage Hurta (1:57,85) en Olivia Baker (1:58,05), die beiden een fraai PR liepen.

400m vrouwen
Shaunae Miller-Uibo was de gedoodverfde favoriete en de grootheid uit de Bahama's liet die rol niet liggen: ze snelde overtuigend naar de winst in een meer dan uitstekende 49,28 seconden. De Jamaicaanse Candice McLeod pakte met 49,87 de tweede plek, Sada Williams uit Barbados was met 50,10 seconden goed voor plek drie.

3000m mannen
Weliswaar een incourante afstand, maar dat mocht de pret bepaald niet drukken. Berihu Aregawi deed een poging om het uit 1996 stammende wereldrecord van Daniel Komen aan te vallen en dat leverde de Ethiopiër lang een voorsprong op, maar hij won niet: in de slotfase ging Thierry Ndikumwenayo uit Burundi er op indrukwekkende wijze langs voor zijn eerste Diamond League-zege in 7:25,93 minuten, de tiende tijd ooit. Aregawi werd in 7:26,81 tweede, voor de Amerikaan Grant Fisher (7:28,48).

200m mannen
Het leek even een mooie strijd te worden, maar na het uitkomen van de bocht voerde Noah Lyles zijn indrukwekkende show weer op: de Amerikaanse wereldkampioen won in 19,46 seconden, de negende tijd ooit - slechts vier mannen, waaronder Lyles zelf in de WK-finale, waren ooit sneller. Landgenoten Erriyon Knighton (19,84) en Michael Norman (19,95) completeerden de top-3.

3000m steeplechase vrouwen
Het wereldrecord werd in 2018 in Monaco gelopen, maar een dergelijk resultaat zat er woensdag niet in. De winst ging in een verder wel uiterst vermakelijke wedstrijd naar de Ethiopische Werkuha Getachew in 9:06,19 minuten, voor landgenote Zerfe Wondemagegn (9:06,63) en het nieuwe Britse record van Elizabeth Bird (9:07,87).

Hamilton over GP Abu Dhabi 2021: "Mijn grootste angst werd werkelijkheid"

Lewis Hamilton heeft in een interview met Vanity Fair voor het eerst uitgebreid teruggeblikt op de ontknoping van de Formule 1-titelstrijd in Abu Dhabi vorig jaar. Lange tijd leek de Brit daarin onbedreigd op weg naar de wereldtitel maar na een sensationele ontknoping ging Max Verstappen er met de wereldtitel vandoor.

"Je ziet de dingen voor je neus ontvouwen. Mijn grootste angst werd werkelijkheid. Ik dacht: 'Ze kunnen me dit niet op deze manier ontnemen. Dat kan niet en gaat niet gebeuren. Absoluut niet'", aldus de zevenvoudig wereldkampioen, lezen we op Motorsport.com.

Nadat Verstappen in de laatste ronde, nadat de safety car het veld los liet, Hamilton passeerde en als eerste de eindstreep passeerde en zo een ongekend seizoen winnend afsloot, stortte voor de Brit zijn wereld even in. "Ik weet niet of ik dat gevoel onder woorden kan brengen. Ik herinner me dat ik vol ongeloof daar zat. Daarna realiseerde ik me dat ik mijn riemen moest losmaken en uit de auto moest klimmen. Ik moest de kracht vinden, maar die had ik niet. Het was een van de moeilijkste momenten die ik in lange, lange tijd had meegemaakt."

Hamilton kan zich nog steeds niet vinden in de beslissingen van wedstrijdleider Michael Masi die dag. "Ik wist wat er gebeurd was. Ik wist welke beslissingen er waren genomen en waarom. Ik wist dat er niets klopte."

De eerste momenten van de Mercedes-coureur nadat hij zijn bolide verliet waren heel bijzonder. Naast de pijn en leegte van het missen van de titel beleefde hij een bijzonder moment met zijn vader die hem opwachtte. "Hij omhelsde me en zei zoiets van: 'Ik wil dat je weet hoe trots ik op je ben'." Dat waren voor Hamilton hele bijzondere woorden, zo vertelde hij. "Vooral omdat ik ben opgegroeid zonder dat ik dit vaak voelde."

Hamilton over GP Abu Dhabi 2021: "Mijn grootste angst werd werkelijkheid" (Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool)
Hamilton over GP Abu Dhabi 2021: "Mijn grootste angst werd werkelijkheid" (Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool)

VS: Facebook verstrekt priveberichten aan justitie, vrouw vervolgd voor abortus

Een jonge vrouw uit Nebraska wordt strafrechtelijk vervolgd omdat ze in strijd met de wet een late abortus op een foetus uit heeft laten voeren. Dit nadat de autoriteiten via een huiszoekingsbevel haar Facebook-berichten konden inzien. De zeventienjarige Celeste Burgess, die samen met haar moeder Jessica Burgess (41) als volwassene wordt berecht, wacht een proces in de districtsrechtbank van Madison County omdat zij een wet in Nebraska zouden hebben overtreden die abortussen na 20 weken verbiedt.

Dit is een van de eerste gevallen waarin de Facebook-activiteit van een persoon wordt gebruikt om haar te beschuldigen in een staat waar de toegang tot abortus beperkt is. Een scenario dat grotendeels hypothetisch is gebleven in de weken na het besluit van het Hooggerechtshof van de VS om Roe v. Wade af te schaffen.

Celeste en haar moeder werden beschuldigd van het verbergen van de dood van een ander persoon, het geven van een valse verklaring en het verbergen of achterlaten van een lichaam. Pas later werden de aanklachten wegens illegale abortus toegevoegd. Justitie gaf aan dat Jessica abortuspillen heeft gekocht en aan haar dochter, Celeste, die toen 17 was heeft gegeven. Daarna heeft ze geholpen de foetus te begraven. De twee werden vorige maand aangeklaagd en pleiten onschuldig. Een advocaat van de twee vrouwen reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Volgens een beëdigde verklaring van rechercheur Ben McBride van de Norfolk Police Investigations Unit, begon de politie met een tip van een vrouw die zichzelf omschreef als een vriendin van Celeste, die zei dat ze haar in april de eerste pil zag nemen.

Celeste vertelde de politie dat ze een miskraam had gehad, maar de politie ging verder met het onderzoek en gaf Facebook een huiszoekingsbevel om toegang te krijgen tot de Facebook-accounts van Celeste en Jessica. Vervolgens vonden ze berichten tussen de moeder en dochter waaruit duidelijk werd dat Celeste een abortus had ondergaan met de hulp van haar moeder Jessica.

