Zes Nederlandse boten naar finales EK roeien, vier naar halve finales

heywoodu

In München is donderdag het Europees kampioenschap roeien van start gegaan. Op dag één werden vooral de series en een paar herkansingen afgewerkt, waarbij er gelijk al twaalf Nederlandse boten in actie komen, met prima resultaten.

Finaleplaatsen
Zes van de Nederlandse boten mogen zich al op gaan maken voor de finales. Voor de mannenacht was dat vooraf al zeker: de ploeg werd op vijf seconden vijfde en laatste in de heat, maar aangezien er maar vijf boten van de partij waren mocht elk land door naar de finale. De vrouwenacht roeide naar de winst in hun heat en staat dus ook in de finale.

Ralf Rienks, Ruben Knab, Sander de Graaf en Rik Rienks roeiden de vier-zonder met overtuiging naar seriewinst en dus een finaleplek, Martine Veldhuis deed dat in de lichte skiff ook. Ymkje Clevering en Veronique Meester wisten in de twee-zonder met plek twee in de series ook een finaleplek binnen te halen.

Halvefinaleplaatsen
De twee Nederlandse zwaargewichtskiffeurs deden het uitstekend: Karolien Florijn én Melvin Twellaar wonnen hun serie met enorme voorsprong en stootten door naar de halve finales. Dat deden Bjorn van den Ende en Nelson Ritsema ook met hun derde plek in de twee-zonder, terwijl Finn Florijn, Jan van der Bij, Simon van Dorp en Stefan Broenink via winst in de herkansingen ook de halve eindstrijd bereikten in de dubbel-vier.

Roos de Jong en Laila Youssifou hadden weinig problemen en wonnen hun serie in de dubbel-twee, waardoor ze simpel naar de halve finales door konden stoten.

Herkansingen
Twee boten moeten de herkansingen nog afwerken, maar dat gebeurt op een andere dag. De vier-zonder met Marloes Oldeburg, Benthe Boonstra, Hermine Drenth en Tinka Offereins eindigde als derde in de serie, terwijl Nika Vos, Tessa Dullemans, Ilse Kolkman en Bente Paulis in de dubbel-vier niet genoeg hadden aan een tweede plek en het later nog eens moeten proberen.