Holleeder ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

Willem Holleeder moet de rest van zijn leven in de cel doorbrengen. Dat heeft het gerechtshof zojuist besloten. De nu 64-jarige Holleeder was in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling uit 2019.  Zo meldt AT5.

De rechtbank achtte destijds bewezen dat Holleeder opdracht gaf tot de liquidaties van Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005),  John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout werd ook Robert ter Haak dodelijk geraakt. Ook gaf Holleeder volgens de rechtbank opdracht tot een eerdere mislukte aanslag op John Mieremet en maakte hij deel uit van een criminele organisatie.

Het OM eiste vorig jaar ook in hoger beroep levenslang en daar gaat de rechtbank nu dus in mee. Volgens Telegraaf-rechtbankjournalist Saskia Belleman was het laatste woord dat Holleeder uitsprak voordat hij uit de rechtszaal vertrok "pisbak". 

Van Rechtspraak: 

Het hof vindt dat het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder veel bewijs bevat dat zijn schuld aantoont. Dat bewijs bestaat onder meer uit verklaringen van veel getuigen. Getuigen die van Holleeder zelf hoorden wat hij heeft gedaan, maar ook kroongetuigen die bij de uitvoering van de moordopdrachten van Holleeder betrokken waren. Ook zijn de geluidsopnamen belangrijk waarin Holleeder, zonder dat hij wist dat hij werd opgenomen, een deel van de feiten bekent.
Holleeder zelf heeft tijdens het strafproces elke betrokkenheid bij de moorden ontkend. Hij heeft van belastende getuigen gezegd dat ze liegen. Ook heeft hij gewezen naar anderen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de moorden.

Onderzoek
Het hof heeft veel onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de getuigen en naar de mogelijke rol van anderen bij de moorden. Dat onderzoek was ingewikkeld omdat een deel van de slachtoffers zich in het criminele milieu bewoog. Dit onderzoek heeft de betrouwbaarheid van belastende getuigen bevestigd en heeft geen aanknopingspunten opgeleverd dat iemand anders dan Holleeder achter de moorden zit.

Levenslange gevangenisstraf
Bij de oplegging van de straf heeft het hof rekening gehouden met de kille en gewetenloze wijze waarop Holleeder samen met anderen in een criminele organisatie, heeft beslist over leven en dood. Zijn keuzes waren ingegeven door financiële motieven of om ervoor te zorgen dat een ander geen wraak op hem kon nemen of met de politie zou praten. Het hof concludeert dat bij deze feiten geen andere straf kan worden opgelegd dan een levenslange gevangenisstraf.

Uitspraak
De volledige uitspraak bevat meer dan 280 bladzijden en volgt z.s.m. op Rechtspraak.nl. Een korte samenvatting van 12 bladzijden is hier als pdf te vinden: Voorleesarrest Hof Amsterdam in zaak Vandros