Volgens een wet in Nebraska die werd uitgevaardigd voordat Roe werd vernietigd, is abortus 20 weken nadat een eicel is bevrucht, illegaal. Volgens McBride's beëdigde verklaring had Burgess een miskraam toen ze ongeveer 23 weken zwanger was, kort nadat ze abortuspillen had ingenomen.

Na de publicatie van dit verhaal zei Andy Stone, woordvoerder van Meta, in een verklaring op Twitter dat "niets in de geldige arrestatiebevelen die we begin juni, voorafgaand aan het besluit van het Hooggerechtshof, van de plaatselijke politie ontvingen, melding maakte van abortus. De bevelen betroffen aanklachten in verband met een strafrechtelijk onderzoek en gerechtelijke documenten geven aan dat de politie op dat moment de zaak onderzocht van een doodgeboren baby die was verbrand en begraven, niet een beslissing om een abortus te laten uitvoeren." Stone voegde eraan toe dat het Meta verboden is om informatie over het huiszoekingsbevel te delen.

Een maand voordat Celeste werd aangeklaagd, werd Mark Zuckerberg, CEO van Facebook-eigenaar Meta, door werknemers gevraagd hoe het bedrijf mensen die abortus willen laten uitvoeren zou beschermen. Zuckerberg antwoordde daarop dat de encryptie op het platform zou worden aangepast om "mensen veilig te houden", meldde CyberScoop. In mei vertelde Meta's VP van personeelszaken Janelle Gale, de werknemers dat ze op het werk abortus niet mochten bespreken, volgens de Verge. Het bedrijf kondigde later aan dat het werknemers financieel zou ondersteunen als deze naar een andere staat wilden reizen om een abortus uit te laten voeren.

Toch zwijgt Meta over hoe het bedrijf 'berichten over abortus' in het algemeen modereert. Onlangs merkten gebruikers echter dat Instagram- en Facebook-posts over het verkrijgen van abortuspillen zoals mifepristone systematisch werden verwijderd. Tegelijkertijd bleef Meta inkomsten genereren uit anti-abortusadvertenties met gevaarlijke desinformatie, ontdekte Media Matters. Een onderzoek door Markup ontdekte dat Facebook gegevens verzamelde van gebruikers die websites over abortusdiensten bezochten, en die informatie vervolgens ter beschikking stelde aan anti-abortusorganisaties.

Google kondigde onder druk van werknemers aan dat het de locatiegegevens zou wissen van users die het platform hadden gebruikt om abortusdiensten op te zoeken.

Alle grootste techgiganten zijn onder druk gezet over de vraag of, en in hoeverre, zij mogen meewerken aan onderzoeken die erop gericht zijn vrouwen te straffen voor het aanvragen of ondergaan van een abortus.

In juni vertelde Andy Stone, woordvoerder van Meta, aan de Washington Post dat het bedrijf "alle overheidsverzoeken om gebruikersinformatie zorgvuldig beoordeelt en vaak tegenwerkt, ook in de rechtszaal".

Nieuw henipavirus (Langya henipavirus - LayV) ontdekt in China

China heeft gisteren de ontdekking gemeld van een nieuw zoönotisch virus, bekend als het "Langya" henipavirus.

China heeft de ontdekking gemeld van het Langya henipavirus, een nieuw zoönotisch virus, dat van dieren op mensen kan worden overgedragen. Tot nu toe zijn er 35 mensen besmet geraakt, volgens de Taiwanese Centers for Disease Control (CDC), zoals gemeld door Taipei Times.

In het New England Journal of Medicine is een studie gepubliceerd onder de titel "A Zoonotic Henipavirus in Febrile Patients in China", waarin een nieuw henipavirus wordt beschreven dat in verband wordt gebracht met een koortsveroorzakende ziekte bij de mens en dat zijn oorsprong vindt in China.

Vijfendertig patiënten werden geïdentificeerd met het Langya henipavirus in de Shandong en Henan provincies van China, volgens de studie, waarbij 26 van de patiënten geen andere pathogenen vertoonden dan het virus. De besmettingen zijn dan ook tussen eind 2018 en begin 2021 ontdekt. Er waren geen aanwijzingen voor directe overdracht van mens op mens. De onderzoekers meldden geen sterfgevallen.

De symptomen van de besmette patiënten omvatten koorts (bij 100% van de patiënten), vermoeidheid bij 54%, hoesten bij 50%, verlies van eetlust bij 50%, spierpijn bij 46%, misselijkheid bij 38%, hoofdpijn bij 35% en braken bij 1%.

Een daling van de witte bloedcellen werd ook gezien bij 54 procent van de patiënten, een laag aantal bloedplaatjes bij 35 procent, leverfalen bij 35 procent en nierfalen bij 8 procent.

Bij dierproeven werd het virus vooral ontdekt bij spitsmuizen, melden de onderzoekers rond Wei Liu van het Instituut voor Microbiologie en Epidemiologie in Peking. Het virus is waarschijnlijk van dierlijke oorsprong en komt slechts sporadisch voor bij mensen.

Frankrijk: Beluga-walvis in laten slapen na reddingsoperatie uit de Seine

Tijdens een reddingsoperatie hebben Franse hulpdiensten een verdwaalde beluga-walvis uit de Seine gehaald.

Tijdens een reddingsoperatie hebben Franse hulpdiensten de beluga-walvis die verdwaald was in de Seine uit het water gehaald. Het zeezoogdier, vier meter lang en zo'n 800 kilogram zwaar, werd in een net met behulp van een hijskraan uit de sluis in de Noord-Franse gemeente Saint-Pierre-la-Garenne getild. De beluga-walvis werd vervolgens op een schuit geplaatst waar dierenartsen hem verzorgden.

Het dier wordt in een koelwagen naar de Kanaalstad Ouistreham gebracht. In de haven aldaar werd een zeewatertank voorbereid voor de beloegawalvis.

Update (toelichting) 16.30 uur: Een vrachtwagen zou de beluga zo'n 160 kilometer verderop brengen naar de haven van Ouistreham waar een zeewaterbassin voor hem was klaargemaakt. Hier zou het dier in worden verzorgd en kunnen herstellen waarna hij teruggebracht zou worden naar de open zee.

