Tong's voetbalverhalen # 134

Vandaag 32 jaar geleden stond ik achter het doel. West-Duitsland Nederland. Samen met Cees Robbemondt op avontuur naar Hamburg. EK-1988. Alles zat mee, waar het andere toernooien tegenzat.

Van Basten speelde op het EK-1992 beter dan in 88. Maar de omhaal ging op de lat en het stiftje op de paal. EK-1988. Mislukt schot van Ronald Koeman. Wim Kieft op de goede plaats en de kopbal gaat via het polletje in het doel tegen Ierland.

De halve finale tegen de Duitsers. Mijn vriend bood Inea de scheidsrechter gekscherend een tientje aan. Wenste Sjaak Troost geluk. Ik herkende Troost niet eens. De reserve speler en Feijenoorder kende Cees ook niet. Samen sterk en samen achter het goede doel. Onder ons werden we gek. Cees hing in de hekken. Was naar beneden gestormd. Ik was omhoog gevlucht en sprong een verbouwereerde Deen op zijn rug. 2-1 tegen de Duitsers.

'Het Volksparkstadion is van Oranje.' Sprak Evert ten Napel. Legendarisch toernooi met een legendarisch doelpunt in de finale. Oranje Europees kampioen. 2-0 winst tegen de Russen. En Tong een ervaring voor het leven rijker. De terugreis was hemels.

tong80