Korstanje zwemt Nederlands record op EK, Steenbergen en Kamminga sterk

heywoodu

In Rome is het Europees kampioenschap langebaanzwemmen donderdagochtend van start gegaan. Op de eerste acht afstanden werden de series afgewerkt, met daarbij flink veel Nederlandse deelname en ook het nodige succes.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje maakte grote indruk: de 23-jarige Nederlander knalde naar de finish in 22,90 seconden en werd daarmee de eerste Nederlander ooit die onder de 23 seconden bleef. Het was zelfs ruim goed voor de snelste tijd van iedereen, terwijl Thomas Verhoeven met 23,72 seconden tweede reserve is voor de halve finales. Kenzo Simons (24,12) en Sean Niewold (24,18) strandden in de series.

100m vrije slag vrouwen
Marrit Steenbergen zat er uitstekend bij: haar 54,22 seconden was goed voor de tweede tijd in de series, alleen de Française Charlotte Bonnet (53,92) was sneller. Tessa Giele kwam tekort: met 55,96 strandde ze op de twintigste plek.

400m wisselslag mannen
Een uitstekend optreden voor de jonge Thomas Jansen, die met 4:18,43 een dikke twee seconden van zijn persoonlijk record af wist te zwemmen. Het leverde hem ook nog eens de zesde tijd op en dus mag hij de finale zwemmen.

200m rugslag vrouwen
Lotte Hosper kwam er in de series niet echt aan te pas, hoewel dat ook niet heel erg te verwachten viel: ze bleef zo'n twee seconden boven haar persoonlijk record van 2:12,21 minuten en zat niet bij de beste zestien.

100m schoolslag mannen
Arno Kamminga deed wat er van hem verwacht werd. In een ogenschijnlijk niet al te moeizame 59,32 seconden tikte hij aan met de tweede tijd, alleen Niccolo Martinenghi uit Italië was nog iets sneller.

4x200m vrije slag vrouwen
Imani de Jong, Lotte Hosper, Silke Holkenborg en Janna van Kooten noteerden in 8:01,15 minuten de tweede tijd, één tiende achter Hongarije. Een finaleplek was al zeker, want er deden maar acht landen mee aan de series.

800m vrije slag vrouwen
Imani de Jong deed het individueel uitstekend, maar het was niet genoeg voor een plek in de finale. Met 8:40,48 minuten haalde ze zo'n vijf seconden van haar PR af, maar kwam ze wel vier tellen tekort voor een finaleplaats.