Onmiddellijk na aankomst in Ouistreham werd de walvis opnieuw onderzocht door dierenartsen. Helaas bleek dat de toestand van het dier erg achteruit was gegaan, de walvis ademde slechts zwak. Daarop is samen met de dierenartsen besloten om hem in te laten slapen.

Dierenarts Florence Ollivet-Courtois schreef op Twitter dat de collega's die de walvis vergezelden tijdens de reis al een verslechtering van zijn toestand hadden opgemerkt. Zijn ademhaling was zo zwak dat er in Ouistreham een gebrek aan zuurstof werd geconstateerd. De beluga heeft "duidelijk" geleden. "We hebben daarom besloten dat het niet gepast zou zijn om hem vrij te laten en dat euthanasie noodzakelijk was", voegde ze eraan toe.

Update 12.45 uur: Helaas heeft de beluga-walvis de reddingsoperatie niet overleefd. 

De beluga-walvis zat sinds vrijdag vast in een sluis op ongeveer 70 kilometer van Parijs – 130 kilometer van de monding van de Seine op het Engelse Kanaal. Volgens deskundigen kan het dier niet lang overleven in het warme, zoete water. Beluga-walvissen leven meestal in arctische wateren voor de kusten van Rusland, Alaska en Canada.

OnlyFans ster trots op haar getatoeŽerde doos

Een Britse OnlyFans-ster zegt dat ze de 'zwaarst getatoeëerde' vagina ter wereld heeft, waarbij de tatoeëerder vijf afzonderlijke sessies nodig had om haar schaamlippen in te kleuren. 

In de loop der jaren heeft Becky Holt, 34, al meer dan 42.000 dollar uitgegeven aan een tattoo-bodysuit die haar hele lichaam siert, van haar gezicht tot haar voeten.

De blondine wilde hierbij haar schaamstreek niet overslaan en liet onlangs het gevoelige gebied tatoeëren.

"Ik had ongelooflijk veel pijn", vertelde Holt aan Ark Media over de vijfde en laatste tattoo-sessie die ze op 5 juli onderging.

"Het is best gênant om een tatoeëerder tussen je benen te hebben, maar het moest af, want ik wil dat mijn 'bodysuit' helemaal compleet is", voegde ze eraan toe.

Zware mishandeling medewerker vuilstort

Op woensdag 20 juli ontstaat er een verhitte discussie op de gemeentelijke vuilstort bij De Steiger in Almere. Een aantal uren later wordt de medewerker die betrokken was bij de discussie, door twee andere mannen mishandeld met verschillende slagwapens. De politie is op zoek naar mensen die meer weten over wat er gebeurd is.

Het is 09.35 uur, als twee bezoekers worden aangesproken door medewerkers van de stort. Dit gesprek slaat om in een verhitte discussie, waarna de bezoekers vertrekken. De betrokken medewerker gaat verder met zijn gebruikelijke taken en er lijkt dan nog niet veel aan de hand.

Maar rond 11.30 uur verandert de situatie. De medewerker wordt door twee onbekende mannen aangevallen met verschillende slagwapens. Hierbij loopt hij verwondingen op aan zijn armen. De verdachten die het slachtoffer hebben aangevallen, zijn niet dezelfde bezoekers als die ochtend. Wat er precies achter deze aanval zit en wie deze verdachten zijn, is nog onduidelijk.

Weet u meer?
De politie onderzoekt een verband tussen de twee gebeurtenissen. Daarbij is het belangrijk dat alle informatie over die dag, die mogelijk te maken heeft met de aanval, gedeeld wordt. Weet u meer? Heeft u iets gezien of gehoord dat met deze mishandeling te maken heeft? Meld het dan via 0900-8844 of 0800-7000 (anoniem).

Hoe zit het nu precies: verdwijnt de strafcorner uit het hockey?

De strafcorner hoort bij het DNA van het hockey, maar staat in zijn huidige vorm onder druk. De kracht van spelers in combinatie met de vooruitgang in sticktechnologie heeft geleid tot hardere doelpogingen, waardoor het gevaar en de mogelijke ernst van blessures voor verdedigers is toegenomen. Wereldhockeybond FIH onderzoekt welke alternatieven er zijn en komt met vijf suggesties, zo lezen we op Hockey.nl.

Op dinsdag 25 november 2014 vliegt er een bal met 150 kilometer per uur op het gezicht af van de Australische topcricketer Phillip Hughes (25), in een wedstrijd in de Australische cricketcompetitie. In een snelle reflex draait Hughes zijn hoofd weg, maar het lukt hem niet om de bal te ontwijken. Die spat uiteen op zijn nek, net onder zijn helm. Bewusteloos valt de batsman voorover op de pitch. Twee dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis.

Een soortgelijk incident zou het horrorscenario zijn voor de FIH. Jon Wyatt, Sport Development Director van de wereldhockeybond, overweegt om te kneden en te schaven aan de strafcorner. Wyatt hockeyde 195 interlands voor Engeland en Groot-Brittannië en nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 (Atlanta) en 2000 (Sydney). Hij weet waarover hij praat. Hij stond niet alleen op de kop van de cirkel om de verdediging onder vuur te nemen, maar ook op de doellijn om de kanonskogels van de tegenstanders er met gevaar voor eigen ledematen uit te lopen.

"Als FIH is het onze taak om met een kritisch oog naar alle aspecten van het spel te kijken. Hockey moet in onze ogen spannend, snel en attractief blijven. Tegelijkertijd mag de sport niet te gevaarlijk worden. Vanuit die gedachte houden we nu de strafcorner tegen het licht, zoals dat in het verleden wel vaker is gebeurd", vertelt Wyatt. In de jaren ’80 werd bijvoorbeeld geïntroduceerd dat de eerste slag op doel de plank moet raken. In de jaren ’90 kwam daar de regel bij dat de bal buiten de cirkel moet worden gestopt.

Wyatt stelt dat de strafcorner in zijn huidige vorm tot steeds meer blessures leidt. Over harde cijfers die zijn bewering zouden staven, beschikt hij niet. Wel zegt hij dat hij gevoelsmatig steeds meer meldingen van blessures krijgt die zijn voortgekomen uit een strafcorner.

