Man krijgt levenslang na eerwraakmoord op beide dochters

Yaser Abdel Said mag de komende decennia vanuit de cel naar Mekka bidden. De 65-jarige voormalige taxichauffeur is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn twee dochters Sarah en Amina in de Amerikaanse staat Texas.

Volgens bronnen zou Said beide meisjes jarenlang misbruikt en mishandeld hebben. Ze werden door hun vader bespioneerd en hun online gedrag werd door hem in de gaten gehouden. Sarah kreeg de toorn van haar vader over zich heen toen zij het aandurfde om vriendelijk te glimlachen tegen klanten tijdens haar bijbaantje.

Op het moment dat de 18-jarige Amina verkering kreeg met een niet-moslim verhuisde Said het gezin. Amina en haar vriend wilden samen haar thuissituatie ontvluchten, maar ze waren bang dat de 17-jarige Sarah dan de volle laag zou krijgen. Uiteindelijk wisten de dochters samen met hun moeder, rond Kerstmis 2007, het huis te ontvluchten.

Niet lang daarna wist de vader de moeder zover te krijgen dat ze haar dochters weer terugbracht naar huis, maar Amina weigerde dat vriendelijke aanbod en logeerde kort bij een vriend in huis.

Negen kogels
Op 1 januari 2008 overtuigde de vader beide meisjes ervan om samen te gaan uit eten, hun moeder mocht niet mee. Samen reden ze in één auto, niet naar het restaurant, maar naar de stad Irving, waar Said beide meisjes neerschoot. Amina stierf direct, maar Sarah wist ondanks negen kogels in haar lichaam nog het noodnummer te bellen om te vertellen dat haar vader hen had neergeschoten. Niet lang na dat telefoongesprek stierf ook zij.

Said heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd. Volgens hem hadden zijn dochters iemand gehuurd om hém te vermoorden. "Ik voelde dat iemand ons volgde", zo vertelde hij via een tolk. "Ik stopte op Riverside Drive en rende het bos in. Als dat hun vriend was, zoals ik verwachtte, dan konden ze hun eigen boontjes doppen."

Op de vraag waarom de Egyptenaar na de moorden op zijn dochters twaalf jaar verborgen bleef, verklaarde hij dat 'de media hem al als dader had aangemerkt en dat hij geen eerlijk proces zou krijgen'.

De jury vond dat niet overtuigend en al na drie uur beraadslaging kwamen ze met het oordeel 'schuldig'.

Said's zoon Islam was al eerder veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het verbergen van de voortvluchtige Egyptenaar, Said's broer Yassein tot twaalf jaar voor hetzelfde vergrijp.