"Ik noem het anecdotal evidence. Van steeds meer mensen hoor ik over ongevallen bij de strafcorner. Niet zozeer van tophockeyers, maar vooral van spelers op recreatief niveau. Over de hele wereld. Mogelijk hebben verdedigers op dat niveau minder vaardigheden om een gevaarlijk schot te kunnen ontwijken. Of is hun bescherming minder goed, of kunnen ze goede bescherming niet altijd betalen. Het gevaar lijkt in ieder geval toegenomen. De kracht van hockeyers gaat vooruit en sticks worden beter, waardoor er steeds harder gesleept wordt. We moeten overwegen om wijzigingen aan te brengen in de regels van de strafcorner voordat er zich ernstige of dodelijke incidenten voordoen."

Te weinig rendement uit de corner op het WK Dames
Het imago van hockey als familiesport en een sport voor alle leeftijden staat op de tocht, vreest de FIH. Op dit moment staat de wereldhockeybond gezichtsmaskers, bitjes, handschoenen, knie-, voet- en scheenbeschermers toe voor veldspelers. Dat arsenaal aan beschermingsmiddelen kan een afschrikkende werking op ouders hebben, zegt Wyatt. Wanneer het gevaar van de strafcorner blijft toenemen, is hij bang dat ouders hun kinderen in de toekomst ver uit de buurt van een hockeyveld vandaan houden.

Ook het sportieve aspect neemt de FIH mee in het onderzoek. Tijdens het recente wereldkampioenschap voor vrouwen eindigde één op de zes strafcorners in een doelpunt. Te weinig, vindt Wyatt. Met het oog op de attractiviteitswaarde ziet hij liever een conversieratio van één op drie of één op vier.

Dat er zo weinig vanaf de cirkelrand werd gescoord, komt volgens hem omdat uitlopers zich zonder angst als een blok op de slepers storten. Door de vele bescherming wanen ze zich volkomen veilig en zijn ze bereid meer risico’s te nemen. Hoe hoog de conversieratio in het internationale mannenhockey is, weet Wyatt niet. Hij verwacht dat mannen vaker uit een strafcorner scoren, omdat zij meer kracht in hun armen hebben om alsnog langs de uitlopers te pushen.

Vijf suggesties voor de strafcorner 2.0
Om te voorkomen dat de FIH de beslissing over de toekomst van de strafcorner neemt vanuit een ivoren toren, heeft de bond ruim drie maanden geleden een online vragenlijst uitgezet. Bedoeling is om zoveel mogelijk input van binnenuit de hockeywereld te krijgen. Inmiddels zijn er 4300 inzendingen binnengekomen van over de hele wereld. Het merendeel is afkomstig van spelers, hoofdzakelijk op recreatief niveau. "Ongeveer de helft vindt dat we de strafcorner moeten laten zoals hij is. De andere helft is van mening dat we de strafcorner veiliger moeten maken", stelt Wyatt.

In het onderzoek worden deelnemers gevraagd om concrete suggesties te doen om de strafcorner veiliger te maken. Ruim duizend inzendingen zijn inmiddels door Wyatt geanalyseerd. Aan de hand daarvan heeft hij vijf opties samengesteld hoe de strafcorner er in de toekomst uit zou kunnen zien. Daarbij hanteert hij vier stelregels:

 • Aan de strafcorner mag worden gesleuteld, maar het verschijnsel van een strafcorner blijft bestaan, in welke vorm dan ook.
 • Mocht de strafcorner worden aangepast, dan gebeurt dat in ieder geval niet voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.
 • Aanpassingen gelden bij voorkeur over de volle breedte van de sport en niet alleen voor recreatief niveau.
 • Er worden geen aanpassingen aan het veld gedaan.

1. Een sleeppush moet net als een slag de plank raken.
Wyatt: "Dit vermindert het gevaar omdat de bal minder vaak hoog komt. Wat echter óók vermindert, is het spektakel. De bal vliegt niet meer in de kruising. Verdedigers blijven bovendien bescherming nodig hebben, verwacht ik."

2. De corner moet niet meer buiten de cirkel, maar buiten de stippellijn worden gestopt.
"Dat betekent het einde van de sleeppush. Er zal minder vaak rechtstreeks op doel worden geschoten, waardoor er minder bescherming nodig is. Omdat het aanvallende team nog steeds met zeven of acht man op de stippellijn blijft staan en de verdedigende partij met vijf man in het doel, levert de strafcorner feitelijk een overtalsituatie op, die kan worden uitgehockeyd."

3. In plaats van een strafcorner wordt er een shoot-out genomen.
"Het voordeel van een shoot-out is dat hij al bestaat in het hockey. De conversatieratio is momenteel echter te hoog om hem als strafcorner te gebruiken. Wanneer je als team vijf shoot-outs mag nemen, ben je teleurgesteld als er minder dan drie in gaan. Een conversatieratio van drie op vijf is voor een strafcorner echt te hoog. Wat misschien wel het uitproberen waard is, is om te kiezen voor een variant. Twee aanvallers tegen één verdediger en één keeper, bijvoorbeeld."

4. Iedereen staat op de 23-meterlijn, behalve de strafcornernemer en de keeper.
"In dit geval is er sprake van slechts één aanvaller. De keeper staat in het doel. De overige veldspelers staan op de 23-meterlijn. De bal ligt op de rand van de cirkel. Het is geen shoot-out, dus het is niet toegestaan om te dribbelen. Zodra de scheidsrechter fluit, mogen de verdedigers terugrennen. Er is genoeg tijd voor de aanvaller om te slepen. Hij of zij mag ook op doel slaan. Bescherming is niet meer nodig, behalve natuurlijk bij de keeper. Bij een rebound ligt het spel weer open."

5. 8 vs 4.
"Dit is totaal iets anders dan de strafcorner zoals we die nu kennen. In plaats van op de achterlijn start de bal op de 23-meterlijn. Acht aanvallers spelen tegen vier verdedigers. Mocht er te vaak of te weinig gescoord worden, dan zou je het aantal aanvallers en verdedigers kunnen aanpassen."

Besloten is er nog niets, benadrukt Wyatt. Zelfs niet of er überhaupt aan de strafcorner gesleuteld wordt. Bedoeling is dat er volgend jaar enkele pilots plaatsvinden om één of meerdere opties uit te proberen. "Wij blijven openstaan voor nieuwe suggesties", zegt Wyatt. "Iedereen die dat wil, kan de online vragenlijst nog steeds invullen. Er hoeft maar één iemand tussen te zitten met het gouden idee."

De online vragenlijst van de FIH is hier in te vullen.


KNVB en bondscoach Parsons uit elkaar

De KNVB en bondscoach van de oranjevrouwen Mark Parsons hebben in 'gezamenlijk besloten om de samenwerking te beëindigen', zo laat de voetbalbond weten. Het spel onder de Engelsman was niet om over naar huis te schrijven. Parsons had de moeilijke taak de zeer succesvolle Sarina Wiegman op te volgen bij de OranjeLeeuwinnen.

Na de uitschakeling van de voetbalvrouwen in de kwartfinale van het EK voetbal vond er een evaluatie plaats in Zeist, dat viel niet positief uit voor Parsons. "In aanloop naar en op het EK vielen zowel het vertoonde spel als de resultaten tegen en dat kunnen we ons niet veroorloven. De lat ligt hoog. Nederland was titelverdediger en ook finalist op het laatste WK, we willen meedoen voor de prijzen. Met het oog op de huidige WK-kwalificatiereeks is besloten dat op zeer korte termijn iemand anders aan het roer komt te staan. Dat is geen leuke beslissing maar ook dat hoort bij topvoetbal", aldus Jan Dirk van der Zee, binnen de directie eindverantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal in een verklaring van de KNVB.

"De groep kwam uit een waanzinnig sterke periode en aangevuld met jonge speelsters moest het team de basis leggen voor nieuwe successen. Mark is in deze tussenfase erin geslaagd om nieuwe talenten te scouten en een kans te geven en daar zijn we hem dankbaar voor. We wensen hem veel succes in zijn verdere carrière", zo vult Van der Zee aan.

Enige haast is geboden voor de KNVB in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. In september staat de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland op het programma.

Verdachte seriemoorden op moslims blijkt zelf ook moslim

De politie in de Amerikaanse staat New Mexico heeft een verdachte op het oog die verantwoordelijk zou zijn voor vier moorden op islamitische slachtoffers in de stad Albuquerque. Onderzoekers hebben een man gearresteerd die de moorden op zijn geweten zou hebben.

En alhoewel de moorden in de Amerikaanse media al gauw op het conto van racisten en rechts-extremisten werd toegekend, hadden ze even niet gerekend op agressie binnen de moslimgemeenschap zelf: de verdacht bleek zelf namelijk ook moslim te zijn. De 51-jarige Muhammad Syed werd na een tip enige tijd door de politie in de gaten gehouden, waarna zij al snel tot aanhouding overgingen.

Tijdens een persconferentie vertelde de politie dat ze de auto op het spoor kwamen door een tip van een bezorgde burger. Later werd duidelijk dat dit een lid was uit de moslimgemeenschap. Fomeel wordt Syed aangeklaagd voor twee van de vier moorden, maar blijft hij verdachte in alle vier de moordzaken. 

Volgens een woordvoerder van de moslimgemeenschap in New Mexico zou Syed een Sunni moslim zijn die mogelijk een hekel had aan Sjiietische moslims, omdat zijn dochter iemand getrouwd had met die geloofsovertuiging.

Drie slachtoffers kwamen uit Pakistan, de vierde uit Afghanistan. De politie had eerder al bericht dat er een sterk vermoeden was dat de dader het gemunt had op specifieke geloofsaanhangers of mensen van een bepaald ras.

China dreigt opnieuw Taiwan zo nodig met geweld in te nemen

Tegen de achtergrond van de aanhoudende spanningen over Taiwan heeft China opnieuw gedreigd de eilandrepubliek zo nodig met militaire middelen in te nemen. China zal altijd grote inspanningen leveren om te komen tot een vreedzame hereniging met Taiwan, aldus de Chinese regering in een door haar gepubliceerd 'white paper' over de kwestie Taiwan. "Wij zullen niet schromen om geweld te gebruiken, en wij behouden ons het recht voor om alles te doen wat noodzakelijk is", volgens het witboek.

Het gebruik van geweld is het "laatste redmiddel" "onder dwingende omstandigheden". Geen enkele buitenlandse inmenging in Taiwan zou worden getolereerd, aldus de Chinese overheid. "Wij zullen elke poging om ons land te verdelen verijdelen," zo staat vermeld. "Het historische doel van de hereniging van ons vaderland moet en zal worden verwezenlijkt."

Zelenskyy belooft herovering van de Krim

"De Krim is Oekraïens en we zullen haar nooit opgeven." De Oekraïense president Zelenskyy benadrukt dit na explosies op het schiereiland. Intussen zijn er steeds meer aanwijzingen dat een aanslag - en niet een ongeluk zoals van Russische zijde wordt beweerd - de ontploffingen op de Russische luchtmachtbasis op de Krim heeft veroorzaakt.

Na explosies op een Russische luchtmachtbasis op de Krim heeft de Oekraïense president Zelenskyy zijn landgenoten een thuiskomst van het geannexeerde schiereiland beloofd. "De Krim is Oekraïens en we zullen haar nooit opgeven," zei hij dinsdagavond laat in Kyiv. Volgens de eerste beschikbare beelden hebben de ontploffingen ernstige schade veroorzaakt op de luchtmachtbasis van Saki in het westen van de Krim. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk. Maar het aantal en de kracht van de explosies wijzen op een gerichte aanval van Oekraïne. Het zou de eerste militaire aanval zijn op doelen op het Zwarte Zee-schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde. Symbolisch zou het voor de Moskouse leiders een vergelijkbare klap zijn als het tot zinken brengen van de kruiser "Moskva", het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, medio april.

Rusland had Sukhoi Su-24 bommenwerpers en Sukhoi Su-30 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op de Saki luchtmachtbasis ten noorden van Sevastopol. Veel aanvallen op doelen in Zuid-Oekraïne werden vanuit deze basis aangevlogen. 

De eerste video's van de basis na de explosies, die nog niet zijn geverifieerd, laten talrijke uitgebrande auto's, maar ook een vernielde Su-24 zien. Terwijl het Russische ministerie van defensie dinsdag zei dat er munitie door onachtzaamheid was ontploft, meldde de "New York Times" een Oekraïense aanval. De krant citeerde een hoge Oekraïense militaire officier die zei dat een door Oekraïne ontwikkeld wapen was gebruikt. Partizanen die loyaal zijn aan Oekraïne speelden ook een rol bij de aanval. Zelenskyy's  adviseur Olexij Arestowytsch sprak ook officieus van een aanval met een nieuw Oekraïens wapen, "terwijl onze partners nog geen lange-afstandsraketten sturen". De Oekraïense wapenindustrie boekt vooruitgang, zei hij. Arestovych noemde ook de mogelijke inzet van partizanen.

Foto's werpen twijfel over Russische verklaring explosies op vliegveld De Krim
Onder andere een Twitter draad van het account "GeoConfirmed" spreekt zich uit tegen de Russische verklaring. Volgens hun analyse liggen de twee plaatsen waar zich gelijktijdige explosies hebben voorgedaan zo'n 750 meter uit elkaar. Het is dan ook nauwelijks denkbaar dat twee keer "nalatig gedrag", zoals Rusland beschreef, zich op hetzelfde ogenblik zouden voordoen en tot explosies zouden leiden. Bovendien circuleert er nu een video waarop ten minste één vernield militair vliegtuig op het luchthaventerrein te zien zou zijn. Het Kremlin ontkende aanvankelijk dat er schade was aangericht aan militair materieel. Op video's zijn ook talrijke auto's van burgers te zien die als gevolg van de explosies zijn vernield.

Militaire deskundigen richten hun aandacht op de nieuwe Hrim-2 ballistische korte-afstandsraketten, die in Oekraïne zijn ontwikkeld en naar verluidt een bereik tot 500 kilometer hebben.

Zelenskyy: Deze oorlog begint en eindigt met de Krim
Met de annexatie van de Krim in 2014 heeft Rusland vanhet schiereiland één van de gevaarlijkste plaatsen in Europa gemaakt, zei Zelenskyy in zijn videotoespraak dinsdagavond. "Het Zwarte Zeegebied kan niet veilig zijn zolang de Krim bezet is," zei hij. "Deze Russische oorlog tegen Oekraïne, tegen het vrije Europa, is begonnen met de Krim en moet eindigen met de Krim, met zijn bevrijding." Rusland beschouwt het schiereiland als zijn grondgebied en heeft gedreigd met massale vergeldingsacties als Oekraïene de Krim gaat aanvallen. De meeste landen erkennen dat de Krim volgens het internationale recht nog steeds tot Oekraïne toebehoort.

Bejaarde vrouw in eigen woning overvallen

Een 83-jarige vrouw is dinsdagavond overvallen in haar woning aan de Hammarskjöldplaats in Rotterdam. De politie doet een onderzoek.

Een man drong rond 19.15 uur haar woning binnen via een openstaande tuindeur en eiste geld en goud. Toen de vrouw aangaf dat zij dat niet had, doorzocht hij haar woning. Bij het weggaan nam hij twee tassen weg met een klein geldbedrag.

Het betrof een licht getinte man, ongeveer 1.80 m. lang, tussen de 20 en 30 jaar oud, en bruine ogen. Hij was in het zwart gekleed.

Heeft u rond het tijdstip van de overval iets gezien in de omgeving van de Hammarskjöldplaats wat mogelijk met deze overval te maken kan hebben of heeft u camerabeelden? Aarzel dan niet en meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844, anoniem melden kan ook: Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Maaltijdbezorger Deliveroo stopt in Nederland

Maaltijd- en boodschapbezorger Deliveroo wil weg uit Nederland. Het Britse bedrijf is niet bij machte om een degelijk marktaandeel op te bouwen en wil daarom uit ons land vertrekken.

Nederland draagt slechts bij aan één procent van de omzet van het bedrijf. "Het bedrijf heeft vastgesteld dat het bereiken en behouden van een top marktpositie in Nederland een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn", aldus Deliveroo, die concurrentie heeft van grote spelers als Thuisbezorgd en Uber Eats.

Op dit moment wordt bekeken hoe het bedrijf zijn vertrek het beste kan vormgeven en eind november zouden er geen groene rugzakken meer door Nederland fietsen.

Operationeel directeur Eric French meent te weten dat het besluit om te vertrekken geen lichtvaardige beslissing is geweest, maar dat het besluit uiteindelijk toch onvermijdelijk bleek. "We hebben met plezier gewerkt met duizenden restaurants in Nederland en willen consumenten bedanken die bij ons hebben besteld en hebben genoten van hun maaltijden. Tijdens het consultatieproces blijven we normaal opereren."

Man (18) wegens bedreiging op vliegveld aangehouden door Marechaussee

Op luchthaven Rotterdam The Hague Airport is vanochtend een 18-jarige man aangehouden die vlak voor vertrek van zijn vlucht via AirDrop een foto van een neergestort vliegtuig deelde. Zo meldt het AD.

Supermarktprijzen 18,5 % gestegen in laatste elf maanden.

In de supermarkt reken je gemiddeld 18,5 procent meer af voor boodschappen dan elf maanden geleden. Zo blijkt uit onderzoek van bureau GfK, dat de prijzen van producten in verschillende supermarkten bijhoudt.

Het gaat om een gemiddelde, de verschillen tussen producten onderling kunnen groot zijn. Zo zijn pasta, keukenpapier en brood veel meer in prijs gestegen dan gemiddeld. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen zijn niet of nauwelijks in prijs omhoog gegaan.

Voor een gezin van vier personen kan een bezoekje aan de supermarkt een dure aangelegenheid worden. "Gemiddeld gaven zij op jaarbasis zo'n 7000 tot 8000 euro uit aan boodschappen", zegt Norman Buysse van GfK. "Zij betalen al snel zo'n 1500 euro meer voor dezelfde boodschappen als een jaar geleden."

De onderzoeker verwacht dat de stijging van de prijzen nog wel even blijft aanhouden. "In ieder geval tot het najaar en wellicht de winter. Want de factoren die van invloed zijn op de prijsverhogingen, zoals de oorlog in Oekraïne, graantekorten en arbeidstekorten, blijven nog wel even van kracht."

Ajacied Tadic bij woning belaagd door overvallers, politie doet getuigenoproep

Ajax-voetballer Dusan Tadic is in de nacht van 27 op 28 juli bij zijn huis in Amsterdam Zuid opgewacht door twee overvallers. Dat schrijven De Telegraaf en Het Parool vanochtend. Tadic probeerde vervolgens te vluchten, maar dat mislukte. Er ontstond een worsteling, waarbij Tadic zich volgens de krant 'behoorlijk verzette.' De kranten melden volgens AT5 dat Tadic uiteindelijk wist te ontkomen en geen verwondingen opliep.

Het gebeurde nadat Tadic zijn auto in de buurt van zijn woning in de Van Eeghenstraat had geparkeerd en vervolgens naar huis wilde lopen. De krant schrijft dat de Ajax-aanvaller de mannen, die allebei een helm en donkere kleding droegen, zag staan. Volgens de politie reageerde Tadic vervolgens 'zeer alert': hij zette het op een lopen. De overvallers wisten hem echter nog in te halen, waarna de drie dus in een worsteling belandden.

Klap
Hieruit wist Tadic dus te ontkomen. Volgens De Telegraaf lukte dat onder meer omdat hij bij een van de overvallers het vizier van de helm kon openen, om hem vervolgens een klap te geven. Vervolgens vluchtte hij het Conservatorium Hotel in de Van Baerlestraat in. Hier werd direct de politie gebeld.

De overvallers zijn daarna zonder buit weggereden op een scooter. Het is niet duidelijk waar ze op uit waren, maar de politie behandelt het incident als een roofoverval op de 33-jarige Serviër. De aanvallers zouden het waarschijnlijk gemunt hebben op de spullen die hij bij zich droeg. Omdat het vlak bij zijn huis gebeurde, wordt daarnaast niet uitgesloten dat de overvallers ook naar binnen wilden gaan.

Het incident gebeurde twee dagen voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, waarin Tadic met Ajax tegen PSV aantrad.

Update 09:25 uur
Inmiddels heeft de politie een getuigenoproep geplaatst: "Op basis van de onderzoeksresultaten tot nu toe heeft de recherche goede hoop om op enig moment verdachten aan te kunnen houden. Indien mogelijke getuigen hun informatie nog niet met de politie hebben gedeeld, dan worden die met klem opgeroepen om alsnog contact op te nemen." Contact opnemen kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.  

Marine blijkt geduchte vijand voor drugssmokkelaars in Caribische wateren

Marineschip Zr.Ms. Groningen maakt het drugssmokkelaars in het Caribisch gebied behoorlijk lasting. Het patrouilleschip vaart er vanaf april. Sindsdien kon het al zes drugsvangsten op zijn conto schrijven. Daar komt met meer dan 1.600 kilo nu de zevende bij. Het totaal aan in beslaggenomen contrabande, vermoedelijk cocaïne, komt daarmee op meer dan 6.000 kilo.

De laatste hoeveelheid werd 8 augustus in beslag genomen nadat een smokkelvaartuig werd onderschept. Deze snelle go-fast werd de avond ervoor ontdekt door het Maritieme Operatie Centrum (MOC) van de Kustwacht Caribisch Gebied. Die alarmeerde Zr.Ms. Groningen.

Het schip was er de volgende ochtend en lanceerde beide snelle onderscheppingsboten. Deze FRISC’s onderschepten de go-fast.

66 pakketten
Even daarvoor gooiden de opvarenden de pakketten drugs overboord toen zij doorhadden te worden achtervolgd. Eenmaal langszij werd de go-fast tot stoppen gemaand en gaven de verdachten zich over. De bemanning van Zr.Ms. Groningen en de kustwacht visten vervolgens 66 pakketten met totaal 1.640 kilo drugs uit het water.

Deze vangst en de acht verdachten zijn overgedragen aan de autoriteiten op Bonaire.

Prinses Amalia toch geen lid van omstreden studentencorps

Prinses Amalia wordt nu geen lid van studentencorps A.S.C./A.V.S.V. Het corps lag de afgelopen weken onder vuur na seksistische speeches.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft aan de NOS laten weten dat Amalia op dit moment afziet van een lidmaatschap. Een verdere toelichting geeft de RVD niet, zo meldt AT5.

De prinses liet eerder in een interview met Claudia de Breij, die een boek over haar schreef, weten dat ze graag bij het studentencorps wilde. Gezien haar studie zou het om A.S.C./A.V.S.V. gaan.

De uitspraken van de mannelijke leden van A.S.C. werden gedaan tijdens het herendiner op de NDSM-werf. Daar was tijdens verschillende speeches te horen dat 'de heren de nekken van vrouwen zullen breken, om hun lul erin te steken' en dat vrouwen 'sperma-emmers' zijn.

Horecasector vreest dat personeel naar GGD overstapt: "Kan heel vervelend uitpakken"

Eigenaren van horeca-zaken vrezen een nog groter personeelstekort doordat de GGD een beter salaris biedt. Vakbond FNV sluit zich bij hen aan, zo meldt AT5. 

Een GGD'er kan op zondagen tot 23 euro per uur verdienen. Horecawerknemers verdienen, los van fooi, tussen de 10 en 14 euro wanneer ze 18 tot 20 jaar zijn. De doelgroep is in beide sectoren hetzelfde: het gaat om jongeren die tijdelijk een bijbaan zoeken.

Vierde keer
"Het vervelende is dat wij als horeca maandenlang hebben gewerkt aan voor de vierde keer weer een team bouwen", zegt Riad Farhat van De Drie Wijzen uit Amsterdam-Oost. "Dus dit kan heel vervelend uitpakken."

Een oplossing lijkt het verhogen van de lonen door de horeca, maar dat is volgens Farhat lastig. "Een biertje wordt berekend op basis van gas, water, licht, personeelskosten en andere vaste kosten. Daarna houd je weinig meer over." Als de salarissen dus nog meer omhoog gaan, moet de consument daar volgens Farhat voor opdraaien.

FNV HORECA
Volgens FNV Horeca zou je als zaak het liefst een zo hoog mogelijk salaris bieden. "De branche is al goed op weg, maar hoger kán soms gewoon niet." "Wanneer de horeca open was en er werd gevaccineerd, zag je een groot tekort", laat Koninklijke Horeca Nederland weten. "Als mensen nu graag veel geld willen verdienen is het een logisch gevolg dat ze naar de GGD toe stappen."

Discussie niet voeren
Dat de vaccinaties van belang zijn, daar is Farhat het helemaal mee eens: "Het liefst wil je iedereen gezond houden en deze discussie helemaal niet hoeven voeren."

Farhat denkt dat er andere oplossingen mogelijk zouden kunnen zijn om de vaccinatiecentra te bemannen. "Waarom wordt er niet zoals in andere landen gekeken naar het combineren van de vaccinaties en al deze branches? Zo zou je bijvoorbeeld supermarkten kunnen combineren met vaccinatielocaties. Of we kunnen de festivalorganisaties vragen om mee te werken, dat seizoen is bijna over."

Gewonde door schietincident Kerkrade, politie zoekt getuigen

Woensdagnacht rond de klok van 00:15 ontving de politie een melding van een schietincident aan de Feldbiss in Kerkrade. Bij het betreden van de woning troffen de collega’s daar een gewonde man aan. Deze man is naar het ziekenhuis overgebracht. Vooralsnog lijkt deze persoon buiten levensgevaar te verkeren.

Collega’s van de forensische opsporing en recherche doen nu onderzoek in en rond de woning. Ook is er een buurtonderzoek gaande. Er is nog geen verdachte aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Hitte gevaarlijk? Nederlanders onderschatten de risico's

Het wordt de aankomende dagen weer tropisch warm. Hoewel door de warmte gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, maakt 80% van de Nederlanders zich weinig zorgen over de eigen gezondheid bij extreme temperaturen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis deed een representatief onderzoek naar hitte onder bijna 1100 Nederlanders vanaf 18 jaar. Daaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlanders zich weinig zorgen maakt om de eigen gezondheid bij hitte, terwijl de gevaren daarvan voor iedereen op de loer liggen. Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) maakt zich daarentegen wél zorgen om kwetsbare mensen in hun omgeving als het heet is.

Te veel zon
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het lastig vinden om oververhitting, hitte-uitputting en een hitteberoerte te herkennen, zowel bij onszelf als bij de ander. Het is mooi om te zien dat 91 procent van de respondenten 112 belt wanneer iemand zijn bewustzijn verliest, maar het is voor minstens de helft van de Nederlanders onduidelijk wat te doen bij hitte gerelateerde klachten.

Het Rode Kruis vindt dit zorgelijk, want onder andere een zeer hoge lichaamstemperatuur en hoge hartslag als gevolg van hitte kunnen signalen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte zijn. Dat laatste is een levensbedreigende situatie.

Wat te doen bij hitte
Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen hebben sneller last van hitte, maar het blijft voor iedereen belangrijk om te weten wat te doen. Op de website en in de EHBO-App van het Rode Kruis wordt voor elke situatie een advies gegeven. De eerste stap blijft altijd hetzelfde: zoek de schaduw of een koele ruimte op. Ook een voetenbadje helpt.

Hoe voorkom je oververhitting?

 1. Houd je huis binnen koel. Gebruik bijvoorbeeld zonnewering, een ventilator of airconditioning. Zorg voor ventilatie. Slaap met het raam open, want s’ nachts koelt het buiten af. Dit kan gemiddeld zo'n 2 graden schelen.
 2. Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Vooral kinderen en ouderen voelen niet goed aan wanneer het lichaam vocht nodig heeft. Probeer zo min mogelijk alcohol te drinken, want door de warmte neemt de bloedtoevoer in je bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in je bloed opgenomen en verspreidt het zich sneller in je lichaam.
 3. Houd jezelf koel met water en wind. Neem eventueel een lauwwarme douche voor het slapen gaan om het lichaam wat af te koelen.
 4. Blijf uit de zon en vermijd inspanning tussen 12:00 en 16:00, zoek een plekje op in de schaduw.
 5. Bescherm je huid met zonnebrand, een hoed of pet. Luchtige, maar bedekkende kleding voorkomt het verbranden van de huid.
 6. Let op jezelf en op een ander. Vraag af en toe hoe het gaat.

FOK! Wat een weer: erg warm en droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal!

Opmerkelijke minimumtemperaturen gister van  7.9 C bij Eelde tot 23.9 C bij Gilze Rijen,
de maximumtemperaturen lagen van 22.1 C op Vlieland tot 28.5 bij Maastricht. (28 C bij Gilze Rijen).

Wat zijn de verwachtingen voor het komende etmaal?

Waarschuwing - er is sprake van aanhoudende hitte. Hiervoor is een code geel van kracht.

Vanochtend is het zonnig en droog. De noordoostenwind is matig.

Vanmiddag is er veel ruimte voor de zon en is het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 24°C in het Waddengebied en 31°C in het zuiden. De wind is oostelijk en matig. Aan zee wordt de wind in de loop van de middag noordoost.

Vanavond is er weinig bewolking en het blijft droog. Aan zee en op het IJsselmeer is de noordoostelijke wind matig, landinwaarts staat er weinig wind.

Vooruitzichten en mogelijke waarschuwingen
Droog, zonnig en zeer warm met maxima rond 30°C, in het zuiden rond het weekeinde nog enkele graden hoger.In het midden, zuiden en oosten is er tot en met maandag een zeer grote (meer dan 90%) kans op code geel voor hitte. In het zuiden is er van vrijdag tot en met zondag een redelijke (30-60%) kans op code oranje voor extreme hitte.

 • Wo 10-08-2022 Max. 26/30° Min. 11/14° Neerslag 0mm Neerslagkans 0%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht O 3
 • Do 11-08-2022 Max. 30/31° Min. 13/16° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht O 2
 • Vr 12-08-2022 Max. 30/32° Min. 14/17° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 90% Zonkracht 6 Windkracht O 2
 • Za 13-08-2022 Max. 31/32° Min. 15/18° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 80% Zonkracht 6 Windkracht ZO 2
 • Zo 14-08-2022 Max. 31/33° Min. 16/19° Neerslag 0mm Neerslagkans 10%
  Zonneschijn 70% Zonkracht 5 Windkracht ZO 3
 • Ma 15-08-2022 Max. 27/31° Min. 18/21° Neerslag 0/8mm Neerslagkans 40%
  Zonneschijn 60% Zonkracht 5 Windkracht Z 2

Zodra het een paar dagen warm weer is wil de term hittegolf soms snel in de media verschijnen. Echter om van een hittegolf te kunnen spreken moet de temperatuur wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en de hitte moet minimaal 5 dagen in het land blijven waarvan 3 dagen boven de 30 graden en 2 dagen boven de 25 graden in De Bilt. Woensdag lijkt een zesdaagse hittegolf te beginnen.

De Niers bij Kessel in Duitsland (Foto:qltel)
De Niers bij Kessel in Duitsland (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #744
special
AI Picture Gallery #7
special
Weekend gifdump #88
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #125
special
VrijMiBabes #125 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #6
©FOK.nl e.a.